Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Borovnice

Antocijanini, pigmenti koji borovnicama daju zadivljujuću plavu boju, uvelike pridonose jačanju imuniteta.

Kako je riječ o antioksidansima, oni kapilare (sitne krvne žile) štite od oksidacijske štete. Usto potiču brži protok krvi kroz žile pa imunosne stanice mogu brže stići do dijelova tijela kojima jepotrebna pomoć. Zaštita od oksidacije također jamči dobru cirkulaciju limfe, tekućine koja nosi imunosne stanice kroz poseban sustav žila.

Osim toga, borovnice su bogate koncentriranim taninima, stežućim tvarima koje nalazimo i u čaju.

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Rutgers, tanini sprječavaju bakteriju E. coli od prianjanja na stanice u stijenkama mokraćnog sustava pa tako i izazivanja upale.

Znanstvenici smatraju da tanini onemogućavaju rast onom dijelu bakterija koji im daje sposobnost prianjanja.
Usto, sastavni dijelovi tanina su i katehini. Prema rezultatima nekoliko istraživanja, čini se da nas oni štite od nekih vrsta tumora.

◊ Dokaz. Kad su znanstvenici u USDA-inom prehrambenom institutu za starije osobe Jeana Mayera na Sveučilištu Tufts mjerili razinu antioksidansa u 40 vrsta voća i povrća, borovnice su bile na samom vrhu popisa. Točnije, 100 grama svježih borovnica osigurava gotovo dvostruko veću količinu tih spojeva od prosječnog dnevnog unosa u Americi.

◊ Kako ih najbolje iskoristiti. Prema istraživanju na Sveučilištu Rutgers, čini se da je šaka borovnica (ili brusnica, njihovih rođaka) dnevno dovoljna da dugoročno štiti mokraćni sustav od upala i općenito pridonese čuvanju dobrog zdravlja. Svježe ih možete koristiti kao dodatak jelima s piletinom ili u salati od račića, a smrznute, sušene ili svježe jedite s palačinkama ili ih umiješajte u tijesto za neki biskvit.

Ne volite borovnice? Drugo bobičasto voće, uključujući maline, kupine i jagode, izvor je mnogih fitokemikalija koje sprječavaju rak. Kao i borovnice prepuno je vlakana (sve one sitne sjemenke) i elagične kiseline, za koje je u ranijim istraživanjima dokazano da sprječavaju razvoj raka.

To djelomično može objasniti zašto je istraživanjem Harvardske škole javnog zdravlja na 1271 osobi utvrđeno da su ljubitelji jagoda manje obolijevali od raka od onih koji su ih rijetko jeli.

NAJBOLJA PLAVA BOJA. Pigmenti, koji daju boju borovnicama štite i stanice od oksidacije