Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Tjelesna težina i zdravlje

Možda već znate da je prevelika tjelesna težina povezana s raznovrsnim zdravstvenim tegobama, među kojima su šećerna bolest, bolesti srca i neke vrste raka.

No, jeste li znali da može oslabiti i vaš imunosni sustav?

Dokazano je da dosljedno unošenje prevelike količine kalorija povećava pojavnost i težinu određenih oblika upalnih bolesti, što ukazuje da imunosni sustav ne djeluje onako dobro kako bi trebao. Na primjer, opečeni pacijenti s prevelikom tjelesnom težinom u većoj su opasnosti od infekcija od mršavijih osoba.

Čini se da kod ljudi s prevelikom težinom najviše trpi upravo tjelesna obrana. Primjerice pretilost – definirana kao 20 posto veća težina od idealne – predstavlja rizični čimbenik za zacjeljivanje rana, posebice nakon operacije. Pretile osobe usto ne reagiraju jednako dobro na cjepivo protiv hepatitisa B.

Zašto je težina važna za imunosni sustav?

Jedan od razloga je što svaki kilogram znači kilogram novog tkiva koje imunosne stanice moraju stalno obilaziti i braniti. Kilogram gore ili dolje ne znači mnogo, no kad se kilogrami počnu gomilati, može doći do promjene u razini određenih hormona stresa, a istodobno i gubitka snage te pogoršanja duševnog stanja.

Sve to su varijable koje se odražavaju na imunosnom sustavu. A na posljetku, prevelika težina je katkad, bez obzira što jedete previše, povezana s manjkom bjelančevina i mikrohranjiva.

Postoji razmjerno malo istraživanja o tome kako prevelika težina izravno utječe na imunosni sustav. No, ona koja postoje povezuju pretilost sa smanjenom aktivnošću NK stanica zaduženih za brojne funkcije, ali posebno važne za nadzor stanica raka i borbu protiv akutnih upala. Zbog toga je njihova aktivnost odlično mjerilo ukupnog stanja imunosnog sustava.

Zanimljivo!

Djeca i odrasli koji gledaju televiziju više od četiri sata dnevno imaju više tjelesne masnoće i veći indeks tjelesne mase od onih koji je gledaju manje od dva sata.

POVREMENO MJERENJE nije najbolji način praćenja težine, jer težina prirodno oscilira. Zato je valja nadzirati redovito.

Koja je vaša idealna težina?

Trebam li smanjiti težinu? I kako da znam za koliko? Za najtočniji odgovor izračunajte svoj indeks tjelesne mase (ITM). Izračunat ćete ga tako što ćete tjelesnu težinu izraženu u kilogramima podijeli s kvadratom tjelesne visine izražene u metrima.

Primjerice, iznos ITM-a za muškarca visokog 180 cm i teškog 75 kg iznosio bi:

75 kg/ 1,8² = 75 / 3,24 = 23,1

Prema najnovijim smjernicama, zdrav ITM u rasponu je izmedu 18,5 i 24,5. Raspon je širok jer među zdravim osobama postoje velike pojedinačne razlike u masama mišića i kostiju. Žene obično imaju manju masu mišića i kostiju od muškaraca pa će  zdravi ITM za žene obočno biti u donjem  dijelu raspona. ITM izmedu 25 i 29,9 označava  preveliku težinu. ITM od 30 ili više označava pretilost.

Ne treba pretjerívatí.

Ipak upamtite da je, suprotno današnjem manekenskom idealu, moguće biti premršav.  Supermršavost može naškoditi vašem imunosnom sustavu na dva načina. Prvo, kad strogo ograničite unos masnoća ili kalorija, sasvim sigurno ne jedete dovoljno da biste dobili potrebne količine važnih hranjivih tvari neophodnih vašem imunosnom sustavu, posebice bjelančevina, cinka i antioksidansa.

Drugo, ako ste tanki poput trske, možda niste dovoljno uhranjeni da biste proizvodili određene ununosne tvari nazvane nadopunske bjelančevine.
Kad im se na putu nađu strane stanice ili stanice koje nose bolest te bjelančevine se obruše na napadača i zatrpaju ga. Inhibiranje tih bjelančevina širom otvara vrata bolestima.

Osim što slabi vaš imunosni sustav, premala tjelesna težina sa sobom nosi i vlastite opasnosti.
Na primjer, negativno utječe na plodnost žena i muškaraca. Žene s ITM-om ispod 18 mogu imati poteškoća s metabolizmom estrogena i progesterona, hormona koji mogu utjecati na spolni nagon, menstruaciju, sposobnost začeća i nošenja trudnoće.

Istinu govoreći, ne morate se spustitina “normalnu” težinu kako bi ste smanjili opterećenje imunosnog sustava i mnoge značajne zdravstvene razlike.

Smanjenje od samo 5 do 10 posto vaše tjelesne težine – a to je 5-10 kg za osobu od 100 kg – značajno će vam popaviti imunitet i dovesti razine kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi pod kontrolu.

Čekaju vas i veće nagrade ako uz skidanje kilograma postanete aktivniji. A vježbanje je, naravno, jedan od najboljih načina skidanja suvišnih kilograma.

Također, brže ćete smršaviti i dulje ostati mršavi ako ne jedete često izvan kuće. Jer, ne samo da se teško oduprijeti privlačnoj šarolikosti restoranskih jelovnika, nego su ti obroci nerijetko bogatiji kalorijama, siromašniji povrćem i voćem te bitno obilniji od uobičajenih obroka pripremljenih kod kuće. Još jedan savjet za mršavljenje bez gladovanja: tijekom dana jedite nekoliko malih obroka uvijek u isto doba dana. Na taj način održavate razinu šećera u krvi postojanom, razinu energije visokom, a usto se i ne prejedate.

Strategije za početak

Umjesto da si uskratite omiljena jela, smanjite porcije pa, recimo, pojedite pola, a ne cijelu vrećicu čipsa. Navodimo još tri mala, ali ključna koraka za uspjeh na duge staze:

1. Jedite i masnoće. Svakog dana unesite oko 30 g kako biste izbjegli kasnije
pretjerivanje. Naime,u jednom je istraživanju utvrđeno da oni koji pojedu obrok s malo masnoća to kasnije i više nego nadoknade masnijim obrokom.

2. Pazite na veličinu porcije. Višak kilograma uvijek je rezultat unošenja previše  kalorija. Uobičajene porcije svega osim voća i povrća smanjite za najmanje 25 %. Jedite manje u restoranima gdje porcije znaju biti velike. Sa stola sklonite zdjele s hranom.

3. Više se krećite. Svaki dan brzo prehodajte 2 km. Čak i mali pokreti poput žvakanja žvakaće gume ili Iupkanja prstima sagorjet će oko 11 kalorija na sat, navode klinika Mayo i časopis. New England Journal of Medicine.