Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Kako najbolje postiti?

Tko smije samostalno postiti? Svatko tko se osjeća zdravim I sposobnim, tko vjeruje da će se disciplinirano ponašati i moći se odricati. I starije osobe te maloljetnici mladi od 16 godina (uz roditelje koji poste) mogu postiti kod kuće ako njihovo tijelo normalno funkcionira.

Uglavnom mogu postiti i zdrave trudnice i dojilje, ali to ipak nije preporučljivo u naše vrijeme opterećeno zagadenim okolišem. Tako dugo dok ne znamo sasvim toćno hoće li i kako postupak čišćenja otrovnih tvari štetiti plodu ili djetetu, radije postite prije nego što poželite ili kad prestanete dojiti.

Ako ste nesigurni, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Čak i ako nema baš iskustva vezanih post, liječnik vam može objasniti Vaše zdravstveno stanje te djelotvornost lijekova kod odricanja od hrane.

Kako najbolje postiti?

Najlakše je postiti u skupini istomišljenika. Ako se pri tome radi o prijateljima, post može biti izuzetno poticajan. U zajednici koja posti razmjenjuju se iskustva, produbljuju meduljudski odnosi i razmjenjuje obostrana pomoć.

Uz to se skupina koja posti treba redovito sastajati kako bi razgovarali i davali si međusobnu potporu.

Za tjedan dana posta može se, radi savjeta, pozvati liječnika koji ima iskustva s postom.
Za post s partnerom vrijedi uglavnom isto što i za skupinu: zajednički post može produbiti odnos između dvoje ljudi. I ovdje važi pravilo: oba partnera trebaju imati mogućnost osamiti se.

Teže je kad čovjek posti sam jer iziskuje više discipline i odVažnosti – kao I sposobnosti odricanja i suočavanja sa samim sobom. Ako uspješno završi tjedan posta, onaj koji je postio sam s pravom može biti ponosan na sebe.

SAVJET ZA USPJEH

Patite li od artroze u prstima, koljenima ili kukovíma? Tada terapija postom pod liječničkim nadzorom može značajno ublažiti bolove. Godine 2007. istraživanje na sveučilištu u Jeni pokazalo je da se funkcija zglobova poboljšava odricanjem od hrane. Katkad se uz post čak može smanjiti i količina lijekova.

Zbog navedenih razloga prednost je u prvom postu imati l vodstvo. Sljedeći put to možete obaviti i sami.

Tijekom tjedna posta vjerojatno će vas rado savjetovati liječnici s iskustvom o postu. Ali pomoć i podrška zdravoj osobi koja prvi put posti mogu biti ne samo stručnjaci, već i svaki laik koji je već postio. To je pitanje međusobnog povjerenja; najvažnija je razmjena iskustava. Iednostavno je dobro (a I djelotvorno) postiti s osjećajem da je ovdje netko tko je u post upućen i u slučaju nužde može pomoći.

Gdje i kada mogu najbolje postiti?

Postiti možete svugdje gdje se dobro osjećate, gdje vam je ugodno i toplo, gdje se osjećate sigurno. Posvuda gdje vam je lijepo, gdje se bavite omiljenim sportom, ali i gdje možete samo ljenčariti kad vam se prohtije, ukratko u okruženju koje vam najbolje odgovara.

Ondje gdje imate mira i gdje vas nitko neće ometati, gdje niste izloženi ni žurbi ni pritisku. To može biti kod kuće, na odmoru u vikendici, u prijateljevu stanu ili planinskoj kućici na osami. Imajte isto tako na umu da onaj koji posti često ima potrebu za povlačenjem, poput puža koji se povlači u svoju kućicu.

Postiti kod kuće

Ako želite postiti kod kuće, pripazite na ustaljene navike pri jelu i piću. Boravite u dobro poznatim prostorima i, prije svega, okruženi ste prisnim osobama. Svatko od nas povezan je sa svojom dobro poznatom okolinom tisućama nevidljivih niti- pa tako i s kuhinjom, podrumom, hladnjakom, stolom za blagovanje i kućnim barom.

Post u svakodnevici

Pustiti se može i u svakodnevnom životu – kako unutar vlastita Četiri zida, tako i na radnome mjestu. Poznajem mnoge ljude koji to redovito čine. Oni izvješćuju da im aktivan radni dan odvlači potrebu za jelom. Post u radnoj svakodnevici doduše zahtijeva znatno više discipline I unutarnje sigurnosti. Onaj tko posti radnim danom mora mati da je to otežani oblik posta. No, tko je Već doživio bilo koji oblik posta zna što može očekivati od sebe.

KADA NE SMIJETE SAMOSTALNO POSTITI?

 • Ako ste u nedoumici prema postu nakon čitanja ovog članka.
 • Ako ste dulje vrijeme melankolíční ili psihički labilni.
 • Ako ste još iscrpljeni poslije bolesti ili operacije.
 • Ako ste preopterećeni, nervozni i previše razdraženi. Tada pričekajte dok vam ne bude bolje.
 • Ako ste pohlepni za jelom ili patite od bulímije, postíti možete samo u sklopu psíhoterapeutskog tretmana.
 • Ako morate uzimati lijekove. Tada se trebate posavjetovati s liječnikom.
 • Ako niste sigurni ubrajate li se još uvijek u zdrave osobe: neka vas obiteljski liječnik pregleda i provjeri sve rizične faktore.

Svi koji nisu posve zdravi  na primjer, osobe s preniskim ili prevísokim krvnim tlakom, karcinomom ili prekomjernom tjelesnom težinom  – ne bi smjeli postiti bez savjetovanja s liječnikom koji ima iskustva s postom.

Bez obzira na mnoga iskušenja kojima ste izloženi i nesigurnostima koje vam nameću kolege, postoje i druge opasnosti na koje svakako treba upozoriti:

 • »Unutarnji tempo« usporen je kod posta; za sve treba više vremena.
 • Cirkulacija nije tako stabilna kao inače. To doduše važi samo za nekoliko sati dnevno. Ali što ako baš o tome ovisite?
 • Oni koji poste osjetljiviji su pa se tako osjećaju manje zaštićenima i bespomoćnijíma pod stresom.
 • Vozači moraju znati da tijekom posta može biti smanjena njihova sposobnost reagiranja i koncentracije.

Post na godišnjem odmoru

Za prvi post, bez sumnje, bolja su alternativa godišnji odmor i organizirani tjedni posta. Pravovremeno planirajte svoj tjedan posta. Idealno je ako se u to vrijeme možete osloboditi posla. Ako to nije moguće, barem pokušajte tjedan posta odrediti onda kada niste preopterećeni i kad se možete osloboditi društvenih obveza.

Postiti i biti slobodan – neodvojivi su pojmovi, a podrazumijevaju oslobađanje od prisila i obaveza naporne svakodnevice, odmak od žurbe, buke i smrada. Takvo što ponajprije je moguće na odmoru i s istomišljenicima. Mogli biste organizirati izletnički post, post u kombinaciji s vožnjom bicikla, planinarenjem, jedrenjem, plivanjem, plesom ili odlaskom u saunu.

Za osobe koje radije borave u tišini, mogli biste, na primjer, otići na usamljeno mjesto uz jogu i meditaciju, u istraživanje prirode ili na wellness.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Dobre i loše strane posta!

Učinkoviti postovi

Recepti za post – dani rasterećenja, recepti za juhe i sluzna jela

Kako izgleda tjedan posta?

Pravilno postiti je lako

Kako se dobro osjećati tijekom tjedna posta?

Sve dobrobiti posta

Prekid posta i obnova prehrane

Tijelo u vrijeme obnove

Kako živjeti bolje nakon posta?

Što je ljekovit post?

Tjedan posta ukratko