Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Crno vino i tamna čokolada – koliko takvi užici utječu na zdravlje?

Crno vino

Već je dugo poznato da čaša crnog vina uz večeru može pomoći prevenciji bolesti srca. Danas se zna da blago do umjereno uživanje u vinu nudi još više koristi. Istraživači s kopenhagenškog Instituta za preventivnu medicinu u duljem su razdoblju pratili navike pijenja više od 13 000 muškaraca i oko 11 500 žena. Otkrili su da su osobe koje su pile vino – ali ne i pivo, žestoka pića ili pak nikakva alkoholna pića – imale manju stopu smrtonosti od onih koji uopće nisu pili vino. Ipak važno je upamtiti da su premda su svi koji su pili vino živjeli dulje, oni koji su pili velike količine bili izloženi većem riziku od onih koji nisu pili više od tri čaše dnevno.

Koje je vino najbolje?

Prema istraživanjima, posebno je djelotvoran resveratrol, antioksidans kojeg u nekim vinima ima više nego u ostalima.

U crnom pinotu ga ima dvostruko više nego u merlotu, cabernet francu ili cabernet sauvignonu.

CRNO VINO I ČOKOLADA dokazano povoljno djeluje na zdravlje pa uživajte u njima – ali umjereno.

Tamna čokolada

Čokolada sadrži neke od antioksidansa dobrih za zddravlje, baš kao i crno vino, voće i povrće.

Zapravo, 40 gr. čokolade nudi jednaku količinu zaštitnih antioksidansa kao i čaša caberneta.

Istraživanja u Japanu na uzorcima ljudske krvi pokazala su da antioksidansi iz čokolade potiskuju kemikalije koje oštećuju stanice pa tako poboljšavaju imunitet. Najnoviji nalazi iz British Medikal Journala govore da osobe koje redovito jedu čokoladu žive do jedne godine dulje od onih koji je posve izbjegavaju. Točnije, tim istraživanjem u kojem je sudjelovalo 7841 muškarac, utvrđeno da su pojedinci koji su jeli umjerene količine čokoladnih prutića – od jednog do tri na mjesec – za 36 posto smanjili opasnost od umiranja naspram onih koji uopće nisu jeli čokoladice.