Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Rajčice

Potreban vam je dokaz o ljekovitoj snazi hrane? Ne morate više tražiti. Obična, skromna rajčica zaradila je u istraživanjima hrane koja najviše pridonosi borbi protiv tumora su više bodova od bilo koje druge stavke na jelovniku.

Uz obilatu prisutnost vitamina C, rajčice su prepune likopena. Taj snažni antioksidans daje im njihov sjajni crveni pigment te dokazano štiti tijelo od raka.

Rajčice su nakon mrkve količinski drugi izvor beta-karotena, člana obitelji karotenoida koje ubrajamo u fitokemikalije (str. 48). Također su odličan izvor flavonoida, kvercetina i kemferola koji usporavaju rast stanica raka.

◊ Dokaz. U pregledu rezultata 72 istraživanja izdanom u američkom Journal of thr  National Cancer Institute, istraživač s Harvardskog medicinskog fakulteta dr. Edward Giovannucci zaključio je kako je konzumiranje rajčica i proizvoda na bazi rajčica dosljedno vodilo višim razinama likopena u krvi i manjoj opasnosti od različitih tumora.

U jednom ranijem istraživanju dr. Giovanucci je utvrdio da je rizik od raka prostate za trećinu niži kod muškaraca koji su proizvode od rajčice npr. umak za tjesteninu konzumirali najmanje dvaput tjedno.

Žene, takoder, imaju koristi od likopena. Kad su istraživači mjerili razinu likopena u uzorcima tkiva grudi od 109 žena, pokazalo se da veća razina te tvari smanjuje vjerojatnost nastanka raka dojke. Izravnija korist za borbu protiv raka izašla je na vidjelo kada su istraživači Sveučilišta u Milanu zdrave, mlade žene stavili na trotjednu dijetu bez rajčica, iza koje je uslijedila trotjedna dijeta bogata rajčicama.

Rezultat: na dijeti bogatoj rajčicama razina likopena u krvi je porasla, a šteta koju su slobodni radikali učinili na DNK u limfnim stanicama smanjila se za 33 posto.

◊ Kako ih najbolje iskoristiti. S obzirom da je likopen topiv u masnoći, dostupniji je tijelu kad se jela koja ga sadrže pripremaju i jedu s malom količinom masnoće. Drugim riječima, pizza s umakom od rajčica bolji je izbor od svježe narezanih rajčica u salati. Teško je povjerovati? U jednom su istraživanju dragovoljci jeli “lažnu” pizzu pripremljenu od kruha, rajčica i kukuruznog ulja, odnosno hrpu narezanih rajčica bez ulja.

Nekoliko sati nakon obroka razina likopena u krvi kod onih koji su jeli pizzu bila je dva i pol puta veća nego kod skupine koja je jela salatu.
Slično tome, kad su istraživači Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu oboljele od raka prostate stavili na dijetu bogatu vlaknima koja je svakodnevno uključivala male količine masnoće i 170 grama soka od rajčica, utvrdili su “značajan porast” likopena i drugih fitokemikalija u krvi pacijenata.

Rajčice bogate vitaminima, siromašne masnoćama I kaloríjama te pune vlakana i kalija.