Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Zdrava večera za održavanje težine

Večera na planu održavanja težine vrlo je slična ručku. Na ovom planu nema opcija obroka s bjelančevinama i mastima ili obroka s vlaknima bogatim ugljikohidratima – postoji samo jedno strogo pravilo: jesti ugljikohidrate čiji je GI 50 ili niži. Jedina stvarna razlika između ručka i večere u tome je što bi večera i trebala biti lakša od ručka.

Neka večera bude laka

Budući da je večina ljudi najmanje aktivna navečer, masti koje tada pojedete lakše će se taložiti u masne naslage. Stoga večera mora biti najlakši obrok. Neka sadrži manje masti, a više povrća nego ručak, a ako želite jesti bjelančevine, radije izaberite ribu ili posno meso nego masno. Svjež bakalar umotan u parmsku šunku , poslužen sa salatom i crnim vinom, izvrstan je primjer večere na planu održavanja težine.

Kao i ručak, večera na planu održavanja težine može se sastojati od juhe, salate, priloga, glavnog jela i deserta. Za piće možete izabrati crno vino, bijelo vino ili pivo ako želite. Večera može sadržavati ugljikohidrate čiji je GI 50 ili niži kao i masti i bjelančevine u obliku posnog mesa, peradi, ribe, tofua ili jaja. Jedite sporo i uživajte u svakom zalogaju. Jedite dok se ne zasitite, ali slušajte svoje tijelo i nastojte se ne prejesti.

Mast i bjelančevine

Pripravite ugljikohidrate i bjelančevine s bilo kojom vrstom ulja ili masti, ali nastojte upotrijebiti manje nego za ručak. Upamtite, vašem tijelu navečer nije potrebna mast pa bi ga moglo pohraniti u masne naslage dok budete spavali. Pri izboru bjelančevina dajte prednost posnom mesu i uklonite vidljivu masnoću. Jaja i osobito riba također su dobar izbor. U redu je čak i masna riba jer se od ulja koje sadrži gotovo nikad nećete udebljati.

O međuobrocima

Glavni obroci trebali bi biti dovoljno hranjivi da izdržite do sljedećeg, ali ako osjetite potrebu za međuobrokom, svakako ga pojedite. Ipak, neka to nikad ne budu keksi ili slani prutići. Pri održavanju težine najvažnije je da međuobroci budu zdravi, glikemičkog indeksa koji nije viši od 50. Sljedeći primjeri dobri su međuobroci koji neće destabilizirati vašu gušteraču i od kojih se nećete udebljati.

Međuobroci na brzinu

Sve namirnice vrlo niskoga GI-a koje su dopuštene na planu brzog mršavljenja dopuštene su i na planu održavanja težine. Pojedite šaku jezgričavog voća kao što su bademi, lješnjaci ili orasi ili nemastan tekući jogurt bez šećera. Možete jesti i samo voće -jedite koliko želite pod uvjetom da je GI 50 ili niži. i Možete također svratiti u trgovinu i kupiti kuhana jaja, narezano suho meso ili sir i pojesti ih same, bez kruha ili krekera. Bjelančevine i masti koje te namirnice sadrže dat će vam osjećaj sitosti na nekoliko sati, a neće povisiti šećer u krvi i izazvati inzulinsku reakciju.

Pripravljeni međuobroci

Ako volite planirati, možete pripraviti razno nasjeckano sirovo povrće mrkve, rajčice i paprike – posno meso (puretinu ili šunku) i pojesti ih sa sirom (npr. cheddar, gruyere ili brie). Možete čak i pripremiti salatu niçoise (od zelene salate, kuhanih jaja, tunja, rajčice, inćuna i crnih maslina, s limunovim sokom i maslinovim uljem). Ako unaprijed pripremite međuobrok i ponesete ga u plastičnoj kutiji, možete izbjeći napadaj gladi i jesti razborito ma gdje bili.