Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Večera po Montignacu

Večera 1

Večera s bjelančevinama i mastima Taj je obrok gotovo posve isti kao ručak s bjelančevinama i mastima, ali bi porcije morale biti malo drukčije. Naime, večera treba sadržavati manje masti, a više povrća niskoga GI-a nego ručak. Tu vrstu večere jedite većinu večeri jer su u njoj uravnoteženi ugljikohidrati vrlo niskoga GI-a, bjelančevine i masti.

Zlatno je pravilo, dakako, izbjegavati ugljikohidrate čiji je GI viši od 35.

JUHE, PREDJELA I SALATE

Neka sadrže mnogo povrća vrlo niskoga GI-a, a manje masnoće nego predjela i salate za ručak. Predjelo može biti juha od povrća niskoga GI- a ili razno pirjano, pečeno ili na roštilju pripravljeno povrće čiji je GI ispod 35. Možete pojesti i salatu od povrća vrlo niskoga GI-a. Upamtite, ta jela smiju sadržavati masti (premda manje nego za ručak) dok god ne sadrže ugljikohidrate čiji je GI viši od 35.

GLAVNO JELO

Kao i ručak s bjelančevinama i mastima, večera s bjelančevinama i mastima treba sadržavati izvor bjelančevine kao što su meso, riba, jaja ili piletina (bez ugljikohidrata poput krušnih mrvica ili brašna). Neka porcija za večeru bude manja nego što bi bila za ručak. Najbolje je za večeru izbjegavati masno meso ako je moguće, osobito ako ste i za ručak jeli masno meso (primjerice biftek). Radije izaberite ribu ili posno meso – piletinu bez kože ili posnu svinjetinu. Popijte malu čašu vina ili piva uz obrok, a za desert sir ili tamnu čokoladu.

Večera 2

Večera s vlaknima bogatim u gljikohidratima

Ovaj obrok sadrži Vrlo malo masti i ne treba ga jesti češće od 3-4 puta tjedno. Omogućuje vam da jedete ugljikohidrate GI-a do 50 pod uvjetom da sadrži malo ili nimalo masti. Da bi vaša prehrana bila uravnotežena, jedite tu vrstu večere onih dana kad ste za ručak jeli bjelančevine i masti.

JUHE, PREDJELA I SALATE

Na početku ovog obroka možete pojesti bistru juhu ili juhu od protisnutog povrća čiji je GI niži od 35 ili to povrće možete jesti sirovo ili skuhano na pari – primjerice, prokulu, papriku ili celer. Nemojte dodavati zasićene masti (npr. maslac). Možete pojesti i salatu s preljevom od bezmasnog jogurta, senfa i limunova soka ili je možete preliti s vrlo malo maslinova ulja pomiješana s limunovim sokom i balzamičnim octom. Stavite što manje ulja – ili još bolje, posve ga izostavite.

GLAVNO JELO

Glavni element vašeg obroka treba biti vlaknima bogat ugljikohidrat čiji je GI 50 ili niži. To mogu biti leća, smeđa riža, divlja riža ili špageti od cjelovite pšenice skuhani al dente. Primjer takva obroka jest salata od miješanoga graha s paprikama, rajčicama i bosiljkom, začinjena s malo maslinovog ulja. Uz ovaj obrok jedite vrlo malo ili nimalo masti. Ako upotrijebite malo ulja, uvijek mora biti nezasićeno, primjerice maslinovo. Smijete popiti malu čašu vina (1 dl) ili piva. Za desert izbjegavajte masne namirnice kao što je sir – izaberite nešto nemasno, primjerice nemasni svjež sir s malo marmelade bez šećera.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Zašto se debljamo?

Glikemijski indeks

Montignac o bjelančevinama

Montignac o mastima

Ugljikohidrati i mršavljenje

Kako djeluje Montignac dijeta?

Brzo mršavljenje po Montignacu

O šećeru i debljanju

O škrobu i debljanju

Kruh i debljanje

Doručak po Montignacu

Ručak po Montignacu