Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Bogatstvo limuna – pektini i limunska kiselina

Pektini

Limun se ubraja u voće najbogatije pektinima. Samo tkivo korice sastoji se 0d oko 30 posto pektina. Želite li uživati u limunovu okusu, ali i njegovom uporabom pridonijeti sprječavanju oboljenja srca i žila te raka crijeva, trebali biste ga rabiti tako da iskoristite i koricu.

Probavljati zajedno s balastnim tvarima

Pektini su čvrst sastavni dio svih biljnih stanica i pripadaju velikoj skupini balastnih tvari koje su važne za neometano I funkcioniranje ljudske prehrane. Crijevo, kroz koje prolazi sva hrana, u najbitnijem se dijeli na dva dijela: tanko crijevo I debelo crijevo. Iz želuca hrana najprije dolazi u tanko crijevo, u kojemu se sad već kašasta hrana razdvaja na svoje osnovne dijelove. Pojedini dijelovi usisavaju se u krv i tako ..
prenose u sve druge dijelove tijela.

Biljna vlakna održavaju crijeva zdravima

Na tanko crijevo nastavlja se debelo crijevo. Njegova je zadaća da iz kaše hrane izvlači vodu i da je učini kompaktnijom. U debelom se crijevu minerali i vitamini isisavaju i uvode u krvotok. Konačno se kaša hrane vodi dalje I izlučuje iz tijela. Neophodne su pritom balastne tvari, koje drže kašu hrane mekom, potiču muskulaturu crijeva na pojačano pokretanje i tako ubrzavaju cijelu probavu. Ta biljna vlakna, među njima i pektine, tijelo ne može probaviti – ona se izlučuju gotovo nepromijenjena. A s njima i ostale
štetne tvari, npr. toksini iz okoliša, ostaci izmjene tvari ili čak uzročnici bolesti.

Djelovanje na ljudski organizam

 

  • Pektini pri jelu potiču brzo stvaranje osjećaja sitosti. Tko bira hranu bogatu pektinima, npr. s mnogo jela čiji je sastavni dio limun, na ugodan način sprječava prekomjernu tjelesnu težinu, bez pojave mučnog osjećaja gladi.
  • Pektini podupiru rad gušterače i potiču proizvodnju žučne tekućine.
  • Pektini vjerojatno upijaju u sebe štetne tvari iz okoline, ostatke probave kao i Viruse i bakterije te ih drže tako dugo dok se probavom opet ne izluče iz tijela. Vjerojatno se na to ponašanje može svesti i svojstvo pektina dokazano u pokusima na životinjama da on sprječava rak crijeva. Znanstvenici na Health Science Center sa Sveučilišta u Texasu ustvrdili su da je kod štakora, koji su dobivali hranu bogatu pektinima, opasnost oboljenja od raka debelog crijeva smanjena za 50 posto.
  • Pektini štite od oboljenja srca i krvotoka jer oni kod redovite prehrane održavaju štetni LDL kolesterol u organizmu na vrlo niskoj razini. Ta je masna tvar prvenstveno odgovorna za stvaranje nakupina u žilama, koje mogu dovesti do infarkta ili kapi.

Pektin kao prirodni regulator kolesterola

Pektini odlučujuće pridonose smanjenju razine kolesterola. To dokazuju razne znastvene studije, između ostalog i ona na Institutu za psihologiju Sveučilišta Paul Sabatier u Toulouseu u Francuskoj. Trideset osoba koje su sudjelovale u pokusu morale su svaki dan pojesti dvije jabuke – također prave opskrbljivače pektinom.

Poslije jednog mjeseca liječnici su ustanovili da je u jedne osobe razina kolesterola pala za trideset posto, u dvanaest osoba za deset posto i u ostalih dvanaest osoba između pet do deset posto. Do još boljeg rezultata došli su istraživači Sveučilišta na Floridi /SAD kod sličnih pokusa.

Limunska kiselina

Sadržaj limunske kiseline u svakom limunovu plodu iznosi oko sedam posto – otud kiseo okus. Kiselina štiti limun i od prebrzog truljenja. To konzervirajuće djelovanje ipak ne može trajati predugo. U ljudskom organizmu limunska kiselina u suradnji s ostalim kiselinama i enzimima skrbi za zdravu i neometanu prehranu.

Limunska kiselina potiče želučane sokove

Limunska kiselina je, za razliku od drugih kiselina, npr. solne, razmjerno blaga kiselina, no preslaba da bi sama rastvarala hranu. Ali ako limunska kiselina dospije npr. s usplođem limuna ili čistim limunovim sokom u želudac, ona podupire prvi korak probave hrane koji se tu odvija, i to potiče proizvodnju za to potrebne solne kiseline.

Probava se priprema

Tamo oko pet milijuna žljezdica u želučanoj stijenci proizvodi enzime probave i čak do tri litre solne kiseline na dan, koja rastapa hranu i priprema je za nastavak probave u crijevima. Solna kiselina potiče u želucu proizvodnju enzima pepsina, koji razgradnje bjelančevinaste tvari u hrani.

Ako žlijezde želučanih stijenki dođu u dodir s limunskom kiselinom, one se stimuliraju i povećava se proizvodnja solne kiseline. To onda za sobom povlači povećano stvaranje pepsina. Tako limunska kiselina podupire i potiče djelatnost želuca i čini velik dio posla za daljnju neometanu probavu.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Korisni savjeti o limunu

Sastojci limuna

Bioflavonoidi

Sprečavanje bolesti pomoću limuna

Izliječite limunom bolesti i tegobe kože

Limun i zdravlje – bolesti i tegobe na koje limun djeluje

S limunom do ljepote

Recepti s limunom