Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Mjesečeva dijeta

Mjesečeva dijeta jedna je od najstarijih dijeta, ali unatoč tome – njena popularnost se ne smanjuje. Traje svega 24 sata tako da nije naporna za držanje i ne predstavlja veći šok za naše tijelo. Ne možete ju držati kada Vam padne na pamet da biste htjeli na dijetu jer niste zadovoljni odrazom u zrcalu, već isključivo kada dolazi do promjene u magnetskom polju Zemljine kugle, odnosno do mjesečeve mijene.

Što to točno znači? Znači da, prema ovoj dijeti, put do smanjenja kilograma leži u usklađenju perioda držanja dijete s Mjesecom. Smanjenje Mjeseca omogućuje lakši gubitak tekućine i kilograma, a povećanje Mjeseca otežava našu borbu s kilogramima. S dijetnom prehranom bismo trebali započeti kada Mjesec ulazi u jednu od njegove četiri mijene (tzv. lunarne faze):

  • mladi Mjesec ili mlađak (Mjesec se tada nalazi između Zemlje i Sunca i ne možemo ga vidjeti. U kalendaru se crta kao puni crni krug.)
  • prva četvrt (do nje dolazi šest dana nakon novog Mjeseca. U kalendaru se prikazuje kao krug sa zacrnjenom lijevom stranom.)
  • puni Mjesec ili Uštap (tada se Zemlja nalazi između Mjeseca i Sunca, a Mjesec je tada u cijelosti osvjetljen pa se u kalendaru prikazuje kao prazan krug.)
  • zadnja četvrt (položaj planeta je istovjetan onome u prvoj četvrti. U kalendarima se crta kao krug sa zatamnjenom desnom stranom.)

Mjesečeva dijeta nam omogućuje da u mjesec dana izgubimo 1 – 3 kilograma. Obzirom da dijeta traje uistinu kratko, što je toliko čarobno u tome danu mjesečeve mijene da omogućuje ubrzan i dokazan gubitak kilograma? Tih 24 sata postimo, dakle unosimo samo tekućinu (prvenstveno običnu vodu), bez šećera i masnoća. Zabranjen je unos mlijeka (sadrži mliječne masnoće) i alkohola (blokira utjecaj dijete). Možete popiti čaj ili kavu, ali svakako bez šećera.

Kod čajeva radije birajte čajeve koji imaju diuretički učinak (dobri su oni od bazge i mente, kao i posebno pripravljeni diuretički čajevi (možete ih pronaći u ljekarnama)). Obzirom da ćete zasigurno rado prionuti na sokove jer sadrže šećere, radije odaberite one prirodne i svježe iscijeđene jer zadržavaju prave vitamine i imaju manje šećera od onih kupovnih. Međutim, i njihov unos bi ipak trebao biti ograničen upravo zbog veće razine šećera.

Osim obične vode, preporučamo da pijete vodu u kojoj se prethodno kuhalo povrće (bez obzira koje vrste, može biti i od svježeg peršina i sl.), bez dodatka masnoća. Povrće izvadite i možete ga pojesti sutradan kada više niste na dijeti. Osim kuhanog povrća, savjetujemo i unos juha bogatih kalijem kako bo nadoknadili gubitak minerala do kojega je došlo za vrijeme posta.

U tih 24 sata dijete trebali biste unijeti minimalno tri do četiri litre tekućine. Obzirom da kretanje Mjeseca tada potiče smanjenje kilograma i lučenje vode iz organizma , taj dan ćemo izgubiti višak vode i toksina iz organizma, ali i mnogo minerala zbog pojačane hidratacije. Iz tog razloga je izuzetno bitno unositi dovoljne količine vode, kako ne bismo dehidrirali. Iako dijeta traje svega jedan dan, ostatak tjedna također nemojte imati pretjeran unos kaloričnih namirnica.

Pripazite na prehranu i dovoljno se krećite. Vaš tjedni jelovnik trebao bi biti uravnotežen i kvalitetan, s dostatnim unosom nutrijenata i izbalansiranim obrocima. Mjesečeva dijeta prvenstveno predstavlja detoksifikaciju organizma, odnosno pojačano čišćenje organizma od štetnih otrova. Čišćenje od toksina djeluje blagotvorno na organizam čovjeka i pospješuje imunitet.

U posljednje vrijeme sve više radimo, imamo nekvalitetne obroke, učestalo ispred računala i na brzinu. Iako možda ne osjećamo posljedice takve prehrane, ona zasigurno ostavlja traga na našemu zdravlju, imunitetu, životnoj energiji i općem stanju čitavog organizma.

U takvim situacijama trebali bismo se pročistiti od nakupljenih toksina i tu nam odlično pomaže mjesečeva dijeta. Odricanje od hrane ne traje dugo pa je potrebno malo dobre volje i ustrajnosti da izdržimo tih 24 sata isključivo na unosu tekućine. Preporučamo da se svakako konzultirate s Vašim liječnikom prije držanja dijete, kako post ne bi negativno utjecao na Vaše zdravlje.

Tko ne bi smio držati ovu dijetu, iako je kratkog trajanja?

Dijetu bi svakako trebali izbjegavati osobe narušena zdravlja (koji imaju neku infekciju ili virozu ili su je pak nedavno prebolilil), dijabetičari, osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim žilama te trudnice, dojilje i žene za vrijeme menstruacije.

Kako smo ranije naveli, mjesečeva dijeta je prvenstveno dijeta za detoksifikaciju organizma i gubitak viška tekućine, uslijed čega dolazi i do gubitka kilograma. Međutim, kako traje svega 24 sata , ne možete s njome očekivati revolucionarno preoblikovanje Vašega tijela. Tako da trebate i nakon dijete nastaviti s kvalitetnom i zdravom prehranom, pažljivom kombinacijom obroka i naravno – tjelesnom aktivnošću.

PREDNOSTI I NEDOSTACI

Bit mjesečeve dijete je čišćenje organizma od štetnih kilograma, a gubljenje određenih kilograma je usputan proces do kojega dolazi zbog posta i gubitka viška tekućine. Detoksifikaciju organizma je svakako dobro napraviti s vremena na vrijeme, kako bi pospješili opće stanje organizma i njegov imunitet. Zbog posta dolazi do gubitka vitamina, minerala, kalija, željeza i sl, pa ih sutradan obavezno nadoknadite kvalitetnim unosom nutrijenata.

JE LI OVA DIJETA ZA VAS?

Ukoliko pripadate onima koji ne stignu dovoljno brinuti o detoksifikaciji organizma i vodite poprilično neuravnotežen život po pitanju prehrane te ne spadate u ranije spomenute rizične skupine, ovo bi mogla biti dobra dijeta za Vas i korisna za izbacivanje zasigurno nakupljenih toksina iz organizma.

DOSTUPNOST

Obzirom da se u tih 24 sata unosi isključivo tekućina te da se u preostalih tjedan dana nakon toga prati uravnotežena i kvalitetna prehrana s namirnicama po izboru, nema nikakvih problema vezanih uz dostupnost namirnica.

JELOVNIK

Kontinuiran unos tekućine – obične vode, vode u kojoj se kuhalo povrće (bez povrća i masnoća), prirodnih iscijeđenih sokova, nezaslađenog čaja (najbolje diuretičkog), nezaslađene kave i sl.

Ostatak tjedna – unos voća, povrća, zdrave kombinacije proteina s povrćem ili ugljikohidrata s povrćem, integralnih žitarica i sl.

ZDRAVI SAVJETI

  • Nikako nemojte izostaviti piti vodu u kojoj se kuhalo svježe sezonsko povrće jer ono obiluje vitaminima i mineralima čiji je unos ključan za vrijeme držanja dijete (zbog posta se minerali luče iz organizma).