Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Sastojci limuna

Usplođe i sok

Usplođe sadrži mnogo životno važnih prehrambenih tvari. Te se tvari nalaze u manjoj koncentraciji i u njegovu soku. Sa sokom se iz limunova ploda iscijedi čak do 90% ukupne količine Vitamina C, do dvije trećine postojećeg sadržaja kalcija i do jedne trećine postojećeg sadržaja željeza. Do svih vrijednih sastojaka dolazi se kad se plod jede. Iako to u početku može biti vrlo kiselo, osjetila za okus relativno se brzo priviknu i poslije nekoliko dana većini ljudi više nije teško jesti sirov limun. U tablici se navodi što se sve nalazi u plodu limuna teškog oko 100 grama.

Ovo se nalazi u samo jednom limunu:

 • 90 g vode
 • 30 mg magnezija
 • 3,2 g ugljikohidrata
 • 1,2 g balastnih tvari
 • 11 mg kalcija
 • 0,7 g bjelančevina
 • 3 mg natrija
 • 450 ug željeza
 • 0,6 g masti
 •  270 ug pantotenske kiseline
 • 55 mg vitamina C
 • 17O ug nijacina

Dvije sveučilišne studije došle su prije kratkog vremena do začuđujućih rezultata u vezi s ljekovitim svojstvima limuna, što još više potvrđuje njegovu praktičnu korist i pobliže je objašnjava.

Znanstvenici Instituta za farmaciju i biokemiju Sveučilišta u Buenos Airesu u Argentini bili su u potrazi za prirodnim sredstvom za dezinfekciju vode zaražene bakterijama kolere (Vibrio cholerae). Idealnim sredstvom pokazao se limunov sok. Bakterije kolere odumrle su u vodi za piće, čim joj je u odnosu na cjelokupnu količinu vode – bilo dodano dva posto svježeg limunovog soka. Poslije trideset minuta djelovanja voda za piće bila je oslobođena bakterija.

Sličnu preporuku dala je i Epidemiološka služba Ministarstva zdravstva u GVineji-Bisao u zapadnoj Africi za vrijeme epidemije kolere u listopadu 1994. godine. Liječnici su preporučavali da se za prevenciju infekcije kolerom jelima dodaje limunov sok i da se u pripremi jela što više primjenjuje limun.

Korica i njezino eterično ulje

U limunovoj korici nalaze se tisuće žljezdica koje stvaraju eterično ulje (Citri aetheroleum). Ono se zato može dobiti I hladnim prešanjem korice. Oko 3000 limunovíh plodova potrebno je da se dobije jedna litra eteričnog ulja limuna. No u njemu se osim cijelog niza drugih tvari nalazi i dosta citrala, tvari koja daje tipičan limunski miris i okus. Budući da se citral danas može dobiti i sintetički, važno je pri kupovanju límunovog ulja paziti na to da je prirodne boje i bez umjetnih dodatka.

Limunovo ulje možete upotrebljavati kod fizičkih i psihičkih tegoba. U aromaterapiji to ulje popravlja duševno zdravlje, a u direktnoj primjeni uništava štetne bakterije i gljivice.

Svojstva limunovog ulja

 • Znanstvenici u Amanskom centru za medicinska istraživanja u Tangi, u Tanzaniji, otkrili su da je limunovo ulje izvrsno sredstvo za uništavanje insekata. Larve, čahure i jajašca jedne vrste moskito komaraca bile su potpuno uništene nakon primjene limunovog ulja.
 • Stafilokoki, koji mogu uzrokovati nečistoću kože npr. bubuljíce, ali izazivaju i infekcije mokraćnih putova, infekcijski artritis ili čak upale srčanog mišića, ugibaju nakon kontakta s limunovim uljem već za pet minuta.
 • Čak i uzročnik tifusa, bakterija Salmonella typhi, ugiba jedan sat nakon intenzivne primjene limunovog ulja.
 • Pneumokoki, koji izazivaju upalu pluća, moždane ovojnice, srednjeg uha i potrbušnice, ugibaju jedan do tri sata nakon primjene limunovog ulja.

Aromaterapija limunovim uljem

Preko osjetila za miris u sluznici nosa mirisi eteričnih ulja djeluju preko mozga na psihu i vegetativni sustav.

Znanstvena ispitivanja nici nosa mirisi eteričnih ulja u Japanu pokazala su da je djeluju preko mozga na psihu broj pogrešaka pri tipkanju bio za 54% manji kad su tajnice bile namirisane limunovim uljem.

Vitamin C

Limun je savršen izvor vitamina C. Usplođe i sok dva i pol limuna pokrivaju prosječnu dnevnu potrebu odrasla čovjeka – ako se nimalo vitamina C ne dobiva iz drugih živežnih namirnica. Budući da pri normalnoj prehrani vitamin C dobivamo iz hrane, dovoljno je svaki dan pojesti samo jedan limun da bismo dobili potrebnu dnevnu količinu.

Kratka povijest

Vitamin C (askorbinska kiselina) ubraja se u vodotopive, esencijalne vitamine. Naše tijelo ga ne može – za razliku od životinja – samo proizvoditi, nego ga mora dobiti preko hrane. Profesor Anthony Diplock s Guy’s Hospital u Londonu, koji je vrednovao više od 20 strogo kontroliranih placebo studija za izračun primjerene dnevne doze vitamina C, došao je do jednostavne formule za to koju najvišu dnevnu dozu
vitamina C organizam još može iskoristiti: 20 mg vitamina C po kilogramu tjelesne težine. Sve što se uzme iznad te količine bit će neprobavljeno izbačeno iz organizma.

Prvi znaci nedostatka vitamina C su stalni umor i iscrpljenost, smanjena sposobnost opterećenja, usporeno zalječivanje rana i povećana mogućnost dobivanja infekcija zbog oslabljenog obrambenog sustava.

Previše vitamina C u organizmu, doduše, može dovesti do kožnih tegoba i mučnine s povraćanjem, ali do toga dolazi krajnje rijetko jer se višak vitamina C izlučuje preko mokraće i stolice. Prvi znaci mogućeg predoziranja su proljevi organizam se tako pokušava što brže osloboditi suviška vitamina.

Vitamin C za sprečavanje pojave Alzheimerove bolesti

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da slobodni radikali imaju određenu ulogu kod nastajanja Alzheimerove bolesti.

Bjelančevina apiloprotein E (skraćeno ApoE) u zdravih osoba štiti veze između pojedinih živčanih stanica mozga od oštećenja i pokreće mehanizam za popravak čim se pojave tegobe.

Kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću vjerojatno djelovanjem ApoE u mozgu nastaju naslage bjelančevina, tzv. plak.

Usto se pod još nerazjašnjenim okolnostima u tvari Aponajednom bezopasni dvovalentni bakar pretvara u agresivni, jednovalentni.
Za vrijeme tog procesa oslobađaju se slobodni radikali, koji – kako su ustanovili američki stručnjaci – oštećuju krvne žile u mozgu, što ima za posljedicu pothranjenost kisikom.

Tako odumiru osjetljive, o dostatnoj opskrbljenosti kisikom ovisne, živčane stanice.
Tvari koje mogu neutralizirati slobodne radikale – kao što je vitamin C – u budućnosti će po mišljenju znanstvenika imati važnu ulogu kod liječenja Alzheimerove bolesti.

Vitamin C u istraživanjima raka

Vitamin C ubraja se u tzv. stanične zaštitne vitamine, koji tjeraju slobodne radikale i tako čuvaju stanice da se ne pretvore u stanice raka. To je osobito važno za pušače, koji sa svakim udisajem cigaretnog dima u sebe uvlače oko 100 bilijuna tih agresivnih djelića. U tijelu slobodni radikali odmah napadaju i toliko dugo nasrću na stijenke stanica dok se na njima ne pokaže neka rupica, kroz koju onda prodiru, oštećuju nasljedne gene i tako izazivaju nekontrolirano dijeljenje stanica.

Istraživanja razine vitamina C u krvnoj plazmi pušača došla su stoga do rezultata da je on značajno niži od onog kod nepušača. Razlog za to je brže iskorištavanje vitamina C.

Vitamin C u borbi protiv oboljenja srca i krvotoka

Oboljenja srca i krvotoka na prvom su mjestu među uzročnicima smrti, čak i prije oboljenja od raka. Visoka razina štetnog LDL kolesterola, uzrokovana na prvom mjestu pogrešnom, premasnom hranom, pušenjem i premalim kretanjem, taloži se na unutarnjim stijenkama žila. Ti se talozi s vremenom sve više zadebljavaju, arterije se sužavaju dok ne dođe do potpunog zatvora – infarkt srca tako je unaprijed
programiran.

Kolesterol je svima potreban

Kolesterol koji se uzima s hranom, ali se stvara i u tijelu u crijevima, koži i pretežno u jetri, životno je važan, sve dok ga nema previše. On održava mišićnu gipkost, sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih tjelešaca, aktivira i jača obrambene snage organizma, sastavni je dio spolnih hormona i hormona kore nadbubrežne žlijezde te štiti jetru od oboljenja.
No ako ga ima više nego što je potrebno, nakupljat će se na stijenkama žila.

Kako se tijelo samo brani

Da bi se izbjeglo taloženje kolesterola na stijenkama žila, organizam raspolaže rafiniranim načinom oslobađanja kolesterola.

On ga mijenja u žučnu kiselinu i tako ga izlučuje iz tijela. To se događa kad jetra iz kolesterola stvara tzv. primarnu žučnu kiselinu. Ona dolazi u tanko crijevo i tamo se razgraduje uz pomoć bakterija u sekundarnu žučnu kiselinu. Njezina je zadaća da probavlja masti dospjele u tijelo hranom. Tako dolazi oko 90 posto sekundarne žučne kiseline natrag u organizam, a oko deset posto se ipak izluči. A s njima i kolesterol upotrijebljen za proizvodnju primarne žučne kiseline.

Kako Vitamin C pomaže kod razgradnje kolesterola

Kod razgradnje kolesterola u primarnu žučnu kiselinu nužan je vitamin C, koji se pritom također iskoristi. Ako ga u tijelu ima premalo, kolesterol se ne može izlučiti i taloži se u organizmu. To je jedan od razloga za nastajanje visoke razine kolesterola. Kao što je opisano u medicinskim studijama, vitamin C pridonosi samo onda smanjenju visoke razine kolesterola kad je on značajno povišen.

Kod nepostojanja ili niske koncentracije kolesterola unos vitamina C gotovo da I nema utjecaja.

Štetnih posljedica, čak i nedostatka životno važne supstancije kolesterola zbog povećanog unosa vitamina C ne treba se, dakle, pribojavati.

Preporucena dnevna kolicina vitamina C

Vitamin C može sniziti povišenu razinu kolesterola i tako  preventivno djeluje protiv ovapnjenja stijenki žila i srčanog infarkta koji bi tako mogao nastati. Razna su istraživanja  dokazala da se u žena, koje su svakodnevno uzimale 300 miligrama vitamina C, smanjio rizik od smrti zbog preranih l oboljenja srca i krvnih žila, i to za 25 posto, a u muškaraca čak za 42 posto.

Druga područja primjene vitamina C

Nisu pomorci bezrazložno uzimali na putovanje u prošlim stoljećima velike količine limunova soka, kako ne bi oboljeli od skorbuta.
Konačno, u modernim industrijskim državama danas se nitko više ne boji da će oboljeti od te bolesti. Ali postoji čitav niz drugih tegoba kod kojih vitamin C može pomoći.

Vitamin C pospješuje zacjeljivanje rana. Bez vitamina C bi tako nakon ranjavanja bilo nemoguće zarašćivanje. Budući da vitamin C potiče stvaranje kolagena pomaže u zarašćivanju slomljenih kostiju.

Vitamin C brine se za čvrste i zdrave zube jer potiče ugradnju kalcija u zubnu tvar.

Nestanak koštane mase (Osteoporoza) rjeđi je u žena koje redovito uzimaju vitamin C kroz duže vremensko razdoblje.

Vitamin C pomaže kod bolesti želuca i crijeva. Opasnost od sive mrene – postupnog zamućenja očne
leće – može se uzimanjem vitamina C smanjiti za oko 80 posto. To se dovodi u vezu sa svojstvom vitamina C da djeluje kao neutralizator slobodnih radikala.

Djeluju li duže vrijeme ta agresivna tjelešca, pridonose tome da se stanice tkiva očne leće toliko oštete da se ona zamuti.

U obrambenom sustavu tijela protiv uzročnika bolesti, kao što su virusi i bakterije, vitamin C ima izvanrednu funkciju. On potiče proizvodnju bjelančevinaste tvari interferona, koja štiti stanice od prodora i razmnožavanja napadača.

Kod redovitog uzimanja vitamina C životna se dob prema rezultatima jedne američke studije provedene na muškarcima – povećava u prosjeku za šest godina.

Znanstvenici vjeruju da je učinak regeneracije tkiva, koje uzrokuje vitamin C, objašnjenje za ovu pojavu.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Korisni savjeti o limunu

Bioflavonoidi

Bogatstvo limuna – pektini i limunska kiselina

Sprečavanje bolesti pomoću limuna

Izliječite limunom bolesti i tegobe kože

Limun i zdravlje – bolesti i tegobe na koje limun djeluje

S limunom do ljepote

Recepti s limunom