Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Voće i debljanje

Voće je često sporna tema kada je riječ o dijetama i kada bih bio toliko glup da kažem kako morate izbaciti voće iz prehrane, mnogi bi od vas odmah zatvorili članak. Zato ću vam odmah i reći: dijeta uopće ne isključuje voće. U većini kultura, voće je i simbol povezan sa životom, zdravljem i vitalnošću -i to opravdano. Većina voća nije samo slasna, nego i zdrava.

VOĆE I GI

Voće sadrži ugljikohidrate kao što su glukoza, cukroza i nadasve fruktoza. Zato treba paziti na GI pojedinog voća. Premda se teško udebljati od voća, ako želite smršavjeti, morate se ograničiti na voće glikemičkog indeksa 35 ili nižega dok ste na planu brzog mršavljenja. Srećom, voće sadrži i topivo vlakno koje se zove pektin i snizuje GI jer smanjuje količinu šećera koja se apsorbira u tijelu.

Guliti ili ne guliti?

Budući da je dobar dio vlakana u koži, oguljeno voće imat će viši GI od neoguljenog. Osim toga, upravo je blizu kože najveća koncentracija vitamina. Stoga je vrlo važno pojesti cijelu voćku, uključujući kožu, kako bi GI ostao nizak i kako biste lakše mršavjeli.

Od voća se nećete udebljati

Mišići u tijelu lako mogu iskoristiti energiju koju im daje voće. Voćni šećer pretvara se u glikogen i pohranjuje u mišićima umjesto da se taloži u masne naslage. Zato i neko suho voće, kao što su smokve, može biti dobro unatoč tome što ima GI 40. Ali, za plan brzog mršavljenja najpogodnije su jabuke i suhe šljive, koje sadrže mnogo  pektina, a imaju nizak GI, ispod 35. (Više 0 voću na planu brzog mršavljenja.

Unatoč svemu, najbolje je izbjegavati voće visokoga GI-a kao što su banane, grožđice, kivi, lubenica, dinja i grožđe dok ste na planu brzog mršavljenja. Te vrste voća imaju GI znatno iznad 35 pa mogu spriječiti mršavljenje.

Voćni sokovi

Osim limunova soka, koji sadrži vrlo malo šećera, najbolje je isključiti sokove iz prehrane na planu brzog mršavljenja i umjesto toga jesti sxježe voće. Svježe istisnut voćni sok brzo prolazi kroz tijelo baš kao i sxježe voće. Međutim, voćni sok ima viši GI od cijele voćke jer se áskanjem soka izgubi najveći dio vlakana. Komercijalni voćni sokovi, čak i oni na kojima piše “od čistog voća”, bez dodanih šećera, treba uzimati još rjeđe nego svježe. Imaju manje vitamina i vlakana od svježih sokova, a obično sadrže mnogo kiseline, koja je loša za probavu.

Voće i probavne tegobe

Patite li, kao mali postotak stanovništva, od probavnih tegoba, jedite voće samo na prazan želudac. Suprotno onome što mnogi vjeruju, to nema veze s mršavljenjem, nego s olakšanjem probave. Kako biste bili sigurni da vam je želudac prazan, jedite voće najmanje 3 sata nakon obroka ili barem 20 minuta prije. Kod nekih će ljudi uzimanje voća tijekom ili odmah poslije obroka izazvati nadutost jer voće može “zapeti” u želucu, gdje zbog kiselostí i topline počne fermentirati. Srećom, to se ne odnosi na sve vrste voća i postoje iznimke. Ako nemate takvih problema, slobodno jedite voće glikemičkog indeksa 35 ili nižega tijekom ili poslije obroka.