Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Zdravi ručak za održavanje težine

Ručak je na planu održavanja težine mnogo fleksibilniji nego na planu brzog mršavljenja jer više nema izbora izmeđuobroka s bjelančevinama i mastima i obroka s ugljikohidratima. Važi i samo jedno zlatno pravilo: neka GI ukupnog obroka bude ispod 50. Budete li se toga držali, održat ćete težinu i zdravlje gušterače.

Neka ručak bude zasitan

Ručak na planu održavanja težine može se sastojati od juhe, salate, priloga i glavnog jela. Možete uz to piti vino ili pivo te pojesti desert koji je u skladu s Montignacovim pravilima. Jedite koliko želite – od tog biste obroka morali biti siti do večere. Neka se sastoji od ugljikohidrata čiji je GI 50 ili niži, od malo masti i bjelančevina u obliku mesa, piletine, ribe, tofua ili jaja.

Jedite koji god ugljikohidrat želite, samo neka mu je GI niži od 50. Ne štedite na povrću vrlo niskoga GI-a – ono je puno hranjivih tvari koje snižavaju PGI  vašeg obroka.

Najvažnije su ravnoteža i umjerenost

Ručak na planu održavanja težine može sadržavati ugljikohidrate kao što su tjestenina ili smeđa riža. Možete čak jelo pripremiti s maslacem ili vrhnjem, ali razborito – nemojte utopiti salatu u ulju ili sve premazati vrhnjem. Nema ograničenja u pogledu vrste i količine bjelančevina koje izaberete, ali ih uvijek pripravljajte bez krušníh mrvica ili brašna.

Radi uravnotežene prehrane, nastojte jesti raznolike bjelančevine – ribu, perad, meso i jaja. Zasićene masti (kojih ima u vrhnju i masnim dijelovima mesa) i dalje treba jesti umjereno jer pridonose krvožilnim bolestima. uklonite svu vidljivu mast s mesa i kad god je moguće, upotrijebite nezasićene, dobre masti kao što su maslinovo, suncokretovo ili kukuruzno ulje.

O desertu

Ovaj mi je dio članka vrlo drag jer sam sklon slatkome i volim na kraju obroka pojesti desert. Dakako, svi deserti koji su bili i dopušteni na planu brzog mršavljenja dopušteni su i na planu održavanja težine. Taj je plan prilično opušten glede deserta, pod uvjetom da jedete samo namirnice čiji je GI 50 ili niži. Srećom, to obuhvaća mnoga slasna jela.

Nouvelle pátisserie

Uz deserte koji su bili dopušteni na planu brzog mršavljenja – svježe i kuhano voće, nemastan i bezmastan sir i prirodni jogurt. tamna čokolada (najmanje 70% kakaa) i sir – sad povremeno možete uživati i u nouvelle pátisserie (nouvelle cuisine slatkiša). Kao što umaci u nouvelle cuisine rijetko sadrže brašno, slatkiši iz nouvelle pátisserie, osobito mousse, pripravljaju se s vrlo malo šećera i gotovo nimalo brašna.

Francuski deserti

Nadam se da ćete mi oprostiti ako ustvrdim da su francuski deserti trenutačno najbolji na svijetu po originalnosti, ljepoti, prirodnim okusima i, nadasve, lakoći. U okvirima ovog načina prehrane, možete uživati u njima tijekom cijelog plana održavanja težine. Ako volite kolače, pokušajte jesti samo one lakše koji su, uzgred, i najbolji. Oni koji sadrže najmanje šećera i brašna najusklađeniji su s načelima dijete. Čokoladni mousse od gorke tamne čokolade sadrži malo ugljikohidrata, a osobito je slastan. Ako želite sami pripraviti slatkiš, recept za čokoladni mousse s malinama izvrstan je. Sadrži vrlo malo ugljikohidrata i GI mu je vrlo nizak. Smije se slobodno jesti, ne samo na planu održavanja težine nego povremeno i na planu brzog mršavljenja.

to su vam draži kolači, birajte samo najbolje Čokoladne. Primjerice, za gžisąnt od gorke čokolade potrebno je vrlo malo brašna i ne dodaje se 95:52′. Mala količina šećera sadržana u čokoladi dovoljna je da taj kolač s-tvori u pravu epikurejsku slasticu koja će vrlo malo utjecati na vašu fini Za one koji vole sami pripravljati kolače, recept za čokoladnu tortu  raskošanje, a uopće ne uključuje brašno i šećer. žlstkoću daje samo tamna čokolada. Stoga je prihvatljiv desert na Lanu održavanja težine. Da biste stekli jasniju redodžbu, bilo koji desert (iz ove stranice ili iz vašeg omiljenog restorana) izazvat će manju štetu vašem organizmu nego jedan jedini ćijeli krumpir.