Prehrana – dijeta za krvnu grupu 0
Nikud bez mesa
Znači, preci suvremenih ljudi koji imaju prvu krvnu grupu nulu – su prvobitni lovci Prva krvna grupa je najstarija na Zemlji pa se zato i naziva prvom prema vremenu svog postanka.
Nije teško zaključiti da su se drevni lovci hranili prvenstveno mesom, tj. onim proizvodom koji su dobili lovom. To, naravno, ne znači da se i suvremeni čovjek, koji ima prvu krvnu grupu, treba hraniti isključivo mesom, a na drugo jelo ni ne gledati. Ipak je u okviru jedne krvne grupe, za vrijeme proteklih desetak tisućljeća, došlo do evolucije pa se čovjek s vremenom prilagodio različitoj hrani.
Međutim ni danas bez mesa ne može proći čovjek koji ima prvu krvnu grupu. Hranjive tvari u mesu najbolje odgovaraju biokernijskom sastavu njegove krvne grupe. Upravo zahvaljujući tim tvarima krv prve grupe se obnavlja, baš kao i stanice i tkivo cijelog organizma. Može se reći da je hrana od mesa krajnje prijateljska za čovjeka koji ima prvu krvnu grupu. Tako se to dogodilo u procesu evolucije. Važno je to, da ljudi koji imaju prvu krvnu grupu, obično imaju i dosta otporan probavni trakt.
On je dobro prilagođen probavljanju tako teške hrane kao što je meso. Zato ljudi s prvom krvnom grupom mogu bez štete za svoje zdravlje svaki dan jesti meso i mesne proizvode. Jasno je da pri tome treba imati osjećaj za mjeru, jer je pretjerano korištenje životinjskih bjelančevina, a naročito na štetu biljnih bjelančevina, štetno čak i potomcima drevnih lovaca. Normalna porcija mesa za muškarca je 180 g dnevno, a za ženu 150 g.
Pri tome treba znati da je masno meso štetno za sve. Poželjno je korištenje nemasnog mesa, a s masnog je potrebno prije pripreme ukloniti masnoću.
Jasno je da meso koje jedete treba biti ekološki čisto, ne smije biti predugo zamrznuto i, ako nije još toplo, svakako mora biti svježe. Nisu poželjne konzerve i kobasice.
U tim proizvodima ima kemijskih dodataka štetnih po zdravlje. Posebno su štetne dimljene kobasice kao i sve što je dimljeno jer u tim proizvodi- ma ima kancerogenih tvari koje se stvaraju prilikom dimljenja. Osim crvenog mesa (govedina, junetina, teletina, svinjetina) ljudi s prvom krvnom grupom trebaju također koristiti i ribu, i perad. Morski proizvodi su naročito korisni jer pospješuju izmjenu tvari u organizmu i gubljenje suvišne tjelesne težine. Kod toga je vrlo važno da se kombiniraju jela od crvenog mesa, ribe i peradi s prilozima od povrća. To je važno zbog toga jer je dobro probavljanje mesa kod ljudi s prvom krvnom grupom vezano za povećanu kiselost želučanog soka.
Dovoljna količina povrća upravo i je potrebna kako se ne bi povećavala kiselost koja do- vodi do čireva i gastritisa. No to ne znači da se može koristiti sve moguće povrće. Neko povrće može biti štetno za ljude s prvom krvnom grupom. Na primjer, organizam „Lovca” loše us- vaja patlidžane jer se prilikom probavljanja stvaraju štetne tvari koje se zatim mogu odlagati u zglobovima oštećujući ih. Štetno je i sve povrće koje pogoršava usvajanje joda u organizmu, kao što je, npr. kupus, cvjetača.
Ljudi koji imaju prvu krvnu grupu često imaju smanjenu funkciju štitne žlijezde, a navedeni preh- rambeni proizvodi pospješuju tu sklonost. Sve zeleno povrće je korisno kao, npr. zelena salata, brokula, špinat – to povrće pospješuje bolje grušanje krvi, što je za ljude s prvom krvnom grupom važno, jer oni po prirodi naginju lošem grušanju krvi. Treba znati da ljudi s prvom krvnom grupom – nula (O) loše podnose sve kisele i marinirane proizvode.
Ti proizvodi nadražuju sluznicu želuca i loše se probavljaju. Zato se zbog povećane kiselosti želučanog soka poželjno odreći i kiselog voća i voćnih sokova i dati prednost slatkom. Dakle, crveno meso, riba i perad je osnova ishrane ljudi koji imaju prvu krvnu grupu O (nula), ali se sve to treba dopunjavati povrćem u dovoljnim količinama. Međutim, s mliječnim proiz- vodima potreban je veliki oprez. Čini se da bi organizam ljudi s prvom krvnom grupom, koji dobro podnosi životinjske bjelančevine iz mesa, također trebao dobro podnositi i životinjske bjelančevine koje su sadržane i u mliječnim proizvodima. No, to nipošto nije tako.
Opet je to pitanje razvoja čovjeka u njegovoj povijesti. Stvar je u tome da su drevni lovci ubijali životinje zbog njihovog mesa, ali još nisu znali pripitomljavati i musti životinje. Prema tome oni uopće nisu znali što je to mlijeko. Njihova je krv to „zapamtila” i čuva tu „mernoriju” do današnjih dana. Točnije, ona uopće nije imala informaciju o tome što je to mlijeko i što se s njim radi. Tako je to i danas – krv prve krvne grupe „ne zna” što je to mlijeko, kako da na njega reagira i, što je najvažnije, kako da iz njega izvuče korisne tvari. Kada mlijeko i mliječni proizvodi dospiju u probavni trakt čovjeka s prvom krvnom grupom, organizam „se ne snalazi” – on ne zna što je to, da li je to neprijateljska ili prijateljska supstanca, ili počinje tu hranu smatrati neprijateljskom, ili jednostavno ne dobiva od nje nikakve koristi.
Reakcija organizma na mlijeko može biti potpuno nepredvidiva. Organizam može reagirati alergijom, poremeća- jem probave, težinom u želucu, općom slabošću. Ako nema takvih reakcija, onda se ponekad može koristiti malo mlijeka, nemasni jogurt, ali se treba potpuno odreći masnih vrsta vrhnja, masnog svježeg sira i masnih vrsta tvrdih sireva. Bez svakog rizika se može koristiti sir koji ste sami napravili i ovčji sir, maslac u razumnim količinama te sojino mlijeko i sir – to je dobra alternativa životinjskim mljječnim proizvodima.
Međutim, ne smije se potpuno odreći prirodnih mliječnih proizvoda jer su oni glavni izvor kalcija koji je krajnje potreban organizmu. No, ako vaš organizam loše reagira na sve mliječne proizvode, onda treba uzimati prehrambene dodatke u kojima ima kalcija. Isto tako nepredvidivo može reagirati organizam sa spomenutom krvnom grupom i na proizvode od pšeničnog brašna.
Ni to nije začuđujuće, jer drevni lovci nisu uzgajali žitarice i njihova krv ih ne poznaje. Zato jela od žitarica i krupa od njih, ljudi koji imaju prvu krvnu grupu, loše usvajaju i često, osim suvišnih kila, ništa drugo ne dobivaju.
Od njih nema nikakve koristi – samo šteta. Osim toga pšenica i kukuruz pogoršavaju izmjenu tvari kod „Lovaca”. Dovoljno je da se čovjek odrekne tih proizvoda i odmah može skinuti suvišnu tjelesnu težinu. Od pića ljudima s krvnom grupom O najviše odgovara mineralna voda i zeleni čaj.
Kava je za njih štetna jer se od nje povećava kiselost želučanog soka. Kako tvrdi naturopat D’Adamo, svi se prehrambeni proizvodi prema stupnju svoje koristi i štete mogu svrstati u tri kategorije: vrlo korisni proizvodi su oni koji ne služe samo kao hrana već i kao lijek za čovjeka s prvom krvnom grupom; neutralni proizvodi su oni koji nisu lijekovi, ali predstavljaju hranu iz koje organizam izvlači tvari potrebne za život; proizvodi koji se ne preporučuju jer su u štetni i djeluju kao otrov te organizmu nanose nepopravljivu štetu.
Evo koje su to tri kategorije prehrambenih proizvoda za čovjeka koji ima krvnu grupu „O” (I):
Vrlo korisni prehrambeni proizvodi za prvu krvnu grupu nula (0): banana, govedina, teletina, jetra, srce, ribe iz obitelji lososa,pastrva, skuša
Neutralni prehrambeni proizvodi za prvu krvnu grupu nula (O): zečetina, piletina, puretina, pačje meso, lignje, ribe listi snetac (stint), morski i riječni rakovi, morski grgeč, ugor, oštrige, kokošja jaja, domaći sir, ovčji sir, maslac, sojino mlijeko i sir, oraščići cedra, bademi, orah, grašak, mladi luk, mahune, bob, heljda, ječam, raženo brašno, bijela repa, mrkva, krastavci, kopar, tikvice, marelice, grožđe, kruške, dinje, maline, breskve, hurma, datule i jabuke.
Prehrambeni proizvodi koji se ne preporučuju osobama s prvom krvnom grupom – nula (O): bekon, šunka, svinjetina, riblja ikra, marinirana i soljena haringa, svi masni sirevi (Gauda, Chedder, Edam, Kamamber i dr.), topljeni sir, kukuruzno ulje, piíaći, grah, leća, zobena krupa kruh i peciva od pšeničnog brašna, sa šeničnim mekinjama i pšeničnim klicama, zobeno pecivo.
Sada je pitanje: kako sve to primijeniti ti svakidašnjem životu? Ne treba svaki put prije sjedanja za stol gledati u tabelu korisnih i štetnih proizvoda. Još jednom ćemo ponoviti neka Vas savjetuje vaš organizam. Više mu vjerujte, ali ne budite popustljivi prema svojim bolesnim sklonostima i nezdravim instinktima.
Bolje je da provjerite da li su Vaše navike veza- ne za jelo zdrave ili nisu. To ćete najbolje utvrditi prema tome kako se osjećate poslije jela, a naročito slijedeći dan. U kakvom se stanjiíbudite ujutro poslije jučerašnje zasitne i ukusne večere.
Ako osjećate težinu u želucu, u ustima neprijatan okus, laku mučninu i imate druge neprijatne simptome, to znači da vašaukusna večera ni najmanje nije bila korisna. Pogledajte u preporuke prema krvnim grupama i utvrdite da li je bilo štetnih za vas proizvoda u jučerašnjoj hrani, ako jeste, onda su nepoželjne reakcije vašeg organizma vjerojatno vezane za njih.
Organizam obično osjeća konkretno što je za njega štetno. Slijedećeg dana možete imati osjećaj da Vam se gadi određeni proizvod.
Za vrijeme jela ne morate ništa osjećati, reakcija dolazi naknadno, onda kada sve štetne tvari dolaze u krv i raznose se po cijelom or- ganizmu. Zato se može dogoditi da je ukusno jelo, koje ste pojeli s apetitom, štetno.
Ako imate silnu želju za jelom koje je za vas štetno, onda to znači da su vam zdravi i prirodni instinkti potisnuti i na njihovom mjestu se nalaze štetne i nezdrave navi- ke. Ako se odreknete tih navika, osjećat ćete se mnogo bolje.
Ima puno slučajeva kada čovjek koji ima prvu krvnu grupu, jako voli neki „zabranjeni” proizvod, npr. kupus, kako svježi, tako i kiseli, ili mlijeko, i te proizvode koristi bez obzira što se poslije osjeća loše. Često su takve navike i neprirodne želje za određenim jelom stečene u obitelji – ako dijete od djetinjstva, zato što se u kući kiselio i u velikim količinama koristio kupus, imanaviku da ga jede, onda je to svojevrsna štetna navika.
Kad je dijete naraslo više nije slušalo signale svog organizma, a događa se da čak i ne sumnja da mu je loše baš od kupusa ili mlijeka. Uostalom, zašto da sumnja kad te proizvode oduvijek jede i ništa lošeg u tome ne bi trebalo biti. Ranije ništa nismo znali o tome da različitim krvnim grupama odgovaraju različiti proizvodi. Kad utvrdite da vam je zaista loše nakon što ste pojeli određene prehrambene proizvode, lako ćete se toga riješiti.
Naš organizam uvijek nekim svojim dijelom „zna” što nam je korisno, a što štetno. Trebate se samo usredotočiti na reakcije svog organi/zima, na to kako se osjećate i to je sve što vam treba pa da odaberete pravilan način ishrane. Kao što ste vidjeli, prehrambeni proizvodi potrebni ljudima koji imaju prvu krvnu grupu su različiti i od njih iskusna domaćica može pripremiti mnogo ukusne i zdrave hrane.
Možemo koristiti sasvim obične proizvode koji postoje u našim trgovinama i nema potrebe previše mijenjati svoju ishranu da bi se hranili „po američki”. Mi smo drugačiji, s drugim i dugim tra- dicijama, drugom klimom i, kako se to kaže, drugim mentalitetom. Zato mi jelovnik ne moramo mijenjati iz korijena. Kako, dakle, da prilagodimo teoriju o krvnim grupama našoj stvarnosti? Upoznat ćemo se, po našem mišljenju, sa sasvim jednostavnim receptima za pripremu jela za ljude s prvom krvnom grupom (O – nula).
Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:
Kako treba pravilno kuhati prema krvnim grupama
Kako krv razlikuje ono sto je njeno a kako ono sto je strano
Prehrana-dijeta za krvnu grupu A
Prehrana-dijeta za krvnu grupu B
Prehrana-dijeta za krvnu grupu AB
Krvna grupa, prehrana i zdravlje
Da li svi ljudi koji imaju krvnu grupu a trebaju postati vegetarijanci?