Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Sve dobrobiti posta

Zdravstvena dobrobit posta

Organizam koji posti dobiva životnu snagu i životnu toplinu iz zaliha energije masnoća, tvari za izgradnju iz vlastitih tjelesnih zaliha bjelančevina. Pri tome je zanimljivo znati da tijelo ne sagorijeva bilo koju masnoću ili bilo koju tvar koja sadrži bjelančevine. Ovim redoslijedom tijelo razgradnje sve –

› što ga opterećuje .
› što više ne treba
› što mu smeta ,
› što ga čini bolesnim.

Novija istraživanja pokazuju da ne obolijevamo trajno samo zbog prevelike konzumacije masnoća i ugljikohidrata, već i zbog prevelikog unosa bjelančevina. Višak bjelančevina taloži se na unutarnjim stijenkama najmanjih krvnih žila (kapilarama) koje se nalaze u svim organima. S pomoću tih naslaga ) možemo već danas predvidjeti nastanak neke bolesti, primjerice oštećenje krvnožilnog sustava, srčani infarkt ili moždani udar.

U vezivnim tkivima – tampon zoni izmedu svih organa, mišića i zglobova – događa se slično.  Posljedica toga su: bolesti, najčešće reumatizam u zglobovima i mekim tkivima.

Post kao preventiva

Protiv ovih opasnosti možemo i sami štogod poduzeti, pri čemu ćemo potaknuti tijelo da s vremena na vrijeme razgradi nepotrebne bjelančevine – kao što se događa, na primjer, tijekom posta. Istodobno moramo naučiti da odmah po postu opet ne prenatrpamo svoje spremište bjelančevina. Post
i umjerena prehrana neraskidivo su vezani.

Detoksikacija kroz post

Otrovne se tvari vežu na masnoće i bjelančevine te talože u vezivnim tkivima. S razgradnjom bjelančevina i masnoća te se veze kidaju tijekom posta – otrovne tvari sada se mogu izlučiti kroz crijeva, bubrege i kožu.

Zasigurno razumijete zašto smatramo pogrešnim obogaćivati napitke bjelančevinama ili dodati poneki »proteinski napitak« tijekom posta. Time ometamo postupak pročišćavanja I umanjujemo izglede za izliječenje.

No, drukčija je situacija kad se radi o dodavanju bjelančevina osobama s prekomjernom težinom koje dugo poste (više od 30 dana i to samo pod liječničkim nadzorom). Tada je važnije smanjiti težinu, a pročišćavanje i detoksikacija su u drugom planu. Dodavanje bjelančevina starijim osobama nije besmisleno.

Sve dobrobiti posta

Osim već spomenutih faktora, i gubitak na težini u postu može izazvati niz tjelesnih promjena. On, primjerice, rasterećuje koljena, noge i kralješke (diskove) kralježnice I srce, koje sada može bolje i jače pumpati. Disanje postaje lakše, pluća dobivaju više kisika i cirkulacijom stiže brže do svih tkiva. Visoki krvi tlak snižava se na normalu. Prenizak krvni tlak može prolazno izazvati umor i vrtoglavicu, ali on se
ubrzo podiže na normalnu razinu.

Privremeno povišena razina šećera u krvi spušta se na normalu već u prvih pet dana posta, ali nikad ispod. Povišene vrijednosti masnoća u krvi (kolesterol, trigliceridi i druge) smanjuju se sa svakim danom posta. Čim su vrijednosti krvi opet normalne, izlučit će se nakupljene masnoće i iz stanica jetre, krvnih žila – ukratko iz svih organa u kojima se nalaze štetne tvari.

Čak ako su u laboratoriju ustanovljene povećane vrijednosti jetre, možete biti sigurni da će se one poboljšati već nakon pet dana posta – naravno, samo ako uopće više ne konzumirate alkohol. No, on bi tijekom posta ionako trebao biti zabranjen.

Onaj tko postupno smanjuje svoju prekomjernu težinu do normalne i istodobno se dovoljno kreće, čini dobro za svoje zdravlje. Sa svakim kilogramom manje smanjuje sve navedene rizične faktore. Sa svakim danom posta pročišćava tijelo, svom životu pridodaje zdrave i življenja vrijedne godine.

SAVJET ZA USPJEH

Vrijednosti mokraćne kiseline u krvi rastu tijekom posta. To je znak da je u tijeku razgradnja i obnova stanica. Mokraćna kiselina u krvi ponovno pada tek pet do šest dana nakon posta.

Ako već dulje vrijeme imate povećane vrijednosti mokraćne kiseline u krvi, tijekom posta morate se strogo držati sljedećih pravila:

› Píjte mnogo tekućine i uzmite 2 do 3 limuna na dan, iscijeđena kao sok ili kriške kako biste ih isisali. Lužnati element djeluje protiv previše kiselosti.
› Ni blizu alkoholnim pićima – ona su ionako štetna tijekom posta. Praznite se redovito.
› Ako vam je liječnik preventivno odredio lijekove protiv sprečavanja gihta, za snižavanje mokraćne kiseline, njih morate uzimati i tijekom posta – a tada je najbolje da ne postite samostalno, nego pod liječničkim nadzorom.

Unutarnja kozmetika

Lice osobe koja posti, podbuhlo i puno crvenih mrlja, počinje se već nakon pet dana opuštati i osvježavati. Mutne oči postaju jasne, nestalan pogled čvrst. Umorno, sivkasto, izmoždeno lice popunjava se, dobiva svježinu i nježnost. Oči počinju sjajiti. Nakon obnove prehrane pojavljuje se nježna napeto- i elastična koža: nečistoće su nestale, bore su zaglađene.

Pomoć kod celulita

Kod svakog se čovjeka tijekom života uspavaju elastična vlakna kože, potkožna vlakna i potporna i vezivna tkiva. Držeća  vlakna odebljaju i postaju kruta, jer se izmedu njih nakupljaju voda, soli i »smeće« vlastitog tijela. Na takav način onečišćeno tkivo, pri pomicanju gornje površine kože rezultira »naranči-
nom korom« ili celulitom.

Puno više od površinske kozmetike ovdje pomaže pročišćavanje tijekom posta, sportske aktivnosti i četke koji potiču bolju cirkulaciju te ulja za kožu nakon tuširanja toplo-hladnom vodom. Tako ćete u kratko vrijeme uspjeti pomladiti, osloboditi bolova i zategnuti svoju kožu i vezivna tkiva ispod nje.

Isto se dogada i u unutrašnjosti vašeg tijela. Tko izgubi na težini, najviše strahuje da će sada sve postati mlohavo i naborano. To će tako i biti tijekom posta, no na sreću, nakon obnove dolazi do zatezanja tkiva i unutarnjih organa. Nakon dugog posta mnogi se osjećaju pet godina mlađi.

Kako partner može pomoći?

Svejedno poste li oba partnera zajedno ili samo jedan od vas: potrebno vam je puno razumijevanje. Postiti znači uroniti u sebe samoga, pokoravati se dnevnom ritmu vlastitoga tijela, ponašati .se kako u tom trenutku traži vlastito tijelo, a nikako kako to partner želi ili očekuje. Osoba koja posti prekida, prema tome, sa starim navikama.

Ona živi prema novim pravilima.

› Zajedno se informirajte o postu: oboje pročitajte ovaj savjetnik i razgovarajte o temi. Zajedno odredite početak posta.
› Dogovoríte se o mjestu posta, obrocima, zajedničkom i osobnom slobodnom vremenu, kao i o individualnom vremenu mirovanja.
› Promijenite navike spavanja: preporučljivo je da tijekom posta spavate u odvojenim sobama – zbog mirisa koji se mogu pojaviti i različitih potreba za svježim zrakom. Osim toga, ako je budan onaj koji posti, tada ima mogućnost upaliti svjetlo, ustati, čitati ili bilo što raditi – a da time ne ometa partnera.
› Spolni život ne mora se, doduše, promijeniti tijekom posta, ali može. Prihvatite promjene koje se događaju 5 vašim partnerom.
› Želju svog partnera za mirovanjem poštujte u svim okolnostima.
› Zbog promijenjenog mirisa tijela, tjelesnoj higijeni treba obratiti posebnu pažnju.
› Promjene raspoloženja potpuno su normalne tijekom posta. Prihvatite partnerovo ponašanje i nemojte prigovarati ako se poželi češće izolirati.
› Jamčite partneru da ćete sve učiniti kako biste ga tijekom posta zaštitili od pokušaja da jede, puši ili pije alkohol. I držite se tog dogovora.

Oduprite se iskušenjima

Ne bismo bili ljudi kada vrijeme posta ne bi bilo vrijeme iskušenja. Ali, svako popuštanje ugrožava vaš post jer stvara želju za novim jelom. Tko potiče svoje želučane sokove, ne treba se nimalo čuditi kad se javi sve jača glad. Lakše je dosljedno ništa ne jesti. Iskusni u postu to znaju.

A što je sa šalicom kave, tu nema kalorija? Ili sa sladoledom koji doduše ima kalorija, ali se ne mora žvakati? Ni tu opasnost nije zanemariva. Kava, a uostalom i sladoled, je mamac za želučane sokove. A to znači da se time potiče proizvodnja želučanih kiselina i izaziva glad, što čini i sve drugo jestivo.

Zbilja je opasno podleći iskušenju i pojesti kompletan obrok s juhom, glavnim jelom i desertom. Takva »nepromišljenost« može imati ozbiljne posljedice – od grčeva u tijelu do ozbiljnih problema s cirkulacijom. Što vrijedi za obnovu, u još većoj mjeri vrijedi za vrijeme posta.

Duhovna sloboda

Svako iskušenje kojem smo se oduprli, ojačava nas. Prevladani strahovi i iskušenja dopuštaju čovjeku sazrijevanje I produhovljenost.

Postiti znači odricati se. U vrijeme posta to možete uvježbavati. Spoznat ćete da sposobnost odricanja nosi veliki dobitak.

Pa iako je bolje da prvih dana posta ne idete u grad i ne stojite ispred mesnica i pekarnica, poslije ćete to činiti sa začuđujućim unutarnjim mirom. Moći ćete sjediti u restoranu, naručiti čaj od paprene metvice ili čašu vruće limunade bez šećera, možda čak i čašu svježe iscijeđene naranče, i bez osjećaja gladi gledati kako drugi jedu. Vratit ćete se kući ponosni i ojačani novim samopouzdanjem.

PROMIJENITE NAVIKE

Prestanak pušenja i apstínencija od alkohola tijekom posta nisu samo nužni za zdravlje, nego nam i kazuju jesmo ili nismo robovi svojih navika? | ovdje važi osnovno načelo: jasno i beskompromisno NE na početku tjedna posta olakšava odricanje od hrane dok god post traje. Na kraju dana u kojima ste postíli toliko će vam porasti odvažnost da ćete biti sposobni za donošenje sasvim drugačijih odluka. Zašto se ne biste, na primjer, i dalje klonili štetnih navika? Konačno ste dobili jednu od najljepših ljudskih sposobnosti: možete uživati i u malim stvarima.

Smanjenje težine: pozitivan dodatni učinak

Onaj tko se odluči na post ne želi samo svoje tijelo osloboditi štetnih tvari, nego izgubiti i nekoliko suvišnih kilograma. Primjerice, muškarac i žena poste zbog umjerenog viška kilograma. Krivulja kod žene pokazuje ravnomjerno kretanje prema dolje i gore. Kod muškarca, suprotno, krivulja naglo pada prvog i trećeg dana posta i penje se više drugog i trećeg dana obnove (vidi grafikon). To je tipično za osobe s
povećanim sadržajem soli i vode u tkivima.

Četvrtog dana posta smanjenje težine je kod muškarca ravno nuli. Njegovo tijelo zadržava vodu. I to je sasvim normalno. Rezerve soli se otapaju u tkivima i često se tek sljedeći dan izlučuju kroz bubrege. Težina tako može mirovati danima. Nema nikakvog razloga da se time kvari raspoloženje.

Stvarni gubitak na težini nakon tjedna posta vidi se ujutro prvog dana nakon posta: u našem primjeru žena je izgubila 3 kilograma, a muškarac čak 4. Pri tome je žena izgubila oko 1,8 kilograma masnog tkiva, muškarac oko 2,5 kilograma.

Kako samo 1 kilogram masnog tkiva daje 6000 kilokalorija, lako se može izračunati koliko je energije na raspolaganju uz dnevno sagorijevanje masnoća: ženi 1500 kilokalorija, a muškarcu 2100 kilokalorija na dan. A s tom se količinom vrlo dobro može živjeti, raditi, baviti se sportom, misliti. Nema gubitka energije, živosti i veselja, unatoč gubitku na težini. I još mala utjeha za žene: muškarci, doduše, izgube više, ali I brže ponovno dobiju kilograme. Pa ako je netko imanje izgubio, ipak potpuno uživa u koristima posta.

Duhovna sloboda

Svako iskušenje kojem smo se oduprli, ojačava nas. Prevladani strahovi i iskušenja dopuštaju čovjeku sazrijevanje I produhovljenost.

Postiti znači odricati se. U vrijeme posta to možete uvježbavati. Spoznat ćete da sposobnost odricanja nosi veliki dobitak.

Pa iako je bolje da prvih dana posta ne idete u grad i ne stojite ispred mesnica i pekarnica, poslije ćete to činiti sa začuđujućim unutarnjim mirom. Moći ćete sjediti u restoranu, naručiti čaj od paprene metvice ili čašu vruće limunade bez šećera, možda čak i čašu svježe iscijeđene naranče, i bez osjećaja gladi gledati kako drugi jedu. Vratit ćete se kući ponosni i ojačani novim samopouzdanjem.

PROMIJENITE NAVIKE

Prestanak pušenja i apstínencija od alkohola tijekom posta nisu samo nužni za zdravlje, nego nam i kazuju jesmo ili nismo robovi svojih navika?
I ovdje važi osnovno načelo: jasno i beskompromisno NE na početku tjedna posta olakšava
odricanje od hrane dok god post traje. Na kraju dana u kojima ste postíli toliko će vam porasti odvažnost da ćete biti sposobni za donošenje sasvim drugačijih odluka. Zašto se ne biste, na primjer, i dalje klonili štetnih navika? Konačno ste dobili jednu od najljepših ljudskih sposobnosti: možete uživati i u
malim stvarima.

Postíti dalje ili ne?

Razmislite: ova je članak namijenjena zdravim osobama. Ako se dvoumite oko nastavka posta, posavjetujte se s liječnikom koji ima iskustva s postom. Osoba koja posti prvi put ni u kojem slučaju ne bi trebala postiti dulje od jednog tjedna, s pet dana posta i dva dana obnove. Kad to dobro obavite, sljedeći put smijete postiti dulje, i to sedam dana posta i tri dana obnove. Za zdrave osobe post završava s deset dana posta i šest dana obnove (svaki dan obnove se ponavlja). Kod duljeg posta postoji opasnost od zdravstvenih problema.

Slušajte svoj unutarnji glas: postite slobodno tako dugo dok se dobro osjećate, dok mislite da je post potreban i još imate »zalihe težine« – dakle kada su zadovoljeni svi preduvjeti za samostalni post. Važan znak da biste i dalje mogli postiti vaša je sve veća učinkovitost. Osluhnite svoje tijelo.

Završiti produženi post

Što dulje postite, to više vremena trebate uračunati u obnovu prehrane koja slijedi. Nakon posta koji je trajao pet do sedam dana, na obnovu Valja odvojiti tri puna dana, nakon posta od deset dana, najmanje četiri do pet dana. Kao praktično pravilo važi: što pažljivije ulazite u fazu ponovnog privikavanja na
jelo, to će post biti uspješniji.

TREBA LI TIJELO DODATKE PREHRANI?

Ne, ako ste prije posta razumno jeli. Ako to nije bilo tako, kod produženog posta (10 dana) valja 3 puta dnevno uzeti 1 žličicu koncentrata vitamina ili vitaminsku šumeću tabletu í, osim toga, 3 puta dnevno 1 žličicu mješavine mineralnih soli.

Za produženu obnovu važe, osim toga, još neka važna pravila prehrane:
› Iedite malo.
› Iedite jednostavno.
› Iedite kvalitetno.
› Ne jedite teško probavljive namirnice – ne još meso (možda malo ribe), kobasice, tvrdi sir, ništa pečeno.

Post kao uvod u promjenu prehrane

Naučiti redovito pravilno jesti važnije je nego postiti. Onaj tko se vrati starim navikama ne treba se čuditi jo-jo efektu. Bolje je tri puta godišnje kratko postiti, potom disciplinirano vježbati te umjereno jesti. Tako ćete postupno mršavjeti I moći bolje održavati svoju težinu.

Kako često se smije postití? `

Ako se kvalitetno hranite i zdravi ste, s malo viška kilograma, postiti smijete svaki drugi mjesec: tjedan dana posta, sedam tjedana jela. Tijelo se navikne na takav ritam. Dobro je jednom ili dva puta godišnje postiti po tjedan dana.
Nemojte postiti ako se poslije posta ne namjeravate kvalitetno hraniti. Ier onaj tko se prekomjerno, ali pogrešno hrani, samo će još pogoršati tu štetnu naviku bude li gomilao postove. Stoga post treba uvijek povezivati s pravilnom prehranom.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Dobre i loše strane posta!

Učinkoviti postovi

Kako najbolje postiti?

Recepti za post – dani rasterećenja, recepti za juhe i sluzna jela

Kako izgleda tjedan posta?

Pravilno postiti je lako

Kako se dobro osjećati tijekom tjedna posta?

Prekid posta i obnova prehrane

Tijelo u vrijeme obnove

Kako živjeti bolje nakon posta?

Što je ljekovit post?

Tjedan posta ukratko