Povrće
-
Brokula
Američki Nacionalni institut za tumore brokulu stavlja na prvo mjesto popisa hrane koja štiti od raka, i to s dobrim razlozima. Prvi od njih je sulforafan, kemikalija koju prirodno nalazimo…
-
Zašto je soja zdrava?
Odaberete li za sojino umjesto običnog mlijeka, tjedno ćete dobiti do sedam porcija soje. Zašto tako mnogo? Istraživanja pokazuju da fitokemikalije u soji pomažu snižavanju kolesterola, sprječavaju rast stanica raka…
-
Začini i začinsko bilje važni su za zdravlje!
Obilatim korištenjem u kuhanju, mnogi začini i začinske trave ponudit će dovoljno antioksidacijsk i snage za pomoć u zaštiti vašeg zdravlja. Podrobne informacije o značajkama oko 3000 biljaka,naći ćete među…
-
Mahunarke
Osim što su najjeftiniji izvor bjelančevina mahunarke (poznate i kao leguminoze) prepune inhibitora proteaze, spojeva koji sprječavaju širenje stanica raka. Soja je usto puna izoflavona, koji dokazano smanjuju rizik od…
-
Fitokemikalije za borbu protiv bolesti
“Pojedi to povrće!” Majka vam je možda bila toliko uporna da vam njezin glas još odzvanja u ušima kad god vam na tanjuru ostane malo mrkve. Ali imala je dobar…
-
Gljive shiitake
Tradicionalni kineski travari tvrde da gljive shiítake, već tisućama godina uporište azijske kuhinje i medicine, štite imunosni sustav aktivirajući “qi” – životnu snagu. Premda je to provjeriti, te gljive sadrže…
-
Mrkva i zdravlje
Mrkve te drugo voće i povrće jarke narančaste boje (primjerice mango, dinja i slatki krumpiri) sadrže velike količine hranjivih tvari nazvanih karotenoidi, od kojih tijelo neke pretvara u vitamin A….
-
Češnjak
Ljubitelji češnjaka obožavaju oštar okus te lukovice, što preporučujemo i svima ostalim u potrazi za zdravljem. Nekoliko kemikalija koje pridonose intenzivnom . okusu češnjaka, također pomažu u sprječavanju razvoja tumora,…
-
Rajčice
Potreban vam je dokaz o ljekovitoj snazi hrane? Ne morate više tražiti. Obična, skromna rajčica zaradila je u istraživanjima hrane koja najviše pridonosi borbi protiv tumora su više bodova od…