Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Recepti za krvnu grupu B

Salate

Vrlo je mnogo prehrambenih proizvoda koje mogu koristiti ljudi s trećom krvnom grupom, što omogućuje različito eksperimentiranje i kombinacije, koje se mogu činiti nespojivih ukusa, ali se zato može postići vrlo neobičan i prijatan rezultat. Salate se mogu koristiti kako za ručak, tako i za doručak i večeru.

Zelena salata s kiselim kupusom

Krupno izrežite 2 do 3 rukohvata zelene salate i pomiješajte s 4 žlice usitnjenog kiselog kupusa. začinite s jednom velikom žlicom biljnog ulja.

Salata s ciklom i orasima

Izrežite ciklu i mrkvu. Dodajte usitnjeni list peršina i kopra, mljevene orahe, začinite vrhnjem tučenim s voćnim sokom.

Salata s lukom

Sitno narežite mladi luk, dodajte mu kiselu jabuku narezanu na kriške, tvrdo kuhano jaje koje ste prethodno usitnili vilicom. Sve Začinite vrhnjem.

Salata s kupusom

Narežite svježi kupus, dodajte mu krupno ribanu mrkvu i kiselu jabuku, sitno narezan korijen peršina i celera, po želji grašak. Začinite vrhnjem ili majonezom.

Salata od kupusa i cikle

Narežite kupus, ciklu i kiselu jabuku. Promiješajte, začinite biljnim uljem pomiješanim s prirodnim octom. Dodajte sol i šećer po ukusu.

Salata od kupusa s paprikom

Izrežite četvrt srednje glavice kupusa i 3 do 4 paprike. Krupno izribajte 1 do 2 mrkve. Sve zajedno pomiješajte, dodajte 3 do 4 usitnjena režnjića češnjaka, usitnjeni list peršina i kopra. Začinite biljnim uljem.

Proljetna salata

Izribajte svježu ciklu, sitno izrežite svježi kupus i na kockice narežite svježi krastavac. Sve pomiješajte i začinite vrhnjem.

Salata s metvicom

Operite svježi patlidžan, prelijte ga kipućom vodom i ostavite 2 do 3 minute. Zatim ga odmah ogulite i narežite na tanke ploške. Usitnite 1 glavicu luka i 2 mrkve te pomiješajte s patlidžanima. Dodajte usitnjene listove metvice u količini od 1 manje žličice. Sve začinite vrhnjem.

Salata od celera s majonezom

Ogulite i krupno izribajte 3 do 4 korijena celera, jednu jabuku i jednu mrkvu. Sve pomiješajte i začinite majonezom.

Salata od mrkve s orasima

Izribajte 1 krupnu mrkvu, dodajte oguljenu i na kriške narezanu jabuku, mljevene orahe i začinite majonezom ili medom.

Salata od cvjetače

Raskomadajte svježu cvjetaču na dijelove i operite. Zatim krupno izribajte. Dodajte joj naribaní usoljeni (iz turšije) krastavac, usitnjeni luk, usitnjene listova kopra i peršina. Posolite i začinite majonezom.

Salata od graška

Sitno izribajte 2 mrkve, dodajte 100 g graška, pomiješajte s usitnjenim listom peršina i kopra, začinite s malo majoneze i složite na listove zelene salate.

Vínegret

Skuhajte 4 do 5 krumpira, narežite ih na ploške. Dodajte na kockice ili prutiće narezanu 1 mrkvu, 1 jabuku i 2 usoljena krastavca. Svemu dodajte usitnjeni kiseli kupus (oko 100 g). Začinite biljnim uljem pomiješanim s octom i senfom. Posolite i stavite bibera. Ukrasite ploškama cikle, pospite usitnjenim mladim lukom i koprom.

Juhe

Ljudima koji imaju krvnu grupu B najbolje je odreći se mesnih juha, ali u gotovu juhu od povrća mogu dodati komade mesa skuhanog u drugoj posudi. Samo kod toga treba paziti da dnevna porcija mesa za muškarce ne bude veća od 180 g, a za žene od 150 g, a ako ga stavljate u juhu, ograničite ga u drugim jelima ili neka vam u tom slučaju glavno jelo bude povrće.

Juha od povrća

Sitno izrežite kupus, mrkvu, krumpir i papriku. Sve stavite u kipuću vodu i kuhajte 15 do 20 minuta. Prilikom posluživanja u tanjure stavite vrhnja ili biljnog ulja i usitnjeno lišće peršina i kopra.

Obična juha

Sitno narežite mrkvu, korijen peršina, celer i manju glavicu luka. Dodajte 2 do 3 komadića cvjetače ili narezane tikvice. Sve prelijte s malo kipuće vode (da voda jedva pokrije povrće) i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Zatim dodajte 2 do 3 narezana krumpira, vruće vode otprilike kao za 2 porcije juhe i kuhajte još 15 minuta. U tanjure stavite vrhnje i usitnjeno lišće peršina i kopra.

Juha s paprikom

Narežite krumpir i papriku na kockice, stavite ih u kipuću vodu i kuhajte 5 do 7 minuta, dodajte biljno ulje i ostavite 20 minuta poklopljeno na toplom mjestu. Na tanjure stavite usitnjeni list peršina i kopra, vrhnje i usitnjeni mladi luk.

Francuska juha

Sitno izrežite kupus, mrkvu, korijen peršina i celer. Stavite u posudu, dodajte malo vode i maslaca. Dobro poklopite posudu i stavite je u pećnicu na 30 minuta. Zatim povrće prelijte bistrom juhom od povrća, posebno pripremljenom na slijedeći način: kipućom vodom prelijte i skuhajte neočišćenu glavicu luka, cijelu mrkvu i drugo povrće za juhu, začine i mirisne trave. Poslužite s preprženim komadićima bijelog kruha.

Juha od krumpira

U kipuću vodu stavite izrezani krumpir i kuhajte ga 10 minuta. Zatim dodajte ktupno naribanu rnrkvom, sitno narezani korijen peršina ijednu usitnjenu glavicu luka, koje ste prethodno pomiješali s biljnim uljem. Kuhajte još 10 minuta.

Prilikom posluživanja u tanjure stavite vrhnje i usitnjene listove peršina i kopra.

Juha od cikle

Očistite i narežite na komadiće 1 veliku ciklu, 1 manji celer i 3 glavice luka. Sve stavite u posudu, dodajte malo maslaca i vode. Pirjajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte vode otprilike za 3 do 4 porcije i kuhajte još 5 minuta. U tanjure stavite usitnje- ne listove peršina i kopra. Poslužite s dvopekom.

Juha od krumpira sa cvjetačom

Jednu cvjetaču srednje veličine ostavite da malo stoji u posoljenoj vodi, zatim je raskomadajte, stavite u kipuću vodu i skuhajte. Od posebno skuhana 5 do 6 krumpira napravite pire i dodajte u posudu s kuhanom cvjetačom i kuhajte još 1 do 2 minute povremeno miješajući. U tanjure stavite maslaca, soli i usitnjeno lišće peršina i kopra.

Boršć sa suhim šljivama

Operite suhe šljive i prelijte ih vrućom vodom. Sitno izrežite kupus, ciklu i luk te ih stavite u posudu. Dodajte malo maslaca i sve prelijte s malo vruće vode. Kuhajte pod poklopcem dok povrće ne omekša. Zatim dolijte tople vode da dobijete gustu juhu i dodajte suhe šljive s tekućinom u kojoj su stajale. Prilikom posluživanja u tanjure najprije stavljajte suhe šljive, a zatim boršć te začinite vrhnjem.

Rasoljnik (juha od usoljenih krastavaca)

Sitno izrežite mrkvu, korijen peršina ili celera i glavicu luka. Kuhajte s malo vode. Krupno izribajte svježe usoljeni krastavac (iz turšije) i dodajte već gotovom povrću. Dolijte malo rasola iz usoljenih krastavaca i vruće vode otprilike za 2 porcije. Kuhajte još nekoliko minuta, zatim razlijte po tanjurima u koje ste već stavili zdrobljeni kuhani krumpir. Začinite vrhnjem.

Juha-pire

Sitno narežite 2 do 3 mrkve, 2 do 3 korijena celera i peršina. Prelijte kipućom vodom i kuhajte dok povrće ne omekša. Zatim i dodajte narezani krumpir, komade cvjetače i nastavite kuhati dok ne bude gotovo. Procijedite tekućinu u drugu posudu, a povrće ispasirajte. U tekućinu dodajte prethodno pripremljen umak kako slijedi: veliku žlicu pšeničnog brašna i veliku žlicu i maslaca zagrijte u tavi, postepeno ulijevajte čašu i pol kiselog ili slatkog vrhnja i kuhajte 2 do 3 minute uz neprekidno miješanje. Tekućinu pomiješanu s umakom ulijte u posudu s pasiranim povrćem i stavite na vatru. Čim zakuha odmah maknite s vatre. U tanjure stavite grašak i pržene komadiće kruha.

Mliječna jela

Jedino ljudi koji imaju treću krvnu grupu mogu sebi dozvoliti korištenje mliječnih proizvoda kao takvih (jogurt, kefir, svježi sir itd.), kao i jela od mlijeka i mliječnih proizvoda. Kao u svemu tako i ovdje treba imati mjeru, a to znači: čaša mlijeka jednom dnevno, plus jogurt i svježi sir do 4 puta tjedno, 1 puta dnevno je norma, a ako koristite te proizvode za pripremu nekog drugog jela, onda ih nemojte koristiti u čistom obliku. Mli- ječna jela se mogu koristiti kako za doručak, tako i za večeru, a mliječne juhe i za ručak.

Mliječna juha sa cvjetačom i rižom

Očistite pola čaše riže, isperite je nekoliko puta u toploj vodi, ulijte čašu i pol kipuće vode, dodajte žlicu maslaca i kuhajte 10 do 15 minuta na laganoj vatri. Zatim ulijte 4 čaše vrućeg mlijeka, dodajte pola glavice cvjetače koju ste prethodno iskidali na manje dijelove, kuhajte još 10 minuta i posolite po ukusu.

Mliječna juha s rezancima

Stavite čašu rezanaca u kipuću vodu i ostavite da kuha 2 minute. Procijedite ih i stavite u kipuće mlijeko (4 čaše). Dodajte još 2 čaše kipuće vode, pustite da zakipi, posolite i skinite s vatre. U tanjure stavite komadiće maslaca.

Valjušci od kravljeg sira s mrkvom

U pola kilograma svježeg kravljeg sira dodajte 2 do 3 naribane mrkve, 2 jaja, veliku žlicu krupice (griza), malo meda ili šećera i posolite. Dodajte približno dvije trećine čaše brašna i zamijesite tijesto da ne bude pretvrdo. Oblikujte valjuške, uvaljajte ih u brašno i zapecite u pećnici.

Zapečeni kravlji sir

Dobro izmiješajte pola kilograma svješeg kravljeg sira, dodajte 2 velike žlice otopljenog maslaca, 1 jaje dobro izmiješano sa tri velike žlice šećera, 2 velike žlice krupice (griza), pola male žlice soli i malo vanilin-šećera. Sve izmiješajte i dodajte 100 g grožđica. Zatim tu masu stavite u posudu za pečenje premazanu maslacem i posutu mrvicama. Izravnajte površinu mase i premažite je vrhnjem. Pecite u pećnici 25 do 30 minuta. Poslužite Zapečeni sir vruć sa sirupom ili vrhnjem.

Masa od kravljeg sira s listovima peršina i kopra

Listove zelene salate ili mladog špinata očistite i uklonite stabljike, operite i posušite tkaninom, zatim ih sitno izrežite. Posolite sir i dodajte šećera po ukusu, promiješajte i ispasirajte. Zatim dodajte usitnjene listova peršina i kopra i promiješajte. Masu od sira na tanjuru formirajte u visinu, odozgo žlicom napravite udubinu i unutra ulijte vrhnje. Ukrasite salatom i usitnjenim listovima peršina i kopra.

Zapečeni svježi kravlji sir s orasima

Pola kilograma svježeg kravljeg sira ispasirajte, dodajte pola čaše šećera, 3 velike žlice otopljenog maslaca, žumanjke od 5 ja- ja, pola male žlice soli, koru limuna i sve dobro izmiješajte drvenom žlicom ili lopaticom. Zatim dodajte 50 g mljevenih oraha, 100 g grožđica i 4 velike žlice mrvica. Nakon toga dodajte snijeg od 5 bjelanjaka i sve dobro izmiješajte. Dobivenu masu stavite u kalup premazan uljem i posut s malo šećera, tako da posuda bude zapunjena najviše na tri četvrtine svoje zapremine. Tu posudu s masom od sira stavite u veću posudu na čije dno ste prethodno stavili gazu presavijenu nekoliko puta i nalijte u nju vodu (da voda dopire do pola posude s masom od sira). Poklopite poklopcem i kuhajte otprilike l sat. Dolijevajte vodu onoliko koliko je ukuhala. Kada se masa od sira počne polagano odljepljivati od krajeva posude u kojoj se nalazi i postane ravnomjerno čvrsta znači da je gotova. Poslužite na tanjure i dodajte vrhnje ili voćni sirup.

Kuglice od sira

Napravite snijeg od 2 bjelanjka, izribajte 200 g sira i pomiješajte sa snijegom. Od dobivene mase napravite manje kuglicei stavite ih u hladnjak da se stvrdnu. Stvrdnute kuglice uvaljajte u mrvice, zatim u umućeni žumanjak i još jednom u mrvice. Stavite ih u posudu za pečenje i pecite 1 do 2 minute. Poslužite s vrhnjem i mahunama.

Tvrdi sir sa svježim kravljim sirom

Pomiješajte po 200 g ribanog tvrdog sira i mekog svježeg kravljeg sira. Dodajte 100 g vrhnja i sve promiješajte. lstresite na ta- njur i ukrasite usitnjenim listovima peršina i kopra. Poslužite s bilo kojim povrćem.

Kaše

Ovdje nema baš tako mnogo strogih zabrana, ali je najbolje izostaviti kukuruz i heljdu jer te žitarice pospješuju debljanje ljudi koji imaju krvnu grupu B. Prednost treba dati riži i zobi. Kaše se mogu jesti za bilo koji obrok (kako ujutro, tako danju i navečer), ali ne više od jedan puta na dan. Mogu se koristiti kaše od zobenih pahuljica i riže, koje su u knjizi navedene za oso- be s drugom krvnom grupom (A). Međutim, recepti mliječnih kaša od ovih krupa, koje ćemo navesti sada, odgovaraju samo osobama s trećom krvnom grupom. One mogu biti alternativa drugim mliječnim jelima.

Riža na mlijeku

Operite čašu riže, uspite je u kipuću vodu i kuhajte 5 do 8 minuta. Zatim procijedite. Cim se voda iscijedi rižu stavite u posudu s vrućim mlijekom (4 čaše) i miješajući kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Zatim dodajte šećer i sol po ukusu. Poklopite i stavite na 10 do 15 minuta na Vodenu kupku (u veću posudu u ko- joj se nalazi kipuća voda). Na tanjure stavite po komadić maslaca. Možete dodati orahe i grožđice.

Riža s tikvom

Očistite otprilike komad od pola kilograma tikve, narežite je na komadiće, prelijte mlijekom (pola litre) i kuhajte dok ne bu- de na pola skuhana. Zatim dodajte rižu ispranu u vrućoj vodi u količini od jedne čaše, posolite, poklopite i kuhajte dok se pot- puno ne skuha. Poslužite s maslacem.

Zobena kaša

Zakuhajte 2 čaše mlijeka i polagano, uz miješanje, sipajte pola čaše zobene krupe punog zrna i kuhajte 10 do 15 minuta na sla- boj vatri dok se na zgusne. Posolite. Prilikom posluživanja na tanjure možete staviti meda, oraha i grožđica.

Kašu od zobeníh pahuljica

U 2 čaše kipućeg mlijeka uspite pola čaše zobenih pahuljica, kuhajte 10 minuta dok se ne zgusne i posolite. Promiješajte i stavite na kratko u pećnicu. Kašu možete poslužiti kako vruću, tako i hladnu dodavši po ukusu šećer ili med i voće.

Jela od crvenog mesa i ribe

Jela od peradi se uopće ne preporučuju ljudima koji imaju krvnu grupu B. iznimku čini samo puretina. Možete koristiti recepte za jela od puretine, kao i od crvenog mesa i ribe, koji su navedeni u članku za ljude s prvom krvnom grupom (O), osim onih, gdje je jedan od sastojaka rajčica. Ovdje se navode recepti za jela koja odgovaraju samo ljudima s trećom krvnom grupom (B).

Meso s povrćem

Narežite meso na komadiće i na nekoliko minuta ostavite u kipućoj vodi da poblijedi. Posebno lagano zagrijte na ulju 2 do 3 usitnjene glavice luka. Zatim na dno posude ili duboke tave stavite sloj kupusa ili tikvica narezane na krupne komade i luka, zatim sloj mesa, ponovo sloj povrća itd. Sve to prelijte vrućom vodom i pirjajte na laganoj vatri dok voda ne ukuha te poškropite sokom limuna. Uz to jelo nije potreban poseban prilog.

Pečeno meso

Lagano ispržite usitnjenu glavicu luka. U posoljenoj vodi skuhajte krupno ribanu mrkvu, izrezani kupus, cvjetaču istrganu na dijelove, mahune (u bilo kojem omjeru). Premažite uljem dno tave i stavite sloj mljevenog mesa ili izrezanog na komadiće, zatim sloj povrća i ponovo sloj mesa. Sve prelijte vrućom vodom (jedna šalica na pola kilograma mesa), posolite i pecite u pećnici. Poslužite u istoj posudi u kojoj se jelo peklo. Ukrasite usitnjenim listovima peršina i kopra.

Zapečeno crveno meso ili riba s povrćem

Sameljite pola kilograma kuhanog mesa ili ribe zajedno s ku- hanim kupusom i mrkvom (približno po 150 do 200 g). Dodajte žumanjak jednog jaja, veliku žlicu napunjenu vrhom krupice (griza) i malo maslaca. Zatim uspite „snijeg” od jednog bjelanjka. Sve to stavite u male kalupe i zapecite u pećnici. Poslužite sa zelenom salatom.

Pečena riba s umakom Poškropite uljem veći komad ribe i stavite u posudu, poklopite i pecite u pećnici pola sata. Umak pripremite na slijedeći način: 1 veliku žlicu brašna i 1 veliku žlicu ulja zagrijte na tavi, do- dajte jednu i pol čašu vrhnja i malo ribanog hrena. Kuhajte 2 do 3 minute. Prelijte ribu umakom i ne poklapajući tavu pecite još 15 minuta.

Lignje s povrćem

Izrežite svježi kupus. Narežite na prutiće mrkvu i luk te zagrijte na topljenom maslacu na laganoj vatri. Skuhajte pola kilograma liganja i sameljite ih. Pomiješajte lignje s kupusom i dodajte mrkvu i luk na maslacu, sol, 2 žumanjka, malo brašna i snijeg od 2 bjelanjka. Oblikujte popečke i ispecite ih u pećnici.

Puríca sa svježim kupusom

Narežite na manje komade pola purice. Usitnite 1 glavicu ku- pusa srednje veličine, pospite biberom i pomiješajte s 1 glavi- com usitnjenog luka. Stavite u posudu pola količine kupusa, a na kupus komade puretine, zatim opet sloj kupusa i dodajte jednu čašu vruće vode i malo ulja. Pirjajte na laganoj vatri dok voda ne ukuha.

Pečeni kuníć

Izrežite kunića na dijelove, prelijte hladnom vodom u koju ste stavili octa (1 veliku žlicu na čašu vode) i ostavite da stoji 2 do 3 sata. Posolite i složite u posudu za pečenje zajedno s narezanim povrćem za juhu i lukom. Svaki komad odozgo premažite vrhnjem. Pecite dok se ne stvori rumena korica. Zatim zalijte umakom koji ste pripremili na bazi soka koji se stvarao prilikom pečenja. Umak napravite na slijedeći način: 1 veliku žlicu brašna i 1 veliku žlicu maslaca zagrijte i postepeno dolijevajte sok od pečenja kojeg ste prethodno razrijedili vrućom vodom i vrhnjem (pola čaše). Kuhajte oko 2 minute. Prelijte tim umakom meso kunića i pecite u pećnici još 30 minuta.

Jela od povrća i prilozi

Ljudi koji imaju treću krvnu grupu (B) mogu sebi dozvoliti najrazličitija jela od povrća jer oni, za razliku od ljudi koji imaju druge krvne grupe, mogu koristiti i krumpir, i kupus, i patlidžane. Treba samo znati da meso i krumpir nikako nisu dobra kombinacija. Zato je potrebno krumpir jesti kao odvojeno jelo ili kao prilog uz drugo povrće. Budući da se ne preporuča korištenje mesa svaki dan, povrće kao glavno jelo za ručak, mo- že biti dobra zamjena za meso i ribu.

Ragu od povrća

Izrežite na krupne komade manju glavicu kupusa. U posudu za pečenje stavite narezani: krumpir, mrkvu, repu, bijelu repu, cvjetaču i luk. Sve promiješajte, dobro poklopite, stavite u pećnicu na slabu vatru i pustite da se peče dok ne omekša. Zatim prelijte umakom koji ste pripremili na slijedeći način: 1 veliku žlicu brašna i 1 veliku žlicu ulja zagrijte i dodajte jednu i pol čašu slatkog vrhnja. Kuhajte 2 do 3 minute. Poslužite.

Grah s krumpirom

Posebno skuhajte čašu bijelog graha i jednu i pol čašu krum- pira narezanog na komadiće, procijedite i pomiješajte. Vodu u kojoj se kuhao krumpir koristite za pripremu umaka: zagrijte 1 veliku žlicu brašna i 1 veliku žlicu ulja, dodajte 1 čašu vode u kojoj se kuhao krumpir i 3 Velike žlice vrhnja. Kuhajte 2 do 3 minute. Grah i krumpir prelijte umakom. U tanjure dodajte usitnjeni češnjak i usitnjene listove peršina i kopra.

Kupus s maslacem

Izrežite manju glavicu kupusa na komade debljine oko 2 cm, stavite u duboku tavu i prelijte kipućom vodom . Dodajte komadić maslaca.  Kupus izvadite i stavite na tanjur. Pospite ribanim sirom i mrvicama.

Smjesa od povrća

Krupnije narežite kupus, mrkvu, korijen peršina, celer i ciklu. Dodajte grašak, narezane tikvice i patlidžan preljven kipućom vodom te komadiće cvjetače. Sve to složite u posudu, prelijte vrućom vodom i malo poškropite biljnim uljem. Pirjajte u pećnici na umjerenoj vatri. Povremeno protresite posudu da se povrće ne prilijepi za dno. U tanjure poslužite s usitnjenim listom peršina i kopra.

Pečeni krumpir

Neoguljeni knimpir dobro operite četkicom, razrežite uzdužno na dva dijela, na izbočenim stranama krumpira napravite nekoliko plitkih rezova i stavite u posudu za pečenje tako da izbočene strane bude dolje. Pecite u jako zagrijanoj pećnici dok se ne stvori ružičasto-smeđa korica. Krumpir koji se peče ne treba soliti. Poslužite uz povrće i usitnjene listove peršina i kopra.

Pečeni krumpir sa sirom

U posudu za pečenje stavite polovice neočišćenog krumpira (na isti način kao u prethodnom receptu). Odozgo premažite tankim slojem vrhnja i pospite ribanim sirom. Pecite u pećnici. Poslužite s vrhnjem i usitnjenim listom peršina i kopra.

Pečeni kupus

Razrežite manju glavicu kupusa na pola. Stavite polovice u posudu za pečenje, premažite vrhnjem, pospite ribanim sirom i mrvicama. Pecite dok lagano ne porumeni.

Paprika punjena povrćem

Očistite papriku od sjemena. Stavite je na 2 do 3 minute u posoljenu kipuću vodu. Izvadite je i obrišite. Usitnite četvrtinu glavice kupusa, 4 glavice luka, 2 mrkve, peršin ili celer. Sve to pomiješajte i lagano podgrijte u tavi na rastopljenom maslacu. Tom mješavinom napunite paprike i složite ih u posudu sa širokom dnom tako da stoje u vertikalnom položaju (otvori trebaju biti prema gore). Nalijte malo vode (na dno posude), poklopite a i pirjajte 30 do 40 minuta u ne previše zagrijanoj pećnici. Poslu- žite s usitnjenim listovima peršina i kopra.

Paprika punjena patlidžanima

Ispecite u pećnici pola kilograma očišćenih paprika i napunite ih mješavinom pečenih patlidžana, usitnjenog češnjaka i listova peršina i kopra te biljnog ulja. Poslužite sa zelenom salatom. Pečeni patlidžani i tikvice Narežite na kolutove kilogram patlidžana i kilogram tikvica. Složite ih u duboku posudu za pečenje u slojevima, pospite biberom i stavite u umjereno zagrijanu pećnicu na 15-20 minuta. Zatim ih prelijte s umakom od 2 svježa jaja umućena s malo vrhnja, mrvicama i usitnjenim listovima peršina i kopra. Pono- vo stavite u pećnicu i pecite dok ne porumeni.

Patlidžani s umakom

Polijte patlidžane kipućom vodom i narežite ih na kolutove. Složite ih u posudu u slojevima i svaki sloj prelijte vrhnjem i pospite mrvicama. Na gornji sloj stavite više vrhnja i mrvica. Pecite u pećnici približno pola sata.

Deserti

Izbor deserata za ljude koji imaju treću krvnu grupu je vrlo velik. Gotovo da nema nikakvih ograničenja pa se mogu koristiti recepti koji se preporučuju osobama koje imaju prvu i onima koje imaju drugu krvnu grupu. Uz to se mogu pripremati deserti s mlijekom i mliječnim proizvodima, koji odgovaraju samo osobama s trećom krvnom grupom.

Kolač sa svježim kravljim sirom

U čaši s toplim mlijekom razmutite svjež kvasac (germu) ili 1 čajnu žličicu suhog kvasca, stavite u posudu i dodajte pola ki- lograma brašna te umijesite tijesto. Posudu s tijestom pokrijte tkaninom i stavite na toplo mjesto. Kad se tijesto digne dodajte 2 umućena jaja, čašu toplog mlijeka, pola čaše topljenog maslaca, 1 čajnu žličicu soli, 2 velike žlice šećera i dobro umijesite. Ponovo prekrijte tkaninom i stavite na toplo mjesto. Kad se tijesto digne i poveća otprilike za 2-3 puta, treba ga skupiti i razdijeliti na manje komade. Od svakog komada napravite loptice i složite ih na maslacem premazanu posudu za pečenje. U sredini svake loptice dnom čaše napravite udubljenje i napunite ga svježim kravljim sirom porniješanirn s žumanjcima, šećerom i grožđicem (na 250 g sira 3 žumanjka, 3 velike žlice šećera i pola čaše grožđica). Tijesto i sir odozgo premažite umućenim žu- manjkom i pecite u pećnici.

Cjevčíce sa šlagom

Pomiješajte dva jaja sa čašom šećera, dodajte vanilin-šećer i sve to dobro izmiješajte tako da dobijete jednoličnu masu a za- tim dodajte jednu čašu i još četvrtinu čaše brašna. Sve izmiješajte i ulijte četvrt čaše mlijeka i ponovo izmiješajte. Na malo j ugrijanu posudu za pečenje velikom žlicom poredajte komadiće tijesta i izravnajte ih da dobiju oblik malih palačinki. Stavite u vruću pećnicu. Čim krajevi palačinkica porumene vadite ih jednu po jednu tako da iz pećnice ne izvučete cijelu posudu u kojoj su se pekle i savijajte ih u obliku cjevčica. Istucite u mikseru šlag (1 čašu) i dodajte mljevene orahe, četvrt čaše šećera u prahu i vanilin-šećera. Zatim napunite cjevčice dobivenom masom (u tu svrhu je najbolje koristiti vrećicu za istiskivanje šlaga). Cjevčice složite na tanjur i pospite šećerom u prahu.

Krema od kiselog vrhnja

Čašu vrhnja pomiješajte s pola čaše šećera u prahu, vanilin- -šećerom i izmiješajte u mikseru tako da se volumen vrhnja poveća približno za dva puta. Nakon toga u tučeno vrhnje uz stalno miješanje, polagano ulijevajte želatinu, koju ste prethodno ostavili namočenu u vodi 20 do 25 minuta (10 g). Dobro promi- ješajte i odmah stavite u posudice za slastice. Ohladite u hladnjaku. Poslužite s voćnim sirupom ili slatkim i pospite ribanom čokoladom.

Krema od šlaga

Gusto slatko vrhnje (najmanje s 25 masnoće) tucite u mikseru dok ne dobijete bogatu gustu pjenu. Zatim, miješajući, postepeno uspite pola čaše šećera u prahu, vanilin-šećera i, dalje miješajući, polagano ulijte želatinu koja je odstajala u vodi (10 g). Pažljivo izmiješajte i razlijte u posude za desert. Neka u hladnjaku odstoji nekoliko sati. Poslužite sa sirupom, svježim voćem i pospite ribanom čokoladom. Nakon što ste iz miksera izvadili šlag, po želji, možete dodati 1 veliku žlicu kakaoa pomiješanog sa šećerom u prahu i dobit ćete čokoladnu kremu.

Mliječni kiselj

U posudu ulijete 3 i pol čaše mlijeka, dodajte 3 velike žlice še- ćera, stavite na vatru i pustite da zakipi. U kipuće mlijeko ulijete 3 velike žlice škroba razmućenog s vodom, dodajte vanilin šećer i dobro izmiješajte da ne bude grudjca. Stavite na vatru da zakipi i maknite s vatre. Pustite da se ohladi. Poslužite sa slatkim ili svježim jagodastim voćem.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Krvne grupe i zdrava prehrana

Kako treba pravilno kuhati prema krvnim grupama

Kako krv razlikuje ono sto je njeno a kako ono sto je strano

Prehrana-dijeta za krvnu grupu 0

Recepti za krvnu grupu 0

Prehrana-dijeta za krvnu grupu A

Recepti za krvnu grupu A

Prehrana-dijeta za krvnu grupu B

Prehrana-dijeta za krvnu grupu AB

Recepti za krvnu grupu AB

Krvna grupa, prehrana i zdravlje

Da li svi ljudi koji imaju krvnu grupu a trebaju postati vegetarijanci?