Recepti za krvnu grupu 0
Salate
Salate se mogu koristiti i kao zakuska prije ručka i kao poseb- no jelo za doručak ili večeru.
Zelena salata s raženim mrvicama
Pripremite mrvice od raženog kruha (može se narezati na kvadratiće i sušiti u pećnici, a može se pripremiti u tosteru u kriškama), zatim ih usitnite u stroju za mljevenje mesa ili nariibajte i pomiješajte s biljnim uljem (ulje i mrvice u jednakim količinama). Na taj način ste pripremili začin za salatu. Zatim narežite salatu na krupne komade, stavite je u posudu i prelijte pripremljenim začinom.
Zelena salata s krastavcima
Narežite na krupne komade listove salate i pomiješajte s krastavcima izrezanim na kriške. Začinite biljnim uljem u koje po želji možete dodati malo voćnog soka. Posolite po ukusu.
Zelena salata s peršinom i orasima
Simo izrežite listove peršina i krupno isto toliku količinu salate. Izmiješajte, dodajte 4 do 5 usitnjenih oraha. Sve to skupa još jednom promiješajte i Začinite biljnim uljem kojem ste dodali voćni sok.
Salata od špinata
Špinat je posebno koristan za ljude s prvom krvnom grupom. Ako želite možete ga uzgojiti u svom vrtu. Treba obratiti pažnju da najbolja vrsta špinata ima krupne, mesnate tarnnozelene listove i pri korijenu debele ružičaste stabljike. Sitno narežite listove špinata, dodajte približno toliko ili nešto manje sitno narezanog luka, začinite biljnim uljem i voćnim sokom.
Salata s češnjakom
Namočite u vodi nekoliko komadića raženog kruha, ocijedite i pomiješajte s naribanim češnjakom (dvije manje glavice). Dodajte usitnjene orahe, Začinite biljnim uljem.
Sve dobro promiješajte i stavite u posudu za salatu. Salatu odozgo ukrasite kriška- ma kuhane cikle, mrkve i grančicama peršinovog lista.
Salata s paprikom
Narežite na kružiće 2 paprike, na kockice 1 krastavac i na kriške 4 rajčice. Začinite biljnim uljem, promiješajte i pospite usitnjenim peršinovim listom i koprom.
Salata od krastavaca s mrkvom
Svježe krastavce i svježu rnrkvu narežite na tanke štapiće, dodajte krupno naribanu jabuku i krupno narezane listove zelene salate. Začinite voćnim sokom ili soku dodajte biljno ulje.
Salata s ovčjím sirom
Na kriške narežite rajčice i dodajte usitnjeni svježi ovčji sir koji ste prethodno nakratko prelili kipućom vodom. Umjesto ovčjeg, možete koristiti i domaći kravlji sir ili sir „Feta” koji je vrista ovčjeg sira. Salatu začinite biljnim uljem u koje ste dodali usitnjeni češnjak. Sve dobro promiješajte i ukrasite listovima peršina.
Salata od graška s mrkvom
Uzmite 3 do 4 velike žlice zelenog graška (svježeg, ne konzerviranog) i izmiješajte s naribanom mrkvom srednje veličine. Po želji možete dodati mladi luk. Salatu začinite biljnim uljem pomiješanim s voćnim sokom.
Salata od cikle s mrkvom
Pripremite začin: pomiješajte po ukusu biljno ulje, med, voćni sok i usitnjene listove peršina i kopra. Naribajte svježu ciklu i mrkvu u otprilike jednakim količinama. Dodajte začini promiješajte. Odozgo možete posuti ražene mrvice. Ova je salata dobra jer se može pripremiti i zimi, i u jesen, i u proljeće.
Salata od mrkve i jabuka
Ovo je još jedna salata za sve sezone. Sitno naribajte 3 svježe mrkve, dodajte oguljene i krupno naribane jabuke. Prethodno A pripremite začin: u mikseru izmiješajte 3 velike žlice biljnog ulja, 2 svježa žumanca, 2 velike žlice limunovog soka ili soka jarebike. Tako ćete dobiti domaću majonezu, kojom možete začiniti i druge salate (bolje je da ne koristite gotovu majonezu iz trgovine jer sadrži sintetički ocat). Sve izmiješajte i ukrasite listovima peršina i kopra.
Salata od bijele repe
Salata je također za svako godišnje doba. Naribajte svježu bi- jelu repu i mrkvu u jednakim količinama, izmiješajte i začinite domaćom majonezom (vidi prethodni recept).
Juhe
Nećemo zaboraviti da su juhe od mesa štetne jer u njima os- taju sve štetne tvari koje kuhanjem izlaze iz mesa. Osim toga „Lovci” trebaju dopunjavati svoje porcije mesa većom količinom jela od povrća. Zato se ovdje navode recepti juha od pov- rća uz uvjet da drugo jelo obavezno treba biti pripremljeno od mesa. No, ako vi nikako ne možete zamisliti juhe bez mesa, onda skuhajte meso u vodi koju ćete izliti nakon što se meso skuha. Kuhano meso isperite, narežite na tanke komade i do- dajte u bilo koju juhu pripremljenu prema ovdje navedenim receptima.
Proljetna juha
U kipuću vodu stavite narezano lišće peršina i kopra, zatim dodajte mrkvu i grašak. Prilikom posluživanja, u tanjur dodajte žlicu biljnog ulja.
Juha od špinata
Približno 150 g špinata skuhajte u većoj količini vode. Ohladite i izvadite iz Vode. Špinat usitnite. U tu masu dodajte dio vode u kojoj se kuhao Špinat, prokuhajte i ohladite. U dobiveni pire od špinata dodajte jedan manji krastavac narezan na kockice i sitno isjeckani mladi luk. Posolite po ukusu. U tanjur možete staviti pola kuhanog jaja i dodati usitnjene listove peršina.
Boršć
Naribajte 2 do 3 komada cikle, narežite 2 rajčice i sve to pirjajte u malo vode u emajliranoj posudi. U drugu posudu nalijte 2 litre vode i stavite na vatru. Kad zakipi stavite peršin, luk, brokulu (bolje svježu, a ako je teško nabaviti može i zamrznuta). Zatim dodajte pirjanu ciklu s rajčicama i odmah skinite s Vatre. Prilikom serviranja dodajte zdrobljeni češnjak i usitnjene listove peršina i kopra.
Juha od povrća sa svježim krastavcima
Mrkvu, bijelu repu, luk i listove peršina pirjajte u malo vode kojoj ste dodali biljnog ulja. Zatim sve to stavite u kipuću vodu i prije samog kraja kuhanja dodajte narezane svježe krastavce i grašak. Posolite. U tanjur dodajte svježi kopar.
Ljetna juha
U kipuću vodu stavite čašu graška pomiješanog s povrćem narezanim na sitne kockice: bijelom repom, korijenom peršina, i mrkvom i ciklom (cikle i peršina dva puta manje nego ostalog povrća). Kada se sve to skuha, ohladite, procijedite i ispasirajte, zatim stavite u posudu, dodajte vruće vode i još jednom prokuhajte dodavši lišće peršina i kopra. Prilikom posluživanja u tanjur stavite mali komadić maslaca i sušene komadiće raženog kruha. Kruh se može osušiti na suhoj tavi, u pećnici ili tosteru.
Juha od graška s mahunama
Uzeti jednaku količinu svježeg graška (može i suhog, ali se tada treba navečer namočiti) i mahuna. Sve to staviti u kipuću vodu, dodati sitno narezanu mrkvu i korijen peršina. Kad se sve skuha procijediti, propasirati i posoliti te razrijediti kipućom vodom. Poslužite mrvicama od crnog kruha. U tanjur staviti mali komadić maslaca.
Miješana juha
U kipuću vodu stavite na prutiće narezanu bijelu repu, mr- kvu, korijen peršina, usitnjeno lišće peršina i kopra. Dodajte biljno ulje i posolite. Ovisno o sezoni i vašoj želji, u tu juhu možete dodati grašak, papriku narezanu na kolute, brokulu ili korabu. Juha s ovčjim sirom Mrkvu, bijelu repu, luk i korijen peršina pirjajte u malo vode kojoj ste dodali biljno ulje. Zatim to stavite u kipuću vodu, možete dodati i grašak. Maknite s vatre i dodajte usitnjen svježi ovčji sir. Juhu ne trebate soliti jer je ovčji sir slan.
Kaše
Jela od krupa i žitarica nisu baš poželjna za ljude koji imaju prvu krvnu grupu, ali iznimno se mogu koristiti heljda i ječam. Izbor nije velik, ali ako postoji želja može se postići određena raznolikost. Kaše se mogu jesti za doručak ili večeru, a također i za ručak s tim da za ručak jedete i meso, osim ako ga ne koristite za doručak i večeru.
Heljdina kaša s listom peršina i kopra i orasima
Očistite 2 čaše heljdine krupe isperite ih i namočite u hladnoj vodi te pustite da odstoje 4 sata. Zatim u istoj vodi kuhajte’ 1 do 2 minute. Potom dodajte isjeckani list peršina i kopra te usitnje- ne orahe. Posudu dobro zamotajte debljom tkaninom u kojoj ste kuhali kašu i ostavite neko vrijeme da odstoji. Prilikom posluživanja na stol možete dodati maslac ili biljno ulje.
Heljdina kaša s mrkvom i lukom
Čašu očišćene i isprane heljdine krupe uspite u 1 litru posoljene kipuće vode. Kuhajte 10 do 15 min. i povremeno prorniješajte. Istovremeno u drugoj posudi pirjajte u malo vode na kockice narezanu mrkvu i usitnjeni luk. U kašu dodajte povrće i nakon toga maknite s vatre.
Heljdina kaša s bijelom repom
Krupu prepržite na dubokoj suhoj tavi, zatim prelijte kipućom vodom u omjeru 1 4 i poklopite tavu poklopcem. Kuhajte na tihoj vatri. Istovremeno u drugoj posudi pirjajte u malo vode krupno izribanu bijelu repu i dodajte 1-2 čajne žličice biljnogulja. Zatim pomiješajte bijelu repu s kašom i odmah maknite s vatre. Poslužite uz maslac.
Ječmena kaša od zdrobljenog zrna
Uzmite 3 do 4 velike žlice ječmene krupe od zdrobljenog zrna i prelijte s 3 čaše vode. Ostavite da stoji 4 do 5 sati. Kuhajte oko 40 minuta, zatim malo ohladite i stavite u kalup ili na tavu. Odozgo namažite bjelanjkom i pospite mrvicama. Stavite u pećnicu da lagano porumeni. Zatim pospite usitnjenim listom peršina i kopra.
Ječmena kaša od zdrobljenog zrna s jajima
Čašu i pol ječmene krupe od zdrobljenog zrna polako uspite u jednu litru vode koja kipi i pažljivo miješajte. Kuhajte na laganoj vatri. Dodajte 1 do 2 velike žlice maslaca, posolite, ostavite da se ohladi, umutite 2 svježa jaja i stavite u kalup (tavu) namazan uljem. Stavite u pećnicu da lagano porumeni, dodajte usitnjene listove peršina i kopra.
Ječmena kaša od punog zrna
Jednu čašu ječmene krupe od punog zrna uspite u malo kipu- će vode i kuhajte 5 minuta. Zatim procijedite i ponovo stavite u posudu, prelijte s 2 čaše kipuće vode, dodajte pola velike žlice maslaca i kuhajte dok se ne zgusne. Zamotajte posudu debljom tkaninom iostavite da stoji oko 1 sat. Poslužite s maslacem i usitnjenim listom peršina i kopra.
Jela od crvenog mesa, peradi i ribe
Ova jela najbolje odgovaraju kao glavno jelo za ručak (ili kao jedino jelo, ako baš ne volite juhu). Ako vam je ručak bio vegetarijanski onda jelo od mesa može biti za večeru.
Najbolje se odreći prženog mesa i dati prednost kuhanom ili pečenom u pećnici.
Kuhana meso
Teletinu, janjetina, junetinu ili govedinu očistite od žilica i loja. Meso narežite na prutiće i stavite u vruću vodu. Kroz 5 do 10 minuta izlijte vodu, meso isperite kipućom vodom i ponovo prelijte kipućom vodom i kuhajte. Kad je meso napola kuhano dodajte sol, lovorov list i začine (npr. klinčić, ali ne biber jer je on štetan za ljude koji imaju prvu krvnu grupu), glavicu luka, mrkvu i 2 do 3 manja peršina. Kuhajte pod poklopcem na laganoj vatri da voda jako ne ključa. Poslužite s prilogom od povrća.
„Brzo meso”
Narežite sirovo mlado meso na tanke ploške, istucite, zatim narežite na prutiće (kao za „beef Stroganov”) i stavite u kipuću juhu od povrća: mrkve, mahuna, peršina. Kuhajte 10 do 15 minuta. Poslužite sa zelenom salatom ili kuhanim zelenim povrćem.
Meso kuhano na pari
Na dno lonca stavite 1-2 velike žlice rastopljenog maslaca. Zatim stavite meso koje ste prethodno narezali na manje ploške i istukli. Na vrh lonca stavite korijen peršina, luk, mrkvu i drugo odgovarajuće povrće, sve sitno izrezano. Zatim u veći lonac nalijte vruću vodu i stavite u njega lonac s mesom i povrćem. Ta dva lonca (jedan u drugom) stavite na vatru i povremeno dolijevajte vruću vodu u veliki lonac. Tako pripremljeno meso je puno ukusnije od kuhanog u vodi. Ne trebate posebno praviti prilog jer u loncu osim mesa imate i povrće.
Gulaš
Skuhajte meso u vodi. Narežite ga na kockice i stavite u lonac. Dodajte luk i mrkvu, koje ste prethodno propiijali u malo vode i ulja. Dodajte kipuće Vode i kuhajte 15-20 minuta. Izlijte juhu iz lonca. Servirajte bez priloga.
Pečeno meso
Narežite svježe meso na tanke ploške, istucite ih i složite na tavu u jednom sloju. Posolite i dodajte sitno narezan list peršina i kopra (prema želji – luka i rajčicu narezanu na kolutove). U sve to dodajte čašu vruće vode ili juhe od povrća, stavite u pećnicu na laganu vatru. Povremeno meso prelijevajte sokom iz mesa. Servirajte sa svježim listovima peršina i kopra.
Meso u aluminijskoj foliji
Posolite veći komad mesa (file) te ga zamotajte u foliju i odlo- žite na pola sata u hladnjak Zatim odmotajte foliju i meso sa svih strana namažite maslacem pomiješanim s usitnjenim listom peršina, pospite začinima (npr. bsilic, korijandar, mažuran), narezanirn mladim lukom i ponovo zamotajte u foliju. Stavite u tepsiju i pecite u pećnici 40-50 minuta na temperaturi 170-180 °C. Poslužite sa zelenom salatom.
Popečci od mesa s povrćem
Obično se u popečke dodaje kruh. Od te navike trebate se od- viknuti i kruh zamijeniti povrćem. Meso 2 puta sameljite, zatim pomiješajte mljeveno meso s isto tako samljevenim povrćem: listovima peršina, svježom mrkvom, lukom, brokulom (povrća treba biti približno 1/3 mljevenog mesa). Dodajte malo hladne vode i miješajte. Popečke pripremite na pari (posudu ili cjedilo za tijesto s popečcima stavite u drugu, veću posudu u kojoj kipi voda). Popečke također možete ispeći u pećnici.
Pile u staklenci
Svježe pile narežite na komade, posolite i složite u običnu staklenku od 1 litre. Dodajte 2 do 3 velike žlice vode ili juhe od povrća. Zatvorite staklenku aluminijskom folijom i stavite u pećnicu koju ste tek uključili i koja još nije zagrijana (da se staklenka postepeno zagrijava zajedno s pećnicom, kako nebi pukla). Pile se peče približno jedan sat. Poslužite ga s povrćem.
Pečeno pile
Prerežite pile uzdužno, rasprostrite polovice i istucite ih. Posolite i pospite s obje strane slatkim biberom. Stavite u tepsiju i namažite uljem. Pecite dok kožica ne porumeni. Poslužite ga s isjeckanim listom peršina, kopra, i salatom.
Pile s povrćem
Narežite pile na komade i stavite u posudu zajedno sa očišćenim režnjićima češnjaka, isjeckanim listom peršina, lovorovim listom i narezanom mrkvom. Dodajte ulje i malo vruće vode ali samo na dno posude. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri dok voda ne ispari.
Purica na bugarski način
Narežite puricu na komade i prelijte vrućom vodom, stavite na vatru. Nakon što je voda zakipjela posolite, dodajte mrkvu i korijen peršina, luk i češnjak izrezane na kolutiće, lovorov list, klinčić i druge začine. Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne bude mekano. Zatim stavite u tepsiju, premažite uljem i stavite u pećnicu da lagano porumeni. Možete poslužiti vruće ili hladno s usitnjenim listovima peršina i kopra.
Pečena riba
Na dno posude stavite približno pola kilograma narezanog povrća: mrkvu, luk, list peršina. Posolite. Na povrće stavite komade očišćene ribe iz koje ste prethodno uklonili kosti (bakalar, smuđ, pastrvu, losos), prelijte uljem i dodajte jednu veliku žlicu vode. Dobro poklopite posudu i stavite u pećnicu. Pecite na laganoj vatri.
Bakalar s crvenom paprikom
U pećnici u tepsiji ispecite crvenu papriku, očistite je od kožice i ispasirajte. Dodajte rastopljeni maslac. Komade ribe, iz koje ste uklonili kosti, posolite i složite na namazanu uljem posudu. Na ribu stavite pire od paprike i pospite raženim mrvicama. Poklopite i stavite peći u pećnicu. Poslužite u istoj posudi u kojoj ste pekli i sve pospite isjeckanim listovima peršina i kopra.
Pirjana riba
Približno 1 kg očišćene ribe prelijte s malo vode i stavite da zakipi. Izlijte vodu i očistite ribu od kostiju. Ribu izrežite na komade, stavite u posudu, dodajte malo vruće vode tek toliko da ne prekrije ribu. Stavite na vatru da zakipi. Dodajte lovorov list, luk, mrkvu, zdrobljene režnjiće češnjaka, 2 velike žlice biljnog ulja i pirjajte na laganoj vatri. Prije skidanja s vatre možete dodati malo limunovog soka.
Lignje s povrćem
Mrkvu i luk narežite na prutiće i pirjajte u malo Vode i biljnog ulja. Možete dodati i drugo povrće kao što je: grašak, mahune i brokula. Kroz 30 minuta dodajte narezane na komadiće lignje. Pirjajte još 10 minuta. Servirajte s isjeckanim listom peršina, kopra i hrenom. Riblji popečci Sameljite file ribe zajedno s lukom i listom peršina i kopra. Dobro izmiješajte mljevenu masu, dodajte joj malo hladne vode i rastopljenog maslaca te posolite. Ostavite da odstoji 15 minuta. Oblikujte popečke i složite ih u suhu tepsiju. Pecite u pećnici pola sata na temperaturi od 200 °C.
Prilozi
Prilozi uz jela od crvenog mesa, peradi i ribe trebaju biti samo od povrća. Ne zaboravite da je svježe povrće također vrlo dobro kao prilog. Za ljude s krvnom grupom O (nula) najbolje odgovara zelena salata, ali to mogu biti i rajčice, krastavci i drugo zeleno povrće. Ovdje navedena jela od povrća, pripremljena na različite načine, mogu biti korištena kao prilozi ili odvojena jela.
Pirjano povrće
Može se koristiti sve povrće ovisno o sezoni. Osnovu čine mrkva i bijela repa, koje trebate narezati na kolutiće ili prutiće i pirjati s malo vode i biljnog ulja, a zatim dodajte bilo tikvice narezane na kockice, bilo grašak i mahune, a može sve to zajedno. Prije posluživanja na stol dodajte usitnjeni češnjak i pospite isjeckanim listom peršina i kopra.
Tikvice s ovčjim sirom
Narežite na kolutiće 1 kg tikvica i stavite na tavu namazanu uljem. Sitno izrežite 2 tvrdo kuhana jaja i pomiješajte ih s usitnjenim ovčjim sirom i listom peršina i kopra. Tom smjesom pospite tikvice i pecite u pećnici.
Miješano povrće
U malo vode skuhajte mahune, tikvice razrezane na nekoliko dijelova, mrkvu, može po želji i drugo povrće. Sve to sitno izrežite, izmiješajte i dodajte usitnjeni peršinov list, kopar i mladi luk. Začinite biljnim uljem, ali može i bez njega.
Ajvar od tikvica i lista peršina i kopra
Narezanu mrkvu skuhajte zajedno s grančicama peršinovog lista i kopra. Dodajte očišćene tikvice i još malo prokuhajte. Sve i to sameljite i dodajte luk koji možete prethodno malo prepržiti na laganoj vatri na rastopljenom maslacu. Pustite da se smjesa ohladi i dodajte sitno izrezanu papriku, list peršina, kopra i i usitnjeni češnjak.
Zapečeno povrće
Narežite papriku na prutiće, tikvice na kockice i stavite na tavu gdje ste već na laganoj vatri malo držali luk izrezan na kolutiće. Luk ne treba pržiti, nego držati na vatri tako da postane samo proziran. Sve to pirjajte još 3 minute i zatim stavite u pećnicu da se zapeče.
Pečene rajčice
Rajčice najprije stavite na nekoliko sekundi u vruću vodu a zatim ih odmah uronite u hladnu vodu. Potom ogulite kožicu i narežite na kolutove. Kolutove rajčica uvaljajte u ražene mrvice i slažite u slojevima u tepsiju namazanu topljenim maslacem. Na rajčice stavite luk narezan na kolutiće, zatim još jedan sloj rajčica uvaljanih u ražene mrvice. Na rajčice stavite topljeni maslac i pecite u pećnici dok se ne stvori rumena korica. Gotove rajčice obilno pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.
Deserti
Kao desert najbolje odgovara svježe ili suho voće i orasi. Treba voditi računa o tome da se ljudima s krvnom grupom 0 (nula) kategorički zabranjuje korištenje peciva od pšeničnog brašna. No i bez toga se u granicama dozvoljenog može postići gastronomska raznolikost.
Sufle od jabuka
Cijele jabuke, bez rezanja ispecite u pećnici. Pustite da se malo ohlade i ispasirajte. Razmutite žumanca sa šećerom u prahu i maslacem, a bjelanjke istucite sa šećerom u prahu. Bolje je koristiti fruktozu nego šećer, koju možete samljeti u mlincu za kavu. Na 6 do 7 jabuka uzmite 4 jaja, 2 velike žlice maslaca i pola čaše šećera u prahu. Fruktoze u prahu treba manje jer je ona slađa od šećera. Ispasiranim jabukama dodajte razmućena žumanca i sve dobro izmiješajte. Dodajte malo limunovog ili drugog voćnog soka, ali ne više od 1 velike žlice. Zatim pažljivo dodajte istučene bjelanjke i promiješajte. Masu stavite u kalup ili tavu namazanu uljem te zapecite u pećnici.
Žele od malina
Iscijedite sok iz malina u količini od 3 čaše. U ostatak od cijeđenja ulijte 2 čaše hladne vode. Stavite na vatru i pustite da počne ključati, zatim procijedite. Dodajte pola čaše šećera ili trećinu čaše fruktoze i 1 veliku žlicu želatine koju ste prethodno namočili i koja se nadigla. Sve to stavite na vatru i pustite da zakipi. Ulijte u tu masu sok malina i odmah skinite s vatre. Razlijte u posudice za slastice ili u obične čaše i ostavite da se hladi. Kada žele ohladi stavite ga u hladnjak i neka tamo odstoji neko- liko sati dok se potpuno ne zgusne. Ne stavljajte vruć žele u hladnjak.
Voćnu pjena od šljiva
Iz oko 250 g šljiva odstranite koštice i šljive razrežite na pola. Prelijte 2,5 čaše vrućom vodom i kuhajte dok ne postanu mekane. Procijedite kroz gazu tako da tekućinu sačuvate u drugoj posudi. Šljive ispasirajte da dobijete pire. U tekućinu od cijeđenja stavite tri četvrtine čaše šećera ili pola čaše fruktoze, 15 g prethodno namočene želatine i stavite na vatru. Povremeno miješajte dok ne zakipi. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađeni sirup dodajte pire od šljiva i sve izmiješajte u mikseru tako da dobijete pjenastu masu. Voćnu pjenu razlijete u posudi- ce i stavite u hladnjak.