Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Dijeta 9 kilograma

Dijeta 9 kilograma jedna je od najpopularnijih redukcijskih dijeta na svijetu i zato je našla svoje mjesto na ovom našem popisu. Kontinuirano je drže i brojne hollywoodske zvijezde i kunu se da je upravo ona zaslužna za njihov odličan izgled na crvenom tepihu.

Pitate se zašto je tako omiljena? Iz razloga što omogućava gubitak od čak 9 kilograma u samo 14 dana, ako se strogo pridržavate datog plana prehrane. Prema kreatorima i poklonicima ove dijete, nakon tih dva tjedna trebala bi dovesti do takvih promjena u metabolizmu da se izgubljeni kilogrami ne bi trebali vratiti odnosno ne dolazi do tzv. „jo-jo“ efekta.

To naravno ne znači da se nakon 14 dana dijete vratite na takvu prehranu u kojoj jedete sve što želite i kada želite već bi Vaša prehrana trebala uvijek biti izbalansirana i kvalitetna te bi trebali održavati određenu fizičku aktivnost.

Ukoliko niste poklonici vježbanja, probajte barem uvrstiti ugodnu šetnju u svoj život. Tijelo će Vam biti zahvalno i zasigurno ćete se osjećati poletnije i bolje.

Mi ćemo Vam prikazati plan prehrane za jedan tjedan s time da isti plan trebate ponoviti i naredni tjedan.

Ako biste željeli skinuti još kilograma, nemojte nakon tih 14 dana nastaviti s dijetom već napravite pauzu od 2 tjedna i onda ponovite dijetu. Tijelo se treba malo oporaviti s kompletnijom prehranom.

Kako Vam organizam ne bi dehidrirao i kako biste potaknuli izmjenu tvari, jako je bitno da pijete minimalno dvije litre tekućine svaki dan. Najbolje je da se okrenete običnoj vodi. Također možete piti čaj (ponajprije neki koji pospješuje izlučivanje toksina iz organizma, poput mente) i kavu (također diuretik za pospješenje izlučivanja) bez šećera, eventualno uz dodatak malo umjetnog zaslađivača. Šećer se treba izbjegavati u svakome obliku, za vrijeme trajanja dijete. Sokovi se također ne preporučuju upravo iz tog razloga (sadrže šećere), ali se možete počastiti svježe iscijeđenom limunadom (također bez dodatka šećera; ukoliko Vam je prejaka – razblažite je s vodom). Njome ćete unijeti zdrave vitamine, a limun ne sadrži puno kalorija i iznimno je bogat vitaminom C.

Alkohol je strogo zabranjen obzirom da poništava učinke dijete i time uništava cilj za koji se borite tih dva tjedna. Tako da, za vrijeme trajanja dijete, izbjegavate i malu čašicu svog omiljenog pića.

Obzirom da je riječ o redukcijskoj dijeti, svakako se prije držanja posavjetujte s Vašim liječnikom i provjerite da li ju možete držati. Ne preporuča se dijabetičarima, osobama sa zdravstvenim poteškoćama, trudnicama i dojiljama. Preporučamo uzimanje suplemenata vitamina i minerala obzirom da će Vaš organizam osjetiti dodatnu potrebu za njima za vrijeme držanja dijete.

Kako ćete vidjeti u prikazanom jelovniku, dijeta 9 kilograma zagovara unos špinata i zelene salate za vrijeme trajanja dijete te ih možete začiniti s malo soli, kao i malo jabučnog ili balzamičnog octa, ili još bolje – limunova soka.

U špinatu, zelenoj salati, mrkvi, repi (možete ju jesti umjesto mrkve) i voću možete uživati u neograničenim količinama. Od voća nemojte jesti banane obzirom da sadrže dosta šećera. Kada na svom jelovniku vidite odrezak, možete ga začiniti s malo soli, paprom i začinima po želji, s time da se preporučaju prirodni začini. Jedan odrezak trebao bi, prema ovoj dijeti, težiti oko 250 grama. Izbjegavajte one s masnoćama, tako da je zapravo najbolje da se na Vašemu tanjuru nađu nemasna piletina ili puretina, kao i teletina ili junetina.

PREDNOSTI I NEDOSTACI

Dijeta je praktična za brzi gubitak neželjenih kilograma i prema iskustvima uistinu brojnih poklonika – zaista je uspješna ako se pridržavamo datog plana prehrane. Iako se kontinuirano unose proteini, tijekom čitave dijete imamo samo tri obroka u danu, a ne uobičajenih pet (koji održavaju metabolizam u stalnom radu) te se unose manje količine namirnica negoli bi to u standardnoj prehrani pa zapravo dolazi do usporavanja metabolizma (unatoč tome što zagovara često neograničene količine pojedinih namirnica). Iz tog razloga nemojte navaliti na hranu nakon isteka dijete jer se metabolizam treba prilagoditi na promjene.

JE LI OVA DIJETA ZA VAS?

Dijeta je praktična ukoliko u kratkome roku trebate skinuti znatan broj kilograma, a ne pripadate gore navedenim „rizičnim“ skupinama. Nije za držati na dulji period obzirom da je dosta restriktivna. Svakako se posavjetujte s Vašim liječnikom prije držanja dijete.

DOSTUPNOST

Sve namirnice čiji se unos savjetuje u dijeti 9 kilograma mogu se lako kupiti u trgovinama hranom i supermarketima.

JELOVNIK

Jelovnik od ponedjeljka do petka

PONEDJELJAK UTORAK SRIJEDA ČETVRTAK PETAK
DORUČAK šalica crne kave bez dodatka šećera i mlijeka(eventualno uz malo umjetnog zaslađivača) šalica crne kave bez dodatka šećera i mlijeka(eventualno uz malo umjetnog zaslađivača) šalica crne kave bez dodatka šećera i mlijeka(eventualno uz malo umjetnog zaslađivača),uz 50 g integralnog kruha. šalica crne kave bez dodatka šećera i mlijeka(eventualno uz malo umjetnog zaslađivača),uz 50 g integralnog kruha. šalica crne kave bez dodatka šećera i mlijeka(eventualno uz malo umjetnog zaslađivača),uz mrkvu s limunom (kuhanom ili svježe naribanom).
RUČAK 2 tvrdo kuhana jaja poslužena uz špinat(u neograničenim količinama),bez kruha 1 veliki odrezak(pečen na vrlo malo ulja)poslužen uz zelenu salatu u neograničenim količinama,bez kruha,Nakraju se možete počastiti s voćkom po izboru (osim bananama). 2 tvrdo kuhana jajaposlužena uz zelenu salatu i rajčiceu neograničenim količinama,bez kruha 1 tvrdo kuhano jaje uz kuhanu ili naribanu mrkvuu neograničenim količinama,bez kruha riba na lešo poslužena uz salatu od rajčicau neograničenim količinama,bez kruha
VEČERA 1 veliki odrezak(pečen na vrlo malo ulja)poslužen uz zelenu salatu u neograničenim količinama,bez kruha Šunka s malo masnoća,u neograničenim količinama,bez kruha. Šunka s malo masnoća uz zelenu salatuu neograničenim količinama,bez kruha. jogurt s malo mliječnih masnoćas nasjeckanim svježim voćem po izboru 1 veliki odrezak(pečen na vrlo malo ulja)poslužen uz zelenu salatu u neograničenim količinama,bez kruha.Nakraju se počastite s voćem po izboru, osim bananama.

 

Jelovnik za subotu i nedjelju

SUBOTA NEDJELJA
DORUČAK šalica crne kave bez dodatka šećera i mlijeka (eventualno uz malo umjetnog zaslađivača),uz 50 g integralnog kruha čaj s limunom bez dodatka šećera
RUČAK pečeno pileće bijelo meso, bez kožice,posluženo bez kruha 1 veliki odrezak, bez kruha i povrća.Nakraju se počastite s voćem po izboru, osim bananama.
VEČERA 2 tvrdo kuhana jaja poslužena uz mrkvu (kuhanu ili svježe naribanu)u neograničenim količinama, bez kruha bilo što s tjednog jelovnika, po Vašem izboru!

 

ZDRAVI SAVJETI

  • Uz ovu dijetu svakako pijte vitaminsko-mineralske suplemente kako biste nadoknadili potrebu organizma za njima.
  • Tjelesna ativnost je uvijek poželjan pratioc, ne samo svake dijete već i održavanja zdrave težine. Zato Vam savjetujemo da nađete neku aktivnost koja Vam odgovara i to prakticirate.