Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Recepti za krvnu grupu AB

Salate

Salate se mogu pripremati po receptima koji su navedeni za druge krvne grupe, osim onih kod kojih se koristi paprika i rotkva. Ovdje su navedeni recepti za salate koje se preporučuju osobama s četvrtom krvnom grupom.

Salata od kupusa s rajčicama

Usitnite približno četvrtinu manje glavice kupusa. 1 rajčicu narežite na tanke ploške i stavite na kupus. Začinite vrhnjem, majonezom ili biljnim uljem.

Crveni kupus s krumpirom

Naribajte 1 tanjur crvenog kupusa i krumpira, oparite kipućom vodom i dodajte 4 kuhana krumpira narezana na kockice (kuhati je najbolje u ljusci).

Začinite biljnim uljem i sitno narezanim crvenim lukom.

Salata od korabe

Naribajte korabu, dodajte istu količinu ribane mrkve i začinite vrhnjem istučenim s voćnim sokom.,

Salata od rajčica s krastavcíma

Narežite rajčicu na krupnije komade, a krastavce na kolutiće. Dodajte crveni luk izrezan na kolutiće, promiješajte i začinite vrhnjem u kojeg ste prethodno dodali malo ribanog hrena.

Salata od rajčica sa sirom

Izrežite na kolutove ili kriške 3 do 4 veće rajčice, pospite krupno naribanim sirom (oko 200 g) i začinite biljnim uljem porniješanim s usitnjenim češnjakom i crvenim lukom.

Salata od rajčica s orasima

Narežite 2 do 3 rajčice, dodajte 2 šake rnljevenih oraha i promiješajte. Zatim dodajte usitnjene listove peršina i kopra te zači- nite biljnim uljem.

Salata od rajčica s jabukama

Zelenu salatu narežite i stavite na hrpu na sredinu tanjura. Oko salate poredajte narezane na kriške ili kolutove jabuke i rajčice. Prelijte vrhnjem ili majonezom ne rniješajući. Pospite koprom.

Salata od rajčica sa cvjetačom

Rajčice koje nisu prezrele stavite na minutu u kipuću Vodu i skinite im kožicu. Zatim ih narežite na komadiće i stavite na ta- njur. Usitnite sirovu cvjetaču i pomiješajte s rajčicama. Začinite biljnim uljem pomiješanim s dobro izmiješanim ili pasiranim zrelim, rajčicama bez kožice.

Salata od tikve s medom

Krupno izribajte tikvu, dodajte ribanu mrkvu i sve dobro izmiješajte. Začinite vrhnjem pomiješanirn s medom i voćnim sokom.

Salata od povrća i jabuka s jajem

Tanko narežite oko 100 g kupusa, na tanke prutiće narežite: mrkvu, jednu manju bijelu repu, jabuku, jednu trećinu tikvice i srednje veličine (svježe i očišćene). Sve pomiješajte i dodajte sitno narezano tvrdo kuhano jaje. Začinite majonezorn, pažljivo promiješajte i pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.

Salata od cikle i jabuka s orasima

Narežite na prutiće ili kockice 2 jabuke i 1 kuhanu ciklu. Dodajte čašu usitnjenih oraha, promiješajte i začinite majonezom.

Vitaminska salata

Narežite na kriške, kolutiće ili kockice 2 jabuke, 2 rajčice i 1 svježi krastavac. Dodajte bilo koje sezonsko jagodasto voće (višnje, maline, ribiz, jarebinu, brusnicu). Sve izmiješajte i začinite vrhnjem umućenim s limunovim sokom i medom.

Salata od mrkve, rajčica, krastavaca i mladog luka

Krupno izribajte ili narežite na tanke prutiće 3 svježe mrkve, na kružiće 2 rajčice, na ploške 2 krastavca. Usitnite mladi luk i narežite malo zelene salate. Sve izmiješajte. Začinite majonezom ili vrhnjem. Stavite sve na hrpicu i ukrasite kolutovima rajčica, krastavaca i lišćem salate. Sve pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.

Juhe

Za osobe koje imaju četvrtu krvnu grupu (AB) poželjne su juhe od povrća, a dozvoljene s krupama. Juhe od mesa treba potpuno izostaviti iz jelovnika (one su štetne za sve ljude bez obzira na krvnu grupu). Odvojeno od juhe kuhano meso bolje je ne dodavati u juhu, naročito ako je glavno jelo od mesa. Možete se koristiti receptima navedenim za osobe s drugim krvnim grupama, ako se u njima ne koristi biber, mlijeko i maslac. Dalje navodimo recepte koji se preporučuju isključivo osobama s četvrtom krvnom grupom.

Juha od krumpira

U kipuću vodu uzastopno stavljajte: l glavicu usitnjenog luka, 1 sitno narezanu mrkvu, korijen peršina, izribana 4 do 5 krumpira zbog kojeg će juha odmah dobiti gustoću. Kuhajte 10 minuta, maknite s vatre i dodajte usitnjene listove peršina i kopra. Poslužite s vrhnjem.

Zobena čorba

Namočite veliku žlicu zobene krupe punog zrna i ostavite da stoji 24 sata. Zatim stavite krupu u kipuću vodu i čim potpuno s omekša postepeno dodavajte usitnjenu 1 glavicu luka, sitno narezanu bijelu repu, korijen peršina, oko 200 g istrgane na komadiće cvjetače. Kuhajte 3 do 4 minute, dodajte ribanu svježu mrkvu i 2 sitno narezane rajčice, malo usitnjenog ovčjeg sira i drugog nemasnog sira. Kroz 1 minutu maknite s vatre. Poslužite s usitnjenim listovima peršina i kopra.

Juha od graha

Namočite 2 do 3 Velike žlice bijelog graha, prelijte kipućom vodom i skuhajte. Kad grah postane mekan dodajte 2 usitnjene glavice luka, na prutiće narezan 1 krumpir, na kolutiće ili kockice 2 mrkve, vrlo sitno riban peršin i celer. Kuhajte 4-5 minuta i skinite s vatre. Možete dodati usitnjene orahe. Pustite da odstoji te dodajte usitnjene listove peršina i kopra.

Škotska juha

Posebno skuhajte pola čaše ječmene krupe i procijedite. Zatim je stavite u kipuću vodu i dodajte 2 mrkve uzdužno razrezane, manju bijelu repu izrezanu na komade, korijen peršina, luk, čašu kora bijelog kruha, malo maslinovog ulja i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Zatim procijedite i povrće ispasirajte te razrijedite kipućom vodom da dobijete srednju gustoću. Dobro promiješajte i poslužite ukrasivši usitnjenim listovima peršina i začinite vrhnjem.

Juha od krumpira s ječmenom krupom

Četvrtinu čaše ječmene krupe skuhajte u malo vode, maknite s vatre i ne cijedite. U kipuću vodu stavite narezana na ploške 3 do 4 krumpira i kuhajte 10 do 15 minuta. Dodajte na kockice narezane polovine mrkve, peršina i glavice liika (prethodno ih malo podgrijte u tavi na biljnom ulju). Zatim dodajte ječmenu krupu zajedno s vodom u kojoj se kuhala i pustite da kuha 5 do 6 minuta. Dodajte sol i maknite s vatre. Poslužite s usitnjenim listovima kopra i peršina.

Jaltinski boršć

Narežite na prutiće pola cikle srednje veličine i bijele repe, ko- rijen peršina i celera, 2 glavice luka. Sve malo propirjajte u tavi dodavši vode i biljnog ulja. Zatim dodajte 10 ispasiranih zrelih rajčica i pirjajte još 10 do 15 minuta. Nalijte u posudu kipuću vodu, stavite je na vatru i dodajte četvrtinu glavice krupno na- rezanog kupusa i 6-8 cijelih krumpira. Pustite da zakipi i dodajte pirjano na ulju povrće. Ostavite da se kuha 5 minuta i dodajte vrhnje u koje ste prethodno stavili 1 veliku žlicu pšeničnog brašna. Pustite da se kuha 1-2 minute povremeno miješajući. Skinite s vatre. Po ukusu dodajte soli, šećera, listove peršina i kopra. Prije posluživanja začinite vrhnjem i usitnjenim češnjakom.

Poljska juha

Na rezance izrežite 1 peršin, 1 mrkvu, 2 glavice crvenog luka, sve stavite u lonac i prelijte s 2 litre vruće vode. Kuhajte 10-15 minuta. Zatim dodajte četvrtinu glavice kupusa kojeg ste prethodno narezali i pirjali u tavi s vodom i biljnim uljem dok nije omekšao. Zatim stavite u lonac s juhom 5-6 na ploške narezanih rajčica. Pustite da zakipi. Nakon toga ulijte u lonac 4 velike žlice vrhnja pomiješanog s 1 velikom žlicom pšeničnog brašna i dobro miješajte da se ne stvore grudice. Ostavite da zakipi i maknite s vatre. Po ukusu dodajte soli i šećera. Poslužite s vrh- njem i usitnjenim listovima peršina i kopra.

Kaše

Ljudi koji imaju četvrtu krvnu grupu (AB) na svom jelovniku trebaju imati kaše svaki dan. Odreći se treba samo heljde i ku- kuruza, a prednost treba dati zobenoj kaši, zobenim pahuljicama i riži. Dozvoljava se ječam i pšenica. Ne preporučuju se mli- ječne kaše. Mogu se koristiti svi recepti za kaše od ječma, koji su navedeni za ljude s prvom krvnom grupom (O), kao i zobene kaše, kaše od zobenih pahuljica i riže, koji su navedeni za osobe s drugom krvnom grupom (A), ali samo oni gdje se ne koristi maslac (može ga se zamijeniti maslinovim uljem). Osim toga navodimo recepte koji se preporučuju samo za osobe s četvr- tom krvnom grupom (AB).

Zobena kaša s rajčicama, češnjakom i listovima peršina i kopra

Operite čašu i pol zobene krupe punog zrna (ne pahuljice), namočite u 3 čaše hladne Vode i ostavite da stoji 6 sati. Zatim u istoj vodi kuhajte kašu 2 do 3 minute. Nakon toga je pospite usitnjenim listovima peršina i kopra, dodajte 3 režnja zdrobljenog češnjaka, 2 sitno narezane rajčice i prekrijte debelom tkaninom te ostavite na toplom mjestu da odstoji.

Zobena kaša s pšeničnim mekinjama

Pšenične mekinje (50 g) prelijte kipućom vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodajte isto toliko zobene kaše pu- nog zrna, koju ste prethodno namočili i dolijte još malo kipuće vode. Kuhajte na laganoj vatri i prema potrebi dodavajte vodu. Poslužite s usitnjenim listovima peršina i kopra.

Kombinirana kaša

Dobro operite po jednu čašu prosene krupe, riže i ječmene krupe. Sve pomiješajte, prelijte s 4 čaše vode i kuhajte na laga- noj vatri dok krupa ne upije svu vodu. Maknite s vatre i umotajte tkaninom.

Kaša od drobljene pšeníčne krupe

U 4 čaše posoljene kipuće vode stavite 2 čaše drobljene pšenične krupe, koju ste prethodno oprali, i kuhajte 15 do 20 minu- ta povremeno miješajući. Kad kaša postane gusta stavite je na toplo mjesto na 40 do 50 minuta.

Kaša od riže s rajčicom i sirom

Operite čašu riže. Skuhajte je u slanoj vodi i procijedite. Stavite rižu na tavu s biljnim uljem, malo podgrijte i dodajte 4 do 5 zrelih pasiranih rajčica koje ste prethodno prelili kipućom vodom i skinuli kožicu. Zatim pospite ribanim sirom i pažljivo promiješajte. Kroz 1 do 2 minute maknite s vatre.

Jela od crvenog mesa i ribe

Poželjno je da ova jela ne budu svaki dan na jelovniku osoba s četvrtom krvnom grupom. Možete se koristiti receptima za jela od puretine i mesa, koja se predlažu osobama s drugim krvnim grupama , ali pri tome treba imati na umu da od mesa treba koristiti samo ovčetinu i zečetinu po receptíma gdje se također ne koristi paprika, biber i maslac. Ovdje navodimo recepte samo za osobe s četvrtom krvnom gru- pom.

Pirjana ovčetina s povrćem

Dobro operite pola kilograma ovčetine, narežite je na manje komade i, ne odstranjujući kosti, složite u posudu. Prelijte sa 2 do 3 čaše vruće vode. Poklopite i stavite na vatru. Cim voda zakipi dodajte 2 do 3 krumpira, sol i kuhajte jedan sat. Zatim ovčetinu pomoću rupičaste žlice premjestite u manju posudu a odozgo stavite 200 g narezanog svježeg kupusa, na kockice na- rezane 2 mrkve, glavicu luka, jednu bijelu repu, zatim lovorov list i klinčić. Iz tekućine u kojoj se kuhala ovčetina izvadite i propasirajte kuhani krumpir te ga vratite u procijeđenu tekućinu i njome prelijte meso i povrće. Zatim kuhajte na laganoj vatri 30 do 40 minuta. Prilikom posluživanja pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.

Čanahi

Operite pola kilograma ovčetine, narežite na manje komade i stavite u metalnu ili još bolje u glinenu posudu zapremnine 2 do 3 litre. Dodajte glavicu sitno narezanog crvenog luka, 6 do 7 krumpira narezanih na ploške, 2 do 3 rajčice prerezane na pola, 200 g sitno narezanih mahuna, 300 g patlidžana narezanih na kockice i usitnjene listove peršina i kopra. Sve to posolite, po ukusu dodajte začine i ulijte 2 čaše vode. Poklopite i pecite u pećnici 1,5 do 2 sata. Poslužite u istoj posudi u kojoj se jelo peklo.

Popečcí od kunićjeg mesa

Sameljite kilogram kunićjeg mesa, dodajte malo bijelog kruha koji je odstajao u vodi 25 do 30 minuta i kojeg ste ocijedili, sve promiješajte i ponovo sameljite. Tome dodajte malo vode, dobro promiješajte i oblikujte popečke, koje možete pripremiti na pari ili ispeći u pećnici. Poslužite s pirjanom mrkvom i bijelom repom.

Haringa s rajčicama i krastavcima

Očistite kilogram svježe haringe i odstranite iz nje kosti, razrežite je na komade i operite. U posudu za pečenje namazanu uljem složite komade ribe, odozgo stavite sloj od 3 do 4 slanih krastavaca narezanih na kružiće, zatim sloj od 5 do 6 rajčica narezanih na komadiće, kojima ste prethodno ogulili kožicu. Prelijte vrućom vodom tako da riba bude pokrivena na tri četvrti- ne. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri 25 do 30 minuta. Prije posluživanje pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.

Riba zapečena a vrhnjem

Pola kilograma ribljeg filea izrežite na komade, uvaljajte u brašno i 1 do 2 minute lagano s obje strane popržite u suhoj tavi. Zatim na svaki komad ribe stavite kolutić tvrdo kuhanog jaja i prelijte umakom koji ćete pripremiti na slijedeći način: lagano podgrijte čašu vrhnja, dodajte čajnu žličicu brašna pomiješanog s isto toliko biljnog ulja, dobro promiješajte i kuhajte 1 do 2 minute te posolite. Nakon što ribu prelijeteumakom, pospite je ribanim sirom i pecite u pećnici 20-30 minuta dok se ne stvori rumena korica. Pospite usitnjenim listovima kopra i peršina i poslužite.

Jela od povrća i prilozi

Osobama koje imaju četvrtu krvnu grupu treba napomenuti da je poželjno jela od krumpira koristiti kao posebno jelo, a ne kao prilog. Drugo povrće se može jesti i kao posebno jelo, i kao prilog drugim jelima. Izbor jela je dosta velik jer ima malo onog što se ne preporuča. Povrće treba biti na stolu svaki dan (i kao alternativa jelima od mesa i ribe). Možete se koristiti receptima za druge krvne grupe, osim onih u kojima se koristi paprika, biber, rotkva, kukuruz, mlijeko i maslac. Dalje navodimo recepte samo za osobe s četvrtom krvnom grupom.

Omlet s tikvom

Ogulite i sitno narežite tikvu. Pirjajte je u tavi s uljem i vo- dom. Zatim je propasirajte i pomiješajte s 2 umućena jaja. Pecite u pećnici poklopljeno. Poslužite s usitnjenim listovima peršina i kopra.

Pizza s tikvicama

Pripremite tijesto od 400 g brašna, 4 velike žlice biljnog ulja, soli i 20 g germe razmućene u četvrt čaše malo zaslađene vode.

U tijesto postepeno dolijevajte vodu da ne bude pretvrdo. Za- tim ga ostavite pola sata na toplom mjestu. Nakon toga tijesto stavite u posudu za pečenje premazanu uljem, tako da tijesto dobro legne uz ivice posude. Stavite sloj tikvica izrezanih i malo propirjanih na ulju i vodi. Zatim stavite prethodno u tavi na ulju zagrijani luk narezan na kolutiće. Odozgo stavite sloj rajčica narezanih na kolutove i sve pospite ribanim sirom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na laganoj vatri.

Tikvice s krumpirom u vrhnja

Ogulite, operite i narežite na kolutiće 2 manje tikvice i 3 krum- pira. Tikvice posolite, propirjajte u tavi na ulju i vodi, dodajte krumpir i pirjajte 15 minuta. Zatim prelijte čašom vrhnja i pustite da kuha još 10 minuta. Stavite na tanjur, pospite usitnjenim listovima peršina i kopra. Na rub tanjura poslažite rajčice nare- zane na kolutiće.

Zapečeni krumpir s jajima

Skuhajte u ljusci 10-12 krumpira. Zatim skinite ljusku i nare- žite ga na kolutiće. 3-4 tvrdo kuhana jaja također narežite na kolutiće. Posudu za pečenje namažite uljem, pospite mrvicama i duž rubova složite sloj krumpira tako da u sredini posude ostane slobodno mjesto, zatim sloj jaja i opet sloj krumpira. Ostatak jaja i krumpira zgnječite i pomiješajte. Dobivenu masu sta- vite u sredinu posude. Sve prelijte vrhnjem tučenim s jajem i stavite u pećnicu. Pecite dok ne dobije zlatnu boju. Prije posluživanje pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.

Pirjani kupus s lukom i rižom

Operite glavicu kupusa srednje veličine i stavite je na 5 do 7 minuta u posoljenu vodu. Zatim je izrežite na rezance, pospite sitnom solju i ostavite da odstoji. Sok kupusa iscijedite, a kupus stavite u duboku tavu i dodajte biljnog ulja i malo kipuće vode.

Pirjajte pod poklopcem povremeno miješajući. 1 čašu riže kuhajte u 2 čaše vode dok se ne zgusne, zatim stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta. Isjeckajte 3 do 4 glavice crvenog luka i zagrijte ga u tavi na biljnom ulju dok ne dobije prozirnu boju. Pomiješajte rižu i luk s kupusom, dodajte lovorov list, dobro promiješajte i pecite u pećnici 5 minuta. Pospite usitnjenim listovima peršina i kopra i poslužite.

Mahune i grašak u umaka od vrhnja

Očistite po 30 dag mahuna i graška, operite, narežite ukoso u obliku rombova i skuhajte u slanoj vodi. Procijedite i stavite u duboku tavu. Pripremite umak na sljedeći način: 2 velike žlice pšeničnog brašna zagrijte u tavi s 4 velike žlice biljnog ulja, prelijte čašom vrhnja i miješajte da se ne stvore grudice. Dodajte sol po ukusu i pustite da zakuha. Prelijte ovim umakom povrće u tavi i ostavite 2 do 3 minute na laganoj vatri.

Rajčice punjene rižom i jajima

Odaberite 10 rajčica iste veličine, operite ih, odrežite peteljke i čajnom žličicom odozgo izvucite sjemenke i meso rajčice. Skuhajte pola čaše riže, procijedite, isperite vrućom vodom i stavite u posudu. Dodajte 3 usitnjena tvrdo kuhana jaja i 3 glavice luka, kojeg ste prethodo sitno narezali i podgrijali u tavi s uljem. Posolite po ukusu i sve promiješajte. Tom smjesom napunite rajčice, složite ih u duboku posudu za pečenje, prelijte vrhnjem i pecite 10 do 15 minuta u pećnici. Pečene rajčice pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.

Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama

Pofurite patlidžane kipućom vodom, izrežite ih uzdužno na ploške debljine oko 2 cm i stavite u duboku posudu za pečenje namazanu uljem. Svaki komad namažite tankim slojem vrhnja, pospite ribanim sirom i odozgo stavite rajčice narezane na kolutiće. Pecite u pećnici 15-20 minuta.

Punjeni patlidžani

Nekoliko patlidžana srednje veličine operite, obrežite ih s oba kraja i uzdužno napravite manji rez kroz koji čajnom žličicom odstranite sjemenje. Zatim patlidžane stavite u slanu kipuću vodu na 5 minuta. Nakon toga ih izvadite i napunite mješavinom od sitno narezane mrkve, rajčica, celera, koje ste prethodno pomiješali, posolili i zagrijali u tavi na biljnom ulju. Punjene patlidžane stavite u duboku tavu, dodajte malo vode i pirjajte pod poklopcem 40 do 50 minuta. Na kraju pirjanja zalijte vrhnjem. Pospite usitnjenim listovima peršina i kopra i poslužite.

Ajvar od patlidžana

Pecite 2 do 3 patlidžana u pećnici dok ne omekšaju, uklonite im kožicu, sitno ih narežite (najbolje drvenim nožem jer od metalnog ajvar potamni) i dodajte usitnjenu glavicu crvenog luka, 3 velike žlice biljnog ulja, sol, veliku žlicu octa, 4 sitno narezane rajčice i pirjajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.

Deserti

Osobe koje imaju četvrtu krvnu grupu (AB) imaju više sreće i od drugih, jer se njima dozvoljavaju svi deserti koji se preporučuju i drugim krvnim grupama, pa čak i pecivo od pšeničnog brašna. Zato se one mogu koristiti receptima iz prethodnih članaka, osim onima u kojima se koristi maslac i mlijeko. Ovdje navodimo još nekoliko recepata uz korištenje kiselih mliječnih proizvoda, koji su za osobe s četvrtom krvnom grupom vrlo korisni.

Kolač sa svježim kravljim sirom

U pola kilograma dobro izrniješanog sira dodajte čašu vrhnja i med po ukusu. Mrvice od bijelog kruha pomiješajte s cimetom. Krupno izribajte 6-7 jabuka. Na dno namazane uljem posude za pečenje stavite sloj sira, mrvice, jabuke, zatim ponovo sir, mrvice, jabuke i tako dalje, da na kraju budu mrvice. Prelijte tučenim vrhnjem sa šećerom, ukrasite kriškama jabuka i ispećite u pećnici.

Cjevčice s vrhnjem

Razmutite sa šećerom 3 jaja (tri četvrtine čaše), a zatim postepeno, uz miješanje, dodajte čašu brašna i miješajte dok masa ne postane jednolična i dobije bijelu boju. Nakon toga masu stavite na uljem namazanu posudu za pečenje tako da sloj tijesta bude tanak. Stavite u pećnicu na 2-3 minute i izvadite. Vruće tijesto narežite na kvadrate i brzo, dok se tijesto ne ohladi, smotajte dijagonalno u cjevčice. Ponovo savite u pećnicu na 1 minutu. Zatim pustite da se ohladi i napunite izrađenim vrhnjem sa šećerom. U otvore s obje strane cjevčica stavite bobice iz slatkog.

Koktel od jaja i jogurta

Razmutite žumanjke od 3 jaja s 3 velike žlice šećera, pažljivo miješajući, ulijte 3 čaše tekućeg jogurta. Sve istucite u mikseru i razlijte u čaše. Odozgo ukrasite tučenim bjelanjcima sa šećerom, Pijte kroz slamku.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Krvne grupe i zdrava prehrana

Kako treba pravilno kuhati prema krvnim grupama

Kako krv razlikuje ono sto je njeno a kako ono sto je strano

Prehrana-dijeta za krvnu grupu 0

Recepti za krvnu grupu 0

Prehrana-dijeta za krvnu grupu A

Recepti za krvnu grupu A

Prehrana-dijeta za krvnu grupu B

Recepti za krvnu grupu B

Prehrana-dijeta za krvnu grupu AB

Krvna grupa, prehrana i zdravlje

Da li svi ljudi koji imaju krvnu grupu a trebaju postati vegetarijanci?