Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Limun i zdravlje – bolesti i tegobe na koje limun djeluje

Proširene kapilare

Proširene kapilare na licu (Teleangiectasiae), općenito poznate kao popucale žilice, pojavljuju se kod skoro svake druge žene iznad 20 godina. Mogu se pojaviti i kod muškaraca, ali rjeđe. Proširene su kapilare zapravo više kozmetički nego zdravstveni problem jer je to bezopasna pojava.

Radi se o proširenim malim venama na površini kože, koje do izražaja dolaze kao tanke plave crte. Najčešće zahvaćeni dijelovi kože su obrazi, nos, te bedra i potkoljenice.

Uzroci ovog kožnog oboljenja još su uvijek nejasni. Pretpostavlja se da naslijeđe, preveliko konzumiranje alkohola, često i prejako sunčanje te uzimanje kontracepcijskih pilula imaju pritom važnu ulogu.

Kako limun pomaže kod proširenih kapilara

Masaža limunovim uljem

Limunovo ulje ima svojstvo ojačavanja žila, pa učvršćujuće djeluje i na stijenke proširenih vena. Pomiješajte u posudici 2-3 puta na dan nekoliko kapljica limunovog ulja sa 1 žlicom ulja od jojobe, avokada ili badema i masirajte time zahvaćene dijelove tijela.

Kupka od limunovog ulja za regeneraciju žila

Stavite u kadu s vodom temperature 30 do 34 °C osam kapi limunovog ulja i četiri kapi čempresova ulja, koje ste prije toga temeljito izmiješali s jednom žlicom tekućeg meda ili vrhnja. Ostanite 15 do 20 minuta u kadi. Nemojte se na kraju istrljati ručnikom, nego kožu osušite nježnim tapkanjem.

Pripazite da voda ne bude toplija od 34 °C jer onda djeluje na dodatno proširenje vena.

Visoki krvni tlak

Uzroci i tegobe

Više nego svaka treća žena i skoro svaki drugi muškarac iznad 40 godina boluju od visokog krvnog tlaka (hipertonije) – opasne tempirane bombe, koja može dovesti do srčanog infarkta ili moždanog udara. Najčešći razlog za to je arterioskleroza, stanjenje žila zbog nakupina na njihovim stijenkama. Ali i razna oboljenja bubrega, žlijezda ili srca, kao i popratna djelovanja lijekova, mogu biti krivci za povišeni krvni tlak.

No svi ti razlozi zajedno pogađaju samo 5% svih pacijenata s povišenim krvnim tlakom. U oko 95% slučajeva usprkos obimnim pretragama nije mogao biti ustanovljen nikakav razlog. U tim slučajevima liječnici govore o esencijalnom visokom krvnom tlaku, za koji točni razlozi još nisu otkriveni.

Kako limun pomaže kod povišenog krvnog tlaka

Límunovo mlijeko

Stavite u jednu litru hladnog mlijeka 3 zgnječena česna češnjaka i 1 narezani luk. Grijte mlijeko lagano do vrenja I ostavite ga da stoji 5 minuta. Na kraju ga procijedite i ostavite da se ohladi. Tada dodajte svježe istisnut sok od 3 limuna I pijte napitak tijekom dana.

Limunov ocat – med – Voda

Stavite u čašu mlake vode 2 žlice limunovog octa  i svježe istisnuti sok 2 limuna te otopite u tome
1 žlicu meda. Med sadrži dovoljno magnezija, koji djeluje na širenje žilica i tako pridonosi smanjenju visokog krvnog tlaka. Pijte 1 čašu takve otopine redovito duže vrijeme ujutro prije doručka i navečer prije spavanja.

Peludna groznica

Uzroci i tegobe

Velik broj ljudi boluje od neke alergije – a gotovo svaki treći čovjek od peludne groznice. Kad u proljeće i u rano ljeto počnu cvasti drveće, grmovi i trave, takvim bolesnicima curi iz nosa, svrbe ih i peku oči.

Uzročnici su pelud – tijelu strane molekule (alergeni), koje su u osnovi potpuno bezopasne. Zbog pogrešnog prepoznavanja u imunološkom sustavu organizam se protiv tih tvari počinje boriti i pritom dolazi do povećanog stvaranja antitijela. Tijekom te zapravo nepotrebne obrane dolazi do pojačanog lučenja histamina, koji onda izaziva neugodne simptome peludne groznice.

Kako limun pomaže kod peludne groznice

U svim iskoristivim dijelovima limuna nalazi se tvar kvercitrin, no najviše ga ipak ima u bijeloj kožici između korice I usplođa. Iz njega se u tijelu stvara kvercitín, koji djeluje kao prirodni antihistaminik i potiskuje i stvaranje novog I izlučivanje već postojećeg histamina.

Čisti limun

Pažljivo ogulite 1 limun, tako da po mogućnosti što više bijele kožice ostane na usplođu. Već tri tjedna prije vaše osobne sezone peludne groznice počnite uzimati svaki dan po dva tako oguljena limuna. Ako vas već muči peludna groznica, količinu možete í povećati. Djelovanje se još pojačava ako svakom limunu dodate i 1 do 2 žlice meda.

Med djeluje antialergijski – a visok sadržaj šećera usto zasladi kiseli limun.

Kurje oko

Uzroci i tegobe

Čovjek u svom životu napravi više od tristo milijuna koraka. Noge pritom prijeđu golemu udaljenost od oko 120 000 kilometara. Unatoč toj važnoj funkciji, odabiru zdrave obuće često se pridaje premalo važnosti. Posljedica toga jest to da devet od deset osoba ima problema s nogama. Kurje se oči ubrajaju u najčešće tegobe.

Ako su cipele pretíjesne, na mjestima gdje pritišću nogu stva-ra se grublja koža, koja polako prerasta u kurje oko. U sredini takva tkiva nastaje stožac kurjeg oka, koji urasta du-boko u kožu i uzrokuje bolove.

Kako limun pomaže kod kurjeg oka

Oblozi s limunom

Provjereno domaće sredstvo protiv kurjih očiju i ogrubjelih dijelova kože koji im prethode jesu oblozi od ploški limuna koji se stavljaju noću. Stavite oko 5 milimetara debelu plošku limuna na kurje oko, zavežite oko toga zavoj i učvrstite.

Ponavljajte takvu primjenu tako dugo dok se kurje oko posve ne povuče.

Natapanje limunovim uljem

Natapanje eteričnim uljem limuna ubrzava nestanak kurjih očiju ili ogrubjele kože na nogama. Umasirajte preko dana više puta 1 do 2 kapi limunovog ulja na zahvaćena mjesta.

Pripazite pritom da nerazrijeđenim uljem obrađujete stvarno samo ogrubjela mjesta, a štedite okolnu kožu. Stavite ulje za masažu na štapić s vatom ili na komadić vate, a ne izravno na prste.

Što još možete učiniti

Mislite na to da se starenjem povećava broj cipela. Ako ste nosili cipele broj 38, on se već za nekoliko godina može povećati za pola ili čak i cijeli broj.

Da se ne bi stvarala mjesta pritiska na nožnim pstima, svaka bi cipela morala biti bar pola centimetra duža od noge. Osim toga, prsti se ne bi smjeli doticati gornjeg dijela cipele, nego bi morali imati prostora za kretanje.

Cipele oštrih vrhova stíšću prste i s vremenom deformiraju nogu. Okrugli je vrh cipele bitno bolji. Mekanoj koži valja dati prednost pred čvrstim materijalima.

Odlučite se za kupovinu tek onda kad ste cipele dobro isprobali – najbolje kasno popodne ili navečer – i kad se u njima stvarno dobro osjećate. Obujte zato cipele i prođite u njima kroz prodavaonicu. Dok sjedite, mjesta pritiska se često ne primjećuju. Isprobajte u svakom slučaju obje cipele.

Nosite što više cipele s niskim potpeticama. Kod visokih potpetica tjelesna težina može povećati pritisak na prednji dionoge i prste za čak pedeset posto. A upravo su ti dijelovi mnogo osjetljiviji nego dijelovi oko peta.

Mamurluk

Uzroci i tegobe

Glava tutnji, grlo je suho, sve nam ide sporo i teško – čini nam se kao da je cijeli svijet protiv nas. Posljedice probdjevene noći svatko je od nas bar jednom iskusio. Uzrok takva stanja jest alkohol. On se krvlju prenosi u svaku stanicu tijela. U mozgu razvija svoje opojno i uspavljujuće djelovanje, koje najprije ublažava neugodan utjecaj. Ali pri razgradnji te droge stanice mozga pate zbog nedostatka kisika, što sljedeće jutro uzrokuje smetnje u protoku krvi i bubnjanje u glavi.

Alkohol osim toga širi krvne žile, zbog čega se bubrezi potiču na povećano izlučivanje tekućine – a zbog toga se poslije svega javlja jaka žeđ. Kod pretjeranog konzumiranja alkohola može doći do pomanjkanja magnezija, što ima za posljedicu nervozu, drhtanje ruku, grčeve mišića, lupanje srca i poremećeno spavanja.

Jutarnji napitak protiv mamurluka.

Stavite u 1/2 litre mlake vode svježe istisnut sok od 4 limuna, 3 žlice limunovog octa  i na vrhu noža soli. Ispijte taj napitak još prije doručka na prazan želudac. Kiselina u limunovu soku jača i stabilizira funkcije želuca. U limunovu octu ima dovoljno minerala, između ostalog i magnezija. Sol pomaže da se tekućina veže u tijelu i sprječava njezino brzo izlučivanje preko bubrega.

Kava s limunom protiv glavobolje

Stavite u 1 šalicu jake crne kave sok 1 limuna i ispijte to nezaslađeno i bez mlijeka. Po potrebi možete ponoviti postupak opisan pod »Glavobolja« .

Kako možete pojačati djelovanje limuna

Rjješiti se mamurluka katkada možete izotoničkim sportskim napicima bogatima mineralima prije nego što pođete na spavanje. Dobrima su se pokazale i kininom bogate gorke limunade, kao npr. bitter lemon. No morate popiti najmanje 3/4 litre. I dvije žličice pupoljkina ulja sprječavaju ono najgore.

Prva pomoć ujutro mogu biti i svježe jabuke, koje valja pojesti odmah na prazan želudac.

Mnogo kretanja na svježem zraku potiče krvotok í time izlučivanje štetnih tvari. Osim toga tako se ubrzava dotok kisika u mozak.

Upozorenje Tablete protiv glavobolje odstranit će bubnjanje u glavi i slabost, ali će dodatno opteretiti rad bubrega. Stoga biste morali – ako je ikako moguće – izbjegavati takve tablete. Liječite mamurluk radije na prirodan način – pomoću kure s limunom.

Smetnje koncentracije

Uzroci i tegobe

Poremećaji koncentracije tipičan su simptom našega stresnog vremena. Uz njih se često pojavljuju i druge smetnje kao nervoza, nesanica, zaboravnost ili otežano učenje u djece. Uzrok tomu su najčešće stres, brige na poslovnom i privatnom području ili duševni konflikti.

Kako limun pomaže kod smetnji koncentracije

Psihoemocionalno djelovanje limunovog ulja pomaže kod slabe koncentracije i općeg pada radne sposobnosti, ali i kod napetosti, pa čak i depresivnih raspoloženja. Istodobno, limunovo ulje potiče aktivnost mozga.

Mirisna svjetiljka s limunovim uljem

Stavite u vodom napunjenu mirisnu svjetiljku 5 kapi limunovog ulja. Tako ćete – posve nesvjesno – stalno izdisati svoj nemir.

Aromaterapija za djecu

Pomiješajte 3 kapi limunovog ulja sa 3 kapi čempresovog ulja i stavite tu mješavinu u mirisnu svjetiljku napunjenu vodom

Vlaženje zraka pomoću limunovog ulja

U razdoblju grijanja stanova možete postaviti šalicu vode sa 5 kapi limunovog ulja na radijatore.

Limun u raspršivaču mirisa

Umiješajte u 1/2 litre vode 15 kapi limunovog ulja i raspršite otopinu raspršivačem po prostoriji. Budite oprezni da ne nastanu mrlje: pazite da sitne kapi ne završe na osjetljivim površinama namještaja!

Glavobolja

Uzroci i tegobe

Glavobolja se ubraja u najrasprostranjenije bolesti čovječanstva. Najveći dio ljudi pati, bar povremeno, od neke vrste glavobolja. Trenutno je poznato oko 200 vrsta glavobolja s različitim simptomima. Uglavnom se razlikuju tri tipa glavobolje.

  • Glavobolje izazvane napetošću mišića i prekomjernim jednostranim opterećenjem u području glave i vrata, a pojavljuje se najčešće iza čela i u sljepoočicama. Uzrokuje ih prije svega stres, psihički konflikti ili loše držanje tijela.
  • Cluster-glavobolje (od engleske riječi cluster = nakupina) napadaju – pretežno muškarce – u razmaku od nekoliko dana do mjeseci. Kod izrazito teških oblika bolovi se koncentriraju na jednoj polovici glave i to, za razliku od migrene, u obliku uboda ili trganja.
  • Lupajuća, pulsirajuća migrenska bol prisutna je u jednoj polovici glave i traje od nekoliko minuta do nekoliko dana.

Bol se može proširiti. Zato na žilama mozga može nastati upalna reakcija s bolovima, slabošću i neurološkim smetnjama kao što su iskrivljene crte ili svjetlucanje pred očima.

Kad morate ići k liječniku

Samo rijetko glavobolje su predznaci tumora, srčanog udara, krvarenja u mozgu ili neke druge ozbiljne bolesti. S liječnikom  se valja posavjetovati kad se zajedno s temperaturom i I s ukočenim vratom, smetnjama govora, poslije tjelesnog napora  i velikih aktivnosti ili iznenada pojavi vrlo jaka glavobolja, u osobe koja do tada nikad nije patila od glavobolja.

Kako limun pomaže kod glavobolja

Kava s limunom

Pomiješajte svježe istisnut sok 1 limuna i 1 šalicu crne kave. Popijte nezaslađeno i bez mlijeka. Po potrebi – ako bolovi ne prestanu – popijte tri puta na dan po šalicu takve kave s limunom.

Limunova korica

Ogulite 1 velik kemijski netretiran limun. Postoje dvije mogućnosti primjene limunove korice protiv glavobolje.

Prva je da savinete limunovu koricu lagano među prstima, tako da vanjska strana bude napeta. Natrljajte tada vanjskom koricom sljepoočice, tako da utrljate eterično ulje koje se nalazi u korici.
Druga je mogućnost da odstranite s unutarnje strane limunove korice bijelu donju kožicu. Pritisnite tada limunovu koricu unutarnjom stranom na sljepoočice. Osjećat ćete lagano pečenje, ali će glavobolja brzo proći.

Mješavina limunovog ulja protiv migrene

Pomiješajte 100 mililitara jojobinog ulja sa 20 kapi limunovog ulja te po 10 kapi ulja kamilice, lavande i metvice te 6 kapi ružmarinovog ulja. Umasirajte nekoliko kapi mješavine u sljepoočice i područje Vrata.

Druge mjere protiv bolova

  • Masaža: posebno kod glavobolja napetosti masaža mišića vrata ima vrlo dobre rezultate.
  • Vježbe opuštanja: razne vježbe, npr. joga ili autogeni trening, odstranjuju napetost i njome uzrokovane bolove.
  • Toplina: kod nekih pacijenata tuširanje vrata vrućom vodom djeluje bolje nego primjena hladnih obloga.

Proširene vene

Uzroci í tegobe

Svaki četvrti muškarac i svaka druga žena pate od proširenih vena (Varíces). Skoro svaka deveta odrasla osoba ima veće ili manje tegobe, kao što su: osjećaj napetosti, teške ili natečene noge, svrbež kod ležanja ili sjedenja, noćni grčevi u nogama, trganje ili bolovi.

Bolesti vena uzrokuje poremećeni povrat krvi k srcu na njezinu protoku kroz tijelo. Proširene vene nastaju kad taj mehanizam više ne funkcionira jer su na jednom ili više mjesta venski zalisci oštećeni ili se više ne zatvaraju. Krv se gomila, ostaje u nozi i žile se nadimaju – što se s vanjske strane vidi kao debele plave crte. Osim ružna izgleda, izražene vene mogu pričinjavati i velike tegobe i dovoditi do nakupljanja vode u nogama (edemi), do dugotrajnih čireva na nogama ili upala vena.

Tri vrste proširenih vena

Specijalisti za vene (flebolozi) razlikuju tri vrste proširenih vena koje se mogu pojaviti na nogama.

Debela korijenska vena, koja nastaje kad se oštećenje na žilama nalazi kod glavnog sliva krvi u području slabina.
Sva krv iz nožnih vena skuplja se ondje i teče kroz zdjeličnu venu natrag u srce. Kod bolesnih promjena na žilama može se dogoditi da se krv od glavnog sliva ponovno spusti prema dolje u nožne vene i da se tamo skuplja.

Proširene vene postraničnih grana mogu se nalaziti u području stegna i gnjata, kad se krv od velike korijenske vene potiskuje u razgranate vene.

Proširene mogu biti i male poprečne veze između površinskih i dublje smještenih nožnih vena, koje gotovo I ne izazivaju tegobe.

Faktori rizika

 

  • Genetski faktor. U 80 oboljelih naslijeđe kod nastanka proširenih vena ima veliku ulogu. No ono ipak ne mora biti odlučujuće. Što se više čimbenika poklopi, to je veća opasnost da će se razviti bolest.
  • Trudnoća. Hormonalne promjene u organizmu budućih majki uzrokuju opće slabljenje vezivnog tkiva. Osim slabljenja Vezivnog tkiva tijekom trudnoće dolazi do sve većeg pritiska na vene koje vode prema dolje zbog sve veće maternice (uterusa). No u većini slučajeva poslije trudnoće trudničke proširene vene nestaju same po sebi.
  • Kontracepcijska pilula. Budući da kontracepcijska pilula stalno simulíra trudnoću, žensko tijelo reagira hormonalnim promjenama koje bi kod stvarne trudnoće mogle oslabiti vezivno tkivo.
  • Nedostatak kretanja. U osoba koje na poslu mnogo stoje, ali se zapravo malo kreću, često nastaju proširene vene. Na nožnim venama stoji pritisak cijelog krvnog stupa. Ako se taj pritisak ne oslabi pumpanjem koje ostvaruju mišići u pokretu, s vremenom se žile šire.

Posljedica toga je da zalisci vena više dobro ne zatvaraju. Dolazi do izbočenja i proširenih vena. No ni previše kretanja nije dobro – nogometaši i balerine također često pate od proširenih vena.

Kako limun pomaže kod proširenih vena

Pripazite da kod masaže limunovim uljem uvijek masirate uzduž proširene vene odozdo prema gore, znači od nogu u smjeru srca, i to vrlo nježno. Ali postoje i druge terapije limunom koje su se zbog svog učvršćujućeg djelovanja na žile dokazale kao vrlo dobre za preventivu I liječenje proširenih vena.

Masaža mješavinom limunovog ulja

Dodajte u 50 mililitara ulja pšeničnih klica 6 kapi limunovog ulja i po 2 kapi ulja čempresa i smreke. Umasirajte tu mješavinu svaki dan nježno u noge odozdo prema gore, uvijek u smjeru srca.

Oblog s limunovim uljem

Stavite u 1/4 litre tople vode 5 kapi limunovog ulja pomiješanog sa 1 žlicom vrhnja. Natopite time ručnik i ovijte njime mjesta na nogama gdje se pojavljuju proširene vene. Ostavite oblog da stoji oko 15 minuta i ispružite za to vrijeme noge na povišeno mjesto. To biste trebali činiti svaki dan.

Kupka za noge s limunovim uljem

Pomíješajte 6 kapi limunovog ulja, 2 kapi čempresovog ulja, 2 kapi smrekina ulja i 2 kapi ružmarinovog ulja sa 1 žlicom meda. Napunite posudu za pranje nogu vodom temperature od 30 do 34 °C i ulijte ovu mješavinu. Dobro promiješajte I držite u tome noge 20 minuta. Svaki dan provodite ovu djelomíčnu kupku.

Želučane tegobe

Uzroci i tegobe

Kroz jednjak hrana dolazi u želudac. Tu se radi lakše probave hrani dodaju želučane kiseline. Osim toga, mišići je tako dugo gnječe dok se pojedini dijelovi ne razlože u milimetarske komadiće. Tek nakon toga hrana prelazi u tanko crijevo.

Obično se to odvija tako da mi ništa ne primjećujemo. No katkad se ipak može dogoditi da imamo osjećaj prenatrpanosti. Jelo nam teško pada na želudac. U tom je slučaju rad želučanih mišića ometen ili se ne stvara dovoljno želučane kiseline. Posljedice su pritisak u želucu i podrigivanje jer hrana pretjerano dugo ostaje neprobavljena u želucu i ne prenosi se dalje.

Oprez kod-dugotrajnijih bolova

Tko najmanje jedan tjedan bez prestanka osjeća tegobe ili bolove u području želuca, trebao bi obvezno otići- k liječniku. Razlog bolovima mogla bi biti pojava bakterije Helicobacter pylori na želučanoj sluznici koja osim zloćudnih oboljenja limfnog sustava uzrokuje i nastanak raka želuca.

Statistički gledano, svaka je treća osoba zaražena bakterijom Helicobacter pylori. U svakom sedmom ili osmom slučaju iz toga se razvija dobroćudni čir na želucu ili na dvanaesniku.

Kako limun pomaže kod želučanih tegoba

Limunov sok

Pijte kod svakog obroka svježe istisnut sok od 1 limuna sa 1 čašom mlake vode. Limunska kiselina potiče u želucu stvaranje želučane kiseline i djelatnost želučane muskulature.

Povoljni popratni učinak: limun pomaže pri mršavljenju ako kod svakog obroka uzimate 2 žlice limunovog soka.

Upala krajnika

Uzroci i tegobe

U najvećem broju slučajeva uzročnici upale krajnika (tonzili-tis) – nazvane još i angina – su bakterije (streptokoki), a rjeđe virusi. Krajnici na pozadini ždrijela su zacrvenjeni, nabreknuti i obloženi žutim točkicama gnoja. Simptomi su teškoće pri gutanju, bolovi u grlu a kod uznapredovale bolesti i temperatura.

Oprez – štetne posljedice upale krajnika!

Ako temperatura kod upale krajnika poraste iznad 39 °C ili upala krajnika traje dulje od jednog tjedna, obvezno se treba posavjetovati s liječnikom!

Ako se upala krajnika ne zaliječi u potpunosti, postoji opasnost da se streptokoki krvlju prošire po cijelom tijelu. Oni tako mogu uzrokovati teška oštećenja bubrega ili opasnu upalu srčanog mišića, koja u uznapredovalom stadiju čak može dovesti do zakazivanja srca.

Kako limun pomaže kod upale krajnika

Grgljanje limunovim sokom

Grgljajte svakih 2 sata najmanje po pola minute svježe istisnut sok 1 limuna. Zabacite nakon toga glavu koliko god možete prema natrag, tako da sok dospije do stražnjeg I područja ždrijela. Antibakterijsko i antivirusno djelovanje limunovog soka tako direktno napada uzročnike bolesti.

Na kraju možete popiti i sok, kako biste došli do vitamina C i bioflavonoida te tako i iznutra pojačali obrambene snage.

Zadah iz usta

Uzroci i tegobe

Oko dvadeset posto osoba pati od zadaha iz usta. Uzroci toga mogu biti promjene u području usta i nosa ili ždrijela, kao I u želucu. Traju li simptomi dulje vrijeme, valja liječnički ustvrditi što je uzročnik bolesti. Vrlo su često uzrok tome i pokvareni zubi.

Kako limun pomaže kod zadaha iz usta

Limun pomaže kod zadaha iz usta, koji se može pojaviti zbog I određenih začina, alkohola, cigareta ili nedovoljnog čišćenja ždrijela uslijed premalo stvaranja sline.

Ispiranje usta

Više puta tijekom dana temeljito ispirite usnu šupljinu svježe istisnutim sokom 1 limuna razblaženim u čaši vode.

Ploške limuna

Žvačite uvijek poslije jela po 1 plošku limuna.

Krvarenje iz nosa

Uzroci i tegobe

U pravilu je krvarenje iz nosa bezopasno i potječe od povrede sitnih žilica u nosu na tzv. Kiesselbachovu području, krvnim žilicama posebno bogatom području u prednjem dijelu nosnog zida. To se može dogoditi zbog udarca u nos, snažnog ispuhivanja ili intenzivnog kopanja nosa.

Oprez kod čestih krvarenja iz nosa

Ako redovito ili često dolazi do krvarenja iz nosa, liječnik neka utvrdi ne krije li se iza toga možda neka ozbiljnija bolest. Tako se, naime, mogu očitovati razna oboljenja krvi, u visoki krvni tlak, oštećenja jetre, tumori ili oboljenja žila.

Kako limun pomaže kod krvarenja iz nosa

Oblozi

Istisnite malo svježeg soka iz jednog limuna, uronite u njega štapić s vatom i natopite time prednji dio nosnog zida s unutarnje strane. Glavu lagano nagnite prema naprijed, tako da krv ne teče u ždrijelo. Dodatno možete staviti i hladne komprese na čelo i vrat. Limun ima i adstringirajuća (stežuća) svojstva.Ako ozlijeđene žile dođu u dodir s limunovím sokom, one se stežu. Otvorene rane se zatvaraju, krvarenje
prestaje.

Osteoporoza

Osteoporoza (gubitak koštanog tkiva) je najčešća bolest kostiju u odraslih. Pojavljuje se uglavnom nakon šezdesete godine života i pogađa pretežno žene – statistički gledano skoro svaku treću. Najnezgodnije kod osteoporoze jest to da ona počinje gotovo neprimjetno. Na početku se ne primjećuje gotovo ništa, dok iznenada ne dođe do bolnih príjeloma kralježnice – izvana se prímjećuju kao tzv. staračke grbe.
Razlog za povišenu lomljivost kostiju jest razgradnja koštanog tkiva povezana sa starenjem. Od četrdesete godine života kosti godišnje gube oko 1,5 posto svoje gradivne tvari.

Proračunato na trideset godina života nakon toga, to je još uvijek jedna trećina cjelokupne mase tijela. Žene su time najviše pogođene jer njihovu organizmu s početkom menopauze počinje nedostajati hormon estrogen potreban za izgradnju kostiju. Ako se još usto pojavi i nedostatak kalcija, posljedica može biti prekomjerni gubitak koštane mase. Tijelo hitno treba kalcij, da bi gradilo koštanu tvar i da bi je održavalo. U kosturu je pohranjeno skoro kilogram kalcija.

Kako rano spriječiti osteoporozu

Budući da je organizmu nužan kalcij da bi mogao izgrađivati koštanu tvar, valja jesti kalcijem što bogatiju hranu, npr. mliječne proizvode, ribu, mlado povrće, svježe povrće i morsku sol. Hrana koja sadrži fosfate i oksalne kiseline, npr. meso, kola-napici, špinat, rabarbara I rajčica, otežava upijanje kalcija u crijevima pa valja ograničiti njezino uzimanje.

Ograničite potrošnju alkoholnih pića i nikotina, jer njihovo prekomjerno uživanje može izazvati oštećenja kostiju.

Pazite da se dosta krećete. Redovite sportske aktivnosti pospješuju izgradnju koštane tvari.

Kako limun pomaže kod osteoporoze

Pripremanje hrane s limunom

Iskorištavanje kalcija sadržanog u hrani možete još više potaknuti tako da u pripremanju jela upotrebljavate što više limun – npr. limunov ocat kao preljev za salate.

Limunov ocat i limunov sok

Limunska kiselina značajno pridonosi boljem iskorištavanju kalcija u tijelu, što sprječava osteoporozu. U límunovom octu sadržani su kalcij i limunska kiselina – dakle, istodobno I tvari potrebne za izgradnju kostiju i one koje potiču njihovo upijanje. Pijte svaki dan prije doručka i prije večere 1 čašu tople vode sa svježe istisnutim sokom 1 limuna i 1 žlicom limunovog octa.

Zasladite li to žlicom meda, povećat ćete dodatno sadržaj prirodnog kalcija. Osobe koje ne podnose mliječne proizvode, npr. koje pate od nedostatka laktaze ili alergije na prehrambene namirnice, trebale bi uz svaki obrok uzimati sok 1 limuna kako bi poboljšale ionako vrlo ograničeno upijanje kalcija.

Parodontoza

Uzroci i tegobe

Prvi znaci upale zubnog mesa (parodontitisa) je tamnocrvena boja zubnog mesa i kad se na mjestu gdje se zubno meso dodiruje s bijelom zubnom tvari stvaraju crveni rubovi. Ako je upala već poodmakla, pojavljuju se osim toga i bolovi ili jaka krvarenja pri pranju zuba.
Ostaci šećera i ugljikohidrata, koji nakon jela ostanu zalijepljeni između zuba, daju bakterijama pogodno tlo za rast.

One se razmnožavaju i stvaraju naslage na zubima, tzv. plak. Iz mekanih nakupina za nekoliko se dana zbog djelovanja tvari u slini stvori tvrdi zubni kamenac. Zubno meso nabrekne i odvaja se od vrata zuba.
U te prostore među zubima dopiru onda bakterije koje izazivaju parodontozu, upala se proširi duboko u unutrašnjost I ondje još više potiskuje zubno meso. U završnom stadiju parodontoze zubno se meso već toliko povuče da više ne može učvršćivati zub. On se tada počinje klimati, a kasnije postoji mogućnost i da ispadne.

Kako limun pomaže kod parodontoze

Ispiranja

Stavite sok svježe istísnutog limuna u čašu mlake vode. Pijte to malim gutljajima i ispirite time zube, prostore između zuba i cijelu usnu šupljinu po jednu minutu.

Limunov sok uništava bakterije, a kiselina koja se nalazi u njemu učvršćuje zubno meso. Provodite takva ispiranja usne šupljine poslije svakog pranja zuba. Zubna caklina kod čišćenja zubnom pastom ionako dobiva zaštitni kiseli omotač, pa joj limunska kiselina ne može više naškoditi.

Reumatska oboljenja

Uzroci i tegobe

Reumatska su oboljenja najproširenija oboljenja. »Reuma« sama po sebi nije neka bolest, nego zastarjeli pojam za gotovo 400 simptoma bolesti, koji se mogu pripisati reumatskim pokazateljima. Svima je zajedničko to da pogađaju aparat za kretanje, da su povezani s bolovima i da djelomično jako
ograničavaju pokretljivost.

Najčešći oblici reumatskih oboljenja

Degenerativno-reumatska oboljenja. Jednostrano  opterećenje pojedinih zglobova, npr. na radnom mjestu, dovodi do jakih pojava istrošenosti. Oko 80 posto svih osoba iznad 60 godina pati od toga. U te se vrste ubrajaju između ostalog i artroza zglobova te oštećenja na tetivama I kralježnici.

Upalno-reumatska oboljenja. Pogrešno ponašanje imunološkog sustava dovodi do toga da obrambene stanice počnu napadati vlastiti organizam. One napadaju unutrašnju kožu zglobova i ondje izazivaju upale. Kroz duže razdoblje doći će do razaranja osjetljivog tkiva. U tu vrstu se ubrajaju razni oblici artritisa, Morbus Bechterew I kronični poliartritis, kod kojeg je više zglobova napadnuto u isto vrijeme.

Ekstraartikularna reumatska oboljenja. Ovdje nisu pogođeni zglobovi, nego mekana tkiva – mišići, tetive, vrećice s mazivom, ligamenti, živci ili vezivno tkivo potkože.

Redovito preopterećenje pojedinih mekanih dijelova tkiva kroz duže razdoblje uzrokuje grčeve i napetost, koji postaju kronični. Tipičan primjer je tenisački lakat.

Kako limun pomaže kod reumatskih oboljenja

Masaža limunovim uljem

Masirajte više puta na dan zahvaćene dijelove tijela s nekoliko kapi limunovog ulja pomiješanog sa 1 žlicom jojobinog ulja. To usporava upale, djeluje opuštajuće i ublažava bolove.

Ljekoviti čaj s limunom

Grizelj (Spirea filipendula) sadrži dosta spojeva sa salicilnom kiselinom, kao što su salicilaldehid i metilsalicilat, ali također tvari za izbjeljivanje i flavonoid spiraeosid koji zajedno izvrsno djeluju protiv reumatskih oboljenja. Prelijte 2 žličice grizelja sa 1/4 litre vruće vode, ostavite da stoji 10 minuta i onda procijedite. Nakon hlađenja na sobnu temperaturu dodajte na 1 šalicu pripravka sok od 1 svježe istisnutog limuna. Pijte po 2 šalice svaki dan, a kod akutnih bolova i po 3 šalice.

Smanjenje kiseline uz pomoć limunovog soka

Čak i kad nam je sve prekiselo, limunov sok djeluje u tijelu vrlo bazično i tako je prirodni protivnik prekomjerne količine kiseline odgovorne za pojavu tegoba. Pijte 3 puta na dan sok svježe istisnutog limuna sa 1 čašom mlake vode. Kod akutnih bolova udvostručite dozu – dakle, tri puta na dan sok od 2 limuna.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Korisni savjeti o limunu

Sastojci limuna

Bioflavonoidi

Bogatstvo limuna – pektini i limunska kiselina

Sprečavanje bolesti pomoću limuna

Izliječite limunom bolesti i tegobe kože

S limunom do ljepote

Recepti s limunom