Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Cjepiva: obrana utemeljena na znanju

Kad govorimo o velikim medicinskim postignućima, malo ih je toliko važnih kao otkriće Edwarda Jennera, smionog engleskog liječnika iz 18. stoljeća. Riječ je o cijepljenju, odnosno umjetnom stvaranju imunosne obrane (antitijela) s ciljem sprječavanja infekcija.

Vodeći se svojim predosjećajem, Jenner je uzorak gnoja s rane uzrokovane kravljim boginjama, sličnom, ali mnogo blažem rodaku smrtonosnih velikih boginja, i zagrebavši ruku zdravog dječaka nanio ga u ranicu. Dječak potom usprkos ponavljanom izlaganju velikim bogiríjama nije obolio od te opake bolesti.

Jenner zapravo nikad nije saznao zbog čega je njegov opasni pokus uspio, ali danas to znamo. Kad malekoiičine oslabljene ili neaktivne bakterije ili virusa udu u tijelo, djelići stranog tijela potiču bijele krvne stanice na stvaranje antitijela, olakšavajiući tijelu da suzbije sve sljedeće napade sličnih organizama.

Cjepiva koja se danas dobivaju po načelima koja je otkrio Jenner štite od nekad strašnih pošasti, medu kojima su neke od njih svladane tek razmjerno nedavno.

Danas dostupna cjepiva u načelu su vrlo pouzdana i većina ih djece prima rutinski. No cijepljenje odraslih često je zanemarivani dio zdravstvene skrbi, premda koristi od tog postupka mogu biti iznimno velike. Jedno je istraživanje pokazalo da je cijepljenje protiv gripe zdravstvenih radnika u ustanovama za skrb o starijima smanjilo smrtnost pacijenata za 60 posto. Drugim istraživanjem utvrđeno je da cijepljenje protiv hepatitisa B može smanjiti pojavu raka jetre.

CJEPIVA ZA ODRASLE                                                                                 

Ovisno o okolnostima, odraslima je nerijetko potrebno više doza negoli bi se pomislilo.

 

 

PREPORUČENO cjepivo                                                             KOLIKO ČESTO CIJEPITE SE AKO… IZBJEGAVAJTE AKO
GRIPA.                                              Štiti od gripe, koja je katkad opasna po život, osobito kod osoba starije dobi. Svake godine u listopadu i studenom *stariji od 50 godina, ili imate neke kronične zdravstvene tegobe, živite domu za starije, ili skrbite o nekome tko je kronično bolestan.

*ste zdrava trudnica koja će u drugo ili treće tromjesečje ući tijekom sezone gripe od (prosinca do ožujka).

*ako ste zdravstveni radnik koji dolazi u dodir s kronično oboljelim osobama.

*ste vrlo alergični na jaja
PNEUMOKOK (PPV).Štiti od upale pluća i krvnih infekcija uzrokovanih bakterijom Pneumacoccus. Jednom, pa opet za 5
godina kod kronične bolesti ili ako ste pri’ prvom cijepljenju bili stariji od 65 g.
*ako ste zdravstveni radnik koji dolazi u dodir s kronično oboljelim osobama.*imate 65 ili više godina.*patite od kronične bolesti ili alkoholizma, bez obzira na dob.

*nemate slezenu ili ste narušenog imuniteta zbog drugog razloga, neovisno o dobi.

HEPATITISS B (HEP-B)Sprječava infekciju koja možedovesti do otkazivanja rada jetre. Tri injekcije u razdoblju
0d 6 do 18 mjeseci.
*ako ste necijepljeni adolescent, ako ste imali spolno prenosivu bolest i/ili više spolnih partnera, ako ste koristili injekcijske droge ili ako ste vatrogasac, policajac, zdravstveni radnik ili radite s osobama s poteškoćama u razvoju.

*namjeravate putovati u zemlje gdje je bolest česta.

HEPATITIS A (HEP-A)Štiti od upale jetre
uzrokovane virusom.
Dvije doze u razmaku od 6 do 18 mjeseci. *namjeravate putovati u strane zemlje – tu ne ubrajamo sjev. i zap. Europu, N.Zeland, Australiju, Kanadu, Japan i SAD.

*imate kroničnu bolest jetre, koristite injekcijske droge ili u poslu imate dodir s hranom.

*ste vrlo alergični na kvasac (što je rijetko)
TETANUS, DIFTERIJA (TD)Sprječava tetanus i infekciju grla koja može oštetiti srce i pluća. Nakon prvog niza od tri injekcije (obično u djetinjstvu), svakih10 godina dodatna doza. *se niste cijepiti u posljednjih deset godina. *ste trudni
OSPICE, ZAUŠNJACI, RUBELA (OZR)       Sprječava tri zarazne virusne infekcije koje mogu dovesti do oštećenja embrija ili smrti. Dvije doze s barem mjesec dana razmaka (obično se daju u
djetinjstvu).
*niste cijepljeni.

*pripadate u visokorizičnu skupinu, u koju ubrajamo i zdravstvene radnike,
brucoše na fakultetima te osobe koje putuju diljem svijeta.

*ste vrlo alergični na jaja*ste trudni ili ćete zatrudnjeti unutar 3 mjeseca*imate poremećaj imuniteta (ali niste zaraženi HIV-om)
VODENE KOZICEŠtiti od vodenih kozica. Dvije doze unutar
osam tjedana.
*nikad niste preboljeli vodene kozice, a osobito ako ste često u dodiru s vrlo malom djecom ili nekime tko je ozbiljno bolestan.

*namjeravate putovati svijetom.

*ste trudni ili ćete zatrudnjeti unutar 3 mjeseca*imate narušeni imunitet
POLIOMUELITIS                         Sprječava infekciju koja može izazvati paralizu. Jedna doza u odrasloj
dobi, ako već nije dobivena u djetinjstvu.
*ako putujete u zemlje u razvoju u Africi (svi dijelovi), Aziji (istočnoj ijugoistočnoj), na Bliskom istoku, Indijskom potkontinentu ili u većinu zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.
LAJMSKA BOLESTŠtiti od borelioze koju prenosi krpelj Tri doze unutar dvije godine. *imate od 15 do 70 godina i živite, radite ili provodite slobodno vrijeme u područjima s mnogo krpelja.

*ste bez komplikacija preboljeli borelijazu.

*ste trudni ili imate otporni  lajmski artitis, narušeni imunitet ili bolesti mišića ili zglobova