Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Bioflavonoidi

Istraživanja mnogih vrsta voća i povrća koje je proveo dr. Elson Haas, voditelj na Preventive Medical Center of Marin u San Rafaelu u Kaliforniji, pokazala su da citrusni plodovi – znači i limun – pored rajčice, brokule, soje i luka pripadaju skupini živežnih namirnica koje imaju najviši postotak biotlavonoida.

Kod limuna su biotlavonoidi (u prvom redu rutin, hesperidin, citrin, naringin i kvercitrin, iz kojeg bakterije u probavnom sustavu cijepanjem molekula šećera proizvode vrijedni kvercetin) sadržani, doduše, u cijelom plodu, tj. u usplođu I korici, ali se u najvećoj koncentraciji nalaze u bijeloj kožici između usplođa i korice.

Želite li, dakle, doći do ljekovitog djelovanja tih tvari, ne biste smjeli odstranjivati bijelu unutrašnju kožicu nego je, po mogućnosti„ pojesti – čak i o onda kad je gorka.

Slučajno otkriće

Prije više od trideset godina Albert Szent-Györgyi (1893- -1986), koji je za otkriće vitamina C dobio Nobelovu nagradu i 1947. iselio iz Mađarske u SAD, došao je do otkrića da pored vitamina C zacijelo postoji još neka tvar koja slično djeluje i poboljšava korisnost vitamina C.

Do toga je zaključka došao na jednostavan način: kad ga je prijatelj pitao što da poduzme protiv stalnog krvarenja iz desni, Szent-Györgyi mu je dao vitamin C dobiven iz limuna sa sokom i usplođem da ga nanosi na ta mjesta. Vrlo brzo tegobe su nestale. No kad su se kasnije opet pojavile, Szent-Györgyi je bio čvrsto uvjeren da je dao svom prijatelju još jače sredstvo kad mu je preporučio čisti vitamin C. I to je

Veće bilo njegovo iznenađenje kad nije došlo ni do kakva poboljšanja.

Pionirski rad u laboratoriju donio je uspjeh

Szent-Györgyi je iz toga zaključio da bi u smjesi usplođa, soka i vitamina C morala biti tvar na koju bi se moglo svesti prvo djelotvorno liječenje krvarenja desni. Analizirao ih je i iz njih izolirao tvari, koje je dao svojem prijatelju da ih nanosi na desni. S uspjehom, jer je krvarenje potpuno prestalo. Ali još uvijek nije znao da je izolirao flavonoide. Mislio je da se radi o nekom vitaminu.

Budući da je utvrdio kako nova tvar može utjecati na propusnost (permeabilnost) stijenki žila, tj. da se njome može zaustaviti krvarenje desni, nazvao ju je vitamin P (faktor permeabilnosti).

Vitamin P dobiva drugo ime

Tek se kasnije otkrilo da se ovdje ne radi ni o vitaminu ni o nekoj pojedinačnoj tvari, nego o više tvari koje se nalaze u mnogo vrsta voća i koje limunovoj korici daju žutu boju.

Konačno su im dali ime prema latinskoj riječi za žutu boju (flavus) i nazvali ih (bio-)flavonoidima.

Zdrav krvotok s elastičnim stijenkama

Bioflavonoidi osiguravaju besprijekorno stanje kapilara, najmanjih, često poput vlasi tankih krvnih žila. Oni bitno pridonose tome da se elastičnost i protočnost kapilarnih stijenki u stanicama održava u optimalnoj ravnoteži. Samo tako mogu ispunjavati svoje važne zadaće.

Zadatak kapilarnih stijenki

Preko kapilara svaka se pojedina stanica tijela opskrbljuje kisikom, hormonima, hranjivim tvarima i ostalim životno važnim supstancama. One su tako uske da se krv koja izlazi iz glavne žile kucavice srca brzinom od 100 centimetara u sekundi u njima uspori na manje od deset centimetara u sekundi. Pritom su im stijenke tako tanke da kisik i sve ostale tvari dovedene krvlju gotovo neometano mogu prolaziti kroz njih.

No posljedica je, pak, to da su stijenke kapilara krajnje osjetljive i vrlo lomljive. I stoga je još važnije da njihove stijenke ostanu što elastičnije. Postanu li lomljive, može doći do tzv. hemoragija u mozgu ili u mrežnici oka, odnosno do malih krvarenja u mozgu zbog slabosti stijenki žila. I krvarenja na desnima i česte neobjašnjive plave mrlje pod kožom mogu se svesti na isti uzrok.

Kvercitin – zvijezda među bioflavanoidima

Biotvar protiv alergija i upala

Kod kvercitina je utvrđeno protuupalno i antialergijsko djelovanje – koje se može usporediti s onim nekih prirodnih antihistaminika. Neugodne tegobe kod upala ili alergija – otekline, pečenje, crvenilo i svrbež – u najvećoj su mjeri uzrokovane prekomjemim lučenjem hormona tkiva histamina, koji se u tijelu stvara iz aminokiseline histidina.

Lijekovi, tzv. antihistaminici, zaustavljaju lučenje histamina I polako uklanjaju simptome nastale zbog njega. Bioflavonoid kvercitin smanuje u isto vrijeme njihovo stvaranje i, slično kao i sintetički lijekovi, smanjuje lučenje histamina u organizmu.

Oružje u borbi protiv virusa

Neki bioflavonoidi, a među njima najviše kvercitin, imaju I antivirusno djelovanje. To su potvrdili laboratorijski pokusi s različitim virusima. Znanstvene studije o pokusima sa životinjama napadnutim raznim virusnim oboljenjima došle su do istih rezultata o antivirusnom djelovanju kvercitina.

Preventivna djelovanje protiv sive mrene

Kvercitin može bitno pridonijeti sprječavanju nastanka mrene kao posljedice šećerne bolesti. Razlog mrene kod dijabetesa jest nakupljanje sorbitola koji nastaje zbog poremećene probave šećera. On se u povećanoj koncentraciji nalazi u cijelom tijelu, pa tako i u očnim lećama. Stvaranje sorbitola potaknuto je enzimom aldosereduktazom.

Visoka koncentracija sorbitola u očnim lećama uzrokuje prodor tekućeg tkiva u stanice leće i istodobno iz njih potiskuje važne aminokiseline, vitamine, minerale i ostale hranjive tvari.

On, pak, bitno pridonosi zaštiti i regeneraciji osjetljivih stanica leće koje su sad zbog njihova nedostatka podložnije oštećenjima. Mehanizmi uklanjanja u organizmu ne rade i, dugoročno gledano, osjetljiva bjelančevinasta vlakna leća postaju sve mutnija. Kvercitin, međutim, može zakočiti aktivnost enzima aldosereduktaze koji potiče stvaranje sorbitola I sprječava na taj način nastajanje mrene.

Kvercitin usporava dijabetes

Kvercitin može djelovati usporavajuće na napredovanje šećerne bolesti, i to tako da štiti beta-stanice gušterače od oštećenja slobodnim radikalima, u kojima se stvara hormon inzulin potreban za probavu šećera. On tako djeluje na ograničenje proizvodnje inzulina koja se javlja kod dijabetesa.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Korisni savjeti o limunu

Sastojci limuna

Bogatstvo limuna – pektini i limunska kiselina

Sprečavanje bolesti pomoću limuna

Izliječite limunom bolesti i tegobe kože

Limun i zdravlje – bolesti i tegobe na koje limun djeluje

S limunom do ljepote

Recepti s limunom