Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Skrivene namirnice koje štete našem zdravlju!

Spomenute se vrste namirnica čine bezazlenima, a zapravo imaju možda tek nekoliko nutritivnih prednosti i niz nedostataka koje je lako previdjeti. U velikim količinama pridonijet će slabijem radu imunosnog sustava.

Dvaput (triput!) promislite prije negoli pojedete:

PRELJEV ZA SALATU

Malo preljeva može biti dobro, ali pretjerivanjem dodajete toliko mnogo kalorija, a toliko malo hranjivih tvari da upropaštavate obrok inače bogat vitaminima i vlaknima. Na veliku porciju salate ne stavljajte više od jedne velike žlice preljeva. Još bolje, pomiješajte malo maslinovog ulja s limunovim sokom, octom i svježe mljevenim crnim paprom. Za bolji okus i veću hranjivost dodajte začinsko bilje,grožđice i svježi češnjak.

PRVORAZREDNA GOVEDINA

Premda crveno meso sadrži hranjive tvari za poboljšanje imuniteta poput željeza, cinka i vitamina B-kompleksa, mnogi dijelovi – posebno oni označeni kao “prvorazredni” – prepuni su zasićenih masnoća, vrste za koju se smatra da povećava rizik od kolorektalnog i drugih tumora. S druge strane, neki nemasni dijelovi govedine (npr. s buta) mogu, ako prije pripreme uklonite vidljivu masnoću, ukupno imati manje masnoće od pilećeg batka bez kožice.

KAVA

Premda kava ima svoje zdravstvene koristi – ćak može pomoći u sprječavanju oštećivanja stanica slobodnim radikalima – ona je prirodan diuretik pa pretjeranim mokrenjem možete izgubiti neke hranjive tvari. Previše kave će vas učiniti žednima i umornima pa ćete posegnuti za još jednom šalicom, a time ćete samo pogoršati problem. Problem su i kalorije i zasićene masnoće u šećeru i šlagu.
Pokušajte se ograničiti na najviše dvije šalice dnevno.

SMRZNUTI JOGURT

Smrznuti se jogurt katkad reklamira kao zdrava alternative sladoledu – ali pripazite! Zaleđena masa nerijetko uopće ne nalikuje svojem kremastijem srodniku. Usto, u smrznutom jogurtu naći ćemo mnogo šećera, a katkad i masnoća. A živućih je bakterija u njemu mnogo manje – ako ih uopće ima – negoli u jogurtu, posebice ako je načinjen od ledenog mlijeka. Čak i inačice s natpisom “živa aktivna kultura” možda ne sadrže dovoljno korisnih bakterija da to bude od praktičnog značaja.