Da li svi ljudi koji imaju krvnu grupu A trebaju postati vegetarijanci?
DA LI JE VEGETARIJANSTVO KORISNO ILI ŠTETNO?
Kao što je poznato, druga krvna grupa (A) je najmanje prilagođena mesu i masnoćama. U vezi toga česta su pitanja: – Da li svi ljudi koji imaju drugu krvnu grupu trebaju postati vegetarijanci? Da li je zaista Vegetarijanstvo korisno? Pristalica vegetarijanstva u svijetu ima dosta i već mnogo godina su uvjereni da se njihovo zdravlje može samo vegetarijanstvom popraviti i ojačati.
Službena znanost i medicina nemaju uvijek takvo mišljenje, tvrdeći da je čovjeku neophodna određena količina bjelančevina. Međutim, znanost je ipak utvrdila da postoji veza između upotrebe u ishrani mesa i vrlo teških bolesti kao što je rak i kardio-vaskularne bolesti. Sa suvišnom količinom mesa u ishrani vezana je ateroskleroza koja može dovesti do infarkta i insulta.
To se događa onda, kada organizam dobije više masnoća (zajedno s njima i kolesterola) nego što mu je potrebno. Umjereno korištenje nemasnog mesa neće izazvati takve probleme. „Imam treću krvnu grupu, vegetarijanka sam i ne privlače me mliječni proizvodi, iako se mojoj krvnoj grupi preporučuju. Dobro se osječam, ali se bojim da će mi možda štetiti vegetarijanska hrana jer ne jedem proizvode koji su potrebni mojoj krvnoj grupi?”
Najmanje problema vezanih za korištenje mesa imaju osobe s prvom krvnom grupom (O), jer se njihov želučano-probavni trakt kroz prošlost prilagodio probavljanju hrane od mesa.
Najviše problema mogu imati osobe s drugom krvnom grupom (A) jer njima, više nego drugima, odgovara vegetarijanska hrana, no pitanje je da li trebaju postati vegetarijanci.
O tome svatko mora sam odlučiti. Što se tiče treće krvne grupe (B), njoj mesa ne tre- ba puno, a najbolja je ovčetina i zečetina, ali nikako govedina i svinjetina. Ako se već više godina pridržavate vegetarijanske dijete i dobro se osjećate, onda ništa osnovno u svojoj ishrani ne trebate mijenjati.
Ako se ne osjećate dobro, onda se možda isplati bar malo obogatiti svoj jelovnik životinjskim bjelančevinama od ribe, morskih plodova, jaja i ponekad nemasnih mliječnih proizvoda. Zbog manjka bjelančevina životinjskog porijekla također mogu nastati problemi. Međutim, ako se baš ne želite odreći vegetarijanske hrane, trebate znati da strogi vegetarijanci, koji osim što u ishrani ne koriste meso, nego ni mlijeko, ni jaja, trebaju obavezno nadomjestiti manjak vitamina B2 (riboflavina) iz soje, pivskog kvasca, kupusa, špinata, mrkve, mahunarki i žitarica. Manjak tog vitamina uzrokuje umor, slabost, umor očiju, slabiji vid, ispadanje kose.
Osim toga, većina vegetarijanaca neprekidno pati od manjka vitamina B12, što može dovesti do anemije, nervnih, pa čak i psihičkih poremećaja. Tog vitamina ima samo u prehrambenim proizvodima životinjskog porijekla, tj. u mesu, mlijeku i siru i ne može ga organizam dobiti ni iz kojeg drugog proizvoda. Dijeta u kojoj nema mesa dovodi do manjka željeza i bakra u organizmu, a mliječnih proizvoda – do manjka kalcija. Provo- đenjem takve dijete mogu nastati problemi s krvlju i kostima. Zato, ako ste se odrekli mesa i mliječne hrane, obavezno uzimajte polivitarnine i bioaktivne_ dodatke hrani, koji sadrže vitamine i mikroelemente.
PROIZVODI OD SOJE SU IZVOR POTREBNIH BJELANCEVINA
Imam drugu krvnu grupu (A) i neprekidno se susrećem s problemom da mi nije baš lako sastaviti jelovnik od dozvoljenih, za moju krvnu grupu, prehrambenih proizvoda. Gdje da nabavim sir tofu i druge proizvode od soje? Osim toga, na tu hranu mi nismo navikli, odakle ona potječe i da li je baš toliko korisna?
Sir tofu i drugi proizvodi od soje sada su sve dostupniji jer ih o mnogi poduzetnici i organizacije proizvode i prodaju. Slažem se da je ta hrana za nas neuobičajena, jer smo tek nedavno saznali za nju, a, npr. u Sjedinjenim Američkim Državama već je vrlo davno u širokoj upotrebi. Prema statistici 55 Amerikanaca redovito kupuje proizvode od soje i oni čine približno 30 njihove ukupne prehrane. Soja je došla s Istoka. U Kini, Koreji i Japanu je koriste od pamtivijeka.
To je jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura poznatih u Aziji, gotovo kao drevna kultura riža. Tako su ljudi od davnina koristili iste proizvode od A soje kao i mi danas, a to su: sojino mlijeko, sojin svježi sir, sojin tvrdi sir, umaci od soje.
RECEPTI OD SOJE
Boršć sa sirom tofu
Sitno izrežite 3 velike žlice sira tofu, dodajte sol, po ukusu usitnjene listove peršina i kopra i ostavite da stoji 30 minuta. Krupno izribajte 2 cikle srednje veličine i jednu mrkvu. Usitnite jednu glavicu crvenog luka, dodajte usitnjeno lišće peršina i kopra, sve promiješajte, dodajte 2 velike žlice biljnog ulja i osta- vite da odstoji 15 do 20 minuta na sobnoj temperaturi.
Sir stavite u tavu i u pećnicu na 5 do 7 minuta. Zatim u posudu nalijte vode, stavite da zakipi i u kipuću vodu istresite smjesu od povrća i sir tofu. Kada zakipi, kuhajte 10 minuta, zatim poklopite i ostavite na toplom mjestu 25 do 30 minuta.
Juha od krumpira na sojinom mlijeku
Stavite na vatru 2 litre sojinog mlijeka i pustite da zakipi (možete napraviti i od sojinog mlijeka u prahu), zatim dodajte oko 800 g na prutiće narezanog kuhanog krumpira, pustite da zakipi i posolite po ukusu.
Posebno u jednu čašu sojinog mlijeka dodajte 3 žumanjka, sve izmiješajte u mikseru i ulijte u juhu. Ponovo pustite da zakipi. Prilikom posluživanja dodajte u tanjure komadiće maslaca ili biljnog ulja.
Juha od heljde na sojínom mlijeku
Skuhajte na vodi pola čaše heljdine krupe dok ne bude na pola gotova. Zatim postepeno u nju ulijevajte 7 čaša zakuhanog sojinog mlijeka i dobro miješajte da se ne stvore grudice. Kuhaj- te 15 minuta i pri kraju kuhanja dodajte žlicu maslaca ili biljnog ulja te po ukusu šećer i sol. Poslužite s prženim komadićima raženog kruha.
Pilav s grožđicem i sojinim sirom tofu
Narežite na sitne kvadratiće jednu veliku žlicu sojinog sira tofu, dodajte po ukusu sol, mljeveni cimet i lagano prosušite u pećnici. Cašu i pol ranije namočene riže uspite u vruću posoljenu vodu, dodajte 3 velike žlice grožđica, 15 do 20 suhe šljive, 2 usitnjene glavice crvenog luka, pripremljeni sir tofu i kuhajte na laganoj vatri. Kada riža upije svu tekućinu, poklopite posudu i stavite u pećnicu na 10 do 20 minuta. Poslužite s biljnim uljem ili maslacem.
Ragu od povrća s rezancima i sirom tofu
Skuhajte 350 g rezanaca. U tavu stavite pola tikvice narezane na kolutiće, oko 200 g graška i narezane rajčice. Dodajte biljno ulje, malo vode i pirjajte 5 do 10 minuta neprekidno miješajući. Zatim dodajte 2 velike žlice sira tofu narezanog na kvadratiće, posolite i pirjajte još 5 minuta. Posebno stavite na tanjur gotove rezance, prelijte raguom od povrća i sira tofu.
Zapečena jaja, sir tofu i povrće
Pomiješajte 4 svježa jajeta s 2 usitnjene glavice crvenog luka, 4 velike žlice graška i 3 velike žlice usitnjenog sira tofu. Zatim dodajte sol i biber. Tu masu dobro izmiješajte postepeno ulijevajući pola čaše mlijeka. Dobivenu umučrænu masu stavite u premazanu uljem posudu za pečenje i zapecite u pećnici. Poslužite dok je još toplo.
Zapečeni krumpir sa sojinim brašnom
Skuhajte pola kilograma krumpira, zdrobite ga, pomiješajte s jednim svježim jajom, dodajte trećinu čaše sojinog brašna i 2 nepune velike žlice pšeničnog brašna. Sve izmiješajte i dobivenu i masu stavite u posudu za pečenje, koju ste prethodno namazali uljem i posuli mrvicama. Površinu izravnajte, pospite ribanim sirom, poškropite biljnim uljem i ispecite u pećnici. Poslužite s vrhnjem.
Kolač od sira tofu s grožđicem i orasima
Sameljite pola kilograma sira tofu, pomiješajte ga s 50 g mljevenih orah i korom jednog limuna. Istucite 4 jaja sa čašom šećera i pola pakovanja maslaca i dodajte ih siru, promiješajte i zatim dodajte mikserom tučene bjelanjke od 4 jaja i 50 g grožđica. Sve dobro promiješajte, stavite u duboku posudu za pečenje i jedan sat pecite u pećnici.
Krema od sira tofu i oraha s vrhnjem
Sameljite oko 300 g sira tofu, dodajte 200 g usitnjenih oraha, A 50 g vrhnja, 50 g šećera i malo vanilin-šećera. Sve dobro promiješajte i razlijte u posudice za kremu.
Čokoladna krema na sojinom mlijeku
Stavite na vatru čašu i pol sojinog mlijeka, pustite da zakipi i ohladite ga. Postepeno stavljajte razmućeni žumanjak uz stalno miješanje. Dodajte 3 velike žlice šećera. Dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Zatim dodajte kakao u prahu u količini od 4 velike žlice i maknite s vatre. Pustite da se malo ohladi, zatim dodajte 2 velike žlice razrijeđene u vodi želatine i ponovo kuhajte 1 do 2 minute. Razlijte po posudicama, ohladite i ostavite na nekoliko sati u hladnjaku. Prije posluživa- nja ukrasite tučenim sa šećerom bjelanjkom.
Desertni napitak
Pomiješajte 3 žumanjka s 3 Velike žlice meda i izmiješajte u mikseru dok ne dobijete jednoličnu svijetlu kremu. Ulijte pola litre sojinog mlijeka, promiješajte, razlijte u čaše i ukrasite tučenim bjelanjcima te pospite cimetom.
Mliječni voćni desert A Pomiješajte 300 g sojinog svježeg sira sa čašom sojinog mlijeka. Dodajte jabuku narezanu na kriške, 2 čajne žličice grožđica, 2 do 3 usitnjena oraha i čajnu žličicu meda. Razlijte u posudice za desert i pospite cimetom.
Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:
Kako treba pravilno kuhati prema krvnim grupama
Kako krv razlikuje ono sto je njeno a kako ono sto je strano
Prehrana-dijeta za krvnu grupu 0
Prehrana-dijeta za krvnu grupu A
Prehrana-dijeta za krvnu grupu B