Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Češnjak

Ljubitelji češnjaka obožavaju oštar okus te lukovice, što preporučujemo i svima ostalim u potrazi za zdravljem. Nekoliko kemikalija koje pridonose intenzivnom . okusu češnjaka, također pomažu u sprječavanju razvoja tumora, onemogućujući stvaranje nekih karcinogena koji oštećuju DNK.

Usto češnjak može potaknuti povećanje proizvodnje kemijskih spojeva imunosnog sustava – primjerice interleukína-2, faktora tumorske nekroze i gama interferona – dakle istih onih spojeva koji se koriste u terapijama tumora nastalih na pogrešnom djelovanju i imunosnog sustava.

◊ Dokaz. Svježi sok od češnjaka ubija raznovrsne mikroorganizme. Manje opsežna istraživanja dala su naslutiti njegovu djelotvornost u poboljšavanju zdravlja. Neka čak daju naznake da konzumiranje većih količina nasjeckanog češnjaka može za 35 do 50 posto smanjiti opasnost od raka želuca i debelog crijeva.

Manja pojavnost raka želuca kod konzumenata češnjaka nameće zaključak da ukusna lukovica sadrži spojeve koji zaustavljaju rast bakterije Helicobacterpylorí, uzročnika čira. Naime, dokazano je da su želučani čirevi važan rizični čimbenik nastanka raka želuca

◊ Kako ga najbolje iskoristiti. Koliko češnjaka morate pojesti kako biste iskoristili njegove ljekovite moći? Općenito, poboljšanja su zabilježena kod osoba koji tjedno pojedu između 5 i 18 grama (oko dva do šest češnjeva) sirovog ili kratko kuhanog češnjaka. (Previše kuhanja – može uništiti korisne enzime.)

Dodajte ga brzo pripremljenim umacima, gulašima, jelima i juhama, ili kao zamjenu iskoristite njegove bliske rođake – ljutiku, vlasac ili poriluk. Budite oprezni prema češnjaku u tabletama jer prema istraživanjima Američkog instituta za tumore neke sadrže malo aktivnih sastojaka. Također, premda neki domaći pripravci uključuju izravno nanošenje smrvljenog češnjaka na kožu, nemojte to činiti.
Češnjak može biti toliko jak da izazove jaku nadraženost.

BRZI SAVJET

Nakon što nasjeckate češnjak neka prije kuhanja odstoji 15-ak minuta. To je dovoljno da se oblikuju njegove razne zaštitne tvari. Toplina zaustavlja taj važni proces, tvrdi John Milner sa sveučilišta Pennsylvania State koji se bavi istraživanjem češnjaka.