Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Nove metode mršavljenja

Trenutno su dijeta i vježbanje ključni načini mršavljenja i suprostavljanja kilogramima – ali u budućnosti bi se moglo promijeniti. Ovo su neka od istraživanja za koja se znanstvenici nadaju da će jenog dana iznjedriti nove pristupe u borbi protiv viška kilograma.

CJEPIVA PROTIV PRETILOSTI

U International Journal of Obesity istraživači navode da virusi katkad pridonose pretilosti. Prvi put primijećena kod kokoši, pretilost izazvana virusom ometa način kojim tijelo apsorbira i pohranjuje energiju iz hrane, zbog čega dolazi do gomilanja tjelesne masnoće. To je istraživanje dalo nadu da bi cjepivo protiv pretilosti moglo postati stvarnost, čime bi se prebrojavanje kalorija za neke okončalo.

AROMATERAPIJSKI FLASTERl

Istraživanje u bolnici St. George u Londonu pokazalo je da su flasteri  s mirisom vanilije potakli gubitak težine smanjujući želju za slatkim.

Nakon što je 200 pretilih dobrovoljaca slučajnim izborom dobilo flaster od vanilije ili limuna, odnosno nisu ga uopće dobili, pokazalo se da su oni koji su flaster od vanilije nosili četiri tjedna izgubili apetit za slatkim i oko 2 kilograma. Osobe u ostalim skupinama nisu izgubile gotovo ništa.

GENSKA TERAPIJA

Sudeći po jednom britanskom istraživanju, mogli bismo dočekati dan kad će injekcije ponuditi sigurno mršavljenje ako je pretilost uzrokovana nedostatkom hormona leptina, Masne ga stanice normalno koriste da obavijeste mozak kako u tijelu ima dovoljno zaliha masnoće. No neki ne luče dovoljno leptina pa glad nikad ne jenjava. Dokaz potencijala: kad su pretiloj djevojci čije tijelo nije proizvodilo hormon dali injekcije leptina, težina joj je počela padati.

TABLETE ZA KONTROLU APETITA

Ispitujući nedavno eksperimentalni protutumorski spoj nazvan C75, znanstvenici su slučajno otkrili da blokira enzim koji pretvara hranu u masnoću. Štoviše, čini se da zaustavlja i proizvodnju neuropeptida Y, moždane kemikalije koja potiče apetit. Ispitivani miševi zanimanje su za hranu izgubili unutar 20 minuta otkako su dobili C75, pa su čak nastavili gubiti više težine od netretiranih miševa koji su postili. Na vidiku je razvoj lijeka protiv pretilosti na bazi C75.