Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Prehrana – dijeta za krvnu grupu AB

Svega pomalo i ničeg suvišnog

Četvrta krvna grupa (AB) pojavila se znatno kasnije nego već postojeće krvne grupe. Ona je nastala prije oko tisuću godina kad su životni uvjeti na Zemlji bili slični suvremenim uvjetima. Ljudi su živjeli u gradovima. Stanovništvo se povećalo i počelo živjeti na užem prostoru, zbog čega su se otežali životni uvjeti. Sve je to dovelo do složenijeg biokemijskog sastava čovjekovog organizma.

Zato je četvrta krvna grupa po svom sastavu najsloženija. Ona je više prilagođena najraznovrsnijim i nepredvidivim životnim uvjetima suvremenog čovjeka, ali to je istovremeno i najproturječnija krvna grupa. Budući da evolucija čovjeka nije završena, moguće je da i ova krvna grupa za sada nije do kraja formirana.

Ona se manje od drugih krvnih grupa podređuje bilo čemu i još nije do kraja proučena tako da u mnogo čemu nije jasna. S jedne strane ova krvna grupa se prilagodila da može preživjeti u otežanim uvjetima, a s druge strane, ona predodređuje veliku osjetljivost organizma. Na primjer ljudi koji imaju četvrtu krvnu grupu imaju vrlo osjetljiv probavni trakt i zato oni mogu imati, češće nego drugi, probleme zbog nepravilne is- hrane. Principi pravilne ishrane za njih su različiti.

Ponekad su principi pravilne ishrane slični kao kod druge krvne grupe (A), ponekad sliče ishrani propisanoj za treću krvnu grupu (B) a ponekad nisu uopće slični onima koji vrijede za druge krvne grupe. Ljudima koji imaju četvrtu krvnu grupu (AB), zbog osjetljivosti svog probavnog trakta, ne preporuča se teška i gruba hrana, npr. govedina i svinjetina.

Organizam tih ljudi ne može izići na kraj s tim mesom, teško ga probavljuje i brzo ga odlaže u obliku masnoće te tako dolazi do zasićenja organizma nepotrebnim, neprobavljenim produktima. To se odnosi i na meso peradi. No to ne znači da se mesa treba potpuno odreći, jer, npr. pureće meso je korisno kao i ovčetina i zečetina.

Međutim, čak i navedeno meso treba biti korišteno u ograničenim količinama. Ljudima koji imaju četvrtu krvnu grupu (AB) korisni su proizvodi od soje, proizvodi i zeleno povrće. Ti prehrambeni proizvodi pospješuju čišćenje organizma i smanjuju suvišnu težinu. Osnova dijete mogu biti također kiseli mliječni proizvodi, povrće, voće i proizvodi dobiveni iz mora.

Sve je to korisno ljudima s četvrtom krvnom grupom (AB). Povrće obavezno treba bi- ti na jelovniku svaki dan i najbolje nekoliko puta dnevno. Dozvoljeno je gotovo sve povrće, čak i ono koje se ne preporuča drugoj i trećoj krvnoj grupi kao što su rajčice koje ne donose ni- kakvu štetu osobama koje imaju četvrtu krvnu grupu. Nepoželjni su samo: paprika u svim oblicima i rotkva jer mogu iritirati osjetljivi probavni trakt ljudi s četvrtom krvnom grupom (AB).

Sva mliječna hrana je korisna, osim neobranog mlijeka i maslaca koji trebaju biti izostavljeni iz jelovnika. Za te ljude su vrlo korisni kiseli mliječni proizvodi kao što su: jogurt, kefir i nemasno vrhnje. Jaja su korisnija nego za ljude s drugim krvnim grupama. No masnoća u ishrani treba biti što je moguće manje.

Od biljnih ulja prednost ima maslinovo, ali i njega se ne treba koristiti više od jedne velike žlice dnevno. Treba izostaviti sve vrste konzervi, suhog mesa i jako začinjena jela. Sve je to opasnije za ljude s četvrtom krvnom grupom (AB) nego za druge, jer se za njih povećava rizik od onkoloških bolesti.

Organizam osoba s četvrtom krvnom grupom (AB) prihvaća žitarice vrlo dobro. Iela od pšeničnog brašna, krupe ili žitarica u zrnu ne preporučuju se samo onima koji žele smanjiti tjelesnu težinu. Treba izbjegavati samo heljdu i kukuruz, a to znači i kukuruzne pahuljice, kruh od kukuruza i druge proizvode koji sadrže tu žitaricu. Raženi i pšenični kruh se može upotrebljavati u istim omjerima. S orasima i sjemenkama treba se odnositi pažljivije –  koristan jer jača imunološki sustav, a orah, sjemenke suncokreta i tikve mogu loše utjecati na rad gušterače.

Voće koje sadrži vitamin C – kivi, limun, grejpfrut su pot- rebni kao zaštita od onkoloških bolesti. Treba se odreći naranči i nara jer oni nadražuju želudac. Od napitaka sokovi osim što su korisni, oni su i potrebni svakodnevno (osim narančinog). Njih je poželjno piti razrijeđene vodom da ne nadražuju nježnu sluznicu želuca. Čajevi od bilja su vrlo korisni za stimuliranje imunološkog sustava, naročito od šipka, bijelog gloga i kamilice kao i zeleni čaj.

Dozvoljava se i kava, a crni čaj je bolje ne ko- ristiti. U principu izbor prehrambenih proizvoda za ljude koji imaju četvrtu krvnu grupu je dosta velik, čak i veći nego za ljude s drugim krvnim grupama. U procesu evolucije četvrta krvna grupa je naslijedila i osobine prethodnih grupa, i stvorila nove, i prilagodila se najrazličitijim uvjetima života i najrazličitijoj hrani.

Za ljude s četvrtom krvnom grupom, kao i za ljude s drugim krvnim grupama, svi se prehrambeni proizvodi mogu svrstati u tri kategorije. Sjetit ćemo ih se – to su vrlo korisni (koji nisu samo hrana nego i lijek), neutralni (su dobra hrana potrebna organizmu za dobivanje energije i hranjivih tvari) i prehrambeni proizvodi koji se ne preporučuju (koji izlučuju štetne tvari kad dođu u organizam i predstavljaju otrov).

Vrlo korisni prehrambeni proizvodi za četvrtu krvnu grupu „AB” su: ovčetina, zečetina, puretina, ribe iz obitelji lososa, jesetra, skuša, bakalar, štuka, domaći sir, jogurt, kozje mlijeko, kefir, maslinovo ulje, zobena krupa i zobene pahuljice, riža, raženi kruh, dvopek, patlidžani, brokula, krastavci, peršin, cikla, celer, cvjetača, češnjak, ananas, smokve, grožđe, kivi, grejpfrut, Višnje, jarebina, ogrozd, limun, šljive, zeleni čaj, kava bez kofeina.

Neutralni prehrambeni proizvodi za četvrtu krvnu grupu „AB” su: riblja ikra, lignje, riba snetac, šaran, svježa haringa, topljeni sir, sir od vrhnja, suhi sirevi „Gauda”, „Chedder”, „Edam”, „Emmentaler” i „Švicarski sir”, kokošja jaja, oraščići cedra, pistaći, bademi, bijeli grah, grašak, mahune, leća, ječam, pšenične mekinje, pšenično brašno, svježi kupus, bijela repa, mladi luk, krumpir, koraba, korijandar, zelene masline, mrkva, tikva, rajčice, hren, tikvice, Špinat, marelice, lubenice, brusnica, dinja, kruške, šumske jagode, grožđice, ribiz, maline, mandari- ne, breskve, datule, borovnica, jabuke, cimet, med, kopar, kim, čokolada, senf i majoneza.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Krvne grupe i zdrava prehrana

Kako treba pravilno kuhati prema krvnim grupama

Kako krv razlikuje ono sto je njeno a kako ono sto je strano

Prehrana-dijeta za krvnu grupu 0

Recepti za krvnu grupu 0

Prehrana-dijeta za krvnu grupu A

Recepti za krvnu grupu A

Prehrana-dijeta za krvnu grupu B

Recepti za krvnu grupu B

Recepti za krvnu grupu AB

Krvna grupa, prehrana i zdravlje

Da li svi ljudi koji imaju krvnu grupu a trebaju postati vegetarijanci?