Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Kako izgleda tjedan posta?

Rasterećenje znači oslobađanje od nepotrebnog, kako hrane tako i duhovnog tereta. U tom tjednu trebate biti potpuno usmjereni na sebe. Nedovršeni zadaci i poslovi mogu ometati vašu unutarnju osjetljivost.

S danom rasterećenja pripremate se za tjedan posta. On služi pripremi vašeg tijela na odricanje od hrane, i to u prvome redu pomoću vaše psihe.

Dan rasterećenja

  • Jedite samo malo i jednostavno – upravo toliko da budete siti. Za to je dostupno obilje svježe hrane ili voća. Uz to se pokazalo dobrim 3 puta pojesti po žlicu lanenih sjemenki – najbolje pomiješanih s malo jogurta ili kašom od jabuka. One bubre u crijevima i s finom sluzi vežu nečiste i otrovne tvari koje se ondje talože.
  • Rasterećenje znači i odbacivanje duševnog tereta, žurbe I stresa, opuštanje i pogled prema samome sebi. Ako postite na odmoru, dan rasterećenja trebate iskoristiti kako biste ponajprije »došli k sebi«. Neka bude ugodan – lutajte gradom ili se jednostavno dobro naspavajte. Post će biti uspješniji nakon dana rasterećenja, stoga svoje tijelo izmučeno stresom nemojte odmah potaknuti na promjenu.
  • Odreknite se cigareta, alkohola, kave i slatkiša.
  • Informirajte se o svemu što Želite znati o postu. Čitajte o tome ili popričajte s onima koji već imaju takva iskustva.
  • Već isti dan počnite sa svojim »dnevnikom posta«

Dopuštena hrana

Ujutro: Uzmite 2 šalice čaja od ljekovitog bilja (kamílica, sljez, ružmarin ili matičnjak). Ako ne volite čaj, pijte vruću nezaslađenu limunadu.

Prije podne: Pijte obilno vode ili mineralne vode. Povremeno posišite 1 krišku limuna.

U podne: Jedite 1/4 l juhe od povrća koju ste sami pripremili prema receptima na stranici 35.

Možete popiti i svježi sok od povrća uz dodatak 1/4 vode ili sok od povrća iz boce dobro razrijeđen vodom. Juhu i sok, prema izboru, možete piti i hladne i tople.

Poslijepodne: Popijte 2 šalice voćnog čaja (Šipak, komorač, kora od jabuke) s limunom i/ili 1/2 žličice meda.

Navečer: Popijte 1/4 l voćnog soka po izboru, razrijeđenog mineralnom vodom – po želji hladnog ili toplog. Možete popiti i sok od povrća ili juhu od povrća (vidi u podne).

Kako uzimati napitke?

Napici za post sadrže vitamine i minerale, lužnate tvari i ugljíkohidrate koji se lako izlučuju i tako izjednačavaju kiselost koja nastaje u postu (prevelika kiselost).

Sve napitke za post pijte u gutljajima – ugrijte ili ohladite u ustima. Uživajte i pijte polagano. Između »obroka« dodatno pijte vodu ili mineralnu vodu – bolje više nego što žeđate, nego premalo. Kod posta je voda važno sredstvo za oslobađanje i sredstvo za čišćenje tijela punog otrova.
Pravi sokovi od voća i povrća previše su gusti. Zato ih treba razrijediti vodom u omjeru 1:1. U sokove možete i umiješati 1 žličicu lanenih sjemenki – fine sluzne tvari lanenih sjemenki vežu na sebe agresivne kiseline voća i povrća.

Prvi dan posta

Post počinje temeljitim čišćenjem crijeva. Prehrana počinje iznutra, glad nestaje. Sada živite iz sebe samog.

Prvog dana posta najbolje je ostati kod kuće. Prilegnite kad god za to imate volje, čitajte, ljenčarite, slušajte muziku. Poslijepodne malo prošećite, ali bez ikakvih napora. Nemojte se lmpati u vrućoj vodi i nikako ne idite u saunu.

lspraznite crijeva

Prema iskustvu, post je najbolje početi temeljitim pražnjenjem crijeva. Kod osoba s urednom stolicom to ide bez problema, uz neznatnu pomoć: ujutro jednostavno popijte čašu s 1/ 8 l = 125 ml) soka od kiselog kupusa, sirutke ili mlaćenice *stepka). To potiče brže pražnjenje crijeva. .

No, 70 posto ljudi naginje zatvoru. Ako se to i vas tiče, . potrebna vam je dodatna pomoć.

U tom slučaju pražnjenju crijeva možete potaknuti na sljedeći način:

› Za osobe normalne težine: rastopite 30 g trpke Glauberove soli (natrijev i kalcijev sulfat) u 4 dl prokuhane vode. Tome dodajte još 3,5 dl hladne vode i malo limunova soka radi boljeg okusa. Pijte na gutljaje.
› Za osobe s prekomjernom težinom: svi koji naginju zatvoru uzimaju na isti način 40 g trpke soli u istoj količini vode.
› Za sobe sa »živahnim crijevima« rastopite 20 g trpke soli u istoj količini vode.

Otopinu popijte u roku 15 minuta. Prije, tijekom i poslije toga priuštite si više gutljaja čaja od paprene metvice, kako bi slani okus što prije nestao. U roku jednog do tri sata uslijedit će nekoliko snažnih pražnjenja, koji povremeno mogu potrajati i do poslijepodneva. Zato ništa ne poduzimajte taj dan i ostanite u blizini WC-a.

Na što još valja obratiti pažnju?

Ako prvi dan osjetite stezanje u trbuhu, legnite u krevet s termoforom na trbuhu. Noge vam takoder trebaju biti ugodno tople – tu opet pomaže termofor. Žeđ utažite s mnogo čaja od paprene metvice ili vodom.

Žene koje ujutro uzimaju pilule, trebaju to odgodite za tri sata nakon što su popile napitak s trpkom soli. Ova mjera opreza potrebna je jer zbog trpke soli dolazi do prijevremenog pražnjenja želuca – pa se ni djelovanje pilule ne može razviti. Kod klistira uzimanje pilule ne treba odgoditi.

 

Drugi dan posta

I drugog dana posta mogu nastati sljedeća tjelesna stanja:

Glad: Pojavljuju se pravi, mučni osjećaji gladi. Pola čaše vode brzo će ih ukloniti. No, nikako nemojte uzeti sredstva za smanjivanje apetita!

Vrtoglavica i mučnina: Uobičajeni pad krvnog tlaka ne može se još potpuno zaustaviti. Osjećaj malaksalosti ili vrtoglavica bezazleni su i brzo prolaze.  Šetnja po svježem zraku i umivanje lica hladnom vodom takoder brzo pomažu. Ako je osjećaj vrtoglavice prejak, možete kratko prileći. U svakom slučaju, trebate piti mnogo tekućine.

Glavobolja, bolovi u zglobovima i križima: Dehidracija zgrčenih i onečišćenih mišića može izazvati bolove, trzaje ili nemir. Vrući i vlažni oblozi, na primjer vrećica sa zgnječenim oguljenim krumpirom na potiljku, križima ili zglobu, brzo pomažu. Pa i hladni Priessnitz-oblog  pruža olakšanje. Klistir , kao i »postupna kupka za noge« također su korisna pomoć.

Nesigumost i potištenost: Često se javljaju nesigurnost, sumnja u uspjeh i postištenost. No, sve će ti osjećaji brzo nestati ako u takvim situacijama radite ono što vam pomaže.

Ne prisiljavajte se ni na što – ali se nemojte ni previše prepustiti brigama. Drugog dana posta za svaki slučaj nadaleko zaobidite sve restorane i prehrambene prodavaonice.

 

Treći dan posta

Od trećeg dana posta bit ćete stabilniji, sigurniji i pouzdaniji. Ako vas još ometaju sumnje, ne brinite – prebrodit ćete ih isto tako brzo kao što ste ih prebrodili i drugog dana. Svaki dan jasnije doživljavate unutarnju kontrolu i uvidate kako se bez problema vaše tijelo prilagodilo novom obliku života.

Sada možete raditi sve – kao svaki čovjek s normalnom prehranom – što rado činite. Najkasníje trećeg dana posta crijeva treba očistiti klistirom.
Jer crijeva najčešće ne rade dalje sama od sebe, a ako i rade, to često nije dovoljno.

Ostatak tjedna posta

Četvrtog i petog dana posta osjećat ćete se dobro, pa ćete odmah poželjeti postiti još nekoliko dana. No, nemojte to učiniti.

Za peti dan posta planirajte ponovno čišćenje crijeva klistirom. Onaj tko pati od zatvora ili smetnji u probavnom sustavu (želudac-crijeva) postit će bolje uz svakodnevni klistir.

Na pet dana posta nadovezuju se dani obnove. Oni su jednako važni kao i dani posta, i potrebna im je jednaka briga.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Dobre i loše strane posta!

Učinkoviti postovi

Kako najbolje postiti?

Recepti za post – dani rasterećenja, recepti za juhe i sluzna jela

Pravilno postiti je lako

Kako se dobro osjećati tijekom tjedna posta?

Sve dobrobiti posta

Prekid posta i obnova prehrane

Tijelo u vrijeme obnove

Kako živjeti bolje nakon posta?

Što je ljekovit post?

Tjedan posta ukratko