Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Sprečavanje bolesti pomoću limuna

Ljudski se obrambeni sustav ubraja među najfascinantnije i u isto vrijeme najkompliciranije stvari koje je priroda stvorila. Cijele milijarde vojnika u obliku obrambenih stanica brinu se bez prestanka za to da se određeni uzročnici bolesti u organizmu – npr. stanice raka – odstrane i da se uzročnici bolesti – npr. virusi, bakterije ili gljivice – spriječe u svojoj namjeri.

Jer uspije li im prodrijeti u ljudski organizam, pred njima je zemlja obilja, koja im omogućava da se bezgranično razmnožavaju i dalje šire – sve dok tijelo u krajnjim slučajevima zbog bolesti nije tako oslabljeno da umire.

Zato je dobro funkcionirajući obrambeni sustav jamstvo dobra zdravlja. Limun sa svojim mnogim prehrambenim I gradivim tvarima pomaže pritom tako što potiče obrambene snage i sprječava bolesti- na posve prirodan način.

Svakodnevna borba tijela

Uzročnici bolesti vrebaju u čovjekovoj okolini. Lebde u zraku, pa ih se udiše te preko sluznice nosa ili pluća dospijevaju u tijelo. Nalaze se na predmetima i dijelovima odjeće, pa dodirom preko otvorenih rana, čak i kad su posve male, prodiru u organizam. Ili se naseljavaju u hrani, pa ih se jednostavno proguta.

Svaki četvorni milimetar tijela stalno se napada izvana – i u mnogo slučajeva napadačima uspijeva prijeći prvu prepreku.

No ako je obrambeni sustav netaknut, onda napadači gotovo i nemaju šanse da se trajnije nastane u tijelu.

Borba protiv uzročnika bolesti

Zadaća je imunološkog sustava uočavanje, prepoznavanje I uništavanje patogena, tvari ili organizama poput bakterija i  virusa, koji su uzročnici bolesti. Stanice-ubojice, makrofagi, počinju odmah uništavati napadače. Makrofagi koji se nalaze u prvim borbenim redovima podršku dobivaju od tzv. limfocita T. Time se postiže da napadači, koji bi se mogli ušuljati dublje u organizam, budu na vrijeme odstranjeni.

Bacaju li se za vrijeme prvih pokušaja obrane stanice-ubojice na napadače, limfociti T organiziraju ciljanu obranu cijelog imunološkog sustava od napadača preko tzv. limfocita B. Oni stvaraju antitijela, koja se organizirano bacaju na napadače, vješaju se na njih i tako ih pretvaraju u grudice. Na taj se način napadačima oduzima njihova pokretljivost. Oni ne mogu više bježati pred stanicama-ubojicama i ove ih djelotvorno uništavaju.

Limfociti T su u isto vrijeme »arhiv« imunološkog sustava. Oni »pamte« kemijski biljeg patogena, tako da ih se u slučaju ponovljenog napada odmah prepoznaje i može pravodobno I uništiti.

I iznutra prijeti opasnost

Slično kao kod stranih napadača, obrana organizma funkcionira i kad uzročnici bolesti dolaze iz samoga tijela. Tako je npr. kod stanica raka. One su zapravo »normalne« stanice tijela, koje su se izrodile i sad se bezgranično dijele. Neke od njih obrana, na žalost, ne prepoznaje, jer se prikriju i uzimaju izgled zdravih stanica. U tim slučajevima tumor može neometano dalje rasti. No stabilan imunološki sustav teško je
prevariti.

Pojačajte obranu limunom

U ovom je žutom voću mnogo tvari koje se brinu za dobro funkcioniranje imunološkog sustava. U prvom redu to su bioflavonoidi – prije svega rutin i hesperidin – u kombinaciji s prirodnim vitaminom C iz limuna. Oni zajedno tvore optimalnu potporu obrane tijela.

Vitamin C i bioflavonoidi u timskom radu

Vitamin C odstranjuje obrambenu slabost i sprječava njezin nastanak, pri čemu bioflavonoidi još više pojačavaju njegovo djelovanje. Bioflavonoidi se osim toga brinu za to da se razina vitamina C u pojedinim stanicama tijela stalno bude visoka.

Tako nastaju važna skladišta vitamina C u cijelom organizmu – milijuni crpnih stanica za stanice obrambenog sustava, koje vitamin C treba za svoj rad jednako kao i automobil benzin za vožnju. Bez vitamina C obrambene bi stanice bile bespomoćne protiv napadača i rastućih stanica
raka.

Vitamin C pomaže u borbi protiv slobodnih radikala

Makrofagi se u borbi protiv uzročnika bolesti služe za organizam štetnim slobodnim radikalima: ako makrofagi na svom putu kroz tijelo susretnu slobodne radikale, progutaju ih I zatvaraju u svojoj unutrašnjosti. Oni tamo poskakuju kao ping-pong loptice u zatvorenu prostoru, udarajući o stijenke.

Ako makrofagi usput sretnu i uzročnike bolesti, progutaju ih i izlože ih u svom trbuhu napadu slobodnih radikala, koji onda uzročnike bolesti vrlo brzo unište do kraja – razmrve ih i tako onesposobe.

No da bi njihove stijenke bile otporne na djelovanje slobodnih radikala u svojoj unutrašnjosti, makrofagi trebaju vitamin C. Spusti li se koncentracija vitamina C u makrofagima ispod određene granice, obrambene snage im postaju sve slabije, dok konačno ne propadnu. Nastrada li na taj način velik broj makrofaga, osjetno je uništena prva obrambena crta organizma.

Potpora radu Iimfocita

Nove medicinske studije potvrdile su odlučujući utjecaj vitamina C na limfocite, drugu obrambenu crtu organizma: i u limfocitima je vrlo visoka razina vitamina C.

Ako se limfocite izazove jer se moraju boriti protiv uzročnika bolesti, oni razvijaju vrlo jaku aktivnost, tijekom koje vrlo brzo iskoriste u sebi pohranjen vitamin C. Ako se i ovdje prijeđe kritična granica i dođe do nedostatka vitamina C, limfociti postaju sve slabiji i neučinkovitiji, dok na kraju ne propadnu zbog nedostatka vitamina C. Tada je i druga obrambena crta organizma tako slaba da uzročnici bolesti imaju lak posao.

Vitalnost pomoću limunske kure

Da biste pojačali obrambene snage organizma, trebali biste dvaput na godinu provesti kuru s limunom u trajanju od šest tjedana. Za to se preporučuju proljeće i jesen. Tako prije hladnog i vlažnog godišnjeg doba možete djelotvorno spriječiti bolesti i prehlade. Na proljeće, pak, takva kura daje novu snagu i zimski blijedu kožu čini otpornijom na sunce.

Možete je, naravno, primijeniti i uvijek kad imate osjećaj da vam je načet imunološki sustav. Za kuru trebate svaki dan šest limuna i bočicu od 100 mililitara iz ljekarne. Bočica bi morala biti od smeđeg stakla, kako bi se limunov sok sačuvao od štetnih utjecaja svjetlosti.