Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Agrumi ili citrusno voće

Grejp, naranče, tandžerine, limuni i limete odličan su izvor vitamina C ili askorbinske kiseline. Kao sastojak hrane, ta hranidbena superzvijezda od neízmjerne je koristi za imunitet, jer između ostaloga poboljšava pokretljivost fagocita, pojačava aktivnost NK stanica, rast i razvoj sluznica i kolagena, dakle tkiva koja imaju ključnu ulogu u zacjeljivanju rana.

Vitamin C također je potreban za proizvodnju hormona koji tijelu pomažu pri suočavanju sa stresom u pretvorbi toksina u tvari topive u vodi koje se potom mogu izlučiti iz tijela.

No, to je učinak samo jedne od više od stotine fitokemikalija koje nalazimo u agrumima. Naranče i grejp prepuni su i naringenina, tvari što sprječava zarazu HIV-om i nastanak tumora. Ulje kore agruma sadrži limonen, za koji znanstvenici drže da enzimima pomaže pri sprječavanju djelovanja uzročnika raka u tijelu. Usporavajući diobu stanica, limonen može takoder potaći smanjivanje postojećih tumora.

◊ Dokaz. Suprotno raširenom mišljenju, vitamin C ne može izliječiti običnu prehladu ili produljiti život oboljelima od raka. No bez obzira na to, njegova važnost za zdravlje je neosporna. Mnogim istraživanjima dokazana je povezanost niske razine vitamina C u krvi i povećane opasnosti od razvoja tumora, posebice raka jednjaka, usta, gušterače i želuca. Dodajući u prehranu samo malo limunove kore, učesnici u istraživanju Sveučilišta u Arizoni smanjili su pojavnost raka kože čak do 34 posto.

◊ Kako ih najbolje iskoristiti. Većina životinja proizvodi vlastiti vitamin C, no ljudi su tu sposobnost izgubili. Kako ga tijelo ne pohranjuje (svaki višak se izlučuje mokraćom), svakodnevno ga uzimajte u malim količinama. (Nema koristi od uzimanja velikih količina nadomjestaka Vitamina C.) Da biste iskoristili učinak limonena, napitcima dodajte limunovu koru.

ČUDESNI KIVI

Kivi “dlakavo” voće s Novog Zelanda, odličan je izvor antioksidansa, fitokemikalija i vlakna. Svaki kivi ima više vitamina C po gramu od naranče, više kalija od banana i više vlakana od mekinja. Kivi je zato savršeni brzi obrok – samo ga prerežite na pola i žličicom izvadite meso. Jedan kivi ima izmeđj 40 i 50 kalorija

Zanimljivo!

Sok od grejpa može smanjiti ili povećati učinak nekih lijekova uključujući one za krvni tlak – enalaprila (Enazila) i nifedipina (Cordipina). Također može promijeniti reakciju vašeg tijela na neke lijekove za snižavanje kolesterola. Volite li taj sok, pitajte ljekarnika ima li međudjelovanje s vašim postojećim ili novim lijekovima.