Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Stvari koje štete zdravlju našeg organizma!

Što valja izbjegavati

Na dulji rok imunosni sustav uglavnom izlazi kao pobjednik. No, snaga njegove reakcije – koja određuje koliko ćete se dobro ili bolesno osjećati – ovisi o mnogočemu, uključujući i velik broj okolinskih čimbenika koje je u suvremenom životu, posebice u gradovima, teško izbjeći.
Takvi će rizični čimbenici sami po sebi rijetko slomiti vašu obranu.

Vaš nasljedni materijal – geni koji određuju funkciju svake stanice vašeg tijela – jako je povezan s podložnošću štetnim okolinskim utjecajima. Dob, također, može povećati vašu osjetljivost. Svakodnevno trošenje organa koji proizvode imunosne stanice može oslabiti prirodnu zaštitu od napadača.

Malo što možete učiniti da promijenite svoje gene ili dob – zasad. Znanstvenici rade na tome! No postoje dokazi da će jačanje obrambenih snaga tijela na druge načine poboljšati vaše prirodne imunosne snage.

Prvo je na popisu izbjegavanje tih uobičajenih imunosupresanata kad god je moguće.

DUHANSKI DIM

Bez obzira udišete li ga izravno iz goruće cigarette ili kao nevini promatrač, duhanski dim smanjuje učinkovitost vašeg imunosnog sustava. (Naravno da i povećava opasnost od raka, srčanih i drugih bolesti.)

U prvome redu pustoši T-limfocite nakupljene u plućima, postupno ih čineći sve neosjetljivijima na napadače, čime brzo postajete podložniji poremećajima dišnog sustava. Usto makrofagi u plućnom tkivu postaju mnogo manje učinkoviti u svojoj zadaci uništavanja virusa bakterija i stanica raka, a njihova sposobnost komunikacije s ostalim dijelovima imunosnog sustava je uvelike smanjena.

Duhanski dim, takoder, potiče i proizvodnju antitijela koja izazivaju alergijske reakcije, što može objasniti  zašto su pušači skloniji alergijama od nepušača. Što više i dulje pušite, vaš imunosni sustav sve je slabiji. Ali, ima i dobrih vijesti: istraživanja su pokazala da se imunosni sustav počinje oporavljati nekoliko mjeseci od prestanka pušenja.

PASIVNO PUŠENJE je karcínogen razreda A  svake godine odgovoran za desetke tisuća  slučajeva raka pluća nepušača. Svaki dim može sadržavati karcínogene.

ONEČIŠĆEN ZRAK

Čestice lakše od zraka koje lebde u smogu mogu se naći u vašim plućim i povisiti razinu štetnih slobodnih radikala, omogućujući neometan ulaz prašini i udahnutim kemikalijama te uzrokujući mutacije gena koje mogu dovesti do raka. Zagađeni zrak može, uz to, povećati proizvodnju antitijela IgE, čineći organizam osjetljivim na alergene.

Kako se danas gotovo nemoguće preseliti u nedirnutu divljinu, teško je, pogotovo ako živite u velikom gradu, izbjeći smog.

Da biste smanjili izloženost smogu:

◊ Boravite u zatvorenim prostorima koliko god možete kada su razine smoga najviše. Obično je to tijekom poslijepodnevnih sati, posebice iza 14 sati.
◊ Izbjegavajte vježbanje na otvorenom tijekom jutarnje i poslijepodnevne gužve, osobito na mjestima u blizini prometnih cesta.
◊ Nemojte provoditi previše vremena u zatvorenim prostorma s lošim prozračivanjem u kojima se koriste kemikalije (poput salona za uljepšavanje ili benzinskih crpki) ili u prostorijama u kojima su postavljeni novi materijali, primjerice sagovi.

VJEŽBAJTE vani, ali u vrijeme kada nema prometnih gužvi i ispušnih plinova je manje.

JESTE LI ZNALI?

Ispuh guši imunitet

Ispušni plinovi sadrže otrovne kemikalije. Sudeći prema pokusima na životinjama, jedna od kemikalija, benzoapiren, potice mutaciju stanica i s vremenom slabi imunitet tako što smanjuje proizvodnju IgM, antitijela koje imunosni sustav prvo luči kao odgovor na viruse.

Druga istraživanja pokazuju da ispušni plinovi mogu sniziti količinu interferona (tvari koja služi kao glasnik imunosnog sustava) koju proizvedu makrofagi i tako smanjiti otpornost na viruse. Stanovnici gradova koji teško mogu izbjeći automobilski ispuh dijelom se mogu zaštititi uzimanjem dodatnih antioksidansnih vitamina (C, E i dr.)

Sunčeva svjetlost

Da ultraljubičaste zrake stvore predkancerozne stanice u koži i oslabe reakciju posebnih makrofaga nazvanih Langerhansove stanice smještenih u gornjim slojevima kože, nije se potrebno sunčati dok ne izgorite. Drugim riječima, sunčeve zrake mogu istodobno potaknuti pojavu raka I ograničiti sposobnost tijela za borbu protiv te bolesti.

Zaštitite se nošenjem zaštitne odjeće – kape ili šešira sa širokim obodom i laganom, ali gusto tkanom i neprozirnom odjećom – i djelotvornim sredstvom za sunčanje. Izaberite proizvod sa zaštitnim faktorom ne manjim od 15 koji sadrži titanijev dioksid, cinkov oksid ili tvar nazvanu Parsol 1789 (avobenzon). Svi oni odbijaju ili kemijski apsorbiraju ulrraljubičaste zrake.

Proizvodi obogaćeni vitaminima C i E na tržištu se prodaju uz obećanje da nude dodatnu zaštitu. Općenito, antioksidansi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala – oštećujući molekule koje se stvaraju nakon izlaganja suncu. Upotrebljavate li sredstvo s vitaminima, nemojte štedjeti (za prekrivanje odraslog tijela potrebno je barem četvrt decilirra) i povedite računa o nerijetko zanemarenim mjestima: prednjem I stražnjem dijelu vrata,

Antibiotici

Katkad se agresivne bakterije razmnožavaju i izlučuju toksine tolikom brzinom da mogu nepovratno oštetiti organizam prije nego što imunosni sustav stigne preuzeti nadzor. Kako bi se to spriječilo, liječnici propisuju antibiotike – penicilin, tetraciklin í sulfa-lijekove i slično.
No, postoji i problem: antibiotici s vremenom gube učinkovitost. Ako samo nekoliko ciljanih bakterija mutira tako da prežive djelovanje lijeka, one će nastaviti stvaranjem potomaka s istom mutacijom koji će, takoder, preživjeti napad antibiotika.

Taj se novi soj bakterija razmnožava, čineći vjerojatnijom ponovnu pojavu ili lakše širenje infekcije. Zbog toga se moraju razvijati novi anribiotici koji će djelovati na nove bakterije, a nakon što se i na njih bakterije priviknu, počinje novi ciklus. Istraživanja usto pokazuju da i antibiotici mogu oslabiti tjelesni imunitet. Znanstvenici su, primjerice, utvrdili da tetraciklin oslabljuje i sposobnost fagocita da progutaju i unište bakterije. Drugi atibiotici usporavaju proizvodnju antitijela i smanjuju aktivnost T-limfocita.

Uzimajte ih mudro

Znači li sve to da ih je potrebno izbjegavati pod svaku cijenu? Naravno da ne. Antibiotici s pravom zaslužuju hvalu radi spašavanja bezbrojnih života; uz pravilnu uporabu, jednog dana mogu spasiti i vaš. No, njihovo nepotrebno korištenje može povećati rizik obolijevanja. Štoviše, zbog kratkoročno vrlo snažnog djelovanja, možemo lako zaboraviti da bolesti nisu posve loše i nepotrebne. Neke manje upale nude imunosnom sustavu priliku da se dobro uvježba i još više osnaži za borbu protiv budućih prijetnji.

JESTE LI SKLONI OPEKLINAMA

Neki lijekovi, kozmetički proizvodi i mirisi mogu vašu kožu učiniti osjetljivom na sunce, čime se povećava opasnost od oštećenja DNK kožnih stanica i slabljenja posebnih imunosnih stanica u koži. Jarko ljetno sunce nije jedino što treba izbjegavati-zimsko sunce ili umjetni izvori ultraljubičastih zraka, poput kabina za sunčanje ili čak svjetlost uređaja protiv komaraca, mogu također izazvati neželjene reakcije. Evo djelomičbog popisa proizvoda na koje valja obratiti pozornost.

 

PROIZVOD NUSPOJAVA VEZANA UZ SUNCE DA IZBJEGNETE ŠTETU
ANTIBIOTICI Neki antibiotici povećavaju vjerojatnost oštećenja kože. Volite li odlaziti na plažu, pitajte liječnika postoji li drugi lijek.Nemojte zaboraviti šešir ili kapu o gusto tkanu odjeću
PROTUUPALNI LIJEKOVI Lijekovi protiv atritisa i obični lijekovi protiv boli, npr. ibuprofen ili ketoprofen, mogu kožu učiniti osjetljivijom na opekline, čak i u vrlo kratkom vremenu Izgbjegavajte samostalno uzimanje lijekova dostupnih bez recepta; upitajte liječnika postoje li alternative za koje je manje izgledno da izazovu fotoosjetljivost.
ANTIDEPRESM LIJEKOVI ZA SMIRENJE Imate li osjetljivu kožu ili slučajeve raka kože u obiteljskoj povijesti, tj. lijekovi mogu povećati postojeću opasnost od oštećenja kože Poduzmite dodatne mjere opreza. Reagirate li već na kratku izloženost suncu, tražite od liječnika da vam preporuču drugi lijek
HIDRATANTNE KREME Njihovi uobičajeni sastojci retinol, vitamin A i alfa-hidroksi kiseline mogu povećati osjetljivost kože. Nastojte ih ne koristiti za sunčanih dana ili birajte one koje imaju zaštitni satojak 15 ili većim
PARFEMI Neke tvari, uključujući ulja od mošusa, sandalovine, bergamote, citrusa te vanilije, sunce može kemijski izmijeniti i izazvati alergijski osip-i povećati izglede za hiperpigmenataciju (staračke pjege). Poteškoće mogu i mirisi u sapunima i kremi za brijanje Zaboravite na mirisne proizvode ako vani žarko sija sunce
GOSPINA TRAVA Kadkad ne čini samo kožu osjetljivom na sunce. Istraživanja ukazuju da može povećati rizik od nastanka katarakte Nosite sunčeve naočale a ako gospinom travom liječite zimsku depresiju, savjetujte se s liječnikom o kombiniranju biljke sa svjtlosnom terapijom
KREME ZA SUNČANJE Iznenađujuće, kreme koje sadže PABA-u, benzofenom, cinamate, oksibenzon, 6-acetoksi-2 ili 4-dimetil-m-dioksan kod nekih izazivaju reakcije na UV zrake Prije primjene provjerite sastojke i razmislite o nanaošenju kreme za sunčanje, čime postižete dodatnu zaštitu