Zašto je soja zdrava?
Odaberete li za sojino umjesto običnog mlijeka, tjedno ćete dobiti do sedam porcija soje. Zašto tako mnogo? Istraživanja pokazuju da fitokemikalije u soji pomažu snižavanju kolesterola, sprječavaju rast stanica raka i smanjuju opasnost od osteoporoze. No kako neke tvari u soji imaju još uvijek neobjašnjeni učinak na hormone, ogtaničite unos na najviše 50 do 100 grama dnevno.
NAZIV
|
O ČEMU JE RIJEČ | KAKO SE PRODAJE |
TOFU | Hrana nalik siru načinjena od sušenih i rehidriranih zrna soje sa sredstvom za zgušnjavanje, npr. kalcijevim solima. Možete ga koristiti u najrazličitijim jelima. |
Mekani, tvrdi i ekstratvrdi komadi pakirani u plastične posude |
SVlLENI
TOFU |
Kremasta, vrlo mekana inačica tofua. Rastopite je u juhama, umacima i salatnim preljevima | Vakumirani ili u vodi pakirani komadi od 350 do 600 g |
ZAČINJENI,
PREŠANI TOFU |
Male kocke ekstratvrdog tofua mariniranog u sojinom umaku i začinima. Gust je i žilav, okusa pomalo nalik piletini. Za salate, brzo pržena jela ili pripremu na roštilju. | Obično tri 120-g komada u plastičnoj vrećici |
TEMPEH | Cijela zrna soje, katkad s drugom žitaricom poput riže ili prosa, fermentirana u bogatu smjesu okusa dima ili oraha. Marinirajte i pecite na roštilju ili dodajte juhama i složencima. | Obično jedan ravni pravokutni komad u plastičnoj vrećici |
EDAMAM | Zrna soje ubrana zelena. Nakon 15 minuta kuhanja u slanoj vodi služe kao grickalice ili obrok od povrća. | Smrznuta ili svježa, mogu biti očišćena |
SOJINO
MLIJEKO |
Tekućina istisnuta iz natopljenih, kuhanih i mljevenih zrna soje. Rabimo ga umjesto vrhnja u juhama, a u kolačima i drugim jelima umjesto običnog mlijeka. | Obično, niskomasno ili nemasno s okusom vanilije, čokolade ili rogača u plastičnim, kartonskim ili staklenim pakiranjima |
S0JIN
PRAH |
Koncentrat sojinih bjelančevina izdvojenih iz nemasnih sojinih pahuljica. Sadrži 92 posto sojinih bjelančevina – više od bilo kojeg proizvoda od soje. Umiješajte u napitke i složence. | Pakiran, u trgovinama zdravom hranom
|