Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Recepti za krvnu grupu A

Salate

Ljudima koji imaju drugu krvnu grupu preporuča se jesti salate 3 puta na dan, tj. poželjno je prilikom svakog uzimanja hrane – za doručak, ručak i večeru, može i kao osnovno jelo.

Salata od povrća s vrhnjem

2 vezice rotkvica očistite, operite i narežite na kružiće. Sitno narežite mladi luk. Dva tvrdo kuhana jaja također izrežite na kružiće. Složite na tanjur u krug poredane rotkvice i jaja i pospite lukom. Sve prelijte nemasnim vrhnjem (s 10 masnoće) i pospite usitnjenim listom peršina i kopra.

Salata od celera

Usitnite 2 do 3 šake lišća i tanjih stabljika celera i prelijte za- činom od 2 velike žlice nemasnog vrhnja, pola čaše kiselog mlijeka i usitnjenog tvrdo kuhanog jaja. Sve to izmiješajte u mikseru.

Salata od svježih tikvica

Mlade svježe tikvice krupno naribajte, dodajte ribanu jabuku, sitno izrezani krastavac, luk i limunovu koru. Začinite nemasnim vrhnjem ili maslinovim uljem te pospite listovima peršina i kopra.

Salata od rotkve s tikvom

Krupno izribajte u istoj količini rotkvu srednje veličine i svježu tikvu. Dodajte naribanu mrkvu i začinite nemasnim vrhnjem ili maslinovim uljem.

Salata od rotkve s krastavcem

Sitno narežite rotkvu, krastavac i luk, dodajte dosta usitnjenog lista peršina, kopra i celera. Začinite maslinovim uljem u kojeg ste dodali prirodni jabučni ocat.

Salata od rotkve sa sirom

Sitno izribajte manju rotkvu, pomiješajte je s naribanim toplje- nim sirom, dodajte češnjak i začinite vrhnjem.

Salata od rotkvice s kiselim mlijekom

Narežite rotkvice na četvrtine i dodajte usitnjeni list kopra, peršina, celera. Začinite 1 čašom kiselog mlijeka ili nemasnog kefira.

Salata od cikle i mrkve

Izribajte manju svježu mrkvu i svježu ciklu u podjednakim količinama, po želji dodajte luka. Začinite smjesom od maslinovog ulja, prirodnog jabučnog octa i meda. Pospite usitnjenim listovima peršina i kopra te raženim mrvicama.

Marírzírana mrkva

Krupno izribajte mrkvu i malo je zagrijte na tavi s biljnim uljem (ali ne pržitel). Pomiješajte ju s zdrobljenim češnjakom i usitnjenim listovima peršina i kopra. Prelijte marinadom od pro- kuhane vode u koju ste po ukusu dodali prirodni jabučni ocat, med, kopar i hren. Poslužite hladno.

Salata od mrkve s celerom

Usitnite mrkvu, stabljike, korijen i listove celera. Promiješajte i Začinite nemasnim vrhnjem ili maslinovim uljem.

Salata s kukuruzom

Narežite na rezance listove zelene salate, na kockice svježe krastavce i pomiješajte. Dodajte kuhani kukuruz (iznimno možete koristiti konzervirani). Začinite maslinovim uljem i prirodnim octom ili pripremite sljedeći začin od: vrhnja, prirodnog octa, soli i šećera po ukusu, usitnjenog lista peršina i kopra.

Salata od tikve

Oko 200 g tikve i korijena celera izribajte i promiješajte. Dodajte krupno naribane jabuke. Začinite izmiješanim u mikseru kiselim mlijekom, medom s malo voćnog soka ili prirodnog octa.

Salata od hrena

Izribajte korijen hrena srednje veličine, mrkvu i 2 jabuke. Začinite nemasnim vrhnjem u koji ste po ukusu dodali malo meda. Možete začiniti i maslinovim uljem ijabučnim octom.

Zelena salata s krastavcíma

Izrežite listove salate na rezance i složite na sredinu posude.

Juhe

Ljudima koji imaju drugu krvnu grupu preporučuju se isključivo vegetarijanske juhe. Juhe od mesa trebaju biti potpuno isključene iz jelovnika i u juhe ne treba dodavati meso koje je ku- hano posebno. Vegetarijanske juhe mogu biti dosta zasitne jer ljudi s krvnom grupom A u juhe mogu dodavati krupe, rezance i mogu ih začiniti vrhnjem.

Juha od mrkve i graška

Sitno narežite 2 mrkve, skuhajte u slanoj vodi i procijedite u posebnu posudu. U drugoj posudi skuhajte 2 čaše svježeg graška i također procijedite, a tekućinu pomiješajte s onom od mrkve. Dodajte malo soli. U posebnu posudu stavite 2 svježa žumanca, veliku žlicu maslinovog ulja, dodajte 3 do 4 žlice tekućine u kojoj se kuhala mrkva i grašak, lagano razmutite vilicom i ulijte u preostalu tekućinu od kuhanog povrća. Dobivenu juhu podgrijte, ali nemojte pustiti da zakipi i procijedite. Prilikom posluživa- nja u tanjure dodajte kuhani grašak i pospite usitnjenim koprom.

Bistra juha od povrća s jajetom

Očistite 2 mrkve, korijen peršina, 2 glavice luka i uzdužno ih prerežite na dva dijela. Operite i lagano zapecite na suhoj tavi. Zatim povrće isperite, stavite u posudu, dodajte sitno narezanu mrkvu, listove kopra i peršina, nalijte vodu, posolite i kuhajte. Iuhu procijedite i dodajte biljnog ulja. Prilikom posluživanja u tanjure stavite 2 polovice tvrdo kuhanog jajeta, prelijte tekući- nom i pospite usitnjenim listom kopra i peršina.

Juha od cvjetače

Očistite i prerežite uzduž na dva dijela: 1 mrkvu, 1 korijen peršina, 2 glavice luka, zatim ih narežite na polukružiće. Sve složite u tavu i dodajte biljno ulje te lagano zagrijte (ne pržite). Cvjetaču razdijelite na male komade. U kipuću vodu stavite zagrijano na tavi povrće i cvjetaču te kuhajte 10 minuta. U gotovu juhu možete dodati malo sojinog mlijeka, promiješati i odmah poslužiti.

Juha od kelja pupčara

Narežite na prutiće i lagano zagrijte na biljnom ulju, ne pržeći: 1 mrkvu, 1 korijen peršina, 1 glavicu luka. Sve to stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 10 minuta te nakon toga dodajte 15 do 20 glavičica kelja pupčara (krupne prerežite napola) i kuhajte još 15 minuta. Poslužite s vrhnjem i usitnjenim listom peršina i kopra.

Juha od graška s rezancima

Operite i skuhajte pola čaše graška u malo vode. Narežite na prutiće pola mrkve, pola korijena peršina i 1 glavicu luka, zatim lagano zagrijte na biljnom ulju. U kipuću vodu stavite malo rezanaca (poželjno od tvrdih sorti pšenice), dodajte povrće i kuhajte 15 do 20 minuta. Na kraju kuhanja dodajte grašak zajedno s tekućinom u kojoj se kuhao, lovorov list, pustite da zakipi i skinite s vatre. Prilikom posluživanja dodajte usitnjeni list peršina i kopra.

Zobena juha

Namočite na 24 sata 1 veliku žlicu zobene kmpe od punog zrna. Namočenu krupu stavite u kipuću vodu i kad potpuno omekša dodajte usitnjenu glavicu luka, 1 repu, 1 korijen peršina i 200 g cvjetače. Kuhajte 3 do 4 minute. Skinite s vatre i dodajte 1 sitno naribanu mrkvu. Minutu prije kraja kuhanja možete dodati usitnjeni ovčji sir. Prije posluživanja pospite listom peršina i kopra.

Juha s ječmenom krupom od punog zrna

Skuhajte pola čaše ječmene krupe od punog zrna i izlijte tekućinu. Kuhanu krupu stavite u kipuću vodu, dodajte 2 mrkve i po 2 korijena peršina i celera, koje ste prethodno uzdužno prerezali na dva dijela, manju repu razrezanu na nekoliko dijelova, 2 velike žlice biljnog ulja. Sve kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša. Zatim procijedite i dobivenu masu ispasirajte. Kuhajte još 2 do 3 minute. Dodajte toliko kipuće vode da dobijete gustoću slatkog vrhnja, dobro promiješajte i poslužite. Po ukusu u tanjure možete dodati vrhnje.

Juha od bijelog graha

Skuhajte 1 čašu bijelog graha, izvadite iz tekućine u kojoj se kuhao, ispasirajte ga i vratite u tu tekućinu. Dodajte 2 slana, sitno izrezana krastavca i kuhajte još 10 do 15 minuta. Poslužite s vrhnjem i listom peršina i kopra.

Juha tarator

Očistite i narežite veći svježi krastavac, dodajte zdrobljeni režnjić češnjaka, prelijte čašom kefira ili kiselog mlijeka, zatim još dodajte: pola male žličice prirodnog octa, pola čaše vode, jednu veliku žlicu biljnog ulja, nekoliko usitnjenih oraha i usitnjeni kopar. Sve to promiješajte i juha je gotova.

Kaše

Kaše trebaju biti važni dio hrane osoba koje imaju drugu krvnu grupu. One ih mogu jesti i za doručak, i za večeru, a također i za ručak kao glavno jelo. Izbor dozvoljenih kaša je velik pa se može postići raznolikost. Najkorisnija je heljdina kaša. Mogu se koristiti svi recepti za kaše od heljde i ječma, koji su navedeni za ljude s prvom krvnom grupom, ali se mogu koristiti i druge kaše, gdje su upotrijebljeni sastojci koji nisu dozvoljeni ljudima s prvom krvnom grupom.

Zobenu kaša s voćem i orasima

Zobenu kašu u količini od 3 velike žlice po osobi prethodno namočite u vruću vodu i kuhajte 5 do 7 minuta. Posudu s kuhanom kašom zamotajte u debelu tkaninu i ostavite je neko vrijeme na toplom mjestu. Začinite ju biljnim uljem, groždicama, sušenim marelicama, sušenim šljivama, medom i orasima.

Kaša od zobenih pahuljica s listom peršina i kopra

U šalicu vode uspite 60 do 70 g zobenih pahuljica tako da ih voda potpuno prekrije i kuhajte nekoliko minuta. Kad se kaša zgusne, istresite ju na podgrijan tanjur i dodajte biljno ulje ili sojino mlijeko i usitnjeni list peršina i kopra.

Nekuhane zobene pahuljice

Jednu veliku žlicu zobenih pahuljica namočite u 3 velike žlice vode i ostavite ih da stoje nekoliko sati. Dodajte ribanu jabuku, bilo koje jagodasto voće ili namočeno suho voće, jednu čajnu žličicu meda, sok od pola limuna, jednu veliku žlicu usitnjenih oraha. Možete dodati još malo cimeta. Ovako pripremljene zo- bene pahuljice višestruko su korisnije od kuhanih.

Kaša od riže

Dvije velike žlice riže isperite u toploj vodi i uspite u jednu čašu kipuće vode. Posolite i kuhajte na laganoj vatri, povreme- no miješajući, dok se ne zgusne, a zatim ostavite jedan sat na toplom mjestu. U tanjure dodajte usitnjeno lišće peršina i kopra.

Kaša od riže s mrkvom

Krupno izribajte pola mrkve, pomiješajte s malo meda i bilj- nog ulja, dodajte malo tople vode i pirjajte na tavi dok ne omek- ša. Skuhajte rižu, dodajte joj mrkvu, zatim još malo vode, stavite na vatru i pustite da zakipi. Ostavite jedan sat na toplom mjestu. U tanjur dodajte usitnjeno lišće peršina i kopra.

Jela od ribe i peradi

Ljudi koji imaju drugu krvnu grupu (A) trebaju potpuno iz- baciti iz svog jelovnika jela od crvenog mesa, dok jela od peradi trebaju ponekad unijeti u jelovnik, a jela od ribe koristiti čak nekoliko puta na tjedan. Mogu se koristiti određeni recepti, osim onih gdje ima rajčica i paprike. Jela od ribe i peradi mogu jesti kako oni ljudi s prvom grupom, tako i oni s drugom krvnom grupom, samo trebate paziti na vrste riba koje odgovaraju upravo vašoj krvnoj grupi. Dalje navedeni recepti odnose se na ljude s drugom krvnom grupom.

Nadjeveni popečci od ribe

Sameljite riblje meso i luk, dodajte malo crnog kruha namočenog u vodi, posolite, dodajte svježe jaje i dobro izmiješajte. Mljeveno meso formirajte u obliku plosnatih malih lepinja. U tavu ulijte ulje i podgrijte luk, a zatim ga pomiješajte s izrezanim tvrdo kuhanim jajem. Taj nadjev stavite u sredinu svake lepinje te je preklopite i prstima „polijepite” tako da dobijete oblik popečka. Skuhajte kotlete na pari ili ih ispecite u Poslužite ih s umakom od hrena i usitnjenim listom peršina i kopra.

Riblji popečci s krupama

Sameljite riblje meso, luk, listove peršina i kopra i prethodno namočenu ječmenu krupu ili zobene pahuljice (približno jednu veliku žlicu krupe ili pahuljica na svakih 100 g ribe). Dodajte malo hladne vode, posolite i mljevenu masu dobro izmiješajte. Ostavite da odstoji 15 minuta te oblikujte popečke. Pecite u suhoj tepsiji na temperaturi 200 stupnjeva.

Pirjani bakalar s hrenom

Izrežite na komade približno 300 g bakalara s kožom, ali bez kostiju i stavite na tavu. Pospite ga sitno izribanim hrenom, ą prelijte s 2 čaše bistre riblje juhe ili vruće vode, a zatim dodajte veliku žlicu prirodnog octa. Posolite po ukusu i pirjajte pod poklopcem jedan sat (prema potrebi dolijevajte vodu ili bistru juhu). Zatim u drugu posudu izlijte dio tekućine u kojoj se riba pirjala, dodajte joj 100 g nemasnog vrhnja i pustite da zakipi, dodajte veliku žlicu brašna, promiješajte i još zagrijte. Prelijte ribu dobivenim umakom i pirjajte još 15 do 2D minuta. Prilikom posluživanja pospite usitnjenim listom peršina i kopra.

Pečeno pile

Razrežite pile uzdužno na dva dijela, raširite polovice pileta, istucite ih, posolite s obje strane, stavite u tepsiju i odozgo pre- mažite nemasním vrhnjem. Pecite u pećnici dok se ne stvori ne- masna korica. Prilikom posluživanja pospite usitnjenim listom peršina i kopra. Poslužite uz salatu.

Pečena piletina s povrćem

Sitno narežite 1 glavicu luka i zagrijte na biljnom ulju na tavi. Krupno izribajte mrkvu. Iskidajte na komadiće cvjetaču. Sitno izrežite mahune. Sve to povrće zajedno skuhajte u malo poso- ljene vode s tim da voda jedva pokrije povrće i kuhajte dok vol da potpuno ne ukuha. Na dno tave namazane uljem stavite pi- leće meso izrezano na vrlo male komadiće i na njega stavite sloj povrća, zatim sloj mesa, dodajte šalicu tople vode, posolite i pe- cite u pećnici. Poslužite u istoj posudi u kojoj se peklo i pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.

„Nasađenaľ kokoš

Mlado pile (cijelo) posolite i premažite sa svih strana vrh- njem. Uzmite staklenku od pola litre, nalijte u nju toplu vodu i pile „nasadite” na staklenku. Staklenku stavite na tavu gdje ste nalili oko pola čaše vode i stavite tavu sa staklenkom u zagrijanu pećnicu. Pecite približno jedan sat. Izrežite pile na komade i ukrasite ga usitnjenim listom peršina i kopra.