Mahunarke
Osim što su najjeftiniji izvor bjelančevina mahunarke (poznate i kao leguminoze) prepune inhibitora proteaze, spojeva koji sprječavaju širenje stanica raka. Soja je usto puna izoflavona, koji dokazano smanjuju rizik od raka i, vjerojatno, kancerogenog učinka estrogena pa smanjuju opasnost od raka dojke.
◊ Dokaz. Molekularna istraživanja pokazuju da mahunarke imaju svojstva koja pridonose njihovom protutumorskom djelovanju. Tako genistein, sastojak žutih mahuna, graha i soje inhibira dva enzima važna za pretvorbu normalnih stanica u tumorske. Istraživači s Missourijskog sveučilišta pokušavaju utvrditi na koje sve načine soja utječe na imunosni sustav.
◊ Kako ih najbolje iskoristiti. Nastojte pojesti oko 10 dkg dnevno. Sušene mahunarke, s iznimkom mahuna i leće, prije kuhanja valja namočiti.
U trgovinama potražite jela od leće s curryjem. Pokušajte naći bumus, umak od slanutka s Bliskog istoka. Također su dobra sva jela od crvenog graha.