Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Gljive shiitake

Tradicionalni kineski travari tvrde da gljive shiítake, već tisućama godina uporište azijske kuhinje i medicine, štite imunosni sustav aktivirajući “qi” – životnu snagu.

Premda je to provjeriti, te gljive sadrže tvari za jačanje imuniteta, npr. lentinan, niz molekula šećera koje u borbi protiv raka  potičući proizvodnju T-limfocita, makrofaga i NK stanica. U kombinaciji s običnim lijekovima, lentinan jača imunitet i kod pacijenata sa srčanom premosnicom.

◊ Dokaz. U Japanu je uporaba gljiva shiítake kao lijeka protiv tumora dopuštena 1985., nakon što su neke osobe oboljele od raka želuca ijednjaka živjele dulje kad su tijekom kemoterapije uzimale pročišćeni  lentinan. U jednom je istraživanju utvrđeno kako se kod pacijenata s HIV-om koji su zajedno didanozinom, lijekom protiv HIV-a,  uzimali lentinan, aktivnost T- povećala u razdoblju od 38 tjedana, naspram 14 tjedana kod onih koji su uzimali samo didanozin. Lentinan se danas ispituje u kombinaciji s drugim lijekovima kako bi se vidjelo potiče li aktivnost T- limfocita. Prema drugim istraživanjima, shiítake smanjuju razinu kolesterola u krvi i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

◊ Kako ih najbolje iskoristiti. Najmanja dnevn doza je 85 grama svježih ili 10 grama sušenih gljiva. Među ostalim gljivama za medicinsku uporabu koje bi se trebale naći u jelovniku    poboljšanje imuniteta su i maitake LENTINAN, stimulans imuniteta iz gljiva shiítake, prodaje se í kao ekstrakt.