Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Mesna dijeta

Mesna dijeta…još jedna od iznimno popularnih dijeta na svijetu iako je često osporavana zbog velikog naglaska na unosu proteina i zanemarivanju ostalih namirnica. Ugljikohidrati su izbačeni iz prehrane, odnosno njihov unos je uistinu minimalan. Dijeta je jako rigorozna i po unosu ostalih namirnica, a ne samo ugljikohidrata. Uz proteine se ne smiju jesti nikakvi prilozi; ništa što nije životinjskog podrijetla. Mesna dijeta, kao klasična proteinska dijeta, uspješna je u skidanju neželjenih kilograma, ali osim toga – pomaže u oblikovanju tijela jer su proteini glavni energent za mišiće i potrošnju masnog tkiva.

Postoje brojne inačice ove dijete, a jedne od najpoznatijih su Atkins dijeta ili proteinska dijeta.

Prehrana tijekom mesne dijete se dijeli u tri faze – uvod, provođenje dijete i gubitak kilograma te faza održavanja.

Faza uvoda traje dva tjedna i tada se ugljikohidrati ne bi smjeli unositi više od 20 g dnevno. Ne smiju se konzumirati voće, povrće bogato škrobom, žitarice, kruh, mliječni proizvodi (osim maslaca, vrhnja i tvrdog sira). Cilj joj je promjena metabolizma.

Za vrijeme druge faze povećavamo unos ugljikohidrata (kroz vlaknasto povrće), ali se konkretna količina zapravo bazira na svojevresnom ispitivanju samoga organizma – traži se prava kombinacija ugljikohidrata koja nas zadovoljava, a da tjelesna masa i dalje opada.

U ovoj fazi se dnevni unos ugljikohidrata povećava na 15 do 40 grama s time da se unutar toga raspona količina unesenih ugljikohidrata povećava iz tjedna u tjedan. Kako je unos ugljikohidrata izuzetno ograničen, počinju se topiti naslage sala. U ovoj fazi je moguće izgubiti oko 5 kilograma tjedno. Ukoliko dijetu držite 4 tjedna, mogli biste izgubiti do čak 20 kilograma!

U trećoj fazi povećavamo ali unos ugljikohidrata, ali do maksimalno 60 g dnevno. Osoba na dijeti bi trebala održavati taj unos i ostatak života kako bi zadržala željenu težinu. Kako smo ranije naveli, proteini su glavni energent za otapanje masnih naslaga i oblikovanje mišića, za razliku od ugljikohidrata. Ako u prvim danima dijete u cijelosti isključimo unos ugljikohidrata, u prvih šest dana bi trebali izgubiti pet kila, a svaki sljedeći dan – po 1 kilogram. Takvim načinom prehrane možemo izgubiti čak do 20 kilograma za samo 24 dana! Ono što je krucijalno za vrijeme ove dijete, i što ne biste smjeli zanemariti, je da se morate strogo pridržavati plana prehrane. Ako pojedete samo mali komadić kruha, tijelo će blokirati razgradnju masnoća.

Zabranjena hrana: voće, povrće koje sadrži škrob (grašak, soja, itd), kruh, peciva, brašno, krumpir, riža, tjestenina, prezle, lješnjaci, šlag, šećer, slatkiši bilo kakve vrste, margarin, itd. Nije dozvoljeno nikakvo pohanje namirnica kao ni korištenje zaprške u njihovoj pripremi.

Ograničena hrana: mliječni proizvodi (mlijeko, maslac, jogurt, vrhnje).

Dopuštene namirnice:

  • Sve vrste mesa (teletina, junetina, piletina, puretina, patka, guska, janjetina, divljač, sve vrste iznutrica), kao i mesne prerađevine (kobasice, hrenovke, čvarci,sušeno meso, sve vrste narezaka)
  • Jaja pripremljena na bilo koji način.
  • Sve vrste ribe (morska, slatkovodna, konzervirana) i morskih plodova.
  • Sve vrste salata i povrća (osim onog s visokim udjelom škroba) . Mogu biti začinjene soli, paprom, uljem, octom.
  • Bilo koje jestive gljive.
  • Tvrdi sir.

Unesena količina ugljikohidrata ne smije prelaziti 15g dnevno.

Što se tiče napitaka, preporuča se naravno dostatan unos obične vode, a može se piti i mineralna voda, čaj i kava bez dodatka šećera (obzirom na ograničen unos mlijeka u dijeti, trebamo pripaziti i na mlijeko u kavi). U ograničenoj količini možemo popiti prirodno cijeđen limunov sok bez dodatka šećera. Alkohol je strogo zabranjen.

Obzirom da je šećer zabranjen, možete svoje napitke zasladiti umjetnim zaslađivačem.

Savjetujemo uzimanje multivitaminskih tableta obzirom da se ovom prehranom ne unosi dostatna količina vitamina i minerala (posebice vitamina A, B, C i E te kalija i magnezija). Ovaj način prehrane možete održavati onoliko vremena koliko Vam je potrebno da izgubite višak kilograma. Nakon što završite s držanjem dijete, ne biste dulje vremena trebali dobiti na kilaži (čak i do godinu, dvije), što naravno ne znači biste trebali nastaviti unositi namirnice u ogromnim količinama.

Cilj mesne dijete je promjena sastava tkiva čovjeka na način da se gube masnoće, a poveća mišićna masa. Uspjeh provođenja dijete biste trebali mjeriti kroz gubitak centimetara, a ne nužno kilograma obzirom da ovom prehranom izgrađujete mišić, a mišić je čak tri puta teži od masnog tkiva. Uz ovu dijetu je ključno održavati adekvatnu tjelesnu aktivnost (minimalno 30 minuta vježbanja (aktivnost po izboru) 5-6 puta na tjedan).
Kako je dijeta vrlo restriktivna, svakako se konzultirajte s Vašim liječnikom prije njezina provođenja.

PREDNOSTI I NEDOSTACI

Mesna dijeta se u čitavome svijetu dokazala izuzetno uspješnom u skidanju neželjenih kilograma i ima brojne poklonike. Daje brze i opipljive rezultate tako da niti motivacija osoba na dijeti ne splašnjava lako. Također, osoba na dijeti ne osjeća glad budući da unos proteina izaziva osjećaj dugotrajne sitosti. Mesna dijeta kakva je bila inicijalno se do danas dosta izmijenila zbog brojih kritika njezina utjecaja na zdravlje čovjeka na dijeti. Time se više približila ostalim dijetama.

Unatoč tome, ne pripada svojevrsnim „zdravim“ dijetalnim prehranama i potrebne su konzultacije s doktorom prije njezina držanja. Ukoliko pripadate onima koji su navikli na povećani unos ugljikohidrata u normalnoj prehrani (tjestenine, riže, krumpira, slatkiša, itd) te onima koji se bore s hipoglikemijom (nizak šećer u krvi), a prakticirate ovu dijetu – mogli biste imati problema sa slabosti, malaksalosti i nesvjesticama, obzirom da je ova prehrana smanjuje šećer u krvi. Također, prehrana je nedovoljno raznolika i time je smanjen unos neophodnih vitamina i minerala pa su potrebni suplementi u prehrani.

Smanjeni vitamini i minerali u organizmu mogu dovesti do slabosti, gubitka elektrolita nužnih za pravilan rad srca, krvnih žila i mišića, dehidracije organizma (budući da nema minerala koji vežu vodu u tijelu), poremećaja rada bubrega i žuči, problema s kožom, noktima i kosom (opadanje kose), problema s kostima i zubima zbog nedostatka kalcija, kao i od problema sa živčanim sustavom i raspoloženjem (mrzovolja, bezvoljnost, depresija, umor) zbog smanjenog unosa ugljikohidrata koji dokazano djeluju pozitivno na taj spektar čovjeka.

Ova dijeta naglašava povećani unos proteina koji su sami po sebi vrlo korisni za izgradnju mišića te pravilno funkcioniranje organizma. Ali je kao i kod svega – problem u tome što je nedostatan unos ostalih nutrijenata. Proteini se pritom unose tri puta više od uobičajeno preporučene dnevne doze. Osim toga, meso često sadrži masnoće te povećanim unosom mesa zapravom unosimo i povećanu količinu masnoća što može povisiti trigliceride u krvi. Stručnjaci preporučuju da bi se s prehranom trebalo unijeti maksimalno do 30% masnoća, a mesnom dijetom možemo unijeti i više od toga.

Cilj mesne dijete je promjena sastava tkiva čovjeka na način da se gube masnoće, a poveća mišićna masa. Uspjeh provođenja dijete biste trebali mjeriti kroz gubitak centimetara, a ne nužno kilograma obzirom da ovom prehranom izgrađujete mišić, a mišić je čak tri puta teži od masnog tkiva.

JE LI OVA DIJETA ZA VAS?

Kako je mesna dijeta kao i svaki tip proteinskih dijeta, vrlo restriktivna i ima ograničen unos svih ostalih namirnica nutrijenata, svakako se posavjetujte s Vašim liječnikom prije njezina provođenja.
Ne bi ju smjele prakticirati trudnice, dojilje, osobe koje pate od bolesti bubrega, srca i krvnih žila te oni s povišenim kreatininom u krvi.

DOSTUPNOST

Sve namirnice koje sugerira mesna dijeta se lako mogu pronaći u našim trgovinama i supermarketima. Obzirom da se savjetuje značajan unos mesa i ribe, ova dijeta spada među „skuplje“ dijete.

JELOVNIK

Jelovnik od ponedjeljka do petka

PONEDJELJAK UTORAK SRIJEDA ČETVRTAK PETAK
DORUČAK omlet od dva jaja s dodatkom slanine.Čaj ili kava bez šećera. Hrenovke ili kobasice po izboru.Čaj ili kava bez šećera. svježi sir i šunka.Čaj ili kava bez šećera. omlet od dva jaja i gljivama po izboru.Čaj ili kava bez šećera. tvrdi sir,šunka i jedno tvrdo kuhano jaje.Čaj ili kava bez šećera.
RUČAK salata od piletine (piletina, komadići tvrdog sira,zelena salata,1 tvrdo kuhano jaje narezano na kriške). Odrezak od teletine uz zelenu salatu i rajčice. salata od tune (tuna, rajčica, luk, zelena salata, paprika;može se dodati bilo koje povrće dozvoljeno u planu prehrane mesne dijete) riba na žaru i blitva. teleći odrezak poslužen uz blago kuhanu brokulu
VEČERA riba na žaru,salata od brokule,rajčice i nasjeckanog luka. steak na žaru poslužen s gljivama. puretina na žaru poslužena uz salatu od naribane mrkve. rolice od šunke i svježeg sira,posluženo uz salatu od rajčice. taco salata (salata od mljevene govedine,5 maslina, komadića tvrdog sira,narezane rajčice,luka, 1 avokada narezanog na kriške, zelene salate)

 

Jelovnik za subotu i nedjelju

SUBOTA NEDJELJA
DORUČAK svježi sir s narezanim mladim lukom i komadićima šunke.Čaj ili kava bez šećera. obrok po izboru od narednih dana.
RUČAK steak poslužen uz šparoge. janjetina poslužena uz rajčicu i luk.
VEČERA špinat i dva kuhana jaja. obrok po izboru od narednih dana.

 

ZDRAVI SAVJETI:

  • Obzirom da je dijeta jako restriktivna, svakako uzimajte dnevne vitaminsko-mineralne suplemente.
  • Uz dijetu bi trebalo provoditi i umjerenu tjelesnu aktivnost koja ima za cilj učvrstiti mišiće. Već samo 20 minuta umjerenog vježbanja tri puta na tjedan smanjiti će rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, za prave rezultate, ne samo mršavljenja već i zdravlja, trebali biste 5 do 6 puta na tjedan uvrstiti minimalno 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti.

Savjetujemo da pogledate tuđa i podjelite Vaša iskustva na našem forumu o mesnoj dijeti.