Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Maslinovo ulje

Kako bismo, dakle, trebali doći do masnoća potrebnih našem tijelu? Čini se da zdravi izbor, naravno dok ne pretjerujemo, predstavlja maslinovo ulje. Dokaz nude dva istraživanja stope smrtnosti u Italiji i Grčkoj,  dvjema zemljama s manjim brojem nekih vrsta raka uobičajenih u SAD-u.  Taj smanjeni rizik od raka mogao bi dijelom biti ti povezan s omiljenošću maslinovog ulja.

Ulje dobiveno prešanjem maslina najčešća je masnoća u prehrani Talijana i Grka, takoder poznatoj kao mediteranska prehrana. Što se krije iza čarolije tog ulja? Ono sadrži polifenole koji aktiviraju sustav enzima 2. faze zaduženih za pretvaranje štetnih tvari u  spojeve razgradive u vodi koji tada mogu biti izlučeni mokraćom ili žuči.

Prema znanstvenoj literaturi, čini se da postoji veza između nepotpune detoksifikacije i određenih bolesti, medu njima i raka Parkinsonove bolesti i sindroma kroničnog umora. Maslinovo ulje uglavnom sadrži mononezasićene masnoće, stabilníje od ostalih, pa je manja vjerojatnost da stvoriti spojeve koji mogu uzrokovati rak.

◊ Dokaz. Istraživanja na životinjama pokazala su da skvalin, sastojak svih maslinovih ulja, poboljšava imunitet i sprječava promjene stanica i stvaranje enzima koji potiču nastanak raka. Prema novijim radovima objavljenim u časopisu Gut, izgleda da maslinovo ulje sprječava rak jednjaka.

◊ Kako ga najbolje iskoristiti. Ekstra djevičansko ulje ima najviše polifenola i stoga je najkorisnije u zaštiti zdravlja.

Što znači “ekstra djevičansko”?

”Ekstra djevičansko” maslinovo ulje dobiva se prvim prešanjem maslina kad nema elemenata, i npr. kemikalija i visoke temperature, koji mogu pokvariti čistoću. Ima najnižu kiselost (manju od 1 posto) i najbolji okus od svih maslinovih ulja. Djevičansko ulje, također dobiveno prvim prešanjem, ima veću kiselost (oko 2 posto) i blaži okus. Čisto, “klasično” ulje, kombinacija je ovih dvaju ulja.

Upamtite:

1. Maslinovo ulje je kvarljivo pa kupujte  količinu za najviše tri mjeseca. Provjerite i rok valjanosti, ako je naznačen. Ne morate  ga čuvati u hladnjaku, ali ga držite podalje od sunčeve svjetlosti i topline.
2. Naneseno na kožu nakon izlaganja  suncu, djevičansko ulje štiti od oštećenja
stanica uzrokovanog ultraljubičastim zračenjem, pronašli su znanstvenici Medicinskog fakulteta u japanskom Kobeu.

Istina o masnoćama

Godine pune izvješća o opasnostima prehrane bogate masnoćama dovele su do raširenog, ali pogrešnog vjerovanja da su masnoće beskorisne, čak i štetne, odnosno nešto što bi trebalo izbjegavati kad god je moguće. Međutim, potpuno izbacivanje masnoće iz prehrane bilo bi nezdravo.

Masnoća sadrži esencijalne kiseline potrebne za energiju i pomoć u apsorpciji hranjivih tvari topivih u masnoćama, npr. vitamina A. Masnoća je, također, izvor sastojaka spojeva nalik hormonima nazvanih prostaglandini, neophodni za regulaciju krvnog tlaka djelovanja živčanog sustava, reakcije na upale te plodnosti.

Koliko god bile važne, sve masnoće nemaju jednaka svojstva poboljšavanja zdravlja i imuniteta.
Zasićene masnoće životinjskog podrijetla, uključujući one u masti, maslacu, slanini punomasnom mlijeku i masnoćom prošaranim odrescima, povećavaju opasnost od mnogih vrsta raka. Često konzumiranje tih masnoća jasno povećava rizik od srčanih bolesti.

Trans-masnoće, koje proizvodi čovjek, a nalaze se u većini margarina i gotove hrane (navedene na pakiranju kao hidrirano ili djelomično hidrirano ulje), imaju isti učinak kao i zasićene masnoće. Čak su i polinezasićena ulja, poput suncokretovog, u većim količinama nezdrava. Previše masnoće bilo koje vrste potiče stvaranje slobodnih radikala.