Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8
 1. #1
  Member
  Datum pristupanja
  10.11.2012.
  Poruke
  41

  Nuspojave prebrzog gubitka kilogama ili drastičnih dijeta!

  Znate li da drastični gubitak kilograma nije nikako dobar za vaše zdravlje? Ako ne znate,savjetujem da pročitate ovaj članak koji sam preveo sa strane stranice o mršavljenju i zdravlju.

  Prosječna osoba nebi trebala gubiti više od 1-2 kilograma tjedno. Sve više od toga moguće je postići dodacima prehrani ili drastičnim dijetama a to može dovesti do slijedećih zdravstvenih problema:

  Gubitak mišića

  Drastični gubitak kilograma vezan je uz gubitak mišićne mase. Ako tijelo ne dobiva dovoljnu količinu potrebnih nutrijenata ono se okreće "jedenju" mišića. Masno tkivo nije efikasan i brz način dobivanje energije i tijelo na masno tkivo gleda kao na rezervu odnosno skladište energije.

  Ako izgubite mišićnu masu, spuštate si bazalni metabolizam što će učiniti to da ćete povratiti izgubljene kilograme jednom kada prestanete provoditi dijetu. Uz to, velika je šansa da ćete dobiti i više kilograma nego što ste izgubili.

  Dehidracija

  Mišić je u najvećoj mjeri sačinjen od vode pa kako drastične dijete i prebrz gubitak kilograma dovode do gubitka mišića, lančano dovode i do gubitka vode.

  Poznato je kako dehidracija dovodi do manjka energije, glavobolja i poremećaja u radu bubrega.

  Gubitak kose

  Ovo je čest slučaj kod drastičnih dijeta jer se u njima smanjuje količina proteina. Proteini su iznimno važni za rast kose pa njihov deficit dovodi do smanjenja kvalitete kose a kasnije i do opadanja.

  Opuštena koža

  Ako gubite prebrzo kilograme, koža se neće stići adaprirati i djelovati će obješeno. To ćete najbolje primjetiti na trbuhu i rukama.

 2. #2
  Junior Member
  Datum pristupanja
  15.11.2012.
  Poruke
  6
  Hvala Zagreb na odličnom isječku iz članka! Baš je dobro ukratko sročeno sve loše što proistječe iz naglog mršavljenja. Od svega navedenog, ja sam kod sebe primjetila najviše ispadanje kose kada sam bila na nekim drastičnijim dijetama. Znala mi je ponekad toliko ispadati da sam mislila da ću ostati ćelava!! užas... i ovo za opuštenu kožu također - na trbuhu mi se baš počela opuštati i biti onako naborana, a na rukama imam 2visuljke" : (((( vjerujem da to ima veze i s godinama, a ne samo s naglim mršavljenjem.

 3. #3
  Member Jelchi avatar
  Datum pristupanja
  15.11.2012.
  Poruke
  35
  Slažem se da se ne bi smjelo prebrzo mršaviti jer definitivno ostavlja brojne negativne posljedice. Jedino ako i prebrzo gubimo kilograme, postanemo demotivirani i brzo onda prekinemo pa smo opet nigdje...Mislim da bi trebalo definitivno smanjiti jedenje ugljikohidrata (kruha, tjestenine i sl) i povećati proteina. Naravno, ne jesti slatkiše i ostale šećere, kao ni masnoće. I naravno ne jesti prekasno.

 4. #4
  Senior Member
  Datum pristupanja
  07.12.2012.
  Poruke
  170
  Naravno da organizam loše podnosi bilo kakve drastične promjene. Ima ljudi koji su pretili cijeli život pa makar smšavili i laganijim tempom, nakrcaju si neke zdravstvene probleme jer se organizam navikne na ono kaj mu se gotovo stalno pruža. Naravno da s dijetama i promjenama u prehrani treba biti jako oprezan i ne pretjerivati, uvijek imati svoje zdravlje prvo na pameti.

 5. #5
  Member AnnaMarie avatar
  Datum pristupanja
  17.12.2012.
  Poruke
  55
  Frendica je nažalost na prestrogoj dijeti i baš joj je puno kose otpalo. I općenito ima problema s kožom, noktima i kosom. Koža joj je suha, perutava, izgleda dosta bolesno; nokti lomljivi i nikakvi, a kosa joj ispada u busenima. Konačno je shvatila da to nigdje ne vodi!!

 6. #6
  Senior Member Jadranka avatar
  Datum pristupanja
  12.11.2012.
  Poruke
  100
  A što s opuštenom kožom kod prebrzog mršavljenja?? Kako mislite da se to može riješiti?

 7. #7
  Junior Member
  Datum pristupanja
  02.12.2012.
  Poruke
  11
  Citiraj Prvotno napisano od Jadranka Vidi poruku
  A što s opuštenom kožom kod prebrzog mršavljenja?? Kako mislite da se to može riješiti?
  sve ovisi o tome koliko je kože "viška"...naravno da postoji ono kirurško odstranjivanje, ali nitko obično ne voli ići pod nož. u slučaju da je netko skinuo j kožeako puno kg viška i da mu vise slojevi, vjerujem da ne postoji baš neka druga metoda osim te...Nisam dokor pa ne znam koliko je opasna i uspješna takva operacija.
  Ali ako netko nema previše takve kože, vjerujem da se može poboljšati situacija na razne prirodne načine, bez odlaska pod nož.
  Po nekom mom vjerovanju, mislim da bi se trebalo raditi na izgrađivanju mišićne mase, bez da se nadopunjava tijelo masnoćama. Znači prehrana zdrava i uravnotežena, ali više bazirana na proteinima + jako aktivno vježbanje - s utezima, trbušnjaci, itd.
  Mislim da je jako važno i piti dosta vode obzirom da je ona važna za elasticitet kože.
  Ne znam da li još nešto može pomoći?
  Ne znam kakva su iskustva s kremama i preparatima za učvršćivanje kože? da li to išta pomaže ili je sve samo marketinški trik?

 8. #8
  Member
  Datum pristupanja
  03.12.2012.
  Poruke
  68
  Prva nuspojava će sigurno biti gubitak mišićne mase. Druga može biti i promjene u hormonima. A estetski i obješena koža koja se nije stigla prilagoditi brzom mršavljenju.
  Mislim da su ove prve dvije nuspojave jako opasne pa mogu dugoročno napraviti štetu. Ne znam šta ljudima znači brzo izgubiti kile osim što je dobro za početnu motivaciju. Ipak, u konačnici moraju u potpunosti i dugoročno mijenjati navike za prave rezultate.

Pravila pisanja poruke

 • Ne možeš otvoriti novu temu
 • Ne možeš ostaviti odgovor
 • Ne možeš stavljati dodatke
 • Ne možeš uređivati svoje postove