Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Jogurt

Premda posljednji na redu, nipošto nije najmanje važan. Bakterije taj fermentirani mliječni proizvod bogat bjelančevinama obogaćuju s nekoliko vrlo snažnih sastojaka za poboljšanje imuniteta, više od bilo koje druge namirnice.

Učvršćujući se na sluznice crijeva i probavnog sustava, korisne bakterije iz jogurta istiskuju mikrobe, uzročnike bolesti koji bi se inače tu nastanili. Usto neke bakterije iz jogurta stvaraju kiseline koje ubijaju druge bakterije, npr. Clostrídiju,uzročnika tetanusa, botulizma i drugih bolesti.

◊ Dokaz. Stručni časopis American Journal of Ëarroenterology objavio je da Lactobacíllus bulgarícus pomaže u zaštiti gastrointestinalnog sustava szimuliranjem imunosnih stanica. Šestomjesečno istraživanje na Kalifornijskom sveučilištu pokazalo je da dvije dvije šalice jogurta dnevno učetverostručuju razinu gama-interferona, borca protiv virusa, koji proizvode bijele krvne stanice, poboljšavajući tako sposobnost tijela da se odupre prehladama. Američki časopis Annals of Internal Medicine navodi da su žene s ponavljanim gljivičnim infekcijama tijekom šestomjesečnog razdoblja u kojem su svakodnevno pile četvrt litre jogurta broj infekcija smanjile za dvije trećine.

◊ Kako ga najbolje iskoristiti. Pročitajte deklaraciju kako biste bili sigurni da jogurt sadrži “aktivne” ili “žive” kulture. Provjerite i rok valjanosti. Ako je predugo na polici, milijuni korisnih bakterija mogu umrijeti zbog suviše kiselog okoliša.

OBIČNI NEMASNI jogurt dobar je izvor plemenitih bakterija, onih koje često završe kao usputne žrtve terapije antibíoticima.