Recepti za krvnu grupu AB
Salate
Salate se mogu pripremati po receptima koji su navedeni za druge krvne grupe, osim onih kod kojih se koristi paprika i rotkva. Ovdje su navedeni recepti za salate koje se preporučuju osobama s četvrtom krvnom grupom.
Salata od kupusa s rajčicama
Usitnite približno četvrtinu manje glavice kupusa. 1 rajčicu narežite na tanke ploške i stavite na kupus. Začinite vrhnjem, majonezom ili biljnim uljem.
Crveni kupus s krumpirom
Naribajte 1 tanjur crvenog kupusa i krumpira, oparite kipućom vodom i dodajte 4 kuhana krumpira narezana na kockice (kuhati je najbolje u ljusci).
Začinite biljnim uljem i sitno narezanim crvenim lukom.
Salata od korabe
Naribajte korabu, dodajte istu količinu ribane mrkve i začinite vrhnjem istučenim s voćnim sokom.,
Salata od rajčica s krastavcíma
Narežite rajčicu na krupnije komade, a krastavce na kolutiće. Dodajte crveni luk izrezan na kolutiće, promiješajte i začinite vrhnjem u kojeg ste prethodno dodali malo ribanog hrena.
Salata od rajčica sa sirom
Izrežite na kolutove ili kriške 3 do 4 veće rajčice, pospite krupno naribanim sirom (oko 200 g) i začinite biljnim uljem porniješanim s usitnjenim češnjakom i crvenim lukom.
Salata od rajčica s orasima
Narežite 2 do 3 rajčice, dodajte 2 šake rnljevenih oraha i promiješajte. Zatim dodajte usitnjene listove peršina i kopra te zači- nite biljnim uljem.
Salata od rajčica s jabukama
Zelenu salatu narežite i stavite na hrpu na sredinu tanjura. Oko salate poredajte narezane na kriške ili kolutove jabuke i rajčice. Prelijte vrhnjem ili majonezom ne rniješajući. Pospite koprom.
Salata od rajčica sa cvjetačom
Rajčice koje nisu prezrele stavite na minutu u kipuću Vodu i skinite im kožicu. Zatim ih narežite na komadiće i stavite na ta- njur. Usitnite sirovu cvjetaču i pomiješajte s rajčicama. Začinite biljnim uljem pomiješanim s dobro izmiješanim ili pasiranim zrelim, rajčicama bez kožice.
Salata od tikve s medom
Krupno izribajte tikvu, dodajte ribanu mrkvu i sve dobro izmiješajte. Začinite vrhnjem pomiješanirn s medom i voćnim sokom.
Salata od povrća i jabuka s jajem
Tanko narežite oko 100 g kupusa, na tanke prutiće narežite: mrkvu, jednu manju bijelu repu, jabuku, jednu trećinu tikvice i srednje veličine (svježe i očišćene). Sve pomiješajte i dodajte sitno narezano tvrdo kuhano jaje. Začinite majonezorn, pažljivo promiješajte i pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.
Salata od cikle i jabuka s orasima
Narežite na prutiće ili kockice 2 jabuke i 1 kuhanu ciklu. Dodajte čašu usitnjenih oraha, promiješajte i začinite majonezom.
Vitaminska salata
Narežite na kriške, kolutiće ili kockice 2 jabuke, 2 rajčice i 1 svježi krastavac. Dodajte bilo koje sezonsko jagodasto voće (višnje, maline, ribiz, jarebinu, brusnicu). Sve izmiješajte i začinite vrhnjem umućenim s limunovim sokom i medom.
Salata od mrkve, rajčica, krastavaca i mladog luka
Krupno izribajte ili narežite na tanke prutiće 3 svježe mrkve, na kružiće 2 rajčice, na ploške 2 krastavca. Usitnite mladi luk i narežite malo zelene salate. Sve izmiješajte. Začinite majonezom ili vrhnjem. Stavite sve na hrpicu i ukrasite kolutovima rajčica, krastavaca i lišćem salate. Sve pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.
Juhe
Za osobe koje imaju četvrtu krvnu grupu (AB) poželjne su juhe od povrća, a dozvoljene s krupama. Juhe od mesa treba potpuno izostaviti iz jelovnika (one su štetne za sve ljude bez obzira na krvnu grupu). Odvojeno od juhe kuhano meso bolje je ne dodavati u juhu, naročito ako je glavno jelo od mesa. Možete se koristiti receptima navedenim za osobe s drugim krvnim grupama, ako se u njima ne koristi biber, mlijeko i maslac. Dalje navodimo recepte koji se preporučuju isključivo osobama s četvrtom krvnom grupom.
Juha od krumpira
U kipuću vodu uzastopno stavljajte: l glavicu usitnjenog luka, 1 sitno narezanu mrkvu, korijen peršina, izribana 4 do 5 krumpira zbog kojeg će juha odmah dobiti gustoću. Kuhajte 10 minuta, maknite s vatre i dodajte usitnjene listove peršina i kopra. Poslužite s vrhnjem.
Zobena čorba
Namočite veliku žlicu zobene krupe punog zrna i ostavite da stoji 24 sata. Zatim stavite krupu u kipuću vodu i čim potpuno s omekša postepeno dodavajte usitnjenu 1 glavicu luka, sitno narezanu bijelu repu, korijen peršina, oko 200 g istrgane na komadiće cvjetače. Kuhajte 3 do 4 minute, dodajte ribanu svježu mrkvu i 2 sitno narezane rajčice, malo usitnjenog ovčjeg sira i drugog nemasnog sira. Kroz 1 minutu maknite s vatre. Poslužite s usitnjenim listovima peršina i kopra.
Juha od graha
Namočite 2 do 3 Velike žlice bijelog graha, prelijte kipućom vodom i skuhajte. Kad grah postane mekan dodajte 2 usitnjene glavice luka, na prutiće narezan 1 krumpir, na kolutiće ili kockice 2 mrkve, vrlo sitno riban peršin i celer. Kuhajte 4-5 minuta i skinite s vatre. Možete dodati usitnjene orahe. Pustite da odstoji te dodajte usitnjene listove peršina i kopra.
Škotska juha
Posebno skuhajte pola čaše ječmene krupe i procijedite. Zatim je stavite u kipuću vodu i dodajte 2 mrkve uzdužno razrezane, manju bijelu repu izrezanu na komade, korijen peršina, luk, čašu kora bijelog kruha, malo maslinovog ulja i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Zatim procijedite i povrće ispasirajte te razrijedite kipućom vodom da dobijete srednju gustoću. Dobro promiješajte i poslužite ukrasivši usitnjenim listovima peršina i začinite vrhnjem.
Juha od krumpira s ječmenom krupom
Četvrtinu čaše ječmene krupe skuhajte u malo vode, maknite s vatre i ne cijedite. U kipuću vodu stavite narezana na ploške 3 do 4 krumpira i kuhajte 10 do 15 minuta. Dodajte na kockice narezane polovine mrkve, peršina i glavice liika (prethodno ih malo podgrijte u tavi na biljnom ulju). Zatim dodajte ječmenu krupu zajedno s vodom u kojoj se kuhala i pustite da kuha 5 do 6 minuta. Dodajte sol i maknite s vatre. Poslužite s usitnjenim listovima kopra i peršina.
Jaltinski boršć
Narežite na prutiće pola cikle srednje veličine i bijele repe, ko- rijen peršina i celera, 2 glavice luka. Sve malo propirjajte u tavi dodavši vode i biljnog ulja. Zatim dodajte 10 ispasiranih zrelih rajčica i pirjajte još 10 do 15 minuta. Nalijte u posudu kipuću vodu, stavite je na vatru i dodajte četvrtinu glavice krupno na- rezanog kupusa i 6-8 cijelih krumpira. Pustite da zakipi i dodajte pirjano na ulju povrće. Ostavite da se kuha 5 minuta i dodajte vrhnje u koje ste prethodno stavili 1 veliku žlicu pšeničnog brašna. Pustite da se kuha 1-2 minute povremeno miješajući. Skinite s vatre. Po ukusu dodajte soli, šećera, listove peršina i kopra. Prije posluživanja začinite vrhnjem i usitnjenim češnjakom.
Poljska juha
Na rezance izrežite 1 peršin, 1 mrkvu, 2 glavice crvenog luka, sve stavite u lonac i prelijte s 2 litre vruće vode. Kuhajte 10-15 minuta. Zatim dodajte četvrtinu glavice kupusa kojeg ste prethodno narezali i pirjali u tavi s vodom i biljnim uljem dok nije omekšao. Zatim stavite u lonac s juhom 5-6 na ploške narezanih rajčica. Pustite da zakipi. Nakon toga ulijte u lonac 4 velike žlice vrhnja pomiješanog s 1 velikom žlicom pšeničnog brašna i dobro miješajte da se ne stvore grudice. Ostavite da zakipi i maknite s vatre. Po ukusu dodajte soli i šećera. Poslužite s vrh- njem i usitnjenim listovima peršina i kopra.
Kaše
Ljudi koji imaju četvrtu krvnu grupu (AB) na svom jelovniku trebaju imati kaše svaki dan. Odreći se treba samo heljde i ku- kuruza, a prednost treba dati zobenoj kaši, zobenim pahuljicama i riži. Dozvoljava se ječam i pšenica. Ne preporučuju se mli- ječne kaše. Mogu se koristiti svi recepti za kaše od ječma, koji su navedeni za ljude s prvom krvnom grupom (O), kao i zobene kaše, kaše od zobenih pahuljica i riže, koji su navedeni za osobe s drugom krvnom grupom (A), ali samo oni gdje se ne koristi maslac (može ga se zamijeniti maslinovim uljem). Osim toga navodimo recepte koji se preporučuju samo za osobe s četvr- tom krvnom grupom (AB).
Zobena kaša s rajčicama, češnjakom i listovima peršina i kopra
Operite čašu i pol zobene krupe punog zrna (ne pahuljice), namočite u 3 čaše hladne Vode i ostavite da stoji 6 sati. Zatim u istoj vodi kuhajte kašu 2 do 3 minute. Nakon toga je pospite usitnjenim listovima peršina i kopra, dodajte 3 režnja zdrobljenog češnjaka, 2 sitno narezane rajčice i prekrijte debelom tkaninom te ostavite na toplom mjestu da odstoji.
Zobena kaša s pšeničnim mekinjama
Pšenične mekinje (50 g) prelijte kipućom vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodajte isto toliko zobene kaše pu- nog zrna, koju ste prethodno namočili i dolijte još malo kipuće vode. Kuhajte na laganoj vatri i prema potrebi dodavajte vodu. Poslužite s usitnjenim listovima peršina i kopra.
Kombinirana kaša
Dobro operite po jednu čašu prosene krupe, riže i ječmene krupe. Sve pomiješajte, prelijte s 4 čaše vode i kuhajte na laga- noj vatri dok krupa ne upije svu vodu. Maknite s vatre i umotajte tkaninom.
Kaša od drobljene pšeníčne krupe
U 4 čaše posoljene kipuće vode stavite 2 čaše drobljene pšenične krupe, koju ste prethodno oprali, i kuhajte 15 do 20 minu- ta povremeno miješajući. Kad kaša postane gusta stavite je na toplo mjesto na 40 do 50 minuta.
Kaša od riže s rajčicom i sirom
Operite čašu riže. Skuhajte je u slanoj vodi i procijedite. Stavite rižu na tavu s biljnim uljem, malo podgrijte i dodajte 4 do 5 zrelih pasiranih rajčica koje ste prethodno prelili kipućom vodom i skinuli kožicu. Zatim pospite ribanim sirom i pažljivo promiješajte. Kroz 1 do 2 minute maknite s vatre.
Jela od crvenog mesa i ribe
Poželjno je da ova jela ne budu svaki dan na jelovniku osoba s četvrtom krvnom grupom. Možete se koristiti receptima za jela od puretine i mesa, koja se predlažu osobama s drugim krvnim grupama , ali pri tome treba imati na umu da od mesa treba koristiti samo ovčetinu i zečetinu po receptíma gdje se također ne koristi paprika, biber i maslac. Ovdje navodimo recepte samo za osobe s četvrtom krvnom gru- pom.
Pirjana ovčetina s povrćem
Dobro operite pola kilograma ovčetine, narežite je na manje komade i, ne odstranjujući kosti, složite u posudu. Prelijte sa 2 do 3 čaše vruće vode. Poklopite i stavite na vatru. Cim voda zakipi dodajte 2 do 3 krumpira, sol i kuhajte jedan sat. Zatim ovčetinu pomoću rupičaste žlice premjestite u manju posudu a odozgo stavite 200 g narezanog svježeg kupusa, na kockice na- rezane 2 mrkve, glavicu luka, jednu bijelu repu, zatim lovorov list i klinčić. Iz tekućine u kojoj se kuhala ovčetina izvadite i propasirajte kuhani krumpir te ga vratite u procijeđenu tekućinu i njome prelijte meso i povrće. Zatim kuhajte na laganoj vatri 30 do 40 minuta. Prilikom posluživanja pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.
Čanahi
Operite pola kilograma ovčetine, narežite na manje komade i stavite u metalnu ili još bolje u glinenu posudu zapremnine 2 do 3 litre. Dodajte glavicu sitno narezanog crvenog luka, 6 do 7 krumpira narezanih na ploške, 2 do 3 rajčice prerezane na pola, 200 g sitno narezanih mahuna, 300 g patlidžana narezanih na kockice i usitnjene listove peršina i kopra. Sve to posolite, po ukusu dodajte začine i ulijte 2 čaše vode. Poklopite i pecite u pećnici 1,5 do 2 sata. Poslužite u istoj posudi u kojoj se jelo peklo.
Popečcí od kunićjeg mesa
Sameljite kilogram kunićjeg mesa, dodajte malo bijelog kruha koji je odstajao u vodi 25 do 30 minuta i kojeg ste ocijedili, sve promiješajte i ponovo sameljite. Tome dodajte malo vode, dobro promiješajte i oblikujte popečke, koje možete pripremiti na pari ili ispeći u pećnici. Poslužite s pirjanom mrkvom i bijelom repom.
Haringa s rajčicama i krastavcima
Očistite kilogram svježe haringe i odstranite iz nje kosti, razrežite je na komade i operite. U posudu za pečenje namazanu uljem složite komade ribe, odozgo stavite sloj od 3 do 4 slanih krastavaca narezanih na kružiće, zatim sloj od 5 do 6 rajčica narezanih na komadiće, kojima ste prethodno ogulili kožicu. Prelijte vrućom vodom tako da riba bude pokrivena na tri četvrti- ne. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri 25 do 30 minuta. Prije posluživanje pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.
Riba zapečena a vrhnjem
Pola kilograma ribljeg filea izrežite na komade, uvaljajte u brašno i 1 do 2 minute lagano s obje strane popržite u suhoj tavi. Zatim na svaki komad ribe stavite kolutić tvrdo kuhanog jaja i prelijte umakom koji ćete pripremiti na slijedeći način: lagano podgrijte čašu vrhnja, dodajte čajnu žličicu brašna pomiješanog s isto toliko biljnog ulja, dobro promiješajte i kuhajte 1 do 2 minute te posolite. Nakon što ribu prelijeteumakom, pospite je ribanim sirom i pecite u pećnici 20-30 minuta dok se ne stvori rumena korica. Pospite usitnjenim listovima kopra i peršina i poslužite.
Jela od povrća i prilozi
Osobama koje imaju četvrtu krvnu grupu treba napomenuti da je poželjno jela od krumpira koristiti kao posebno jelo, a ne kao prilog. Drugo povrće se može jesti i kao posebno jelo, i kao prilog drugim jelima. Izbor jela je dosta velik jer ima malo onog što se ne preporuča. Povrće treba biti na stolu svaki dan (i kao alternativa jelima od mesa i ribe). Možete se koristiti receptima za druge krvne grupe, osim onih u kojima se koristi paprika, biber, rotkva, kukuruz, mlijeko i maslac. Dalje navodimo recepte samo za osobe s četvrtom krvnom grupom.
Omlet s tikvom
Ogulite i sitno narežite tikvu. Pirjajte je u tavi s uljem i vo- dom. Zatim je propasirajte i pomiješajte s 2 umućena jaja. Pecite u pećnici poklopljeno. Poslužite s usitnjenim listovima peršina i kopra.
Pizza s tikvicama
Pripremite tijesto od 400 g brašna, 4 velike žlice biljnog ulja, soli i 20 g germe razmućene u četvrt čaše malo zaslađene vode.
U tijesto postepeno dolijevajte vodu da ne bude pretvrdo. Za- tim ga ostavite pola sata na toplom mjestu. Nakon toga tijesto stavite u posudu za pečenje premazanu uljem, tako da tijesto dobro legne uz ivice posude. Stavite sloj tikvica izrezanih i malo propirjanih na ulju i vodi. Zatim stavite prethodno u tavi na ulju zagrijani luk narezan na kolutiće. Odozgo stavite sloj rajčica narezanih na kolutove i sve pospite ribanim sirom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na laganoj vatri.
Tikvice s krumpirom u vrhnja
Ogulite, operite i narežite na kolutiće 2 manje tikvice i 3 krum- pira. Tikvice posolite, propirjajte u tavi na ulju i vodi, dodajte krumpir i pirjajte 15 minuta. Zatim prelijte čašom vrhnja i pustite da kuha još 10 minuta. Stavite na tanjur, pospite usitnjenim listovima peršina i kopra. Na rub tanjura poslažite rajčice nare- zane na kolutiće.
Zapečeni krumpir s jajima
Skuhajte u ljusci 10-12 krumpira. Zatim skinite ljusku i nare- žite ga na kolutiće. 3-4 tvrdo kuhana jaja također narežite na kolutiće. Posudu za pečenje namažite uljem, pospite mrvicama i duž rubova složite sloj krumpira tako da u sredini posude ostane slobodno mjesto, zatim sloj jaja i opet sloj krumpira. Ostatak jaja i krumpira zgnječite i pomiješajte. Dobivenu masu sta- vite u sredinu posude. Sve prelijte vrhnjem tučenim s jajem i stavite u pećnicu. Pecite dok ne dobije zlatnu boju. Prije posluživanje pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.
Pirjani kupus s lukom i rižom
Operite glavicu kupusa srednje veličine i stavite je na 5 do 7 minuta u posoljenu vodu. Zatim je izrežite na rezance, pospite sitnom solju i ostavite da odstoji. Sok kupusa iscijedite, a kupus stavite u duboku tavu i dodajte biljnog ulja i malo kipuće vode.
Pirjajte pod poklopcem povremeno miješajući. 1 čašu riže kuhajte u 2 čaše vode dok se ne zgusne, zatim stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta. Isjeckajte 3 do 4 glavice crvenog luka i zagrijte ga u tavi na biljnom ulju dok ne dobije prozirnu boju. Pomiješajte rižu i luk s kupusom, dodajte lovorov list, dobro promiješajte i pecite u pećnici 5 minuta. Pospite usitnjenim listovima peršina i kopra i poslužite.
Mahune i grašak u umaka od vrhnja
Očistite po 30 dag mahuna i graška, operite, narežite ukoso u obliku rombova i skuhajte u slanoj vodi. Procijedite i stavite u duboku tavu. Pripremite umak na sljedeći način: 2 velike žlice pšeničnog brašna zagrijte u tavi s 4 velike žlice biljnog ulja, prelijte čašom vrhnja i miješajte da se ne stvore grudice. Dodajte sol po ukusu i pustite da zakuha. Prelijte ovim umakom povrće u tavi i ostavite 2 do 3 minute na laganoj vatri.
Rajčice punjene rižom i jajima
Odaberite 10 rajčica iste veličine, operite ih, odrežite peteljke i čajnom žličicom odozgo izvucite sjemenke i meso rajčice. Skuhajte pola čaše riže, procijedite, isperite vrućom vodom i stavite u posudu. Dodajte 3 usitnjena tvrdo kuhana jaja i 3 glavice luka, kojeg ste prethodo sitno narezali i podgrijali u tavi s uljem. Posolite po ukusu i sve promiješajte. Tom smjesom napunite rajčice, složite ih u duboku posudu za pečenje, prelijte vrhnjem i pecite 10 do 15 minuta u pećnici. Pečene rajčice pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.
Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama
Pofurite patlidžane kipućom vodom, izrežite ih uzdužno na ploške debljine oko 2 cm i stavite u duboku posudu za pečenje namazanu uljem. Svaki komad namažite tankim slojem vrhnja, pospite ribanim sirom i odozgo stavite rajčice narezane na kolutiće. Pecite u pećnici 15-20 minuta.
Punjeni patlidžani
Nekoliko patlidžana srednje veličine operite, obrežite ih s oba kraja i uzdužno napravite manji rez kroz koji čajnom žličicom odstranite sjemenje. Zatim patlidžane stavite u slanu kipuću vodu na 5 minuta. Nakon toga ih izvadite i napunite mješavinom od sitno narezane mrkve, rajčica, celera, koje ste prethodno pomiješali, posolili i zagrijali u tavi na biljnom ulju. Punjene patlidžane stavite u duboku tavu, dodajte malo vode i pirjajte pod poklopcem 40 do 50 minuta. Na kraju pirjanja zalijte vrhnjem. Pospite usitnjenim listovima peršina i kopra i poslužite.
Ajvar od patlidžana
Pecite 2 do 3 patlidžana u pećnici dok ne omekšaju, uklonite im kožicu, sitno ih narežite (najbolje drvenim nožem jer od metalnog ajvar potamni) i dodajte usitnjenu glavicu crvenog luka, 3 velike žlice biljnog ulja, sol, veliku žlicu octa, 4 sitno narezane rajčice i pirjajte nekoliko minuta na laganoj vatri. Pospite usitnjenim listovima peršina i kopra.
Deserti
Osobe koje imaju četvrtu krvnu grupu (AB) imaju više sreće i od drugih, jer se njima dozvoljavaju svi deserti koji se preporučuju i drugim krvnim grupama, pa čak i pecivo od pšeničnog brašna. Zato se one mogu koristiti receptima iz prethodnih članaka, osim onima u kojima se koristi maslac i mlijeko. Ovdje navodimo još nekoliko recepata uz korištenje kiselih mliječnih proizvoda, koji su za osobe s četvrtom krvnom grupom vrlo korisni.
Kolač sa svježim kravljim sirom
U pola kilograma dobro izrniješanog sira dodajte čašu vrhnja i med po ukusu. Mrvice od bijelog kruha pomiješajte s cimetom. Krupno izribajte 6-7 jabuka. Na dno namazane uljem posude za pečenje stavite sloj sira, mrvice, jabuke, zatim ponovo sir, mrvice, jabuke i tako dalje, da na kraju budu mrvice. Prelijte tučenim vrhnjem sa šećerom, ukrasite kriškama jabuka i ispećite u pećnici.
Cjevčice s vrhnjem
Razmutite sa šećerom 3 jaja (tri četvrtine čaše), a zatim postepeno, uz miješanje, dodajte čašu brašna i miješajte dok masa ne postane jednolična i dobije bijelu boju. Nakon toga masu stavite na uljem namazanu posudu za pečenje tako da sloj tijesta bude tanak. Stavite u pećnicu na 2-3 minute i izvadite. Vruće tijesto narežite na kvadrate i brzo, dok se tijesto ne ohladi, smotajte dijagonalno u cjevčice. Ponovo savite u pećnicu na 1 minutu. Zatim pustite da se ohladi i napunite izrađenim vrhnjem sa šećerom. U otvore s obje strane cjevčica stavite bobice iz slatkog.
Koktel od jaja i jogurta
Razmutite žumanjke od 3 jaja s 3 velike žlice šećera, pažljivo miješajući, ulijte 3 čaše tekućeg jogurta. Sve istucite u mikseru i razlijte u čaše. Odozgo ukrasite tučenim bjelanjcima sa šećerom, Pijte kroz slamku.
Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:
Kako treba pravilno kuhati prema krvnim grupama
Kako krv razlikuje ono sto je njeno a kako ono sto je strano
Prehrana-dijeta za krvnu grupu 0
Prehrana-dijeta za krvnu grupu A
Prehrana-dijeta za krvnu grupu B
Prehrana-dijeta za krvnu grupu AB
Krvna grupa, prehrana i zdravlje
Da li svi ljudi koji imaju krvnu grupu a trebaju postati vegetarijanci?