Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Autoimune bolesti

Pogrešno usmjerni napadi

Jedno je od otkrića suvremenih imunosnih istraživanja bilo pronalazak veze između nekoliko kroničnih bolesti za koje se smatraloda nisu povezane. Premda te bolesti – lupus, multipla skleroza i druge – zahvaćaju mnoga različita tkiva i organe, postalo je jasno da imaju nešto zajedničko: u svim slučajevima, tijelo stvara antitijela i/iliT-limfocite usmjerene na vlastita tkiva.

Takav proces razara imunosni sustav na tri načina:

1. Neposrenim napadom na organ poput kože (primjerice kod sporijaze).

2. U obliku domino efekta-primjerice kada lupus izazove upalu bubrega koja vodi izravno njihovom oštećenju.

3. Kad reakcija koja počinje na jednom mjestu, a zatim se širi.Oticanje kod reumatoidnog artritisa najprije se javlja na zglobovima, ali se može proširiti i na druga tkiva.

Što dopušta imunosnom sustavu da se ponaša tako bezglavo, još je uvijek nejasno. Čini se da bi ulogu mogao imati niz čimbnika – od virusa i nekih lijekova do sunčeve svjetlosti.

Nasljednost se čini važnom ali, začudo, kad takve poremećaje nalazimo unutar obitelji, na vidjelo izlaze kao različite bolesti. Takom majka može imati lupus, kći dijabetes a baka reumatoidni arthritis.

Premda se pojam “autoimune bolesti” odnosi na više od 80 bolesti, samo ih nekoliko pogađa mnogo osoba:

Hasmitov tiroiditis

Stalni napadi imunosnog sustava uništavaju žlijezdu štitnjaču, organ koji sudjeluje u nadzoru tjelesnog metabolizma, što dovodi do smanjenog lučenja hormona štitnjače. Srećom, pomanjkanje se može nadoknaditi lijekovima. Gravesova bolest, ima suprotni učinak: žlijezda luči previše hormona.

Lupus

Taj poremećaj (sistemski eritemski lupus) kod različitih ljudi može uključivati upalu različitih tkiva i organa, primjerice zglobova, kože, bubrega, pa čak i mozga.

Reumatoidni artritis

Imunosni sustav napada tkiva oko zglobova – najčešće u koljenima, zapešćima i rukama – uzrokujući ozljede zglobova koje jednu od deset osoba učine invalidom.

Multipla skleroza

Poremećaj u kojem imunosni sustav sustavno uništava mijelinsku ovojnicu koja štiti živčana vlakna očiju, mozgav i leđne moždine. Zbog nekog razloga, osobe koje odrastaju u tropskoj klimi mnogo su manje sklone toj bolesti.