Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Izliječite limunom bolesti i tegobe kože

Limun daje mnogo hranjivih tvari za sprječavanje bolesti i ublažavanje brojnih tegoba. Pogodan je i za unutrašnju i za vanjsku primjenu. Kao čaj ili sok, kao oblog, zavoj ili kupku – upotrebljavajte limun kao učinkovito prirodno ljekovito sredstvo!

Upute za primjenu limuna

 • Trljanje kože limunovim uljem ili pripravcima od limunova soka kao ni konzumiranje limunovog soka ili usplođa nije pogodno za djecu mlađu od dvije godine. I u starije djece treba takvu primjenu limuna oprezno provoditi.
 • Limunovo ulje je kao i sva druga eterična ulja visoko koncentrirana biljna esencija. Zbog svoga snažnog djelovanja koristi ga se u vrlo malim količinama, pri čemu je u većini slučajeva dovoljno tek nekoliko kapi. Nikad ga se ne smije nerazrijeđenog nanositi na kožu ili sluznicu. Za pravu kupku ili samo kupku nekih dijelova tijela treba ga temeljito razrijediti s malo meda ili vrhnja, jer se tako bolje umiješa u vodu i ne pliva u kapljicama na površini.
 • Dođe li limunovo ulje u dodir s ozlijeđenom kožom, često se javlja neugodno pečenje. No to vrlo brzo prolazi.
 • Kod svih načina primjene gdje su potrebni dijelovi vanjske limunove korice, trebalo bi koristiti limun iz prodavaonice zdrave hrane. Tako se izbjegava kontakt sa štetnim kemikalijama kojima bi limun možda mogao biti tretiran. Najbolje je uvijek upotrebljavati netretirano voće iz prodavaonice zdrave hrane.

Akne

Akne (Acne vulgaris) su kronično oboljenje kože koje napada prvenstveno mlade ljude prije ili za vrijeme puberteta – najčešće po licu, na vratu, u sredini prsiju, na ramenima i na gornjem dijelu leđa. Pojačana proizvodnja hormona, u prvom redu testosterona, dovodi do pojačanog stvaranja sekreta u žlijezdama lojnicama kože. Istodobno je izlaz iz žlijezda na površini kože zatvoren, tako da loj ne može otjecati van nego se skuplja pod kožom u vrećicama. One se sve više nadimlju, postaju sve veće i veće te traže put prema van kroz kožu.

Najprije je vidljiv samo malen prištić u obliku crne točkice. Često se nakon nekoliko dana ti prištići upale, pocrvene I svrbe. Ako ih se tada grebe, oni pucaju, uzročnici upale koji se inače nalaze u loju (masne kiseline) oslobode se po okolnoj koži – akne se šire i nastaju tipične nakupine akni.

Češanjem lako dođe do infekcija, koje katkad ostavljaju ružne ožiljke.

Kako limun pomaže kod akni

Ispiranje otopinom limuna, meda i vode

Priprema: Prokuhajte 1 litru vode, tako da bude sterilizirana. Neka se voda ohladi na oko 40 °C. Tada rastopite u njoj  2 žlice meda i dodajte sok jednog svježe istisnutog limuna.

Primjena: Otopinom limuna, meda i vode perite dijelove kože napadnute aknama. Budite pritom krajnje oprezni I pazite da prištići ne puknu.Svakodnevno .biste morali dvaput tako ispirati kožu – najbolje ujutro i navečer.

Ulje limuna i pupoljke za njegu kože

Priprema: Za uljnu mješavinu trebate 50 mililitara jojobina ulja te 15 kapi prirodnog limunovog ulja i 15 kapi ulja pupoljke (Oenothera). Dodajte jojobinu ulju druga dva ulja i dobro promiješajte.

Primjena: Umasirajte na zahvaćena mjesta uljnu mješavinu poslije svakog pranja otopinom limuna, meda i vode ujutro i navečer. Masirati bi trebalo kružnim pokretima oko 5 do 10 minuta.

Važno je da umasiravanje ne bude kraće (bolje je da je duže) jer ulje pod mekanim pokretima mora prodrijeti u prolaze žlijezda lojnica sve do vrećica s lojem; ono ondje onemogućava stvaranje loja a time zbog !svog dezinficirajućeg djelovanja i upalu.

Pustite da ulje nakon masiranja djeluje još 10 minuta I obrišite ga nakon toga s površine kože čistim rupčićem.

Ostataka će na početku biti relativno mnogo, budući da još uvijek neka značajnija količina ulja ne prodire u kožu i prolaze unutar žlijezda, no sa svakom sljedećom primjenom sve će se više smanjivati. Provodite takvu masažu 3 do 4 tjedna.

Afte

Uzroci í tegobe

Afte su ranice na sluznici usta, koje se mogu pojaviti u cijelom području usne šupljine i na jeziku. U sredini su najčešće sivkastobijele boje, a vanjski im je rub okružen crvenim prstenom.

Statistički je svaki peti čovjek u životu bar jednom imao afte, ali se najčešće javljaju između desete i četrdeste godine života. Zene češće pate od afti nego muškarci.

Djelovanje afti je krajnje neugodno, skoro uvijek bolno – posebno onda kad ih se dodirne, npr. pri jelu.
Uzrokuju ih pretežno virusi a mogu nastati i povredom sluznice usne šupljine, npr. kod pranja zuba ili kad se čovjek ugrize. Često se javljaju kad su obrambene snage organizma oslabljene, jer se on bori s kakvom drugom bolešću, kad smo iscrpljeni ili pod stresom. U pravilu afte se same zaliječe nakon jednog do dva tjedna.

Kako limun pomaže kod afti

Antibakterijska i antivirusna svojstva limuna višestruko su dokazana. Tako ona mogu i kod afti ubrzati liječenje. Da biste to postigli, trebali biste više puta – najmanje tri – svakog dana staviti svježe istisnut sok jednog cijelog limuna u čašu mlake vode i time dobro isprati usnu šupljínu. Valja znati da ispiranje afte limunskom kiselinom može izazvati jaku žareću bol. No kod duže primjene ona sve više popušta I lakše se podnosi. Tako se afte se znatno brže izliječe.

Kurje oko

Uzroci i tegobe

Čovjek u svom životu napravi više od tristo milijuna koraka. Noge pritom prijeđu golemu udaljenost od oko 120 000 kilometara. Unatoč toj važnoj funkciji, odabiru zdrave obuće često se pridaje premalo važnosti. Posljedica toga jest to da devet od deset osoba ima problema s nogama. Kurje se oči ubrajaju u najčešće tegobe.

Ako su cipele pretíjesne, na mjestima gdje pritišću nogu stva-ra se grublja koža, koja polako prerasta u kurje oko. U sredini takva tkiva nastaje stožac kurjeg oka, koji urasta du-boko u kožu i uzrokuje bolove.

Kako limun pomaže kod kurjeg oka

Oblozi s limunom

Provjereno domaće sredstvo protiv kurjih očiju i ogrubjelih dijelova kože koji im prethode jesu oblozi od ploški limuna koji se stavljaju noću. Stavite oko 5 milimetara debelu plošku limuna na kurje oko, zavežite oko toga zavoj i učvrstite.

Ponavljajte takvu primjenu tako dugo dok se kurje oko posve ne povuče.

Natapanje limunovim uljem

Natapanje eteričnim uljem limuna ubrzava nestanak kurjih očiju ili ogrubjele kože na nogama. Umasirajte preko dana više puta 1 do 2 kapi limunovog ulja na zahvaćena mjesta.

Pripazite pritom da nerazrijeđenim uljem obrađujete stvarno samo ogrubjela mjesta, a štedite okolnu kožu. Stavite ulje za masažu na štapić s vatom ili na komadić vate, a ne izravno na prste.

Što još možete učiniti

Mislite na to da se starenjem povećava broj cipela. Ako ste nosili cipele broj 38, on se već za nekoliko godina može povećati za pola ili čak i cijeli broj.

Da se ne bi stvarala mjesta pritiska na nožnim pstima, svaka bi cipela morala biti bar pola centimetra duža od noge. Osim toga, prsti se ne bi smjeli doticati gornjeg dijela cipele, nego bi morali imati prostora za kretanje.

Cipele oštrih vrhova stíšću prste i s vremenom deformiraju nogu. Okrugli je vrh cipele bitno bolji. Mekanoj koži valja dati prednost pred čvrstim materijalima.

Odlučite se za kupovinu tek onda kad ste cipele dobro isprobali – najbolje kasno popodne ili navečer – i kad se u njima stvarno dobro osjećate. Obujte zato cipele i prođite u njima kroz prodavaonicu. Dok sjedite, mjesta pritiska se često ne primjećuju. Isprobajte u svakom slučaju obje cipele.

Nosite što više cipele s niskim potpeticama. Kod visokih potpetica tjelesna težina može povećati pritisak na prednji dionoge i prste za čak pedeset posto. A upravo su ti dijelovi mnogo osjetljiviji nego dijelovi oko peta.

Ubodi komaraca

Uzroci i tegobe

Čim zatopli pojavljuju se ponovno prvi mučitelji: komarci su se ponovno usmjerili na ljudsku krv. Već i sam njihov ubod katkad je vrlo neugodan. Ali najčešće ubod smeta još nekoliko sljedećih dana. Mjesto uboda je crveno i svrbi. Uzrok tegoba je mala upala, koja nastaje zbog stranih tijela ili kemijskih tvari koje se prenose ubodom insekata. Još su bolniji ubodi pčela, osa i sličnih kukaca, koji svoj otrov direktno š
žalcem uštrcaju pod kožu.

Kako limun pomaže kod uboda komaraca

Trenutačne mjere s limunovim uljem i límunovím octom

Ako je žalac ostao u koži, odstranite ga pincetom. Uma-sirajte 1 do 2 kapi límunovog ulja pomiješanog sa 1 žličicom meda u kožu na mjesto uboda. To će ukloniti upalu. Dodajte onda u 1 čašu vode malo limunovog octa, namočite u tome rupčić i položite ga na mjesto uboda.

Limun kao sredstvo zaštite od insekata

Stavite u 1/4 litre vode 20 kapi limunovog ulja i raspršite po zraku u prostoriji. To ne samo da ugodno i osvježavajuće miriše, nego i tjera komarce i ostale krvopije. U otopinu možete umočiti i vatu pa je noću ostaviti pokraj kreveta. Ili provucite po koži svježu koricu limuna, tako da se ulje koje se u njoj nalazi lagano ispari.
Sjedite li, pak, navečer vani, možete otjerati komarce ako otkrivene dijelove kože namažete mirisnom uljnom mješavinom. Stavite za to 10 kapi limunova ulja u 50 mililitara ulja od pšeničnih klica ili suncokreta i natrljajte time kožu.

Oprez kod ovih simptoma

Odmah potražite liječnika ako se nakon uboda pčele, ose ili  sličnog kukca pojavi neki od navedenih simptoma. To može I biti znak alergijske reakcije.

Ako se brzo ne djeluje, može doći do šoka ili čak smrti gušenjem:

 • omamljenost i osjećaj vrtoglavíce
 • nedostatak zraka í napadaji gušenja
 • glavobolja i osjećaj ukočenosti na licu
 • otečenost u ustima i grlu
 • pojačani puls i unutarnji nemir
 • slabost i povraćanje
 • napadaji znojenja

Ako je ubodeno malo dijete, obvezno ga odvedite k liječniku.

Sunčane opekline

Uzroci i tegobe

Pod djelovanjem jakog Sunčevog zračenja, posebno UV-dijela Sunčevog svjetla, dolazi do opeklina gornjih dijelova kože.  Pojedine se stanice razaraju, koža gori i zacrveni se. Ovisno o  jačini opeklina, stvaraju se mjehurići, čija je posljedica odvajanje gornjih slojeva kože. Pritom je šteta za kožu mnogo veća nego što se to na početku vidi. Ponovljene opekline povećavaju opasnost od raka kože.

Kako limun pomaže kod sunčanih opeklina

Ispiranja

Primijenite ispiranje hladnom vodom s limunom. Upotrijebite iscijeđeni sok od 3 limuna na 1/2 litre hladne vode i ispirite oprezno dijelove opečene kože. Voda s limunom hladi, djeluje dezinficirajuće i potiče regeneraciju kože.

Pakung od limuna, svježeg sira i meda

Nakon ispiranja vodom s limunom možete staviti i ljekoviti lagani pakung. Za to trebate 250 grama svježeg sira, 2 žlice svijetlog meda i 1 žlicu limunovog soka. Dobro promiješajte sve sastojke i nanesite takvu smjesu na opečene dijelove kože. Poslije 15 minuta isperite čistom vodom.

Ulje za kožu protiv stvaranja mjehurića

Kod opeklina prvog stupnja uljna mješavina sprječava stvaranje mjehurića, ublažava bol i potiče ozdravljenje.

Pomiješajte 40 kapi ulja pupoljke sa 30 kapi limunovog ulja. Umasirajte više puta na dan nekoliko kapi te mješavine u zahvaćene dijelove kože.

Celulit

Uzroci i tegobe

Gotovo polovica žena ima više ili manje celulita na bedrima I stražnjici. Nitko ne može predvidjeti koga će sve napasti. Mlade, vitke, starije ili preteške žene – nijedna nije posve sigurna. Celulit je nasljedna bolest promjene vezivnog tkiva.

Po prirodi je žensko vezivno tkivo elastičnije od muškoga I zato je rastezljivije. Osim toga, koža je tako građena da bolje nakuplja mast. No osim masti, takva celulitična koža sadrži I povišen udio vode i otpadnih tvari.

Test za celulit

Koliko je celulit uznapredovao, možete i sami ustvrditi. Kožu na bokovima pritisnite između palca i kažiprsta i odmah nakon toga pustite:

 • ako se pokažu borice koje poslije nekoliko sekundi nestaju, promjene vezivnog tkiva u početnoj su fazi;
 • ako bore ostaju nešto duže vidljive ili se raspoznaju čak i bez štipanja na ispruženim nogama, onda je celulit već uznapredovao;
 • ako se bore vide kod sjedenja i koža boli kod štipanja, onda je to izrazito celulitična koža.

Kako limun pomaže kod celulita

Eterično limunovo ulje učvršćuje tkivo i jača ga.

Masaža limunovim uljem

Masirajte svakodnevno ujutro i uvečer dijelove kože napadnute celulitom mješavinom nekoliko kapi limunovog ulja I 1 žlice jojobina ulja.

Limunovo ulje za regeneraciju kože

Stavite u 50 mililitara ulja jojobe 15 kapi limunovog ulja i po 10 kapi ulja pupoljke i ulja čempresa. To anticelulitno ulje možete primjenjivati svaki dan – za čišćenje kože, njegu kože i učvršćenje vezivnog tkiva.

Čaj protiv celulita

Budući da kod celulita postoji veća količina otpadnih tvari I vode u tkivu, važno je da se vanjsko liječenje upotpuni konzumiranjem čaja. Za čaj trebate 200 grama listova koprive, 50 grama listova maslačka i 50 grama grizelja. Uzmite od te mješavine 3 žlice i prelijte kipućom vodom. Ostavite da stoji 10 minuta, ocijedite i dodajte po šalici sok od 1 limuna. Pijte najmanje 6 tjedana po 2 šalice na dan.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Korisni savjeti o limunu

Sastojci limuna

Bioflavonoidi

Bogatstvo limuna – pektini i limunska kiselina

Sprečavanje bolesti pomoću limuna

Limun i zdravlje – bolesti i tegobe na koje limun djeluje

S limunom do ljepote

Recepti s limunom