Prvi specijalizirani forum za mršavljenje

Pravilno postiti je lako

Post uključuje daleko više od pukog odricanja od hrane. Riječ je o cjelovitom procesu. Kod osobe koja posti cirkulacija i muskulatura funkcioniraju potpuno normalno, iako ponekad ne brzinom na koju ste navikli.

Kad, na primjer, ujutro skočite iz kreveta čim zazvoni budilica, lako se može dogoditi da vam bude crno pred očima i/ili mučno. I kao posljedica, odmah se opet nađete u krevetu.

Početak dana u dobroj formi

Kako biste aktivno prebrodili jutarnje slabosti zagrijavanja, koje su uvjetovane postom, pažljivo započnite dan:

 • Ispružite se, rastegnite i istegnite se još ležeći u krevetu i pritom zijevajte.
 • Prije ustajanja sjednite na rub kreveta.
 • Poprskajte se hladnom vodom po licu.
 • Priuštite si kratku, mirnu šetnju po svježem zraku. Dišite kroz nos ravnomjerno i duboko.

Onima koji poste, a imaju nizak krvni tlak, ali i svima onima koji žele dodatno nešto učiniti, pomoći će sljedeće jutarnje aktivnosti.

Na tragovima Sebastiana Kneippa

Jedno od osnovnih načela Kneippova nauka o zdravlju kratki su hladni podražaji. Oni potiču cirkulaciju i povećavaju imunitet tijela. Operite se zato od glave do pete hladnom vodom, kojom se možete i kratko istuširati. Nakon toga se, bez brisanja, brzo Vratite u krevet. Ili polijevajte hladnom vodom ruke i lice nakon tuširanja toplom vodom – počevši od vrhova prstiju do laktova i zatim ih umijte s tri pune šake vode.

Pet minuta jutarnje gimnastike

Jutarnje vježbe također potiču cirkulaciju. Za to su dobre vježbe koje istežu mišiće, opuštaju ukočene zglobove, krutu kralježnicu i pored toga razvedre dušu. I sve to uz malo glazbe.

Zračna kupka kod otvorenog prozora

Trljajte tijelo 5-10 minutagrubim frotirnim ručnikom, četkom za kupanje ili rukavicom za Četkanje snažnim pokretima. Počnite od vrhova prstiju na rukama i nogama te trljajte uvijek prema srcu. Tada će vam biti sasvim toplo, cirkulacija

Odvoz smeća« iz tijela i njegovo čišćenje

Tijekom posta sve su »brane« tijela otvorene. Čišćenje samo od sebe, prvog dana posta, s pražnjenjem crijeva, nikako nije završeno. Tijelo koje posti oslobađa se ostataka metabolizma I nagomilanih nečistoća u njemu gotovo sve vrijeme posta – I to kroz sve otvore i pore na koži.

Čišćenje kroz crijeva

Crijeva, jedan od naših najvažnijih i najosjetljivijih organa, predodređena su za primanje hrane i čišćenje od nečistoća.

Za čišćenje i detoksikaciju svaki drugi dan trebaju ispiranje: klistir.

Klistir – kad ga radite sami

Klistir se možda čini zastarjelim, ali on je jako obazriva i učinkovita njega crijeva. Pomaže protiv gladi, kao i mogućih glavobolja i bolova u zglobovima. Klistir je u slučaju vrućice i mučnina jedno 0d najvažnijih domaćih prirodnih sredstava za cijelu obitelj. Priznajemo da klistir možda nije za svakoga. ‘

No, uvjerit ćete se da ga, s jedne strane, nije tako teško napraviti i da će vam, s druge strane, donijeti znatno olakšanje.

> Posudu ili vrećicu za klistiranje napunite u kupaonici s tople vode (temperature tijela). Probajte ispuštanje u WC-školjku ili umivaonik, dok u crijevu ne bude više nikakvih malih mjehurića.
› Stisnite crijevo pri čemu ga svinite ili- ako ga ima – zatvorite pipac. Zatim malo namažite crijevo na kraju (primjerice vazelinom ili uljem za tijelo) i tako pripremljen klistir objesite na kvaku vrata.
› Zauzmite položaj na podu tako da klečite i oslonite se na laktove, pa namazano crijevo ugurajte što je dublje moguće u rektum (čmar) i pritom malo tiskajte u suprotnome smjeru.
› Dok polako puštate da voda ulazi, nemojte se zgrčiti, nego opustite trbuh i duboko dišite. Zatim oprezno izvucite crijevo.
› Nakon 2 do 5 minuta potjerat će vas jaka potreba na WC: 2 do 3 puta, u vidu proljeva, izlazit će voda i sadržaj iz crijeva.

Ako klistir ne uspije kako bi trebalo

Ako ne uspijete sami sebe klistirati, pomoći će vam druge »metode čišćenja«

› Svakog dana posta popijte ujutro gorku sol (2 žličice gorke soli na 1 čašu tople vode).
› Ujutro popijte, kao i kod terapije F. X. Mayr, 3 do 5 žličica soli na l čašu vode.
› Kod osoba s aktivnim crijevima bit će dovoljno ako prvog dana posta, kako je i preporučeno, ujutro popijete 1 čašu (oko 1/8 l) soka od kiselog kupusa, sirutku ili mlaćenicu (stepko).

PRIRODNO ČIŠČENJE

Sami pronađite koja vam metoda čišćenja najviše odgovara.

 • Ni u kojem slučaju ne uzimajte kemijska sredstva za čišćenje. Razmislite o tome da večina uobičajenih sredstava za čišćenje, pa i soli, mogu znatno omesti miran rad crijeva. Dok god postite crijeva izbacuju štetne tvari – i to još 20 dana nakon posta.
 • Nikada ne uzimajte díuretike. One osjetno remete reguliran režim vode u tijelu i prividno pomažu samo 1 do 2 dana.

Izlučivanje putem mokraće

Tijekom posta mokraća povremeno može biti gotovo tamna I prodorna mirisa. U tom slučaju pomaže voda kako bi se isprali bubrezi i mokraćni putovi. Vode treba piti puno više nego što zahtijeva žeđ – mokraća bi trebala biti svijetla.

Mokrite nekad više, nekad manje – to je normalno. Nakuplja li vaše tijelo tekućinu ili je pak ispušta, može se prepoznati po težini. Nemojte se ljutiti ako se težina ne mijenja. To može biti znak da su tijelu potrebne te količine tekućine za započete procese čišćenja od štetnih tvari.

Što se kožom izlučuje?

Koža je naš najveći organ i tijekom posta ima pune ruke posla.

Ne baš ugodni mirisi, koji izlaze iz svih pora, daju naslutiti što sve znojenjem završava u našem rublju.

Zato rublje mora moći upijati sva ta isparavanja.

Pranje, kupanje i tuširanje iznimno su potrebni tijekom posta

– prije odlaska u saunu ili na plivanje u bazen higijenska su neophodnost.

 • Koža osobe koja posti se isušuje. Nakon svakog pranja, kupanja ili tuširanja njegujte je biljnim uljima.
 • Tijekom posta nemojte koristiti kreme i šminku s kemijskim dodacima. Oni zatvaraju pore i sprečavaju disanje kože te izlučivanje kroz nju.
 • Štedljivo upotrebljavajte dezodoranse kako se koža ne bi nadražila.

Ostatke metabolizma izdahnite iz pluća

Sa svakim izdahom otpremamo plinovite ostatke metabolizma iz organizma. Dišite zatvorenim ustima. To ćete najbolje uspjeti pješačeći i šećući prirodom. Osim toga, životni prostor treba redovito prozračivati: svakih sat vremena širom otvorite prozore i balkonska vrata na pet minuta te pustite a zrak dobro prostruji. Noću isključite grijanje i spavajte uz otvoren prozor. Time se istodobno brinete za optimalnu
»prehranu« mozga i organa kisikom (to se uostalom preporučuje i izvan posta).

Samočišćenie gornjih dišnih putova

Sluznice u nosu, ždrijelu i dušniku normalno se čiste same po sebi.

Potpomognite to čišćenje:

 • Svježi jutarnji zrak potiče brisanje nosa i iskašljavanje. Zato se preporučuje duboko disanje ujutro pored otvorenog prozora ili kraća jutarnja šetnja. Prskanje s dvije šake hladne vode po licu ima sličan učinak. s
 • Prestanak pušenja – pastile od paprene metvice pomažu u prevladavanju »praznine u ustima«. Iskoristite priliku i prestanite pušiti. Post vam pri tome pomaže: nakon tri da- na cigareta više ne prija. i?

Izlučivanje kroz usta

Tijekom posta jezik može imati sivo-žutu oblogu, ponekad ćak i smeđu do crnu – ovisno o tome što tijelo upravo izlučuje. Zubi i desni često imaju obloge neugodna mirisa. Okus je ljepljiv do bljutav. Ier i krajnici sudjeluju u postupcima čišćenja.

Tu pomaže sljedeće:

› Četkicu za zube koristite i za jezik i češće ispirite usta vodom. Ili isisajte nekoliko puta dnevno krišku limuna.
› Kod neugodnoga jutarnjeg mirisa uzmite dnevno 2 do 3 puta po 1 žličicu fine ljekovite zemlje pomiješane s malo vode (prema uputi).
› Također, pomaže žvakanje korijena božura i svježeg začinskog bilja (vlasac, kopar, peršin).

Učinkovítost tijekom posta

Koliko osoba koja posti želi biti učinkovita, ovisi ne toliko o postu, koliko 0 sposobnosti koju i inače posjeduje. Tim potencijalom ona raspolaže i kod posta, zbog unutarnje opskrbe energijom.

Tjelesna aktivnost

Tijekom posta možete raditi gotovo sve što biste i inače činili. Starije osobe će najvjerojatnije šetati, sportaši će se i nadalje baviti svojim disciplinama, kao što su navikli. A najbolje je da se tijekom posta možete početi baviti sportom iako dosad u tome niste bili redovito aktivni. No, ipak, postoje male razlike vezane uz snagu, o kojima trebate nešto znati:

› Sve što zahtijeva brzu uporabu snage – penjanje uza stepenice, trčanje, igranje nogometa ili skijanje – može osobi koja posti stvarati poteškoće, jer previše opterećuje cirkulaciju. Bolje su blaže vrste sporta, kao što su nordijsko hodanje, plivanje, pješačenje, vožnja biciklom, veslanje, lagano planinarenje ili hodanje sa skijama.

› Bez obzira na to koji ćete sport izabrati, važno je da jednom dnevno dođete do granica svojih mogućnosti. Tako će se postojeća učinkovitost u potpunosti održati i tijekom 4 posta.

Može li se učinkovitost povećati tijekom posta?

S kondicijskim treninzima povećava se muskulatura koju se može opteretiti, dok se tjelesna težina smanjuje. Naime, dobro uhranjene osobe koje poste imaju dovoljno bjelančevina u zalihi. Tada će se razgraditi samo masnoće – za dobivanje energije i kao suvišan teret koji otežava kretanje.

Tko tijekom posta pretežno leži u krevetu, jednako će izgubiti i snagu i učinkovitost kao i potpuno uhranjena izjelica koja se I ne kreće. To je proces koji su mnogi bolesnici doživjeli u bolesničkome krevetu.

Kondicijski trening u cilju poboljšanja snage i učinkovitosti iednako je moguć u vrijeme posta kao i u bilo koje drugo vrijeme, i valja slijediti ista pravila:

 • dosljedno svakodnevno trenirati
 • trenirati sve mišićne skupine ravnomjerno
 • početi laganim vježbama a zatim polako pojačavati
 • jednom ili dva puta dnevno ići do granica mogućnosti
 • paziti na harmoničnu izmjenu faza napora i opuštanja.

SAVJET ZA USPJEH

Naravno, nema samo tjelesnog, već i »duševnog« smeća. Ne bojte se zato potisnutih snova 0 ratu, krvi ili blatu, ružnih misli, agresivne ćudi ili sjetnog raspoloženja.

Tijekom posta večina ljudi ima poteškoće sa spavanjem: spavate opuštenije, ali sve što vam se mota po glavi, jasnije dolazi do izražaja. To znači da svoje snove svjesnije doživljavate.

U takvim situacijama je važno izgovoriti što vas tíšti, zapisati ako nemate partnera za razgovor i napisano pogledati poslije. U svakom slučaju, razračunajte se s »duševnim smećem«.

Vidjet ćete kako će vas to rasteretiti. A i pisanje dnevnika mnogima je pomoglo. Kad ga pročitate nakon posta, zapanjit će vas kakve su sve uznemirujuće primisli ondje dospjele.

Evo dva primjera iz liječnički kontroliranog posta:

> Muškarac 0d 54 godine, trkač na 10.000 metara, dnevno je trenirao tijekom posta u trajanju od 50 dana. Svoje do sada apsolutno najbolje vrijeme istrčao je 49. dana posta.
> Sportski aktivan četrdesetogodišnjak postio je 21 dan i pri tome skinuo 22 kilograma. Uz svakodnevnu gimnastiku, igranje tenisa, plivanje i pješačenje satima, bio je izvrsno istreniran. Godinu dana poslije ponovno je postio, ali s nogom u gipsu. Sportski gledano, ovaj put nije mogao gotovo ništa – osim hodanja uz pomoć štapa i malo sobne gimnastike. Iako su mu gips skinuli na kraju posta, i on ponovno izgubio 12 kilograma, bio je vrlo slab i morao je učiti hodati te je tek nakon šest tjedana napornog treninga dosegao svoju staru kondiciju.

Osobe koje su lijene i trome mogu, doduše, uz post skinuti istu količinu kilograma kao i aktivne osobe. Ali one ne samo da imaju masnoća, nego im je i muskulatura razgrađena.

SAVJET ZA USPJEH

Odmorite se nakon ručka. Oblog na jetri pomaže jo] u važnom poslu detoksikacije.

› Termofor napunite do pola vrućom vodom, a preostali zrak istisníte. Naborajte laneni ručnik po dužini, trećinu umočite u vruću vodu i iscíjedíte.
› Legnite i raširite vlažni dio ručnika u predjelu jetre. Na to stavite termofor i prekrijte suhim dijelom ručnika. Zatim se dobro pokrijte.
› Ležite, mirujte, opustite se i utoplite. Već samim ležaniem jetra će za 4o posto biti prokrvljenija.

Nikakvo čudo što im cirkulacija nije dobra i što se osjećaju bezvoljno. Isto tako, takve osobe ne mogu dulje uživati u dobrobiti posta i opet se vrlo brzo udebljaju.

Duhovne i umjetničke sposobnosti

Osoba koja posti može, naravno, ne samo tjelesno, već I duhovno raditi. Ona je u stanju biti umjetničko-stvaralački angažirana – često čak s mnogo boljim rezultatima nego inače. Prisjećam se jednog starijeg gospodina 0d 82 godine koji je u vrijeme posta doživio nevjerojatno intenzivnu stvaralačku fazu. Iedan austrijski filozof tvrdio je da je najbolje stvari napisao tijekom posta. Poznato mi je i da su slikari proživljavali neuobičajeno produktivne faze.

Mir i opuštanje

Ravnomjernom izmjenom napetosti i opuštanja, kretanja I mirovanja najbrže ćete postići tjelesnu i duševnu ravnotežu. Nakon svakog naprezanja, kupanja, saune, masaže ili bilo kakve druge aktivnosti obavezno se odmorite. Nemojte čitati, gledati televiziju ili raditi na računalu, već se odmarajte.

Zatvorite oči. Izdahnite. Odmorite se. Dajte tijelu vremena za rad na metabolizmu. Ono razgradnje, prerađuje i nadograduje. Za to mu je potreban mir. Zato tijekom posta valja tri puta dnevno odvojiti vremena za mirovanje.

Pustiti – opustiti

Tko je naučio pustiti i opustiti se, brže će prebroditi svaku poteškoću. U postu je tijelo po prirodi pripravno za opuštanje.

Zato je to vrijeme idealno za usvajanje umijeća opuštanja i koncentracije na vlastito tijelo. U tome će vam pomoći autogeni trening, joga ili učenje pravilnog disanja.

Preporučujemo da pročitate i slijedeće članke:

Dobre i loše strane posta!

Učinkoviti postovi

Kako najbolje postiti?

Recepti za post – dani rasterećenja, recepti za juhe i sluzna jela

Kako izgleda tjedan posta?

Kako se dobro osjećati tijekom tjedna posta?

Sve dobrobiti posta

Prekid posta i obnova prehrane

Tijelo u vrijeme obnove

Kako živjeti bolje nakon posta?

Što je ljekovit post?

Tjedan posta ukratko