Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Tjestenina i zdravlje – koja je tjestenina najbolja za Vas?

Vjerojatno očekujete da ću reći kako tjesteninu treba izbaciti iz prehrane. E pa, tek toliko da vas iznenadim, učinit ču i suprotno i reći da nije sva tjestenina loša. Iako neke vrste imaju visok GI pa ih treba izbjegavati, druge Vrste, kad se skuhaju na ispravan način, imaju razmjerno nizak GI. Mogu olakšati mršavljenje i stoga su prihvatljive na planu brzog mršavljenja.

Smijem li jesti tjesteninu?

Da, ali važna je vrsta brašna od koje je pripravljena. Ako želite jesti bijelu tjesteninu, to mora uvijek biti pastificirana vrsta pripravljena od tvrde, a ne od mekane pšenice. Takva tjestenina sadrži više bjelančevina i vlakana nego ona pripravljena od mekane pšenice, a to snizuje GI. Ako niste sigurni koja je vrsta tjestenine ponuđena, najbolje ju je izbjeći i umjesto toga jesti tjesteninu od cjelovitih žitarica. Ona sadrži više vlakana nego bijela pa je njezin GI samo 40. Iako je to 5 bodova više od preporučenih 35, možete na planu brzog mršavljenja umjereno jesti tjesteninu od cjelovitih žitarica.

Kada je i kako često smijem jesti?

Dok se pridržavate plana brzog mršavljenja, možete jesti preporučenu vrstu tjestenine do četiri puta tjedno, u sklopu tri do četiri obroka s ugljikohidratima bogatim vlaknima tjedno. Rasporedite takve obroke tijekom tjedna. Primjerice, nemojte jesti tjesteninu i za ručak i za večeru istoga dana.

Što je pastifikacija?

Pastifikacija je mehanički proces u kojem se tijesto za tjesteninu protiskuje kroz male rupe pod vrlo visokim tlakom. To tjestenini daje zaštitni sloj koji ograničava stupanj želatinizacije škroba do koje može doći tijekom kuhanja. Taj sloj snizuje GI tjestenine za približno 5 bodova i tako ograničava količinu glukoze koja će se osloboditi u krv. Najuobičajenije Vrste pastifícirane tjestenine jesu Špageti, linguini i vermicelli.

Je li važno kako ću je skuhati?

Koju god vrstu tjestenine izaberete, skuhajte je al dente, što znači, neka bude što čvršća, jer prekuhavanjem tjestenine škrob postaje probavljiviji pa joj raste GI. Ako slučajno prekuhate tjesteninu, možete smanjiti štetu tako što ćete je jesti hladnu, jer GI pada zbog retrogradacije tijekom hlađenja. Dakle, uvijek izaberite pastificiranu tjesteninu (najbolji su špageti) od brašna s mnogo. vlakana i jedite je al dente.

Koja vrsta tjestenine ima najniži GI?

Kineski vermicelli posve su različiti, iako su poslužili kao nadahnuće za špagete. Naime, ne proizvode se od pšeničnog brašna kao većina tjestenina, nego od sojina brašna. Zato im je GI samo 22. Budući da su uz to i pastificirani, njih možete jesti koliko god želite na planu brzog mršavljenja. Možete ih uključiti u svaki glavni obrok, neovisno o tome je li to obrok od bjelančevina i masti ili od ugljikohidrata s mnogo vlakana.