Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Zdravo piće

Ono što pijete gotovo je jednako važno kao i ono što jedete. Izbjegavajte gazirane napitke, voćne sokove, kavu, jak crni čaj i i punomasno mlijeko jer svi sadrže sastojke koji mogu sabotirati vaš novi način prehrane. Umjesto toga ponovno otkrijte užitak vode ili mineralne vode s malo limuna ili limete.

MLIJEKO

Punomasno mlijeko složena je namirnica koja se sastoji od Š bjelančevina, ugljikohidrata (laktoze ili mliječnog šećera) i zasićenih „masti Ta kombinacija bjelančevina, mliječnog šećera i zasićene masti može potaknuti debljanje jer se zasićene masnoće mogu zadržati u masnim naslagama tijela. A Stoga je bolje piti posno mlijeko ili, ako vam je to draže, posno mlijeko u prahu. Možete dodati posno mlijeko čaju ili kavi. Primijetio sam da, ako dodate više posnog mlijeka nego što se preporučuje, možete stvoriti gustu, glatku tekućinu koja je bogata bjelančevinama i koja vam može pomoći da smršavite.

KAVA

Izbjegavajte filtriranu kavu, ona je vuk u janjećem krznu jer izgleda vodnjikava i blaga, a sadrži mnogo kofeina – više nego jak espresso. Premda kava nije ugljikohidrat, kofein koji sadrži potiče gušteraču da izlučuje male količine inzulina. Zato vam savjetujem da na planu brzog 7 mršavljenja ne pijete normalnu kavu. Zamijenite je kavom bez kofeina ili biljnim čajem. i Ako vam je odveć teško posve se odreći normalne kave na dijeti, pijte čistu arabicu. Ona ima isti okus kao obična kava, ali sadrži manje p kofeina i stoga će manje utjecati na vašu gušteraču.

Smijem li piti alkohol?

Vino, pivo ili pjenušac… alkohol igra važnu ulogu u našem životu, ali kad se odveć pije, može izazvati debljanje. Ova će vas dijeta naučiti kako da uživate u svojim omiljenim pićima, a da pritom ne utječete negativno na metabolizam i ne debljate se. Dok god pijete s mjerom, alkoholna pića neće utjecati na vašu liniju.

Kako alkohol izaziva debljanje?

Nemojte piti alkohol prije obroka. Budete li to činili, nećete smršavjeti. To zato što alkohol daje energiju koju tijelo lako iskorištava. Kad pijete alkohol na prazan želudac, tijelo ne poseže za masnim naslagama kao izvorom energije, nego umjesto toga koristi alkohol. Na taj način alkohol sprječava mršavljenje. Ali, to se događa samo kad je želudac prazan. Hrana u želucu onemogućuje neposredno oslobađanje alkohola u krvotok i ubrzanje procesa taloženja masnog tkiva.

Što jesti prije pića?

Kad je želudac već pun, osobito masti i bjelančevina u obliku mesa, ribe i sira, alkohol se metabolizira mnogo sporije. Dvije-tri kockice sira i kriška suhe kobasice, sve veličine kockice, bit će dovoljno da uspori brzinu apsorpcije alkohola u krvotok i tako spriječi porast količine šećera u krvi.

Smijem li piti vino i pjenušac?

Da. Čaša od 1 dl vina ili pjenušca, ako je popijete potkraj glavnog obroka, neće imati negativnog utjecaja. Bolje je piti crno vino nego bijelo jer je bogato antioksidansima. No bilo bijelo ili crno, vino mora biti suho i bez aditiva i konzervansa. Ako to nije moguće, najbolje je piti organsko vino ili ga uopće ne piti na planu brzog mršavljenja. Ta pića neće izazvati inzulinsku reakciju pa na planu brzog mršavljenja možete popiti dvije male čaše na dan. Međutim, uvijek prije prvog gutljaja morate pojesti nešto što sadrži bjelančevine i masti.

Smijem li piti aperitive?

Ne! Na ovom se planu aperitivi moraju izbjegavati. Oni se po definiciji piju prije jela, a to može vrlo negativno utjecati na vaš metabolizam. Jaka pića, kao što su votka, džin ili viski, sadrže visoku koncentraciju alkohola, što će smetati metabolizmu, spriječiti mršavljenje i pridonijeti debljanju. Kad god je moguće, umjesto toga popijte nešto bezalkoholno, primjerice sok od rajčice.

A pivo?

Pivo treba piti vrlo umjereno jer ne sadrži samo alkohol, nego i maltozu, ugljikohidrat vrlo visoka GI-a – 110! Kad se pivo pije između obroka ili prije nego pojedete međuobrok koji sadrži bjelančevine i masti, izaziva debljanje, osobito trbuha. Ako se ne možete odreći piva, možete popiti po 1 dl potkraj svakoga glavnog obroka (ručka ili večere). Ali, vaš će pokušaj da smršavite biti mnogo uspješniji ako se uspijete posve suzdržati od piva na planu brzog mršavljenja.