Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Kruh i debljanje

Smijem li jesti kruh?

O kruhu sam mogao napisati cijelo zasebno poglavlje. Kad se jede umjereno, “dobar kruh”, bogat vlaknima, ne deblja. No takav je kruh danas, na žalost, rijetkost. Kruha ima u izobilju, ali uglavnom je to parodija prave stvari i od njega se može udebljati.

Kako se od kruha može udebljati?

Neke vrste kruha (premda ne sve) imaju GI jednak kao šećer. Budući da gušterača ne razlikuje namirnice, reagirat će na kruh i na šećer na isti način, naime, izlučivanjem velike količine inzulina kako bi smanjio količinu šećera u krvi. A kako znate, upravo ta navala inzulina izaziva taloženje masnog tkiva i debljanje.

Koje vrste kruha moram izbjegavati?

Bijeli kruh, od rafiniranog brašna, ne sadrži gotovo ništa od onoga što je potrebno za prehranu zdravog metabolizma, naime vlakna, vitamine i minerale. S nutricionističkog stajališta, jedino što daje tijelu jest energija u obliku škroba. S probavnog stajališta može izazvati samo neprilike jer ne sadrži vlakna koja olakšavaju probavu. Llpamtite, što je kruh bjelji, to ga treba smatrati lošijim ugljikohidratom jer bjelina pokazuje koliko je prerade prošao.

Koju vrstu kruha smijem jesti?

Kruh s mnogo vlakana, kao što je raženi, kruh od cjelovitog brašna ili od nerafiniranoga organskog brašna, ima najniži GI, od 40 do 50. Zbog toga ne utječe mnogo na količinu šećera u krvi pa manje deblja nego rafinirani bijeli kruh. U načelu, što je kruh mekši i gnjecaviji, to će imati viši GI.

Kad smijem jesti kruh?

Kruh, čak i onaj dobar, Valja jesti samo za doručak, u sklopu obroka koji se sastoji od ugljikohidrata i bjelančevina. Jer, čak i dobar kruh sadrži mnogo škroba i ima GI viši od 35. Kad počnete primjenjivati načela dijete, morate se čuvati podizanja ukupnoga GI-a vašeg obroka više nego što je nužno kako bi se u vašem tijelu lučilo što manje inzulina.