Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Kako djeluje Montignac dijeta?

Ovo nije dijeta u tradicionalnom smislu riječi jer ne ograničuje količinu hrane koju možete uzimati u određenom, kratkom razdoblju. Riječ je o uravnoteženom načinu prehrane koji se temelji na izboru dobrih namirnica. Slijedite smjernice dijete i mudro birajte što ćete jesti pa ćete oživjeti svoj metabolizam i trajno izgubiti suvišne kilograme.

SMJERNICE

Kod ove dijete morate imati na umu dva glavna načela. Prvo se sastoji u tome da posve zaboravite brojanje kalorija. Kalorijski sadržaj hrane nije važan za ljude koji žele smršavjeti .

Drugo načelo govori da morate birati namirnice prema njihovom metaboličkom potencijalu. Drugim riječima, birajte ugljikohidrate prema količini energije ili glukoze koja će se apsorbirati u tijelu, u skladu s vrijednošću GI-a.

Zlatno pravilo

Da biste smršavjeli, zlatno pravilo dijete jest da uzimate namirnice što nižega glikemičkog indeksa. Drugim riječima, birajte ugljikohidrate koji imaju vrlo nizak GI. Ako želite brzo smršavjeti, birajte ugljikohidrate čiji je GI 35 ili niži za većinu obroka. Za održavanje težine ili ako želite smršavjeti samo malo, možete uzimati ugljikohidrate glikemičkog indeksa do 50, ali ne višega . Za opće zdravlje, uzimajte posne i kvalitetne bjelančevine. I količinu zasićenih masti morate održavati na minimumu te umjesto njih izabrati polinezasićene omega-3 masne kiseline , koje ćete naći u masnoj ribi kao što su losos i skuša, te mononezasićene masti kao što su maslinovo ulje i avokado.

Dva plana za dva cilja

Ova dijeta sadrži dva plana: plan brzoga mršavljenja  i plan održavanja težine . Razlikuju se prema tome koliko se strogo pridržavate uzimanja namirnica niskoga GI-a. Plan brzoga mršavljenja namijenjen je ljudima koji žele brzo smanjiti težinu ili moraju mnogo smršavjeti pa je, dakako, stroži u pogledu namirnica koje možete uzimati.

Nakon što skinete suvišne kilograme i normalizirate reakciju svoje gušterače na glukozu, postupno, tijekom nekoliko mjeseci, provodite plan održavanja težine. Međutim, ako vam nije tako važno da brzo smršavite ili ako nemate problema s kilogramimía, možete preskočiti plan brzog mršavljenja i prijeći izravno na plan održavanja težine.

Taj širi i opušteniji plan prehrane idealan je za one koji jednostavno žele dobro jesti, sjajno se osjećati i održati trenutačnu težinu.

Gdje početi?

Prije nego bilo što počnete, odredite ciljnu težinu. No važno je upamtiti da je svačije tijelo različito. Neki su ljudi osjetljiviji na glukozu od drugih, a pri određivanju težine igraju ulogu i vaša dob, spol, prehrambene navike i geni. Zbog tih je varijabli teško unaprijed znati koliko ćete svakoga tjedna smršavjeti. Ako želite smršavjeti mnogo, predlažem da krenete od plana brzog mršavljenja, koji može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Ako brzo postignete cilj, možda ćete biti u iskušenju prekinuti plan čim dosegnete željenu težinu. Ne bih vam to savjetovao.

Naime, cilj plana brzog mršavljenja nije samo smršavjeti, nego i stabilizirati funkcioniranje vaše gušterače i povećati toleranciju na glukozu. Za to je obično potrebno mjesec-dva. Ako prerano prekinete s planom, možda ćete postići željenu težinu, ali time riskirate da gušterači ne date dovoljno vremena da ponovno postane zdrava.