Prekid posta i obnova prehrane
Prelazak s tekućine na hranu – O tome je govorio George Bernard Shaw, pisac s iskustvom u postu: »Svaka budala može postiti, ali samo mudrac može pravilno prekinuti post«. Zašto je tako složeno? Konačno »obnova« znači ponajprije obnovu prehrane i time ponovnu obnovu svakodnevne funkcije metabolizma i probave.
A prelazak s hrane na post često se događa brže nego prelazak s posta na hranu. Organizam je u tjednu posta obustavio proizvodnju sokova za probavu. Sad je mora ponovno uspostaviti. A to se ne dogada naglo, već postupno. Obnova prehrane zato zahtijeva isto tako puno pažnje, vremena i mira kao i sam post.
Kako bi se probavni sokovi dobro pokrenuli, bez tegoba, valja upamtiti tri pravila prehrane: jedite polako, dobro žvačite, šutite dok jedete.
Dani obnove istodobno pružaju mogućnost kritičkog razračunavanja sa starim navikama prehrane i pića. U postu su one bile prekinute; sad možete (i smijete) odbaciti one »poroke« koje ste prepoznali kao štetne. Prihvatite promjene: uz temeljno iskustvo posta – »Bez hrane se osjećam dobro i učinkovit sam« dolazi iskustvo koje ćete steći u vrijeme obnove:
»Trebam puno manje hrane nego prije« ili »Trebam manje soli, ali zato više biljnih začina«. Pokušajte uvježbati nov način ponašanja tijekom jela, koje se temelji na tim iskustvima.
Kupnja za dane obnove
I to je došlo: vrijeme posta bliži se kraju. Petog dana posta idite u kupnju. Iznenadit ćete se koliko vas veseli baviti se namirnicama – uz spoznaju da ih možete upotrijebiti ako želite.
Za tri dana obnove potrebno vam je (količine za l osobu):
› 50 dag zrelih, po mogućnosti neprskanih jabuka
› 1 glavica zelene salate
› 25 dag mrkve
› 25 dag rajčica
› 25 dag krumpira
Za one koji ne vole kuhati: po 1 vrećicu juhe od krumpira, rajčice ili šparoge – u trgovini s bio-hranom).
Ostali sastojci za pripremu hrane :
› maslac
› 1 čaša svježeg sira (od 20 dag)
› 20 dag posnog ili zrnatog sira
› 2 čaše jogurta ili bio-jogurta (od 15 dag)
› 25 dag suhih šljiva ili smokava
› 1 paketić dvopeka, integralni kruh ili s lanenim sjemenkama
› 1 boca surutke ili sok od kiselog kupusa.
Ako imate priliku, kupite sve vrste voća i povrća iz ekološki kontroliranih nasada, više ćete se radovati jelu. Ako ste nakon posta prisljeni jesti u restoranu ili kantini, izaberite jelo u jelovniku koje je najbliže onom iz plana za obnovu.
Plan jela za dane obnove
Na idućim stranicama doznat ćete što smijete jesti u tri dana obnove. Možda će vam se na prvi pogled učiniti premalo. Ali zapanjit će vas koliko ćete od toga biti siti. I u fazi obnove trebate piti puno tekućine: I čaja bez šećera, vode i razrijeđenih voćnih sokova.
Prvi dan obnove
Ujutro: Jutarnji čaj (od ljekovitog bilja ili slab crni čaj).
Prije podne: Post prekinuti zrelom jabukom (možda i pirjanom).
U podne: 1 tanjur juhe od povrća i krumpira .
Poslijepodne: Voćni čaj.
Navečer: Juha od rajčice, mlaćenica (stepko) s 1 žlíčicom lanenih sjemenki, 1 kriška dvopeka. .
SAVJET ZA USPJEH
Sva vaša pažnja sada je posvećena prehrani.
Uzmite si vremena Ne gledajte na sat. Jedite u miru to je sada najvažniji termin koji određuje vaš dan.Temeljito žvačite Probava počinje u ustima. Svaki tvrđi zalogaj žvačite 35 puta dok ne postane tekuč. Gutanje je štetno. Jedite šuteći. Samo tako možete uživati, zasitlti se i zadovoljni ustati od stola.
Juha od povrća i krumpira
1 manji krumpir (oko 60 g) i po 1 komad (30 g) mrkve, poriluka i celera i prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića i mažurana l 1/2 žličice kvasnih pahuljica i juha od povrća u zrncima i 1 žličica sjeckanog peršina
1. Krumpir i povrće očistite, ogulite, operite i narežite na sitne ploške.
2. U loncu zakuhajte 1/4 l vode i povrće kuhajte 15 minuta, pokriveno dok ne omekša.
3. Juhu začinite začinima, kvasnim pahuljicama i, prema potrebi, zrncima juhe od povrća. Pospite peršinom.
Juha od rajčice
25 dag zrelih rajčica l 1/2 luka l 1 žličica ulja l juha od povrća u zrncima l po prstohvat morske soli, svježe mljevenog bijelog papra i suhe majčine dušice l 1/2 žličice kvasnih pahuljica l 1 žličica pirea od rajčice l 1 žličica sjeckanog peršina, vlasca ili majčine dušice.
1. Rajčice operite i narežite na kockice (izvadite peteljke). Luk oljuštite í sitno narežite.
2. Ugrijte ulje, dodajte luk í kockice rajčice i oko 10 minuta pirjajte dok ne omekša. Smjesu protísníte kroz cjedílo.
3. U međuvremenu zakuhajte 1/4 l vode. Prema ukusu uspite zrnatu juhu od povrća i dodajte kašu od rajčice. Začinite začinima, kvasnim pahuljícama te pireom od rajčice i pospite svježim biljem.
Drugi dan obnove
Ujutro: l čaša soka od kiselog kupusa ili surutke, suho voće namočeno dan ranije, juha od pšenične krupice.
Za gladne: 50 g mekog sira sa začinskim biljem i 2 kriške dvopeka.
Prije podne: Puno tekućine (mineralna voda).
U podne: Salata, ljušteni krumpir, mrkva, bio-jogurt s pasjim trnom i lanenim sjemenkama.
Poslijepodne: Puno tekućine.
Navečer: Svježa mrkva, juha 0d povrća-žitarica, kiselo mlijeko s lanenim sjemenkama, 1 kriška dvopeka.
Juha od pšenične krupice
2 žlice fine pšeníčne krupice i prstohvat morske soli l 1 žlica svježe sjeckanog začinskog bilja (npr. peršin, vlasac).
1. Pšeníčnu krupicu ugrijte u loncu na slaboj vatri, ali ne da potamni. Ulijte 1/4 l vode i pustite da jedanput zakipi. Pokrivenu pšeničnu krupicu pustite oko 10 minuta na slaboj vatri da nabubri. Ako nakon toga još uvijek ima vode I u loncu, krupicu uspíte u cjedilo i pustite da voda iskapa.
2. Juhu začinite solju i začinskim biljem.
Zelena salata
1/4 glavice salate l po prstohvat morske soli i svježe mljevenog bijelog papra l 1/2 žličice voćnog octa ili sok od limuna l 1 žličica suncokretova ulja l 1 žličica vlasca
1. Listove salate odvojite, očistite i svaki dobro operite pod tekućom vodom. Stavite u cjedilo ili u aparat za sušenje salate i dobro osušite te premjestite u zdjelu.
2. Napravite preljev od soli, papra, octa ili limunova soka. Prelijte preko salate i sve dobro promiješajte. Pospite vlascem.
Oljušteni krumpir
3 mala krumpira l malo kumina
1. Dobro operite krumpir pod tekućom vodom uz pomoć četke.
2. U manji lonac uspite dovoljno vode i čekajte da zakipi. Dodajte kumin i kuhajte krumpire 2o do 25 minuta ili pustite da omekšaju u pari (ako pripravljate krumpire u loncu koji ima umetak za paru, onda kumin stavite u vodu).
3. Krumpire oljuštite dok su još vrući.
Mrkva
1o dag mrkve l 3 žlice juhe od povrća ili vode l po prstohvat morske soli i svježe naribanog muškatnog oraščića l 1 žličica suncokretovog ulja l 1 žličica sjeckanog peršina
1. Mrkvu dobro iščetkajte pod tekućom vodom, ako je potrebno i ostružite. Narežite je na sitne ploške.
2. Zakuhajte juhu od povrća ili vodu i ploške od mrkve oko 1o minuta kuhajte dok ne omekšaju.
3. Lonac sklonite sa štednjaka i mrkvu blago začinite solju i muškatnim oraščićem.
4. Na kraju umiješajte suncokretovo ulje i pospite sjeckanim peršinom
Bio-jogurt s pasjim trnom i lanenim sjemenkama
1 čaša jogurta (1,5°/o) l 1 žličica pasjeg trna zaslađena medom I 1 obilna žličica lanenih
sjemenki
1. U zdjelu za desert pomiješajte bio-jogurt sa zaslađenim pasjim trnom i sve dobro izmiješajte. Po želji stavite u hladnjak prije jela.
2. Prije posluživanja tako pripravljen jogurt pospite lanenim sjemenkama.
Svježa mrkva
2 žlice kiselog vrhnja I 1-2 žličice limunova soka | nekoliko listića matičnjaka i 10 dag mrkve l 1/2 jabuke I 1 list salate
1. Dobro izmiješajte kiselo vrhnje s límunovím sokom i opranim, posušenim i nasjeckanim lističima matičnjaka.
2. Mrkvu dobro iščetkajte pod tekućom vodom, po potrebi ostružite i naríbajte sitno u vrhnje.
3. Jabuku operite, razrežíte na četvrtine, očistite od koštica i također naríbajte u vrhnje.
4. Sve sastojke dobro promiješajte i poslužite na opranom listu salate.
Juha od povrća i žitarica
1/2 manjeg luka l 1 žlica maslinova ulja l 1 žlica fine pšenične krupice I 1/4 l juhe od povrća ili vode l 5 dag celerova korijena l po prstohvat morske soli i suhog miloduha l 1 žličica sjeckanog peršina
1. Oljuštite luk I sitno ga nasjeckajte
2. Ugrijte ulje u posudi i dodajte luk te također zagrijte. Dodajte pšeničnu krupicu i malo pustite da potamní. Prelíjte juhom ili vodom. Sve pustite da kratko prokuha í na slaboj vatri čekajte da krupica nabubri.
3. Operite celer, ogulite ga i sitno naribajte. Začiníte juhu solju i miloduhom. Pospíte celerom i peršinom.
Kiselo míijeko s lanenim sjemenkama
3 žlice kiselog mlijeka l 1 žličica slatkog soka pasjeg trna l 1 puna žličica laneníh
sjemenki l 1 kriška dvopeka
Kiselo mlijeko dobro ízmiješajte sa sokom od pasjeg trna i uspite u šalicu. Kratko prije jela pospite lanenim sjemenkama. Uz to jedite dvopek.
Treći dan obnove
Od trećeg dana obnove počinje pravilna prehrana nakon posta a time i ispravljanje pogrešaka u prehrani. Za to nema bolje prilike od one nakon odricanja od hrane.
Najprije odlučite kamo vas treba voditi vaša potreba za hranom: radije biste pojeli svježu salatu ili nešto toplo.
U nastavku su tri prijedloga.
Prijedlog 1 – svježa hrana
Za sve koji vole svježu hranu i dugoročno žele i nadalje gubiti kilograme (800 kalorija). Važno: Svježa hrana mora se svježa pripremati, svježa pojesti ijako dobro sažvakati.
Ujutro: Jutarnji čaj, poslije müsle (svježe krupno mljeveno žito namočite navečer, recept u nastavku).
Prije podne: Puno tekućine; oni koji su gladni neka jedu voća koliko žele.
U podne: Velika porcija svježe hrane (zelena salata i cikla s hrenom) i l oljušteni krumpir.
Poslijepodne: Puno tekućine; ako ste gladni, pojedite l jabuku i 12 lješnjaka ili oraha.
Müsle za dan sa svježom hranom
1/2 šalice mlijeka ili 1/2 čaše jogurta i 1 manja jabuka I 2 žličice zrnatíh zobenih pahuljica I
1 žličica naribanih oraha l 1 žličica meda ili namočenih grožđica l limunov sok
1 Mlijeko ili jogurt uspite u zdjelicu.
2 Jabuku operite, posušite, prepolovite í izvadite koštice. Neoguljenu jabuku naribajte ili sitno nasjeckajte.
Prijedlog 2 – brza kuhinja
Ova je inačica (oko 1000 kalorija) posebno dobra za zaposlene, studente i »brze kuhare« koji imaju malo vremena za kuhanje i ne žele dugo biti u kuhinji.
Na tašte: Ugasite žeđ, pijte vodu.
Ujutro: 2 omekšane suhe šljive ili 1 smokva, juha 0d pšenične krupice s malo mlijeka (vidi str. 81).
Za podne pripremite krupno mljeveni pir u loncu od juhe I na vrućem štednjaku zakuhajte pa zatim zamotajte u deku I stavite u krevet da pir nabubri.
U podne: Svježe voće, topli pir s mlijekom, kiselim mlijekom ili mlaćenicom (stepkom), odnosno oljušteni krumpir s mekim sirom (po želji obogatite uljem od lana).
Poslijepodne: Puno tekućine, bolje čaj umjesto vode.
Navečer: Iuha od povrća i krumpira,krupno rezanim kriškama krumpira i povrća), odnosno pečeni krumpir sa svježim kiselim kupusom.
Prijedlog 3 – míješana, uravnotežena kvalitetna hrana
Kod ove hrane (1000 do 1500 kalorija) ide se na kvalitetne sastojke (vidi i stranicu 94). Svom tijelu dajete ne samo za život važne bjelančevine, ugljikohidrate i masnoće, nego uz to i dragocjene vitamine, minerale, elemente u tragovima I druge mikrohranjive tvari koje mu trebaju kako bi ostalo zdravo i učinkovito.
Ako jedete kvalitetnu hranu, bit ćete dulje siti a takva hrana i prirodno potiče probavu, zahvaljujući balastnim tvarima koje sadrži.
A pritom ne daje prekomjerne kalorije – uz pretpostavku da umjereno jedete. I nadalje pijte puno tekućine – uvijek izmedu obroka, a ne uz njih.
Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:
Recepti za post – dani rasterećenja, recepti za juhe i sluzna jela
Kako se dobro osjećati tijekom tjedna posta?