Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Začini i začinsko bilje važni su za zdravlje!

Obilatim korištenjem u kuhanju, mnogi začini i začinske trave ponudit će dovoljno antioksidacijsk i snage za pomoć u zaštiti vašeg zdravlja. Podrobne informacije o značajkama oko 3000 biljaka,naći ćete među podacima američkog Ministarstva poljoprivrede na internetskoj stranici www.ars-grin.gov/duke.

 

ZAČIN

 

MOGUĆA KORIST
BOSILJAK Potiče imunosni sustav na proizvodnju većih količina antitijela. Dokazano je da usporava rast tumora i pomaže u uništavanju crijevnih parazita. Koristiti u umaku od rajčice, uz perad i ribe.
KORIJANDER Bogat je koriandrolom koji se kod životinja pokazao dobrim u borbi protiv raka jetre jer DNK zdravih stanica štiti od napada aflatoksina – snažnih “prirodnih” karcinogena – iz pljesnivog kruha, kikirikija i drugih namirnica. Koristite ga umjesto peršina i u umacima.

KURKUMA Kurkuma, začin koji curryju daje jarku žutonarančastu boju, sadrži velike količine kurkumina. Istraživanja na životinjama pokazuju da je riječ o snažnom antioksidansu koji može sprječiti rak želuca i debelog crijeva. Preliminarno istraživanje na 18 HIV-pozitivnih pacijenata ukazuju da velike doze (2000 mg dnevno) mogu blokirati bjelančevinu koju luče stanice zaražene HIV-om, a koja ubrzava nastupanje AIDS-a.

LJUTA PAPRIČICA Sadrži kapsaicin, ljuto ulje koje poboljšava cirkulaciju krvi i služi kao dekongestant jer otvara dišne putove i potiče izlučivanje sekreta. Može smanjiti opasnost od upale pluća. Koristiti na pizzama i u umacima.

METVICA Dugo na glasu po sposobnosti da smiri želučane tegobe, metvica danas, zahvaljujući bogatom sadržaju limonena, postaje poznata i po protutumorskom djelovanju. Osim za čaj, probajte je dodati jogurtu, voćnim salatama, mrkvama i grašku.

ORIGANO Taj tradicionalni talijanski začin osobitog okusa sadrži više od desetak antioksidansa, između ostalog karvakroli timol, za koje je utvrđeno da su učinkoviti u borbi protiv bakterija poput
E. coli, Salmonelle i Staphylococcusa.

RUŽMARIN Ružmarinska kiselina i desetak drugih spojeva koji uništavaju slobodne radikale aktiviraju nekoliko detoksifikacijskih enzima 2. faze koji tijelu pomažu da se oslobodi potencijalno štetnih tvari.  Korisitite ga u jelima od peradi, tijestu za kruh ili kao začin za povrće.