Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Kako jesti zdravo – užitak zdrave hrane!

Kakva samokontrola! To je kompliment koji gotovo svatko tko se zdravo hrani želi čuti. Ali kad je riječ o hrani, kruti stav samouskraćivanja neće vas daleko dovesti. Zašto? Jer u jelu valja uživati. Ako ne uživate, začas ćete se vratiti starim navikama.

Prehrambene dijete, onako kako ih provodi većina, naprosto ne djeluju. Stresne su, vremenski zahtjevne i neizostavno neuspješne. Prije ili kasnije, nećete više izdržati, a kad se to dogodi, zbog vaše prividno slabe volje osjećat ćete se nesposobnima da postignete cilj.

A u tome nema ništa zdravo.

Istina je, međutim, posve drukčija, jer uključivanje zdravije hrane u prehranu uopće ne zahtijeva junačke umne i voljne podvige. Potrebne su samo manje prilagodbe vaših svakodnevnih navika hranjenja – male promjene koje će se ogledati u dugotrajnijem ishodu. Uz malo planiranja i vjere u načelo uživanja – odnosno ideje da je vaše pravo da svakog dana uživate u hrani odličnog okusa – doista je lakše
jesti da postanete zdraviji. Što vam obroci nude više zadovoljstva, manja je vjerojatnost da ćete odustati.

Drukčiji način razmišljanja

Od ovog trenutka odbacite pomisao na savršenu dijetu. To nije ostvariv cilj. Umjesto toga, posvetite se svjesnom odabiru i radovanju hrani bogatoj hranjivim tvarima i kasnije, uživanju u njoj. Vaš cilj od danas je da ste sigurni da je ono što jedete ne samo dobro za vas, nego i da je dobrog okusa. Također, odvojite vrijeme da osjetite svaki zalogaj bogat okusima, posvetite se svakom obroku. Evo i nekoliko savjeta kako povećati užitak i tako olakšati uspjeh:

Usredotočíte se na raznovrsnost.

Svi posjedujemo prirodni instinkt za namirnicama koje će stimulirati naše okusne pupoljke i poboljšati hranjivu vrijednost prehrane. No prečesto taj nagon zadovoljavamo na krivi način – kušajući, recimo, razne slatkiše, umjesto raznih vrsta povrća. Dakle, umjesto toga pokušajte tijekom dana potrebne ugljikohidrate i bjelančevine dobiti iz raznolikih izvora – žitarica cjelovitog zrna, “dosadnog” povrća, oraha i tofua.

Često jedite mini-obroke – olakšat će vam potragu za raznovrsnošću i pomoći u izbjegavanju pretjerane gladi. Kad ste u restoranu, radije se odlučite za dva predjela nego za glavno jelo. Tako ćete kušati širu paletu namirnica i uživati u još više okusa.

Oživíte hranu umacima i začinima. Sendviče od povrća obilato namažite jakom, zrnatom dijonskom gorčicom pa će postati neopisivo slasni. Da joj dodate punoću okusa, brokulu kuhanu na pari prelijte s malo sojinog ili Worcestershire umaka, a za slatko-ljutu notu pospite je svježim ribanim đumbirom. Aromu niskokaloričnih salatnih umaka pojačajte kuminom i cimetom.

Katkad udovoljíte željama. Tu i tamo dopustite si svoja najdraža, “zabranjena” jela. Tako se nećete osjećati uskraćeno pa će vam zdrava prehrana na duge staze postati lakša. Prohtije li vam se, recimo, sladoled, višak kalorija smanjite na drugim
mliječnim ili masnijim jelima.

JESTE LI ZNALI?

Nove vrste povrća

Nema nikakve sumnje dap rave vste hrane samnjuju rizik smrtonosnih bolesti. No uskoro će se pojaviti superhrana koja ne samo da će smenjiti rizik – nego ćete biti sugrni da od nekih bolesti neće oboljeti.

Istraživanja na životinjama već su pokazala da genetski izmnijenjene koktel rajčice mogu povećati proizvodnju antitijela protiv raspiratornog sincicijskog virusa, potencijalno teške infekcije djece i starijih osoba. A sa Sveučilišta Cornell javljaju o uspjesima primjene krumpira s jestivim cjepivom protiv virusa Norwalk, čestog uzorka trovanja hranom