Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Hrana za jačanje imuniteta

Među najvažnijim stvari koje trebate znati o imunosnom sustavu je sljedeće: snage koja štite od upala i drugih bolesti ne mogu pružiti najbolji otpor ako nisu dobro nahranjene.

S obzirom da premalo dobrih hranjivih tvari može oslabiti vaše tijelo i omogućiti pojavu bolesti i mikroba, dobra prehrana je prvi i najvažniji način da ostanete zdravi. Zvuči zdravorazumski, ali je i znanstveno dokazano. Istraživačima je danas jasno da B-limfociti, T-limfociti, fagociti i NK stanice ne mogu na najbolji način uništavati stanice raka i opasne napadače poput virusa i bakterija bez snažne podrške u obliku vitamina, minerala, vlakana i fitokemikalija iz zdrave hrane.

Najnoviji dokaz: u istraživanju na Sveučilištu u Pennsylvaniji utvrđeno je da su žene starije dobi (od 60 do 80 godina) s dobrim prehrambenim navikama imale jednako dobar imunitet kao i mlađe žene u dobi od 20 do 40 godina. Time su potvrđene naznake iz nekoliko ranijih istraživanja – genetski i okolinski čimbenici mogu postupno narušiti imunosnu funkciju ali većina oslabljenja koje se često vida u starijoj dobi vjerojatno se može spriječiti pravilnom prehranom.

Iznenadili biste se da znate koliko kroničnih zdravstvenih problema počinje kao sitnica a zatim se, ponajviše zbog loše prehrane, pretvori u nešto ozbiljno.

Pomanjkanje hranjivih tvari kao ishod loših prehrambenih navika može oslabiti imunosnu reakciju i otvoriti vrata raznim bolestima. U tom začaranom krugu bolest stvara povećanu potrebu za hranom koja, pak, jača imunitet.

Arsenal zaštitnih sastojaka u hrani može mjerljivo poboljšati djelovanje imunosnog sustava – primjerice povećavajući broj bijelih krvnih stanica kad je tijelo najosjetljivije na infekcije.

Ako u toj činjenici naslućujete riječi “dosadna, stroga dijeta”, zanemarite te strahove. Kad je riječ o jelu, svi smo već dovoljno puta rekli “ne” i “nikad”, i zato se ovo poglavlje bavi mogućnošću izbora. Nakon što na ovim stranicama s dokazanim potencijalom za održavanje dobrog zdravlja uvidjet ćete koliko je jednostavno načiniti dijetu za poboljšanje imuniteta koja će vam se svidjeti.

A pobjednici su.. ..

Koje voće j povrće je najbolje u borbi protiv bolesti? Ono koje je u novoj analizi antioksídansa po mogućnostl apsorcije slobodnih radikala postiglo najbolje rezultate. Pobjednici su:

VOĆE / BODOVI                                   (sirovo, 100 gr.)

POVRĆE / BODOVI                    (sirovo, 250 gr.)

 šljive                 5770 Kej                 1770
 borovnice         2400 špinat            1260
 jagode             1540 prokulica          980
 maline             1220 brokula             890
 naranče            750 paprika             710
crveno grožđe  739 luk                     459

Hrana ili dodaci?

Zašto se zamarati s mijenjanjem prehrane kad jednostavno možete uzeti tabletu? Premda prehrambeni dodaci imaju svoju svrhu, daleko najlakši, najdjelotvorniji i najjeftiniji način da poboljšate borbenu sposobnost vašeg organizma je dijeta bogata hranjivim tvarima koje potiču imumtet.

Među tim tvarima su vitamini, minerali i mnogi drugi sastojci- uključujući i one još neotkrivene.

Važno

Otkriće znanstvenika koji istražuju hranu i njezinu ulogu u borbi protiv bolesti je da se hranjive tvari bolje apsorbiraju iz hrane nego iz tableta.Također se pokazalo da hrana djeluje sinergíjski – dakle, da je doprinos zdravlju veći kad se različite vrste namirnica jedu zajedno.
Primjerice, rajčica, ljute papričice i češnjak – uobičajeni sastojci umaka za tjesteninu – nude više zaštitne snage kad ih jedete u kombinaciji negoli zasebno. Taj nalaz ide u prilog tvrdnji da dodaci nikad ne mogu imati isti učinak kao uravnotežena prehrana.

Drugi razlog zašto se ne oslanjati isključivo na dodatke: istraživanja pokazuju da uzimajući dodatke možete unijeti previše određenih pojačivača imuniteta, uključujući antioksidansni vitamin E. Prevelika količína tih tvari zapravo može oslabiti vaš imunitet I učiniti vas osjetljivijima na bolesti.

Osim što će pomoći vašem tijelu u borbi protiv infekcija, prehrana bogatija hranom koja jača imunitet ponudit će vam i brojne druge zdravstvene koristi. Takve prehrambene navike smanjuju rizik od srčanih bolesti, infarkta i dijabetesa. Prehrana temeljena na hrani biljnog porijekla, s ograničenim količinama mesa, mliječnih i drugih namirnica s velikim udjelom masnoća posebno je djelotvorna u smanjenju rizika od tumora. Za dodatnu zaštitu zdravlja održavajte ravnotežu unosa kalorija i tjelesne aktivnosti.

Prehrambene superzvijezde.

Raznovrsna dijeta bogata voćem i povrćem ono je čemu težimo, ali za sljedeće vrste “superhrane” doista je važno da se često nadu na vašem tanjuru. Te”prehrambene elektrane” iznimno su bogati izvori fitokemikalija pa bi uvijek trebale biti na vrhu vašeg popisa za svakodnevnu kupnju.
Ako ih dosad niste imali običaj jesti, nemojte se obeshrabriti. Nikad nije kasno da iskusite njihove blagodati.
Dobar vam tek!